29. 3. – 6. post cvetna nedelja: Iz 50, 4 – 7 I Ps 22 / Flp 2, 6 – 11 / Mr 14, 1 – 15, 47
2. 4. – Veliki Četrtek: 2 Mz 12. 1 – 14 / Ps 116 / 1 Kor 11, 23 – 26 / Jn 13, 1 – 15
3. 4. – veliki petek: Iz 52, 13 – 53 / Ps 31 / Heb 4, 16 – 15 ; 5, 7 – 9 / Jn 18, 1 – 19, 42
4. 4. velika sobota 2 Mz 14, 15 – 15, 1/Ps 2 Mz 15 / Heb / Rim 6, 3 – 11 / Ps Iz 12 / Mr 16, 1 – 7
5. 4. VELIKA NOČ: Apd 10, 37 – 43 / Ps 118 / Kol 3, 1 – 4 / Jn 20 , 1 – 9
12. 4. – NEDELJA BOŽJEGA USMILJENJA Apd 4, 32 – 35/ Ps 118 / 1 Jn 5, 1 – 6 / Jn 20, 19 – 31

29. – cvetna nedelja

Bilo je dva dni pred pasho in praznikom nekvašenega kruha. Véliki duhovniki in pismouki so iskali način, kako bi ga z zvijačo prijeli in usmrtili. Govorili pa so: »Samo na praznik ne, da ne bo nemira med ljudstvom.« (Mr 14, 1 – 2).

Na cvetno nedeljo poslušamo celotno poročilo o Jezusovem slovesnem vhodu v Jeruzalem, in vsemi dogodki do vstajenja. Bodimo pozorni pri poslušanju, ker gre za najvažnejše dogodke iz zgodovine našega odrešenja. Vse se bo podrobno podoživljalo skozi velikonočno tridnevje.

2. 4. – veliki četrtek

Ko jim je umil noge in vzel vrhnje oblačilo, je spet prisedel in jim rekel: »Razumete, kaj sem vam storil? Vi me kličete ›Učitelj‹ in ›Gospod‹. In prav govorite, saj to sem. Če sem torej jaz, Gospod in Učitelj, vam umil noge, ste tudi vi dolžni drug drugemu umivati noge. Zgled sem vam namreč dal, da bi tudi vi delali tako, kakor sem jaz vam storil.(Jn 13, 12 – 15).

Vsi zdravi kristjani smo povabljeni k obhajanju zadnje večerje. Zlasti člani Ž P S in Ž K, da bi lahko enkrat tudi mi podoživeli obred umivanja nog. Za to je potrebno pač 12 prostovoljcev. Pomenite se med seboj in čim prej pridite na pomoč svojemu župniku. Zlasti se pa veselimo ustanovitve svete maše. Po sv. maši pa se še pomudimo v božjem grobu, ki na veliki četrtek sicer predstavlja Jezusovo ječo. Tam so ga tudi mučili in proti jutru odvedli pred veliki zbor, kjer so ga obsodili na smrt

3. 4. – veliki petek

Poleg Jezusovega križa pa so stale njegova mati in sestra njegove matere, Marija Klopájeva in Marija Magdalena. Ko je Jezus videl svojo mater in zraven stoječega učenca, katerega je ljubil, je rekel materi: »Žena, glej, tvoj sin!« Potem je rekel učencu: »Glej, tvoja mati!« In od tiste ure jo je učenec vzel k sebi.
Nato je Jezus, ker je vedel, da je že vse izpolnjeno, in da bi se izpolnilo Pismo, rekel: »Žejen sem.« Tam je stala posoda, polna kisa. V kis namočeno gobo so nataknili na hizop in mu jo podali k ustnicam. Ko je Jezus vzel kisa, je rekel: »Izpolnjeno je.« In nagnil je glavo in izročil duha. ( Jn 19, 25 – 30).

Veliki petek je edini dan v letu, ko se ne obhaja sv. mašna daritev. Ta dan se pač postimo tudi na ta način. Predvsem popoldne se zberemo pri križevem potu. Lahko bi ga opravili tudi na Kalvariji, vendar še ni tako urejena po bomo raje vse opravili v farni cerkvi. Pričeli bomo ob 16 h, ker je po sončni uri ob uri Jezusove smrti na križu.

Po križevem potu je še obredje, ki nas med poslušanjem pasijona še enkrat povede skozi vse Jezusove muke. Nato so prošnje za razne stanove in potrebe sedanje družbe. Letos nam je verouk tolikokrat zatajil pa bi bilo zelo koristno, da bi k obredom pripeljali tudi otroke saj gre za zelo intenziven verouk.

4. 4. – velika sobota

Ko je minila sobota, so Marija Magdalena, Marija, Jakobova mati, in Salóma kupile dišav, da bi ga šle mazilit. Prvi dan tedna so šle h grobu navsezgodaj, ko je sonce vzšlo. Med seboj so govorile: »Kdo nam bo odvalil kamen od vhoda v grob?« Ko pa so se ozrle tja, so videle, da je kamen odvaljen; in bil je zelo velik. Stopile so v grob in zagledale mla-deniča, ki je sedèl na desni strani, ogrnjen z belim oblačilom, in so se zelo začudile. On pa jim je rekel: »Ne čudite se! Jezusa iščete, Nazarečana, križanega. Bil je obujen. Ni ga tukaj. Poglejte kraj, kamor so ga položili. Toda pojdite in povejte njegovim učencem in Petru: ›Pred vami pojde v Galilejo; tam ga boste videli, kakor vam je rekel.‹« (Mr 16, 1 – 7).

Jutranji blagoslov ognja je lepa navada, ki se je ponekod obdržala iz prejšnjih časov. Lepo vabljeni otroci, da ga ponesejo po vsej župniji. Prav gotovo pa otroci ne smejo manjkati pri blagoslovih velikonočnih jedil, ki bodo po terenu samo v dopoldanskem času. Nato še v farni cerkvi ob 15. 00. Lepo vabljeni tudi k vigiliji, ko pričakujemo Jezusovega vstajenja. V večernem somraku bomo še enkrat blagoslovili ogenj in pri njem tudi novo velikonočno svečo, ki smo jo naredili v skupnosti Tav. Kristusovo luč bomo prinesli v farno cerkev in najprej zapeli hvalnico luči. Potem je bedenje med branjem beril in prepevanjem psalmov. Ob slavi se spet oglasijo zvonovi in orgle. Po homiliji je še blagoslov krstne vode ter obnovitev krstnih obljub. Prinesite sveče, če so vam že 'dogorele', lahko pod korom nabavite nove.

5. 4. – VELIKA NOČ

Tedaj je prišel tudi Simon Peter, ki je šel za njim, in stopil v grob. Videl je povoje, ki so ležali tam, in prtič, ki je bil na Jezusovi glavi, vendar ni ležal s povoji, temveč posebej zvit na drugem mestu. 8 Tedaj je vstopil tudi oni drugi učenec, ki je prvi prišel h grobu; in videl je in veroval. Nista še namreč umevala Pisma, da mora vstati od mrtvih. (Jn 20, 6 – 9).

Na velikonočno jutro je h praznemu grobu za Janezom prihitel tudi prvak med apostoli Simon Peter. Prepričala sta se, da dokaj zmedene žene vendar ne lažejo. Kljub temu je ostalo še toliko nejasnosti, ki se bodo odpravljale skozi ves velikonočni čas do binkošti.

Lepo Vas prosim, nikar ne doživljajmo vsega samo z razumom. Tu se sicer trudim, da bi Vam čim več zadev nekako pojasnil. Kljub temu pa gre za skrivnosti, ki jih ponazarjajo obredi in običaji, da bi praznike doživeli predvsem duhovno s srcem. Tako kot žene, ki so kljub vsemu strahu in obupu še ponoči hitele h grobu, da bi Gospoda primerno uredile in dokončala pogreb. Tako so prve doživele tolažbo angelov, ki so jim sporočili, da je vstal. Toliko stvari nas skrbi, ker se kar naprej nekaj komplicira… Vendar gre za običajno pot v solzni dolini… Velikonočno jutro pa nas poživlja in vabi na praznovanje življenja. Aleluja!

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

urejanje-zupnisca

Zopet smo se lotili urejanja župnišča od zunaj, da izoliramo fasado in saniramo ter izoliramo streho. Trudimo se čim prej vse končati, da se do sezone umaknejo odri.

10. 4. prvo zasedanje novoizvoljenega Ž P S

Vsakih pet let je treba župnijski pastoralni svet vsaj delno obnoviti. Tudi mi smo ga na zadnjih volitvah obnovili in zopet nekoliko razširili. Sedaj je napočil čas, da se vsi skupaj zberemo in dogovorimo o področju delovanja. Res ne moremo ne vem kar spreminjati, imamo pa veliko drobnih priložnosti, kjer si lahko delo med seboj razdelimo in s tem pridobimo na kvaliteti.

Naša župnija je po terenu velika, po osebju pa ena najmanjših. Zato pač ne moremo niti ne rabimo imeti prav vsega, kar imajo župnije, ki imajo od nekaj tisoč do 30 tisoč prebivalcev.

Kljub temu nam ni treba biti sedaj malodušni, da se itak nič ne izplača.

Tudi, ko smo pred desetimi leti pripravljali na pričetek delovanja skupnosti Tav, si nismo predstavljali, kako bo stvar stekla in kaj bo nam prinesla.

Po devetih letih nam ni treba zardevati, ampak smo lahko ponosni in Bogu hvaležni za vse, česar smo bili že do sedaj deležni…

Tako se tudi sedaj pogumno odpravimo na pot iskanja in načrtovanja. Bliža se nam zelo pomembna obletnica za župnijo in vso dolino leta 2021 bomo obhajali 800 let od prvega rednega kaplana v naši dolini. Tudi to je obletnica, ki smo je lahko samo veseli in hkrati Bogu hvaležni za osem stoletij redne pastorale med nami. Ker se je treba na to dobro pripraviti, se veselimo vsakega še tako drobnega prispevka vseh naših članov.

velika noc voscilo

Spored sv. maš in bogoslužja

P 30. 3. 19.00 Pr † Marija in Pavel Kralj obl.
T 31. 3. 19.00 Trg za nadaljnji uspeh in za zdravje Kozina
S 1. 4. 19.00 Čep za zdravje H
Č 2. 4. 19.00 Trg v zahvalo za duhovništvo in evharistijo
P 3. 4. 16.00 Trg križev pot in obredi velikega petka
S 4. 4. 20.00 V zahvalo za sv. krst vseh vernih
N 5. 4. 7.00
10.00
12.00
Trg za farane in dobrotnike
† rajni Majerle Dol 7
S L † družina Baraga
P 6. 4. 10.00 Anton K. V. † Julijana in Pavel Štaudohar
T 7. 4. 19.00 Pr † Egon Petric 10. obl.
S 8. 4. 19.00 Zg † Jožefa Gestelj Dobre polje r. Šterk G. Podgora
Č 9. 4. 7.00 Trg za rajne duhovnike in duhovne poklice
P 10. 4. 19.00 Trg † stari starši in starši Majerle Kovača vas
S 11. 4. 19.00 Rd † Peter Butala 10. obl.
N 12. 4. 8.30
10.00
SL za farane in dobrotnike
Trg † Ivan Konda obl. Dol 6

10. 4. po sv. maši. Ustanovna seja novega Ž P S: Res prav lepo povabljeni vsi novi člani ŽPS in člani Ž K, da se seznanimo z delom in tudi že kaj dogovorimo.

Najemnina grobov: Letos je zopet neparno leto, kar pomeni, da pobiramo najemnino za grobe. Lepo prosimo, da mislite tudi na to in po možnosti poravnate. To najlažje opravite v župnišču po sv. maši, ko sem gotovo doma.

3. 4. Veliki petek: Nabirka za vzdrževanje svetih krajev. V sveti deželi je kar naprej napeto, da ni dovolj turistov, ki bi prispevali za vzdrževanje naših verskih svetinj. Zato papež prosi, da bi mi toliko bolj radodarno darovali v ta fond.

4. 4. Velka sobota 7. 00 blagoslov ognja. Vabljeni otroci, da ga ponesete ljudem. Spored blagoslovov jedi je nekoliko spremenjen za Sodevce in Radence.

Spodnji Log 9.00 Čeplje 9.30 Zagozdac 10.00 Predgrad 10.30 Laze 11.00
Sodevci 11.30
Radenci 12.00
Trg 15.00

sskZa otroke gre: Iskrena hvala vsem, ki ste oddali podpis za referendum. Tisti, ki so sporni zakon sprejeli bodo vse naredili, da do referenduma ne pride. Mi sedaj redno molimo, da bi se zadeve vendar uredile, tako da bo vse prav. Bog povrni in pomagaj!

Do cvetne sobote 28. 3. bo za urejenost cerkve poskrbela Tav.