10. 5. – 6. velikonočna nedelja: Apd 10, 25 – 48 / Ps 98 / 1 Jn 4, 7 – 10 / Jn 15, 9 – 17
14. 5. – Gospodov vnebohod: Apd1, 1 – 11 / Ps 47 / Ef 4, 1 – 13 / Mr 16, 11 – 16
17. 5. – 7. velikonočna nedelja: Apd 1, 15 – 26 / Ps 103 / 1Jn 4, 11 – 16 / Jn 17, 11b – 19
24. 5. - BINKOŠTI: Apd 2, 1 – 11 / Ps 104 / Gal 5, 16 – 25 / Jn 15, 26- 27; 16, 12 – 15

10. 5. – velikonočna – nedelja turizma

Kakor je Oče mene ljubil, sem tudi jaz vas ljubil. Ostanite v moji ljubezni! Če se boste držali mojih zapovedi, boste ostali v moji ljubezni, kakor sem se tudi jaz držal zapovedi svojega Očeta in ostajam v njegovi ljubezni.
To sem vam povedal, da bo moje veselje v vas in da bo vaše veselje dopolnjeno. To je moja zapoved, da se ljubite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil. Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje. Vi ste moji prijatelji, če delate, kar vam naročam. Ne imenujem vas več služabnike, ker služabnik ne ve, kaj dela njegov gospodar; vas sem imenoval prijatelje, ker sem vam razodel vse, kar sem slišal od svojega Očeta. Niste vi mene izvolili, ampak sem jaz vas izvolil in vas postavil, da greste in obrodite sad in da vaš sad ostane; tako vam bo Oče dal, kar koli ga boste prosili v mojem imenu. To vam naročam, da se ljubite med seboj!« (Jn 15, 9 – 17).

Tokrat nem Jezus položi na srce temeljno naročilo, ki je tudi ključ za razumevanje pa tudi urejanje naših medsebojnih odnosov. Dalje gre za ključ, ki nas usmerja v Boga samega. Sporočilo prihaja ravno na nedeljo turizma….

Kdo si lahko privošči vsaj nekaj turizma? Tisti, ki si s pridnostjo zaslužil in nekaj prihranil, da si lahko privošči malo oddiha in se poda na pot v druge kraje…

Za kristjana bi moralo veljati načelo, da v turizem vtke tudi romanje, da oplemeniti tudi duha in dušo. Ko v jeseni sprašujemo otroke, zakaj ni bilo pri nedeljski sv. maši, se ne redki izgovarjajo, da so bili pač na počitnicah, ali po domače na morju. In zakaj niste tam šli k sv. maši? Na to vprašanje po navadi ni odgovora.

Če pokukamo na pričetek današnjega evangelija, vidimo Jezusov vzor za izpolnjevanje Očetovih zapovedi. Tako naj bi ravnali tudi mi, da bi se v nas naselilo tisto pravo veselje in zadovoljstvo, ki prihaja od zgoraj. Jezus nas ima za prijatelje, če izpolnjujemo njegove zapovedi. On nas je izvolil, da bi res obrodili dober sad vere in ostali v njegovi ljubezni, ki bi jo lahko tudi mi razdajali okoli sebe.

14. 5. – Gospodov vnebohod

Rekel jim je: »Pojdite po vsem svetu in oznanite evangelij vsemu stvarstvu! Kdor bo sprejel vero in bo krščen, bo rešen, kdor pa ne bo sprejel vere, bo obsojen. Tiste pa, ki bodo sprejeli vero, bodo spremljala ta znamenja: v mojem imenu bodo izganjali demone, govorili nove jezike, z rokami dvigali kače, in če bodo kaj strupenega izpili, jim ne bo škodovalo. Na bolnike bodo polagali roke in ti bodo ozdraveli.« Potem ko je Gospod Jezus govoril z njimi, je bil vzet v nebo in je sédel na Božjo desnico. Oni pa so šli in povsod oznanjali in Gospod je z njimi sodeloval ter besedo potrjeval z znamenji, ki so jih spremljala. (Mr 16, 15 – 20).

Z vnebohodom se Jezus poslovi od nas. Sedaj se ne bo več tako pogosto in očitno prikazoval. Predaja nas svoji in Očetovi ljubezni Svetemu Duhu, ki ga bomo kmalu prejeli. Tik pred odhodom pa da jasno navodilo in zagotovilo. Naj gredo po svetu in oznanjajo njegovo kraljestvo. Naj se ne bojijo nikogar niti ničesar. Če ohranimo vero potrjeno z ljubeznijo, nam nič ne more škoditi, niti ni nič pretežko, da bi izvršili.

Vprašajmo se, koliko smo Jezusovo željo izpolnili in kaj je tisto, kar nam brani, da ne bi šli res do konca?

17. 5. – 7. velikonočna nedelja - mediji

Nisem več na svetu; oni so na svetu, jaz pa odhajam k tebi. Sveti Oče, ohrani jih v svojem imenu, ki si mi ga dal, da bodo eno kakor midva. Dokler sem bil z njimi, sem jih varoval v tvojem imenu, ki si mi ga dal. Obvaroval sem jih in nobeden izmed njih se ni pogubil, razen sina pogubljenja, da se izpolni Pismo. Zdaj odhajam k tebi, vendar to govorim na svetu, da bodo imeli moje veselje v sebi dopolnjeno. Izročil sem jim tvojo besedo, svet pa jih je zasovražil, ker niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta. Ne prosim, da jih vzameš s sveta, ampak da jih obvaruješ hudega. Niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta. Posveti jih v resnici; tvoja beseda je resnica. Kakor si mene poslal na svet, sem tudi jaz njih poslal v svet, in zanje se posvečujem, da bi bili tudi oni posvečeni v resnici. (Jn 15, 1 – 8).

Na nedeljo medijev beremo del Jezusove velikoduhovniške molitve pri zadnji večerji. Jezus se zavzema za nas in vse kristjane. Prosi za nas, da bi ostali trdno povezani med seboj in z Bogom. To je še kako potrebno, da nas stalno bombardiranje nekaterih medijev ne spravi v stanje, ko bi nam, postalo vse brez zveze. Jezus hoče, da smo objektivni pravični in pošteni ter dejavni. Ostati moramo v svetu, ki je poln sebičnosti in raznih prevar. Mi kristjani moramo pričati za našo stvar, ki podpira vsa pozitivna prizadevanja za napredek družbe in prebivalstva. Vsi moramo imeti enake možnosti za napredovanje in sodelovanje pri nečem dobrim…

Ko uporabljamo medije moramo kristjani biti kritični in znati ločiti resnico od pol resnic, ali prepogosto namenskih laži. Žal dolgo ponovljeno laž lahko nezavedno sprejmemo kot dejstvo. To je seveda namen manipulacije. Papež Frančišek se je te dni vprašal: »Ali se kristjan lahko ukvarja s politiko?« Dvakrat je ponovil odgovor, da se mora ukvarjati. Bodimo torej pozorni, da naših medijev in skušajmo izluščiti pravo resnico in koristno dobro ter se vedno zanj zavzemati.

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

zalost-pri-antonu
Žalost pri Antonu
6.5.2015

Ob vstopu v jubilejno leto končujemo obnovo župnišča. Žal so nam nepridipravi pri Antonu naložili zelo težavno nalogo za jubilejno poletje.
Zaupajmo!

Blagoslov kombija za Tav in ostale

blagoslov kombija

1. 5., na 9. obletnico pričetka delovanja Tav, smo imeli redko priložnost blagosloviti novo nabavljeni kombi. Prejšnji se je namreč močno postaral. 'Novi' zgleda malo bolje pa upamo, da bo zmogel naslednjih 8 let. Kdor more, lahko prispeva kakšen €.

Kam s starim krompirjem?

Če vam ostaja kaj krompirja, ga mi pridemo z hvaležnostjo iskati. Treba bi nabaviti prašiče pa ne upamo, ker nimamo za dosti do jeseni.

Kaj se je zgodilo pri Antonu?

Že dolgo poslušamo, kako so bili pokradeni žlebi tudi kaj več. V strahu smo upali, da bo naša cerkvica ostala ne prizadeta. Žal je se je v noči na 6. maj zaslišalo ropotanje pri cerkvi. Ko so posvetili tja je potihnilo. Pogled na našo pred 16 leti pokrito cerkev je res žalosten. Odločitve so težke popravilo pa še težje…

Iskrena hvala in pohvala domačinom, ki so zadevo slišal in preprečili še večjo škodo. Podobno moramo vsi kristjani zlasti ključarji in člani ŽPS, biti budni ter pozorni na vse, kar se dogaja okrog naših cerkva, kapelic, znamenj pa tudi okrog sosedov in starejših ljudi, da jim priskočimo na pomoč v potrebi.

Po dogovoru z pogrebcem smo se dogovorili, da bodo pogrebi tudi v naši župniji samo ob delovnikiH. V mestih in večjih župnijah je to že kar nekaj let urejeno. Sedaj se temu dogovoru pridružujemo še mi, ker je nedelja dovolj izpolnjena in primerna za popoldanski počitek, ali obiske.

V mesecu majniku lepo vabljeni k šmarnicam

Ne gre samo za neko pobožnost, ki je domena starih 'zalavfancem'. Vsi smo povabljeni, da Marijo častimo, se ji zahvaljujemo in priporočamo. Gotovo ima vsak veliko raznih zadev, ki jim bo sam le z težka kos. Skupaj z Marijo je vsaka težava lažje rešljiva.

Kraljica Majnika – prosi za nas!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 11. 5. 20.00 Pr † rajni Muvrnovi Jelenja vas
T 12. 5. 20.00 Trg za srečen porod
S 13. 5. 20.00 Trg † Fanika 8. dan in Ive Pavlakovič Zilje
Č 14. 5. 7.00 Trg za farane in dobrotnike n. m. n. d. 17. 5.
P 15. 5. 10.00 Trg † Marija in Jože Konda Paka 3
S 16. 5. 20.00 Rd † Jože Štangelj obl.
N 17. 5. 10.00
11.30
Trg † Peter Movrin 2. obl. Jelenja vas
Čeplje za zdravje Vimolj
P 18. 5. 20.00 Pr † družina Jonke Predgrad
T 19. 5. 20.00 Trg † rajni Kobetovi Kot 8
S 20. 5. 20.00 Trg † stari straši Šterk in Mašič Sodevci
Č 21. 5. 7.00 Trg za duhovne poklice in programe Tav
P 22. 5. 20.00 Trg † Jakob obl in Lucija Rom ter rajne Miklarčeve
S 23. 5. 20.00 Rd Mariji v zahvalo za zdravje
N 24. 5. 8.30
10.00
SL za farane in dobrotnike
Trg † Pavl Perše 2. obl. Močile

15. 5. po sv. maši ob 20.00 seja Ž P S in Ž K:
Jubilejno leto nam nalaga redne teme. Aktualni dogodki pa nas silijo, da hitro ukrepamo in zadeve rešimo čim prej in brez še večjih izgub.
Lepo vabljeni, da se seje gotovo udeležite in prispevate tisto kar lahko.

10. 5. ob 10. 00 Florjanova nedelja
Ob našem skupnem praznovanju goda sv. Florjana čestitam vsem gasilkam, gasilcem, mladim in veteranom. Operativcem pa želim srečo ter uspeh pri urjenju ter akcijam z gorečo molitvijo, da bi bilo intervencij čim manj.

6. – 7. 6. Romanje v Sarajevo skupaj s papežem Frančiškom:
Kot vemo, bo sv. oče papež Frančišek obiskal Sarajevo. Na pobudo župnije Metlika se dekanija Črnomelj pridružuje romanju. Odhod je predviden 5. 6. ob 23. uri. Po končanem programu v Sarajevu se bo 7. 6. še poromalo v Međugorje in potem domov.  Gre za edinstven dogodek, ki ga ne gre zamuditi. Cena je 88. €
Prijave se sprejemajo do 24. 5. in takoj vplačate predvideno ceno. Če bo v avtobusu najmanj 44 oseb. Če bo dosti prijav pojde avtobus skozi Črnomelj.
Jaz se na taka srečanja ne upam zaradi zdravstvenih ovir zato še toliko bolj priporočam naj se ga udeležijo mlajši.

30. 5. ob 7. 00 romamo na Zaplaz predvsem novi člani ŽPS. To bo povezano tudi s spravno slovesnostjo ob 70. obletnici konca II. svetovne vojne.

V maju skrbijo za cvetje v farni cerkvi bloka in Močile.