21. 6. – 12. navadna nedelja: Job 1, 8 – 11 / P s 107 / 2 Kor 5, 14 – 17 / Mr 4, 35 – 41
28. 6. – 13. navadna nedelja: Mdr 1, 13-15;2,23-24 / Ps 30 /2 Kor 8, 7.9.13-15 / Mr 5, 21- 34
5. .7. – sv. Ciril in Metod: Ezk 34, 11 – 16 / Ps 135 / 1 Tes 2, 2 – 8 I Mt ), 14 – 17

21. 6. – 12. navadna nedelja

»Nebeško kraljestvo je podobno zakladu, skritemu na njivi, ki ga je nekdo našel in spet skril. Od veselja nad njim je šel in prodal vse, kar je imel, in kupil tisto njivo. Nebeško kraljestvo je tudi podobno trgovcu, ki išče lepe bisere. Ko najde en dragocen biser, gre in proda vse, kar ima, in ga kupi. (Mt 13, 44 – 46).

Ta kratek odlomek evangelija po Mateju zelo dobro podpira god sv. Alojzija zavetnike mladine. On je v svojem kratkem življenju dodobra prepoznal zaklad vere. Tako goreče se je potopil vanj in duhovništvo, da se je dobesedno preselil v nebesa. Prav primerno je, da se na god sv . Alojzija skupaj z otroci in starši zahvalimo za minulo šolsko ter veroučno leto. Ob Jezusovi prispodobi, kako je pametno za zaklad vere žrtvovati vse svoje človeške načrte in jih uskladiti z načrti, ki jih ima z nami dobri Bog.

Upam, da smem opozoriti na svojo življenjsko odločitev. Ko sem bil na tem, da opustim obrt in grem v bogoslovje, sem se ubadal z mislijo, ali lahko naredim kod duhovnik več koristi. Vprašal sem znanca duhovnika, ki mi je zatrdil, da menda ja. Jezus me nikakor ni prevaral, saj še vedno lahko delam v starem poklicu. Brez dvoma, sem z veseljem duhovnik, župnik…

Skratka. Ne zamudimo svoje življenjske priložnosti. Ko najdeš zaklad, ali dragocen biser ga kupi ne glede na ceno. Bog se ne da preseči v svoji vsemogočni ljubeči darežljivosti.

28. 6. – 13. navadna nedelja

Ko je še govoril, so prišli od predstojnikove hiše in rekli Jaíru: »Tvoja hči je umrla. Kaj še nadleguješ učitelja?« Jezus je slišal od strani, kaj so rekli, in je dejal predstojniku shodnice: »Ne boj se, samó veruj!« In nikomur ni dovolil, da bi šel z njim, razen Petru, Jakobu in Janezu, Jakobovemu bratu. Ko so prišli pred predstoj¬nikovo hišo, je videl vrvež in ljudi, ki so jokali in zelo žalovali. Vstopil je in jim rekel: »Kaj se razburjate in jokate? Deklica ni umrla, ampak spi.« In posmehovali so se mu. On pa je vse odslovil in vzel s seboj očeta in mater deklice ter tiste, ki so bili z njim, in stopil tja, kjer je bila deklica. Deklico je prijel za roko in ji rekel: »Talíta kum,« kar v prevodu pomeni: »Deklica, rečem ti, vstani!« Deklica je takoj vstala in hodila; imela je namreč dvanajst let. Od začudenja so bili vsi iz sebe. On pa jim je strogo naročil, naj tega nihče ne izve, in je velel, naj ji dajo jesti. (Mr 5, 35 – 43).

V dogodek ob obuditve Jairjeve hčere je vpletena pretresljiva ozdravitev krvotočne žene. Jezus je bil sredi oznanjevanja in ozdravljanja, ko ga pokličejo k umirajoči deklici. Komaj naredi nekaj korakov, se ga dotakne 12 let bolna žena, ki je bila ob vse in še upala na čudež. Na skrivaj se prerine in dotakne roba obleke. Jezus to začuti, se ustavi in išče, da osreči nesrečnico. Učenci se čudijo njegovemu vprašanju: »Kdo se me je dotaknil?« Ona pa ve in pade ter pove vse. Še kako se je splačal trud. Odide pomirjena in ozdravljena.

Drugače je pri Jairjevih. Tu se pričenja bučno žalovanje, kajti deklica je umrla. Učenik se je 'predolgo zadržal z ono drugo ženo'. Na očitajoča vprašanja odgovarja Jairju: »Ne boj se, samo veruj!«

Ko se prerinejo v nadstropje, prime ravnokar umrlo in ji zapove »Talita kum!« In deklica je vstala ter verjetno pridno pojedla, kar so ji na učenikovo naročilo podali.

Ne boj se, samo veruj, so ključne besede. Spomnimo se prejšnje nedelj prilike o zakladu na njivi, in največjem biseru. Ne boj se, samo veruj – osvoji si zaklad. Obupana, obubožana in izmučena žena je verjela. S skrajnimi napori se je prebila skozi 'neprodušno' množico in se dotaknila roba obleke. To je bil njen zaklad. Tudi Jair ni nasedel prigovorom, »čemu še nadleguje učenika..« Kljub zamudi je verjel Jezusu in dobil zdravo hčer nazaj. Tudi mi verujmo, zaupajmo in se na moč potrudimo priti do roba Jezusove obleke.

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

zupnik

Prišli smo do jubilejnih dni
Nekaj napornega in uspešnega dela je za nami, sedaj je čas za jubilejno zahvalo. Lepo vabljeni vsi farani in ljudje dobre volje, da se skupaj zahvaljujemo dobremu Bogu, ki mi je omogočil tako pestro, bogato in dokaj uspešno življenje.

Vabila na naša domača žegnanja

Tisti, ki nikakor ne utegnete na daljšo pot na romanje, poromajte vsaj k našim svetnikom ob njih godovih v naših številnih podružnicah (Anton Padovanski veliki priprošnjik, Vid za oči, Janez Krstnik, Ana za družine, Peter za duhovnike, Magdalena spreobrnjenje, Marija v nebo vzeta, Žalostna Mati Božja, Slomšek za mladino, Sv. Andrej, sv. Miklavž, sv. Sebastijan…in toliko drugih. Marsikatero romanje nam približa tudi radio Ognjišče. Nekaj tudi državna televizija. Še več pa Exsedus, ali Hrvaška Tv. Malo se potrudimo in čim večkrat vključimo v Cerkveno dogajanje.

Tekoče zadeve

Bogato jubilejno dogajanje nam bosta popestrili dve poroke. Kaj more biti lepšega, kot doživeti poročni dan, ali biti povabljen na svatbo?

Lani nismo imeli te sreče, da bi se veselili z mladoporočenci. Letos pa v enem mesecu kar dvakrat. Seveda si želimo, da bi doživeli še kakšno.

Vsem parom, ki ste prišli do tega pomembnega cilja čestitamo. Ostalim kličemo pogum in zanje molimo.

Tudi nekaj krstov je že bilo in se jih še kaj nadejamo. Tudi to je samo za čestitati ter moliti za dolgo ter uspešno življenje.

Žal so sestavni del našega bivanja pogrebi. Z rajnimi sočustvujemo in jih priporočamo. Domačim pa stojimo ob strani.

prvo-zegnanje
Prvo žegnanje pod novo streho 13. 6. 2015

ekipa-za-streho
Ekipa za streho 2015

Kam in kako na počitnice?

Prav je, da zlasti mlajši kam greste. Vendar le nikar ne pozabite, da so počitnice od Boga podarjeni čas, ki ga lahko svobodno porabite, le na Boga ne pozabite. Ko potujemo po naši lepi domovini, nas spremljajo številne cerkve in verska znamenja. V tujini je obojega manj. Kljub temu pa vsako večje mesto krasi vsaj kakšna lepa cerkev. Tudi pravoslavne in protestantske so lepe in v njih je Bog na poseben način navzoč. Zlasti po leti je v njih prijeten hlad, da se lahko mirno malo ustavimo zamislimo in pomolimo. Skoraj povsod so ob vhodu panoji, kjer se da ugotoviti, kdaj je bogoslužje.

Če je le možno se udeležite sv. maše, tudi če dobro ne razumete jezika. Osebno sem zelo vesel vsakega tujega gosta, ki se nam ob nedeljah pridruži

Ps: Dolge vožnje, posebej, če nastane kolona, si lahko krajšate z molitvijo. Rožni venec se nam lahko zdi predolg za vsakdanjo molitev. V koloni jih lahko kar nekaj izmolite brez izgube dragocenega časa.

Iskrene čestitke Tini in Klemenu ob poroki in obilo blagoslova
na njuni življenjski poti!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 22. 6. 20.00 Pr v zahvalo za uspelo operacijo n Elica
T 23. 6. 18.00 Trg v zahvalo za 65 let pestrega življenja
S 24. 6. 20.00 Trg Kapela J. K. za farane in dobrotnike n. m. 21. 6.
Č 25. 6. 7.00 Trg za domovino
P 26. 6. 20.00 Trg † Marija in Vinko Kavčič
S 27. 6. 15.00
20.00
Trg poročna za srečen zakon
Rd † Ludvik Kobe 30. dan
N 28. 6. 10.00
11.30
Trg † Ivan in Edo Mihelič obl. Jelenja vas
Čeplje † Alojz in starši Kljun Čeplje
P 29. 6. 17.00 Trg † Peter 40. obl in rajni Movrin G. Podgora
T 30. 6. 19.00 Jakovini v zahvalo za 30 let duhovništva
S 1. 7. 20.00 Drugje po namenu župnika
Č 2. 7. 7.00 Pr za farane in dobrotnike n. m. n. d. 28. 6.
P 3. 7. 20.00 Trg † Nikolaj in Katarina Marentič n. sin Ivan
S 4. 7. 20.00 Rd † Nada Butala 30. dan
N 5. 7. 10.00
12.00
Trg †Jože Majerle in Katarina Majerle obl.
SL † Marija in Anton Ficko

23. 6. Župnik praznuje 65 letnico, ob 18.00 zahvalna sv. maša:
Vem, da morda komu zveni malo čudno, vendar čutim veliko potrebo po zahvali. Bog mi je podaril toliko dobrega in izjemnih priložnosti, da sem smel doživeti veliko lepega nekajkrat ob večjih preizkušnjah in naporih.
Največ svojega življenja sem prebil prav med Vami v naši Polanski dolini in v zavetju skrbnega varuha sv. Jožefa. Skupno nam je uspelo nekaj narediti in upam prema­kniti. Ker nas še veliko čaka, je prav, da se ob jubileju Bogu iskreno zahvalimo in ga prosimo za blagoslov še za naprej. Lepo vabljeni k zahvalni sv. maši v farno Cerkev  ob 18 h po maši pa na klepet ob soku in pecivu, ki ga lahko tudi Vi prispevate.

24. 6. Janez Krstnik zavetnik naše zimske kapele  v domu Tav. Praznična sv. maša bo ob 20.00.  Prev ta kapela je plod naših skupnih prizadevanj, da bi nam bilo  pri sv. maši tudi pozimi udobno. Le se priporočimo sv. Janezu za varstvo in priprošnjo ter zgled neomajnega preroka.

29. 6. sv. Peter in Pavel – 30 let od posvečenja. Sv. maša bo v farni cerkvi ob 17 h. Tam sta kipa prvakov apostolov sv. Petra in Pavla, spodobi se priti k njima.

30.6. 30. let nove maše – Jakovini ob 19.00 križev pot ob 20.00 jubilejna sv. maša. Pokojni oče Jože si je žele, da bi tudi nova maša bila na domu. Takrat to ni bilo mogoče, sedaj pa je mogoče, ker je tam že 28 let kapela. Križev pot pred sv. mašo je postal uvodni sestavni del bogoslužja na prostem.

V juliju skrbi za sveže cvetje v farni cerkvi Kovača vas in Paka.