13. 9. – 24. navadna nedelja: Iz 50, 5 – 9a / Ps / Jak 2, 14 – 18 / Mr 8, 27 – 35
20. 9. – 25 navadna nedelja: Mdr 2, 12. 17 – 20 / Ps 54 / Jak 3, 16 – 4, 3 / Mr 9, 30 – 37
27. 9 . 26. navadna nedelja: 4 Mz 11, 25 – 29 / Ps 19 / Jak 5, 1 – 6 / Mr 9, 38 – 48

13. 9. -24. navadna nedelja

Nato je šel Jezus s svojimi učenci v vasi Cezareje Filipove. Med potjo je učence spraševal: »Kaj pravijo ljudje, kdo sem?« Odgovorili so: »Janez Krstnik; drugi: Elija; spet drugi: eden od prerokov.« In vprašal jih je: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Peter mu je odgovoril in rekel: »Ti si Mesija.« Strogo jim je prepovedal, da bi to komu povedali.
In začel jih je učiti, da bo Sin človekov moral veliko pretrpeti, da ga bodo starešine, véliki duhovniki in pismouki zavrgli in umorili in da bo po treh dneh vstal. O teh stvareh jim je odkrito govoril. In Peter ga je potegnil k sebi in ga začel grajati. On pa se je obrnil, pogledal po učencih in pograjal Petra: »Poberi se! Za menoj, satan, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak na to, kar je človeško!« Tedaj je poklical k sebi množico skupaj z učenci in jim rekel: »Če hoče kdo hoditi za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene in zaradi evangelija, ga bo rešil. (Mr 8, 27 – 35).

Bodimo resni kristjani in trdni verniki, da bo tudi za nas veljalo Jezusovo blagrovanje, ker nas je Duh vodil pri resnih in vsakdanjih odločitvah.

20. 9. – 25 navadna nedelja

Šli so od tam in prepotovali Galilejo, vendar ni želel, da bi kdo to izvedel. Učil je namreč svoje učence in jim govoril: »Sin človekov bo izročen v človeške roke in ga bodo umorili, ko pa bo umorjen, bo po treh dneh vstal.« Oni niso razumeli te besede, vendar so se ga bali vprašati.
Prišli so v Kafarnáum. Ko je bil v hiši, jih je vprašal: »O čem ste se menili med potjo?« Oni pa so molčali, kajti med potjo so razpravljali med seboj, kateri izmed njih je največji. Tedaj je sédel, poklical dvanajstere in jim rekel: »Če kdo hoče biti prvi, naj bo izmed vseh zadnji in vsem služabnik.« In vzel je otroka, ga postavil mednje, ga objel in jim rekel: »Kdor sprejme enega takih otrok v mojem imenu, mene sprejme; kdor pa mene sprejme, ne sprejme mene, temveč tistega, ki me je poslal.« (Mr 9, 30 – 37).

Nadaljujemo od prejšnje nedelje. Apostoli so bili sinovi tega sveta. Jezus jim je razlagal, kar ga čaka v Jeruzalemu, oni pa so 'sestavljali vlado'. Jezus je vse vedel pa jih je provokativno vprašal, o čem so se menili. Ker niso imeli odgovora, jim je sam pojasnil, kako naj postanejo 'ta glavni'. Postati morajo kakor otrok. Ne gre za to, da bi postali otročji, ampak otroško pošteni in pristni. Kaj vse se nam dogaja doma. Gledamo neposredne prenose vojnih grozot in begunskih tragedij. Kljub tisočem in tisočem tragedij ostajamo hladni. Tuje zlo nas ne prizadene, ker bo za to že nekdo poskrbel. Mi pa bomo po starem uživali lažni blagor v senci krvave zvezde. Ne, ne, dragi moji. Mi smo kristjani in smo odgovorni za vse, ki se znajdejo pred našimi vrati v katerikoli potrebi….

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

kraljica-miru

Kraljica Miru skrbi za duhovne poklice
Že pred leti je Ivica Šimunović po komuni pričel študirati teologijo. To jesen pa odhaja k frančiškanom Ivo. Tudi drugi fantje so razmišljali o duhovnem poklicu. Bodimo Bogu hvaležni in jih podpirajmo, da bi gdo uspeli.

Kaj je bilo na Ž P S?

- Resno smo se pogovorili o dolžnosti vernikov do svoje župnije. Fantje iz komune radi marsikaj postorijo iz hvaležnosti, da smejo bivati v župnijskih prostorih in od dobrodelnosti nekaterih faranov. Kljub temu se ne sme »oropati« faranov za njihovo pravico, da poskrbijo za farno cerkev in dobro počutje župnika.

Sklenjeno je, naj župnik prijazno povabi vse farane k sodelovanju. Vsaka vas pride dva krat na leto, da poskrbi za lepo okrašeno farno cerkev, Dokler je domačih in poljskih rož, ni treba nič kupovati. Ko pa je res kriza, se lepo med sosedi zbere nekaj in kupi svežega cvetja. Fantje radi pospravijo vi pa le okrasite.

- Letos smo kar veliko postorili pri Antonu in na župnišču. To bi se moralo poznati tudi v puščici, žal za sedaj še ni opaziti.!?

Pogovor je bil tudi o opravljenem delu pri Antonu in praznovanju goda bl. A M Slomška 24. 9. ob 11h. Tudi prva obletna za † Maksima Sedeja, ki resnično zasluži našo posebno pozornost.

- Na župnišču je bilo veliko koristnega opravljeno. To si boste lahko od bližje pogledali 17. 10. ob 10h, ko bomo imeli jesenski dan naše skupnosti Tav.

Hkrati bo dobra priprava za 1. deset letnico, ker smo prav na sv. Luka dan 18. 10 2005 odkrili v Međugorju skupnost Milosrdni Otac.

Veselimo se teh uspehov in izkoristimo dogodke , ki so pred nami za iskreno hvaležnost Bogu za vse, kar nam zadnja leta naklanja.

Nikakor pa ne nasedajmo nekim neformalnim skupinam godrnjačev in nezadovoljnežev, ki po farizejsko precejajo komarje, slonov pa ne opazijo.

Ni me sram priznati, da naredim veliko napak, ker veliko in po navadi zelo hitro delam. Bistveno je, da je velika večina tega opravljena v večjo čast in slavo Božjo ter korist župnije in tistih, ki hočejo ponujeno sprejeti.

Še enkrat ne bojte se priti bližje in se sami prepričati, kako lepo je delati za Boga in za bližnjega, ki se je znajdel v stiski.

maksimVabilo

Vljudno Vas vabimo na praznovanje goda bl. Antona Martina Slomška,
ki bo 24. 9. 2014 ob 11h.
Pridružili se nam bodo duhovniki
iz sosednje Hrvaške.

Darovali bomo tudi 1. obletno sv. mašo za rajnega dobrotnika Maksima Sedeja ml.

Namen apostolstva molitve splošni:

  • Da bi se za vse mlade povečale možnosti za izobraževanje in zaposlitev.
  • V molitvenem namenu za evangelizacijo smo ta mesec povabljeni k prošnji za to, da bi katehisti z življenjem pričali za vero, ki jo oznanjajo.
  • V posebnem slovenskem molitvenem namenu pa septembra prosimo, da bi v zmedi vrednot in pomanjkanja le-teh znali prisluhniti glasu vesti, po katerem nam v srcu govori Stvarnik.

Stična madih

Vsakoletno srečanje mladine tretjo soboto v septembru. Torej 19. 9. ob 9h v Stični vsi, ki se počutite mladi in tega potrebni.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 14. 9. 19.00 Pr † Ivan Štefanc obl.
T 15. 9. 19.00 Čeplje na čast Žalosti M B za spreobrnjenje
S 16. 9. 19.00 Zg †Marija 8. oblin dr. Pešelj ter Movrin Jelenja vas
Č 17. 9. 7.00 Trg † gospod Marijan Šef D J
P 18. 9. 19.00 Trg † Rajni Marentič in Mihelič Sodevci 18
S 19. 9. 16.00
19.00
Trg poročna za srečen zakon in zdravje otrok
Rd † Katarina Grenc obl in Štefanija Štangelj obl.
N 20. 9. 10.00

11.30
Trg † Jurij obl in Julijana Mihelič Sodevci 11
- † Marko obl. in Anica Šterbenc Jelenja vas 2
Čeplje za farane in dobrotnike
P 21. 9. 19.00 Pr † Družina Majerle Jerjeva obl. Predgrad 5
T 22. 9. 19.00 Zg † Anton in Zlata Marija Šegina obl. G. Podgora
S 23. 9. 19.00 Trg po namenu A. K.
Č 24. 9. 11.00 Anton † Maksim Sedej ml. 1. obl
- Za farane in dobrotnike n. m. nd 27. 9
P 25. 9. 19.00 Trg † Jurij Šuster obl. Trg 10
S 26. 9. 19.00 Rd † rajni Galetovi Zali Log
N 27. 9. 8.30
10.00
SL † gospod Pavel obl in družina Krt
Trg † Marjeta in Pavel Smuk obl. Predgrad
- † Ana in Pavel Majerle obl. Kukini

24. 9. 11.00 Bl. Anton Martin Slomšek:
Na god b. A.M. Slomška bomo imeli posebno slovesno bogoslužje, ker nas pridejo obiskati župniki iz dekanije Duga resa in Ozalj. Ker grem jaz vsako leto v Prilišće, sem jih povabil, da se jim malo oddolžim.
Slovesno bo tudi zaradi skoraj končane obnove cerkve po vandalizmu 6. 5.
Najbolj pa vabljeni, ker bomo obhajali 1. obletnico smrti našega velikega dobrotnika † Maksima Sedeja ml. Sedaj smo slike na levi strani malo dvignili, da pridejo še bolj do izraza.  Ravno zaradi gostov je sv. maša ob 11h. Upam, da po dolgem času pride tudi vdova ga. Anka.

19. 8. 8. 30 pričetek verouka. To leto bo 1. sv. obhajilo in sv. birma, kar pomeni, da je treba verouk vzeti še toliko bolj resno. Pričeli bomo 19. 9. ob 8.30 z birmanci torej 8. in 9. razred. 5., 6., in 7. razred ob 9.10. in 2., 3., in 4. razred ob 10. 00. Na dekanijski ravni je sklenjeno, da starši prispevajo 30 € na družino in za učbenik. Če je pri hiši že rabljen, ga prinesite pokazati, da ga odobrimo, ali če je možno zamenjamo  z aktualnem. Verouk bo vsako soboto in maša vsako nedeljo.

V septembru skrbijo za sveže cvetje v farni cerkvi Predgrad in Jelenja vas.