11. 10. – 28. navadna nedelja: Mdr 7, 7 – 11 / Ps 90 / Heb 4, 12 – 13 / Mr 10, 17 – 30
18. 10. – 29. navadna nedelja: Iz 58, 10 – 11 / Ps 33 / Heb4, 14 – 16 / Mr 10, 35 – 45
25. 10 – 30. nav.– žegnanjska nedelja: Jer 31, 7 – 9 / Ps 126 / Heb 5, 1 – 6 / Mr 10, 46 – 52

13. 9. -24. navadna nedelja

Zebedejeva sinova Jakob in Janez sta stopila k njemu in mu rekla: »Učitelj, želiva, da nama storiš, kar te bova prosila.« Rekel jima je: »Kaj hočeta, da vama storim?« Rekla sta mu: »Daj nama, da bova sedela v tvoji slavi, eden na tvoji desnici in eden na tvoji levici.« Jezus jima je dejal: »Ne vesta, kaj prosita. Ali moreta piti kelih, ki ga jaz pijem, ali biti krščena s krstom, s katerim sem jaz krščen?« Rekla sta mu: »Moreva.« In Jezus jima je dejal: »Kelih, ki ga jaz pijem, bosta pila, in s krstom, s katerim sem jaz krščen, bosta krščena; dati, kdo bo sedèl na moji desnici ali levici, pa ni moja stvar, ampak bo dano tistim, ki jim je to pripravljeno.« Ko je drugih deset to slišalo, so se začeli jeziti na Jakoba in Janeza. Jezus jih je poklical k sebi in jim rekel: »Veste, da tisti, ki veljajo za vladarje, gospodujejo nad narodi in da jim njihovi velikaši vladajo. Med vami pa naj ne bo tako, ampak kdor hoče postati velik med vami, naj bo vaš strežnik, in kdor hoče biti prvi med vami, naj bo vsem služabnik. Saj tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge.« (Mr10, 17 – 30).

To je bil za Jezusa gotovo eden težjih dogodkov. Sicer je vse hvale vredna pripravljenost sprejeti odgovorno službo. Žal je kot običajno pri ljudeh tudi tu bila v ozadju želja po 'oblasti'. Jezus opozarja na težave, ki so povezane z njegovimi 'ministri'. Ona pa odločno hočeta ne glede na ceno…

Potem Jezus pojasni, da je ključ do uspeha in visoke službe ponižnost in preprostost, predvsem pa smisel za darovanje. Bolj, ko se trudiš biti neopazen in ponižno izpolnjuješ 'najnižja' a nujno potrebna dela, prej boš dobil priložnost opraviti zelo pomembno nalogo, ki ji boš gotovo kos seveda z Božjo pomočjo. V letu Bogu posvečenega življenja je to še toliko aktualno. Kaj vse lahko prispevajo redovniki tam nekje skriti za samostanskimi vrati? Bili smo krščeni in obdarjeni z raznimi darovi, sedaj le služimo tam in tako, kakor nam je namenjeno.

25. 10. – 30 navadna – žegnanjska nedelja

Prišli so v Jeriho. Ko je s svojimi učenci in s precejšnjo množico odhajal iz Jerihe, je slepi berač Bartimáj, Timájev sin, sedèl ob poti. In ko je slišal, da je to Jezus Nazarečan, je začel vpiti in govoriti: »Jezus, Davidov sin, usmili se me!« Mnogi so ga grajali, naj umolkne, on pa je še glasneje vpil: »Davidov sin, usmili se me!« Jezus je obstal in rekel: »Pokličite ga!« Poklicali so slepega in mu rekli: »Le pogum, vstani, kliče te!« Odvrgel je svoj plašč, skočil pokonci in pohitel k Jezusu. Jezus ga je vprašal: »Kaj hočeš, da ti storim?« Slepi mu je dejal: »Rabuní, da bi spregledal!« Jezus mu je rekel: »Pojdi, tvoja vera te je rešila!« Takoj je spregledal in šel po poti za njim. (Mr 10, 46 -52).

Ena od značilnosti Markovega Evengalija je jedrnato opisovanje Jezusovih ozdravljenj. Tako je tudi pričujoči dogodek. Slepec je prosil – vpil za Gospodom. Drugi evangeliji navajajo, da so ga ljudje svarili 'naj tako ve vpije' za Gospodom. On pa je še bolj vpil, da ga je Jezus le poklical. Potem so ga tudi ostali bodrili naj le gre, ker ga kliče…

Bartimaj je imel željo po zdravju in vero v ozdravljenje. Zato je bilo lahko vse tako hitro opravljeno. V zadnjem stavku se nahaja pričevanje. Ko je spregledal – ko se mu je uresničila življenjska želja, da je srečal Gospoda, ki ga je rešil slepote, je šel po poti za njim. To pomeni, da je postal njegov učenec in potem kristjan…

V krščanstvu gre vedno zato. Jezus nam vedno bolj odpira duhovne oči, da bi spregledali nevarnosti, ki so na naši poti in se izognili zmot ter šli za njim in končno prispeli v nebesa.

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

gabriel

18. 10. 2005 nas je nadangel Gabriel pripeljal v Majčino selo. Tam smo se srečali z patrom Svetozarjem, ki nam je zaupal, da iščejo primeren kraj, kjer bi lahko odprli novo skupnost. Mi smo pa ravno to iskali.
Tore je sv. Luka dan prvi realen mejnik.

mark

3. 10. ob 12h smo dobili še enega vernika z imenom Mark Šterk. Kako se ne bi smejal, ko bo lahko še na poroki staršev in botra. Na botrini je bilo tako lepo…

Vabilo na jesenski dan Tav 17. 10. 2015 dopoldne in dan odprtih vrat

jesenski-dan-tavPričeli bomo kot običajno ob 8.13 zbiranje ob 9.35 rožni venec v farni cerkvi. Ob 10.00 sv. maša. Somaševanje bo vodil upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih. Po maši druženje s farani in gosti do kosila. Po kosilu druženje gojencev s svojci…

To je prilika za spoznavanje naše skupnosti za tiste, ki jih zadeva zanima bolj konkretno, saj je vedno tudi dan odprtih vrat, ki pa itak niso nikoli zaprta za dobronamerne goste.

Na sliki ni 'Jakobova lestev' ampak premični oder. Upamo da je Rafaelova. Po njej bi radi pomagali duhovnikom in redovnikom nazaj na prvotno pot!?

Škofijsko srečanje družin

Srečanje bo potekalo v soboto, 17. oktobra 2015
v Centru biotehnike in turizma na Sevnem pri Novem mestu.

"Ljubezen je naše poslanstvo"

Želimo opozoriti in skupaj z družinami pričevati za lepoto družinskega življenja.

Družine, prisrčno povabljene na skupno praznovanje družinskega življenja!

18. 10. – Misijonska nedelja

Ob tej priložnosti spomnim na našo krščansko dolžnost, da za misijone redno molimo in čim več darujemo. Kot vedno bo tudi letos nabirka za misijone, ki jo zelo priporočamo.

Nameni apostOlstva molitve – oktober 2015

Splošni namen
Da bi izbrisali s sveta trgovanje z ljudmi, to moderno obliko suženjstva.

Za evangelizacijo
Da bi krščanska občestva v Aziji v misijonarskem duhu oznanjala evangelij tistim, ki še čakajo nanj.

Slovenski namen
Da bi bil vsakdo od nas živa mladika, naša Cerkev pa rodoviten vinograd, ki bi Gospodarju vinograda prinašal pričakovane sadove.

Župnijski
Da bi sinoda o družini našla prave rešitve in ohranila edinost v Cerkvi.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 12. 10. 18.00 Pr † Marija Tekavec Jelenja vas n. brat Peter
T 13. 10. 18.00 Trg † Antun Sarič obl.
S 14. 10. 17.00 Zg na čast rožnovenski Mariji v zahvalo
Č 15. 10. 7.00 Trg † rajni duhovniki in redovnice
P 16. 10. 18.00 Trg † soseda Marija obl. in Ivan Štajdohar
S 17. 10. 10.00
18.00
Trg v zahvalo za vse dobro v Tav
- za vse prisotne
- za vse, ki so potrebni naše pomoči
N 18. 10. 10.00

11.30
Trg †Jože obl. in starši Kobe Sodevci 3
- † starši Marinčič Prelesje
Čeplje za farane in dobrotnike
P 19. 10. 18.00 Pr † rajni iz družine Sedej in Kopač
T 20. 10. 18.00 Zg † za pozabljene duše v vicah
S 21. 10. 18.00 Trg za blagoslov v šoli in pri verouku
Č 22. 10. 7.00 Trg ali drugje † za naše rajne
P 23. 10. 18.00 Trg za zdravje mlade družine Dol 7
S 24. 10. 18.00 Rd † Maksim Sedej
N 25. 10. 8.30
10.00
SL † Frančiška in Marija Škof
Trg † Jože Gregorič 15. obl. in starši Šterk
- za farane in dobrotnike

16. in 17. 10. Tečaj za pripravo na zakon: Jesenski rok  v naši dekaniji je še po starem petek 16. 10. od 15.30 do 18.00 in v soboto 17. 10. ob 15.30 do 18.00. Izkoristite to priložnost in se potem čim prej odločite  za pravi cerkveni zakon.

17. 10 Sevno pod Trško goro škofijsko srečanje družin: Toplo priporočam, da se vsaj kdo odloči in gre na srečanje, ki je v sklopu sinode o družini in praznovanja 10 let škofije Novo mesto. Prijavite se čim prej.

17. 10 ob 10. 00 Jesensko srečanje Tav. Kdor ne more na tečaj ali srečanje družin je lepo povabljen na naše jesensko srečanje in dan odprtih vrat Tav. Prav drugi dan na god sv. Luka bo minilo 10 let, kar smo se v Međugorju prvič srečali s skupnostjo Milosrdni Otac in ugotovili, da bi morda lahko odprli drugo hišo v Sloveniji prav pri nas….

Na pobudo staršev bo verouk ob petkih in sicer 2., 3., in 4. razred ob 15.30, 5., 6., in 7., razred ob 16.15 ter birmanci ob 17.00. Ko se ura pomakne bomo verouk pričeli pol ure prej.
Zlasti se potrudite in otroke redno pripeljite k nedeljski sv. maši

V oktobru skrbijo za sveže cvetje v farni cerkvi Dol in Prelesje.