25. 10 – 30. nav.– žegnanjska nedelja: Jer 31, 7 – 9 / Ps 126 / Heb 5, 1 – 6 / Mr 10, 46 – 52
1. 11. – VSI SVETI: Raz 7, 2 – 4. 9 – 14 / Ps 24 / 1 Jan 3, 1 – 3 / Mt 5, 1 – 12 a
8. 11. – 32. nav.- zahvalna nedelja: 1Kor 17, 10 – 16 / Ps 146 / Heb 9, 24 – 28 / Mr 12, 38 – 44

25. 10. – 30 navadna – žegnanjska nedelja

Mnogi so ga grajali, naj umolkne, on pa je še glasneje vpil: »Davidov sin, usmili se me!« Jezus je obstal in rekel: »Pokličite ga!« Poklicali so slepega in mu rekli: »Le pogum, vstani, kliče te!« Odvrgel je svoj plašč, skočil pokonci in pohitel k Jezusu. Jezus ga je vprašal: »Kaj hočeš, da ti storim?« Slepi mu je dejal: »Rabuní, da bi spregledal!« Jezus mu je rekel: »Pojdi, tvoja vera te je rešila!« Takoj je spregledal in šel po poti za njim. (Mr 10, 48 – 52).(Mr10, 17 – 30).

Ta odlomek se mi je nekako prikradel že v prejšnja Oznanila pa ga sedaj še samo malo obnovimo. Slepec je vpil kljub svarilom in dosegel uslišanje…

Ko se danes na žegnanjsko nedeljo zahvaljujemo za lepo in prostran farno cerkev, ter toliko podružnic, se kaj naučimo od tega vztrajnega bolnika. Vse cerkve zlasti farne so postavljene predvsem za to, da se tu lahko srečamo z Gospodom. Bartimaj je ob poti beračil in izkoristil enkratno življenjsko priložnost, ko je prišel Gospod mimo. Nas Jezus čaka noč in dan v šestih tabernakljih noč in dan, da mi pridemo mimo in nas usliši. To nikakor ni majhna stvar, zato le radi zavijmo v katero do naših cerkvah, kjer gori večna lučka in nas opozarja na Gospoda, ki nas pričakuje, da nas sliši in usliši.

1. 11. – PRAZNIK VSEH SVETNIKOV

»Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo.
Blagor žalostnim, kajti potolaženi bodo.
Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali.
Blagor lačnim in žejnim pravičnosti, kajti nasičeni bodo.
Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli.
Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali.
Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi.
Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo.
Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili.
Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko. Tako so namreč preganjali že preroke, ki so bili pred vami. Mt 5, 1- 12

Vsi sveti: Na ta veliki zapovedani praznik vedno beremo Blagre po Mateju ne redko slišimo tudi pesem Blaženi vsi nebeščani… Zanimivo. Vse živo si prizadeva za blagor ali blaženost. Kaj drugega si želijo ti tisoči in tisoči, ki se valijo preko nas v evropska nebesa?!...

In vendar je tako malo potrebno. Za trenutek se ustaviti in preveriti kam hitim in kaj mi je res nujno potrebno za osebni blagor.

Kaj me bo v resnici pomirilo na praznik vseh svetih in dan pozneje, ko se spominjamo vseh vernih rajnih, ki se niso blaženi, ampak čakaje v zbirnem centru pred nebeškimi vrati – po domače v vicih? Ali je to nov spomenik okrašen z toliko izbranega cvetja ter nešteto sveč, dražjih od sosedovih?

Ali me bo pomirila nova obleka in primerno resnobna drža ob grobu?

Ali me bo pomirilo zmajevanje z glavo ter godrnjanje vse v prek?! Ne, ne!

Jezus predlaga povsem drugačen pristop. To je pristop na principu blagrov.

Torej blaženi smo lahko samo, ko v veri ponižno sprejmemo Jezusovo povabilo in mu sledimo v teh osmerih držah. Ni pomembno koliko premorem, ampak kako znam to deliti s tistimi, ko so v stiski. Ni pomembno, kako se počutim, ampak da vidim tesnobo bližnjega in ga skušam potolažiti. Pomembno je, da nisem nasilen, ampak pomagam do uspeha šibkejšemu. Ni pomembno, če se mi godi krivica, ampak kako pomaga do pravice zatiranim. Pomembno je, kako se učimo usmiljenja od Jezusa in ga širimo okoli sebe. Biti čist v srcu pomeni redno hoditi k spovedi in obhajilu ter se ogibati še tako 'nedolžne grešnosti. Pri krstu sem postal Božji otrok, zato delo za mit ne pozna alternative. Kaj potem, če boš imel težave, ker si se trudil za pravičnost doma in širše? Nič zato, če se mi posmehujejo, odrivajo in si izmišljajo vsemogoče afere. Bistveno je, da me Gospod pozna in spozna za blaženega…

Bomo rekli, nič novega. Res, ali pa! Prav na praznik Vseh svetih lahko prejmemo popoln odpustek za sebe. 2. 11. pa za pokojne. Pogoj je enostaven in lahek. K sv. maši itak gremo, k obhajilu tudi večinoma vsi, samo še spoved in sprejetje gornjih principov ter molitev po papeževem namenu. Na vernih duš dan pa še obisk pokopališča.

Le nikar se spet ne izgovarjajmo na razne tehnične ovire in neke predsodke, ki izhajajo iz naših ustaljenih razvad, ki so postale navade. Za nas gre in za naše drage rajne, ki imamo radi sebe in svoje rajne. Če to zadnje ne drži smo čudni, ker praznik vseh svetih predpostavlja našo vero v nebesa.

Nameni apostolstva molitev za november 2015

Splošni: Da bi bili odprti za osebno srečanje in dialog z vsemi, tudi s tistimi, ki so drugačnega prepričanja.

Za evangelizacijo: Da bi pastirji Cerkve z globoko ljubeznijo spremljali svojo čredo in ji vlivali novega upanja.

Slovenski: Da bi v življenju svetnikov prepoznali, v občestvu z njimi čutili povezavo, po njihovi priprošnji pa prejemali pomoč.

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

gabriel

18. 10. 2015 smo stopili v naše jubilejno leto
Dan prej je vodil somaševanje škof Metod Pirih, ki iz Vipave pomaga koprskemu škofu Juriju. Resno nas je nagovoril in poslušal, kako se trudimo. Ob slovesu je dejal, da je pozitivno presenečen nad našim delom.

Diakonsko posvečenje v Novem mestu 24. 10. 2015

Dobili smo 5 diakonov. Za našo škofijo 4 in še enega za križniški red. To pomeni, da se že sedaj veselimo petih novomašnikov iz naše novomeške škofije. Bodimo hvaležni Bogu, njim, njihovim staršem in vsem Vam, ki redno molite za nove duhovne poklice. Najbolj na desni je iz Semiča.

diakoni-2015

Referendum o noveli zakona

Ustavno sodišče je končno odločilo, da je referendum o noveli zakona, ki izenačuje družino z drugimi oblikami skupnega bivanja. Gre za zelo pomemben referendum, ki nam bo v primeru uspeha prihranil neslutene probleme pri vzgoji in sploh medsebojnih odnosih. Odločitev je prišla ravno v tednu, ko škofovska sinoda zaključuje zasedanje o družini. Naj nam ne bo to samo neko zanimivo naključje, ampak namig, da se potrudimo in prispevamo za naše družine, molitve, podporo in svoj glas za naravno stanje oziroma proti rušenju osnovne celice normalne družbe in cerkve.

Misijonska nedelja

Na misijonsko nedeljo je bila tako majhna udeležba pri sv. maši in posledično zbran majhen znesek za misijone. Lepo prosim vse, da le premislite, če ste res izpolnili svojo krščansko dolžnost in podprli tiste v daljnih deželah, ki se med vsem drugim trudijo, da bi se reke beguncev enkrat povsem ustavile.

Povabilo k darovanju za potrebe župnije

Na praznik vseh svetih je tradicionalni ofer pa ga toplo priporočam. Roko na srce, letos smo res veliko delali. Bili smo na sedmih strehah smo in dokončali fasado na župnišču. Še moramo zakrpati streho v SL in montirati snegobrane na Vidmu. Plačevali smo samo material, ki je blagajno dodobra izčrpal. Radi bi še uredili kapelo Janeza Krstnika…

Spored sv. maš in bogoslužja

P 26. 10. 17.00 Pr † Ivan obl. in rajni Andrejevi Predgrad 58
T 27. 10. 17.00 Trg † Janko Bolha Goriča vas
S 28. 10. 17.00 Zg †Anton, Zlata, Marinka Šegina G. Pod. n. Nežka
Č 29. 10. 7.00 Trg † rajni duhovniki in redovnice
P 30. 10. 17.00 Trg † družina - Ana in Peter Majerle Dol 7
S 31. 10. 17.00 Rd za edinost kristjanov
N 1. 11. 8.00
10.00

12.00
SL † Anton in Marija Ficko
Trg † Rajni Kocetovi
- † Peter Muhvič obl. Prelesje
Videm za farane in dobrotnike
P 2. 11. 7.00
15.00
17.00
Trg za duše v vicah
Rd po namenu sv. očeta Frančiška
Pr † Rajni Tkalčič in Šterk Jelenja vas 3
T 3. 11. 17.00 Trg † Anton Demšar Železniki
S 4. 11. 17.00 Drugje za duhovne poklice
Č 5. 11. 7.00 Trg † za naše rajne župnike
P 6. 11. 17.00 Trg † Maksim Sedej ob 80. letnici rojstva v zahvalo
S 7. 11. 11.00
17.00
Trg kapela J K krst Žiga K. † Ivan Česnik 13. obl.
Rd † za pozabljene duše v vicah
N 8. 11. 8.30
10.00
SL v zahvalo
Trg † Vinko in Jožica Kunstelj
- za farane in dobrotnike

Na pobudo staršev bo verouk ob petkih in sicer:

  • 2., 3., in 4. razred ob 15.00,
  • 5., 6., in 7., razred ob 15.45 ter
  • birmanci ob 16.00.

Birmanci ostanejo pri sv. maši, da se navadijo pri maši aktivno sodelovati in ponovimo snov še pri pridigi!!
Zlasti se potrudite in otroke redno pripeljite k nedeljski sv. maši.

Obisk pokopališč na vseh svetnikov in vernih duš dan:
V tem času je prav, da obiskujemo naša pokopališča, uredimo grobove, preverimo, če imamo poravnano najemnino in za rajne vedno tudi kaj izmolimo. Največja oblika molitve je sv. maša za rajne. Če pogledate po naših Oznanilih, lahko hitro opazite, da župniku že dolgo primanjkuje mašnih namenov. Zelo koristno bi bilo kaj prihraniti na cvetju in zlasti svečah ter darovati za sv. maše.  Bodimo tudi tu malo bolj racionalni in naredimo za rajne tudi tisto, kar jim najbolj koristi. Bi poskusili? Hvala!

6. 11. ob 19h dobrodelni koncert Ž K Črnomelj - Kulturni dom Črnomelj. Vsi vabljeni!

V novembru skrbijo za lepo okrašeno farno cerkev verniki iz Prelesja.