12. 8. – 19. navadna nedelja: 1 Kr 19, 4 – 8 / Ps 34 / Ef 4, 30 – 5, 2 / Jn 6, 41 – 51
15. 8. – MARIJINO VNEBOVZETJE: Raz 11, 19a; 12, 1 – 6a / Ps 45 / 1 Kor 15, 20 – 26 / Lk 1, 39 – 56
19. 8. – 20. navadna nedelja: Prg 9, 1 – 6 / Ps 34 / Ef 5, 15 – 20 / Jn 6, 51 – 58
26. 8. – 21. navadna nedelja: Joz 24, 1 – 2. 15- 17. 18b / Ps 34 / Ef 5, 21 – 32 / Jn 6, 60 – 69

12. 8 . – 19 . navadna nedelja

Judje so tedaj godrnjali nad njim, ker je rekel: »Jaz sem kruh, ki je prišel iz nebes,« in so govorili: »Ali ni to Jezus, Jožefov sin? Njegovega očeta in mater poznamo. Kako more zdaj govoriti: ›Iz nebes sem prišel.‹« Jezus je odgovoril in jim dejal: »Ne godrnjajte med seboj! Nihče ne more priti k meni, če ga ne pritegne Oče, ki me je poslal, in jaz ga bom obudil poslednji dan Pri prerokih je zapisano: Vsi se bodo dali poučiti Bogu. Vsak, kdor posluša Očeta in se mu da poučiti, pride k meni. Ne rečem, da bi bil kdo videl Očeta: samo tisti, ki je od Boga, on je videl Očeta. Resnično, resnično, povem vam: Kdor veruje, ima večno življenje. Jaz sem kruh življenja. Vaši očetje so jedli v puščavi mano in so pomrli. To je kruh, ki prihaja iz nebes, da tisti, ki od njega jé, ne umre. Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes. Če kdo jé od tega kruha, bo živel vekomaj. Kruh pa, ki ga bom dal jaz, je moje meso za življenje sveta.«
(Jn 6, 41 – 51)

Prišli smo do središčne teme tega Jezusovega govora. Množica se je najedala pomnoženega kruha. Drugi dan so Jezusa iskali ni si želeli zagotoviti stalno preskrbo z takšnim kruhom, ki ga je zastonj v izobilju… Iz te njihove želje jih Jezus obrača na duhovno področje. Tu pa pride do težko premostljive ovire. Treba bo jesti Jezusovo Meso in piti njegovo kri. Normalno, da se taka napoved ali celo zahteva upira treznemu človeku. Vendar Jezus vztraja pri svojem, ker ve, kako bo to uredil. Za sedaj se sklicuje na avtoriteto svojega Očeta, ki ga iz nebes pošilja na svet. V to napeto debato nam prihaja na proti slovesni praznik Marijinega vnebovzetja. Pa se sedaj malo pomudimo pri Mariji.

15. 8. – MARIJINO VNEBOVZETJE

Tiste dni je Marija vstala in se v naglici odpravila v gričevje, v mesto na Judovem. Stopila je v Zaharijevo hišo in pozdravila Elizabeto. Ko je Elizabeta zaslišala Marijin pozdrav, se je dete veselo zganilo v njenem telesu. Elizabeta je postala polna Svetega Duha in je na ves glas vzkliknila in rekla: »Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa! Od kod meni to, da pride k meni mati mojega Gospoda? Glej, ko je prišel glas tvojega pozdrava do mojih ušes, se je dete v mojem telesu od radosti zganilo. Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gos¬pod!« In Marija je rekla: »Moja duša poveličuje Gospoda.
(Lk 1, 39 – 46)

Ko je nadangel zapustil Marijo z najlepšo novico na tem svetu, se je ta na hitro brez slovesa in predvsem brez poslavljanja podala k tisti, ki jo bo razumela. Z njo – Elizabeto je lahko delila božanske občutke. Tudi Elizabeti je obisk še kako dobrodošel. Videla je, da je Zaharija spremenjen, kar na enkrat se spoznala, da je v starosti zanosila. Ni pa bilo pojasnila. Ko je zagledala nečakinjo je bila razsvetljena s Svetim Duhom….

V trenutku se je vse spremenilo. Otrok je poskočil pod srcem in teta je spregovorila največkrat ponavljane besede: »Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa! …« To je seveda pričetek nove dobe…

Danes gledamo v nebesa in občudujemo ter častimo to veliko ženo in mamo. Ko je obiskala Elizabeto, je bila še mladostno dekletce. Toda življenje izbranke jo je izklesalo v mogočno, kaj mogočno, v najmogočnejšo Ženo in priprošnjico. Z Jožefom in nato z Jezusom je gotovo doživela veliko lepih trenutkov, vendar nikoli ni manjkalo raznih težav, hudih stisk ter zapletov. Ostala je trdna in poslušna dekla Gospodova vse do križa, ko so ji v naročje vrnili mrtvega Sina. Ko je ob binkošti doživela prihod Svetega Duha, je ostala v Cerkvi v ozadju, dokler ni zaspala in bila odnesena z dušo in telesom v nebo. Šele tedaj se je uresničila njena napoved, da jo bodo od slej blagrovali vsi rodovi.

Sedaj bedi nad nami in se nam kdaj pa kdaj približa po mnogih vidcih s svojimi sporočili, ki so podobna tistemu naročilu na svatbi v Kani. »Karkoli vam reče, storite!« To pa je prevod stavka, ki ga je izrekel Oče na gori spremenitve, ko je Oče zaklical iz oblaka: »Ta je moj ljubljeni Sin, njega poslušajte!«

Lahko se vprašamo podobno kot Elizabeta: »Od kod nam to, da imamo tako mogočno priprošnjico v nebesih?« Odgovor sledi naslednjo nedeljo. Le preberite naprej o kruhu življenja.

19. 8. – 20. navadna nedelja

Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes. Če kdo jé od tega kruha, bo živel vekomaj. Kruh pa, ki ga bom dal jaz, je moje meso za življenje sveta.«
Judje so se tedaj med seboj prepirali in govorili: »Kako nam more ta dati svoje meso jesti?« Jezus jim je tedaj rekel: »Resnično, resnično, povem vam: Če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje in jaz ga bom obudil poslednji dan. Kajti moje meso je resnična jed in moja kri resnična pijača. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ostaja v meni in jaz v njem. Kakor je mene poslal živi Oče in jaz živim po Očetu, tako bo tudi tisti, ki mene jé, živel po meni. To je kruh, ki je prišel iz nebes, ne tak, kakršnega so jedli vaši očetje in so pomrli: kdor jé ta kruh, bo živel vekomaj.«
(Jn 651 – 58)

Jezus je navdušene poslušalce pritisnil v dilemo, ali mu verjeti, ali ga zapustiti, ker se jim kanibalizem absolutno upira. Le zakaj jih 'tako muči'? Da bi se zdrznili in spoznali zgodovinski preobrat. Do sedaj so oni darovali Jahveju različne prvine pridelke in živali. To poganski narodi počnejo še sedaj. Eni gredo tako daleč, da darujejo celo otroke. Po Jezusovi smrti in vstajenju zlasti Binkošti pa se On Jezus daruje na naših oltarjih za nas na ne krvav način. Mnogi mistiki tudi Magdalena Gornik in najbolj očitno sv. pater Pij so to nekrvavo daritev občutili v svojem telesu na konkreten način. To samo potrjuje, da pri sv. maši in obhajilu ne gre za neko ritualno simboliko, ampak za pravo Kristusovo daritev na križu. P. Pij je izjavil, da med sv. mašo dobesedno visi na križu (trajala je več kot uro in pol). 50 let je imel Kristusove rane, ki so vedno krvavele. Torej vzemimo ta Jezusov evharistični govor skrajno resno in se redno udeležujmo sv. maše na 'popoln' način – tako, da vredno prejmemo sv. obhajilo. Za vreden prejem obhajila, je treba imeti čisto vest in vero v Jezusovo prisotnost v hostiji. Razmislimo malo o tem in ukrepajmo sebi ter občestvu v korist.

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Boris sporoča, da se je že dobro ujel v novi službi. Na hitro smo se poslovili tudi od Mirota, ker ga rabijo v Međugorju. Na njegovo mesto je prišel Marijo doma iz Bjelovarja.

boris

V Spodnjem logu se je pričelo

spodnji logDolgo smo čakali mojstre, nazadnje so nas presenetili in prišli na ne najbolj pripraven teren. Potem je steklo najprej oder, potem odkritje del strehe in priprava terena za težko dvigalo…

Ko smo odkrili podnožje strehe, se je šele pokazalo, kako nujno je treba zamenjati streho predvsem ostrešje, ki je na ključnih mestih dobesedno izginilo, Kar je ostalo je tako preperelo, da je resnično po čudežu preživelo toliko viharjev. Bog bodi zahvaljen in naj nam pomaga, da srečno nadaljujemo in končamo. Gre za eno redkih cerkva na kočevskem, ki je preživela zato zasluži dobro in lepo streho.

Spored sv. maš in bogoslužja

P   13. 8. 20.00 Pr † starši in rajni Rade
T   14. 8. 7.00 Trg † farane in dobrotnike n. m. 15. 8.
S   15. 8. 10.00 Zg  † rajni Movrin in Frice D. Podgora 3
Č   16. 8. 20.00 Trg  †  Jože Majerle Dol 1. za 100 let  
P   17. 8. 20.00 Trg †  Jože in Marijana ter ostali Kapš Prelesje
S   18. 8. 20.00 Rd Jože in Sabina Šterbenc v zahvalo za 50 let
In v spomin za † Damjanca   
N  19. 8. 9.00
11.00
Trg za farane in dobrotnike
Čeplje  †  Viktor obl. in rajni Šterk
P  20. 8. 20.00 Pr  † družina Majerle Predgrad 5
T  21. 8. 20.00 Trg †za srečo v družini
S  22. 8. 20.00 Pr  Pavel Majerle namesto cvetja
Č   23. 8. 7.00 Trg †  Igor Čuček
P  24. 8. 20.00 Trg † v zahvalo in dober namen
S  25. 8. 20.00 Rd za farane in dobrotnike
N 26. 8. 9.00
11.00
Trg v zahvalo za zdravje n. Štukelj
SL †  Justina Makše n. Perko iz Bevk

14. 8. 7.00 sv. maša zjutraj, ker  bom zvečer šel na Žeželj pomagati spovedovati pred prazničnem shodom.

14. 8. ob 19.00 Žeželj večerno pobožnost bo vodil upokojeni škof msgr. Metod Pirih.  Gre za zelo lepo in koristno pobožnost. Najprej molitve in spovedovanje, nato slovesna vigilija – večerna sv. maša pred praznikom. Končno še procesija z lučkami okrog lepo obnovljene romarske cerkve.

15. 8. ob 10.00 Zagozdac:  Glavno žegnanje v našem Marijinem svetišču.
Pred sv. mašo molitev rožnega venca in priložnost za spoved. Po sv. maši še litanije in blagoslov z najsvetejšim.

Kaj bo s farovškimi drvmi? Ko sem v zadnjih Oznanilih omenil, da bi bilo zelo koristno, če bi pripravljena drva na Vidmu razžagali in razcepili udarniško, sem mislil resno in računal na Vašo razumevanje. Tako mislim še naprej in računam, da se boste dogovorili možje in fantje mlajši od 60 let ter se zadeve enkrat lotili. Seveda bi bilo dobro, če bi me predhodno obvestili, da bi  organiziral vsaj osvežitev in okrepčilo. Res pa je, da moram večkrat v Spodnji Log, ko je pač treba pomagati. To pomeni, da se lahko tudi za okrepčilo domenite z ženskami  in  dekleti. Tu ni starostne omejitve. Upam, da me boste enkrat lepo presenetili. Že v naprej hvala.

V avgustu skrbijo za cvetje v farni cerkvi Radenci, v septembri Zagozdac in obe Podgori.