26. 7. – 17. Krištofova nedelja: 1 Kr 3, 5. 7 – 12 / Ps 119 / Rim 8, 28 – 30 / Mt 13, 44 – 52
2. 8. – 18. nedelja med letom: Iz 55, 1 – 3 / Ps 145 / Rim 8, 37 – 39 / Mt 14, 13 – 21
9. 8 – 19. nedelja med letom: 1Kr 19, 9a. 11- 13 / Ps 85 / Rim 9, 1 – 5 / Mt 14, 22 – 33

26. 7. – 15. nedelja med letom

»Nebeško kraljestvo je podobno zakladu, skritemu na njivi, ki ga je nekdo našel in spet skril. Od veselja nad njim je šel in prodal vse, kar je imel, in kupil tisto njivo. Nebeško kraljestvo je tudi podobno trgovcu, ki išče lepe bisere. Ko najde en dragocen biser, gre in proda vse, kar ima, in ga kupi. Nadalje je nebeško kraljestvo podobno mreži, ki jo vržejo v morje in zajame ribe vseh vrst. Ko se napolni, jo potegnejo na obrežje, sedejo in odberejo dobre v posodo, slabe pa pomečejo proč. Tako bo ob koncu sveta: prišli bodo angeli in ločili hudobne od pravičnih. Pahnili jih bodo v ognjeno peč. Tam bo jok in škripanje z zobmi.«
»Ste doumeli vse to?« Rekli so mu: »Smo.« Tedaj jim je dejal: »Zato je vsak pismouk, ki je postal učenec nebeškega kraljestva, podoben hišnemu gospodarju, ki prinaša iz svojega zaklada novo in staro.«
(Mt 13, 44 – 52)

Slišali smo še dve priliki, ki govorita o zakladu. Zanj se je treba resnično potruditi. V vseh prilikah ponazarja delovanje nebeškega kraljestva. Ti predzadnje pa ponazarjajo, da je največji zaklad naša vera v troedinega Boga. Za to vero je treba žrtvovati najboljše, kajti nič ni večjega niti potrebnejšega, kot tisto, kar nam zagotavlja spoznanje Boga in njegovo naklonjenost.

Zadnja prispodoba nas opozarja, da bo ob smrti podobno kot na ribiški ladji, ko ribiči izpraznijo mreže odberejo dobre ribe, slabe vržejo v morje na veselje galebov. Podobno je z zakrknjenimi grešniki, ko bodo vrženi v večni ogenj.

Vera nam omogoča ljubezensko povezavo z Bogom že sedaj na tem prevečkrat norim in nemogočem svetom. Po smrti pa večno veselje v nebesih…

Končno Jezus vpraša učence, če so vse to razumeli. Učenci so zatrdili, da so. Mi pa to pokažimo z odgovornim življenjem. Nikar ne čakajmo na zadnje trenutke, ampak se že sedaj dejavno vcepimo na Kristusa dobrega Pastirja in obrodimo vreden sad vere, ki nas bo povezal z nebesih.

2. 8. – 18. nedelja med letom

Ko je Jezus to slišal, se je v čolnu umaknil od tam v samoten kraj, sam zase. Množice pa so to izvedele in šle iz mest peš za njim. Ko se je izkrcal, je zagledal veliko množico. Zasmilili so se mu in ozdravil je njihove bolnike. Ko se je zvečerilo, so stopili k njemu učenci in rekli: »Samoten je ta kraj in ura je že pozna; odpústi množice, da gredo v vasi in si kupijo hrano.« Jezus pa jim je rekel: »Ni jim treba oditi. Vi jim dajte jesti!« Rekli so mu: »Tukaj imamo samo pet hlebov in dve ribi.« Dejal jim je: »Prinesite mi jih sem!« In velel je ljudem, naj sedejo po travi, vzel tistih pet hlebov in dve ribi, se ozrl v nebo, blagoslovil, razlomil hlebe in jih dal učencem, učenci pa množicam. Vsi so jedli in se nasitili ter pobrali koščke, ki so ostali, dvanajst polnih košar. Teh pa, ki so jedli, je bilo okrog pet tisoč mož, brez žená in otrok.
(Mt 14, 13 –21)

Današnji odlomek se začne zagonetno. Zanima nas, kaj je Jezus slišal? Žal je slišal zelo kruto novico, da so obglavili njegovega predhodnika Janeza Krstnika. Zato je želel biti nekaj časa sam pa so ga množice prehitele. Ni jih mogel pustiti, ampak je ves dan razlagal o božjem kraljestvu.

Proti večeru so se za množico zavzeli apostoli in Jezusu 'svetovali, naj vendar neha, ker bodo ljudje omagali brez hrane…' On pa hladnokrvno vrne žogico: »Ni jim treba oditi. Vi jim dajte jesti!« Seveda so apostoli ostali brez besed. On pa le pravi naj delijo pet blagoslovljenih kruhov in dve ribi med pet tisoč mož ter še toliko žena in otrok…

Tako je Jezus potrdil verodostojnost svoje pridige Tisti, ki so vztrajali do konca, so bili deležni izjemnega čudeža. Jezus je običajno koga ozdravil, ali osvobodil demona. To so ostali opazovali in včasih imeli težave, če gre za isto osebo, ali za kakšen trik. Tokrat pa so bili vsi deležni čudeža. Vsi so se do sitega najedli kruha in rib. Apostoli so še opazili, da je veliko več ostalo, kot je bilo prej v košarici.

Tudi sedaj gre za to nevarnost. Prevečkrat se obnašamo kot opazovalci. Poslušamo te zgodbe in poročila pa nas ne ganejo, ali ne ganejo dovolj, da bi nas premaknili iz mirovanja k delovanju. Božja beseda zlasti prebrana med bogoslužjem je dejavna ravno tako, kot bi jo spregovori Jezus, le naša vera je šibka. Predvsem je problem v tem, da se premalo zavedamo trenutka, ki ga doživljamo med bogoslužjem. Takrat je šlo za tiste lačne poslušalce, sedaj pa gre za nas. Oni so vztrajali ves dan. Prej so hodili morda več dni in noči. Niso hoteli oditi, ker je bilo tam nebeško lepo, ker do takrat ni nihče tako govoril. Prav tako sedaj govori nam. Oni takrat so odkrili zaklad. Mi smo to slišali prejšnjo nedeljo. Le kdaj bomo kaj prodali (kaj podarili, se čemu odrekli…), da si zaklad pridobimo in ohranimo? Danes, 24. 7. '20 sem za trenutek poslušal hrvaškega karizmatika g. Zlatka Sudca, ki je pridigal 'Če ljubimo starše, brate, ženo, otroke…na vso moč, se dajmo zaljubiti tudi v Boga Očeta in Jezusa ter Svetega Duha...' Poudarjal je zaljubiti se je treba. Zaljubljenec izklopi razum in pusti pobudo srcu, duši.

Resnično Vas vabim, poglobimo se v našo vero, da odkrijemo, kako velik zaklad imamo. Potem ga tudi izkoristimo. Ponuja se mi primera z covi vavčarjih. Država nam je podarila bon za 200 €. Eni so takoj krenili na dopust in ga izkoristili, drugi še modrujemo, če se splača potrudit in iti na lepša. Eni se iz te dobronamerne geste naše vlade celo norčujejo. No ja gre za neko vsoto, ki ni ne vem kako velika pa tudi ne tako majhna, da bi jo kar tako pustil. Toda kaj je to v primerjavi z vero pa se tudi tam obnašamo še bolj neresno.

Kako je bilo na našem letošnjem oratoriju?

Lepo in trdno upam uspešno.
Pričelo se je bolj potiho in se vsak dan bolj poživljalo.
Upamo, da bo drugo leto še bolje in večja skupina.

Mladim želimo, da se nekoliko 'oddahnejo', vendar naj le pridejo k sv. maši vsako nedeljo. Sedaj bo sv. maša eno uro pozneje torej ob 10.00, da bodo lahko pravočasno vstali in napravili…

Hvala vsem ki so se potrudili, da je bilo lepo!!

oratorij 2020

Nedeljske sv. maše samo v farni cerkvi

O tem sem že pisal, ker že dolgo čutim potrebo, da bi se vsi farani zbirali k skupni nedeljski in praznični sv. maši. Sedaj nas je ravno ta epidemija nekako prisilila. Tako malo nas je ostalo, da moramo strniti vrste. Torej pridimo in sodelujmo, da bo naše bogoslužje lepo in pestro. Bolezen nas sili, da se sicer držimo čim bolj na razen, vendar tudi to se bo enkrat končalo.

Jaz se bom potrudil, da bodo obiskane tudi vse druge podružnice, kot je to vedno bilo v Zagozdacu.

Starejši ljudje, ki ste brez prevoza, pridite tam, kam Vam je najbližje. Mlajši pa se le potrudite v farno cerkev, ker Vas veže zapoved, da posvečujete Gospodov dan tudi z udeležbo pri nedeljski sv. maši.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 27. 7. 20.00 Pr za farane in dobrotnike
T 28. 7. 20.00 SL za zdravje Činkelj
S 29. 7. 20.00 Čeplje † Viktor in Katarina Šterk obl.
Č 30. 7. 20.00 Trg † Družina Štimac in Kmet obl.
P 31. 7. 20.00 Rd † Jure Špehar 30. dan
S 1. 8. 20.00 Jakovini † Ane in Jože Pavlakovič
N 2. 8. 10.00 Trg Emica in Jure Verderber Vrt
P 3. 8. 19.00 Pr za farane
T 4. 8. 19.00 Zg † Marija Pešelj n. Lovšin
S 5. 8. 19.00 Čep † Kazimir Hudorovac in Dejan Margan
Č 6. 8. 19.00 SL†Matjaž Hliš n. Stanka
P 7. 8. 19.00 Rd † Roza Mihalić n sosede
S 9. 8. 16.00
19.00
Parga za farane in dobrotnike
Čep † Cecilija Rauh 30. dan
N 10. 8. 10.00 Trg † Ivanček Butala obl.

Epidemija se ponavlja in zaostruje:
Zaradi ponovnega širjenja epidemije, je država sprejela dodatne preventivne ukrepe. Naj ponovim že znane in dodam nove:
Pred vstopom si nadenemo masko (naj bo res preverjena).
Ob vstopu v cerkev si temeljito razkužimo roke.
V cerkvi držimo razdaljo 1,5 m in več. Le tisti, ki živite pod isto streho, ste lahko skupaj v isti klopi.
Ob izhodu si zopet razkužimo roke. Tudi zunaj držimo primerno razdaljo.

Novost!?
Pri vstopu  na listek napišemo svojo telefonsko številko in jo oddamo v škatlico. Če pride družina skupaj, je dovolj ena številka. Župnik mora listke shraniti po vsaki sv. maši v kuverto in opremiti z datumom in krajem maševanja ter hraniti en mesec. Če bi se izkazalo, da je kdo od prisotnih zbolel, bi zdravstvena ustanova lažje preverila še druge udeležence in jih opozorila na morebitno nevarnost.
Ker je le v Starem trgu dovolj velika cerkev in dosledno jemanje predpisov do sedaj, bodo nedeljske sv. maše samo v farni cerkvi. Na podružnicah bodo med tednom. Med tednom ni treba oddajati tel. številk, je pa treba upoštevati vsa druga navodila. Torej maske, razkuževanje in razdaljo.
Otroci sicer ne rabijo mask, je pa lepo, če se na njih pripravijo, ker jih bomo verjetno v prihodnje morali pogosto uporabljati.

V avgustu skrbijo za urejenost farne cerkve Radenci.