29.12. – 1. adventna nedelja: Iz 63,16 – 19 / Ps 80 / 1 Kor 1, 3 – 9 7 Mr 13, 33 – 37
6. 12. – 2. adventna nedelja: Iz 40, 1 – 11 / Ps 85 / 2 Pt 3, 8 – 14 / Mr 1, 1 – 8
13. 12 – 3. adventna nedelja: Iz 61,1- 2.10–11/Ps Lk 1,4 –57/1Tes 5,16 – 24 / Jn 1, 6 – 8.19-28

29. 11. – 1. adventna nedelja – Nedelja Karitas

Pazíte in bedite, ker ne veste, kdaj pride ta čas! Tako bo kakor s človekom, ki je zapustil svoj dom in šel na potovanje. Svojim služabnikom je izročil oblast, vsakemu svoje opravilo, vratarju pa je naročil, naj bedi. Bodite torej budni, ker ne veste, kdaj pride hišni gospodar – zvečer, opolnoči, ob petelinjem petju ali ob zori, da vas ne najde spečih, če pride nenadoma. Kar pravim vam, pravim vsem: Bodite budni!«
(13, 33 – 37)

Pričenjamo novo liturgično leto. Letos nam bosta podajala Jezusovo delovanje in učene evangelista Marko in Janez. Marko na kratko, Janez poglobljeno. V pričujočem odlomku se dvakrat pojavi naročilo: »Bodite budni!« Če kdaj, je letos to naročilo še kako aktualno. Ne samo zaradi nevidne nevarnosti okužbe. Na to nas opozarjajo resni in odgovorni politiki in predvsem zdravstvena stroka, ki bije boj za naše zdravje in preživetje. Skrb za svoje zdravje je sedaj naša prvenstvena naloga in moralna odgovornost. Ne delajmo se junakov niti nevednežev, kajti Bog nas veliko bolje pozna in ve, kaj je v naši moči.

Adventno povabilo oziroma naročilo je veliko globlje: »Bodite budni!«

Ta pandemija ima razsežnosti vesoljnega potopa. Že do sedaj je pomrlo veliko večje število ljudi, kot za čas Noeta. Torej gre ra zelo jasno opozorilo – povabilo!? Ni težko verjeti, da smo na mnogih področjih stvari pripeljali do nevarnega stanja. Globalisti samo seštevajo uspehe in nove rekorde ne glede na posledice. Prav to upočasnjevanje gospodarske rasti in ustavljanje celih sklopov dejavnosti dokazuje, da se da tudi bolj 'počasi' živeti in marsičemu odreči. Pa še veliko ceneje je.

Danes je nedelja Karitas. Ja Karitas je tista lepa priložnost, da se čemu odrečem in to, ali prihranimo podarim tistemu, ki mu bo to veliko bolj koristilo. Predvsem si moramo zaradi ljubezni do Boga in bližnjega le prizadevati za bolj skromno življenje in odgovorno ravnanje z odpadki. Zalo nevarni odpadki so tudi naši grehi, ki jih je dobro pravilno sanirati z dobro adventno spovedjo. Prav sete prebrali spoved do božiča.

6. 11. – 2. adventna nedelja

Začetek evangelija Jezusa Kristusa, Božjega Sina; kakor je zapisano pri preroku Izaiju: Glej, pošiljam svojega glasnika pred tvojim obličjem, ki bo pripravil tvojo pot. Glas vpijočega v puščavi: Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze! Tako se je pojavil Janez Krstnik v puščavi in je oznanjal krst spreobrnjenja v odpuščanje grehov. K njemu je prihajala vsa judejska dežela in vsi Jeruzalemčani. Dajali so se mu krstiti v reki Jordan in priznavali svoje grehe. Janez je bil oblečen v kameljo dlako in imel usnjen pas okoli ledij. Jedel je kobilice in divji med. Oznanjal je: »Za menoj pride močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi se sklonil pred njim in mu odvezal jermen njegovih sandal. Jaz sem vas krstil v vodi, on pa vas bo krstil v Svetem Duhu.«
(Mr 1, 1 – 8)

To je sedaj prava adventna pridiga Jezusovega predhodnika Janeza Krstnika. Pripravite Gospodovo pot. Kaj je to Gospodova pot? Ali jo to pot, ki jo je zase napravil Gospod, ali je to pot, po kateri pot pride k nam, ali je to pot po kateri naj stopim za Gospodom. Spomnim, da je Jezus klical: »Hodi za menoj«. Zato so novo vero najprej imenovali POT. Šele v Antiohiji čez kakšno leto so se pričeli imenovati Kristjani. Torej se pripravimo, da bomo pravilno stopili za Gospodom.

Stopiti za Gospodom pomeni, da sprejmem njegov model življenja. Janez Krstnik je to pokazal z zelo spokornem načinom oblačenja in sploh načinom življenja. Janeza na nek način posnemamo redovniki in redovnice, ki se zaobljubimo, da bomo živeli ubožno, pokorno in čisto. Na to je še najbolj opozoril sv. Frančišek, ki je nekako odsev Janeza Krstnika, le da njegova pridiga ni bila tako ognjevita, ampak življenjsko dosledna.

Kaj to sedaj pomeni?

Po moje pomeni, da skušam živeti po vesti, ki si jo redno oblikujem z Božjo besedo in naukom Cerkve. Da skušam biti dosleden na vsakem koraku. Kot sem že omenil prejšnjo nedeljo. 'Živimo v kar velikem izobilju, papež poudarja v času odmetavanja. (Bo kdo rekel, da bi oddali stare obleke pa jih nihče ne mara…). Veliko bolj enostavno je, da jih sami ponosimo in potem šele nabavimo nove. Prihranek pa darujemo po principu Karitas). Biti prijazen do stvarstva je življenjskega pomena, ker nas bo plastika in ostala nesnaga zadušila. (letos je malo manj sveč na grobovih, vendar jih je še veliko preveliko preveč. Komunala se duši v odpadkih. Predelave pa nihče noče v svoji bližini. Nehajmo torej kupovati plastiko vsaj tisto, ki ni nujno potrebna).

Skratka, na vsakem koraku lahko kaj naredimo boljše. Ja prav ste prebrali, grem na sprehod, da se nadiham zraka. Korona me sili, da grem sam, kaj mi brani, da ne bi vmes kaj pomolil k usmiljenemu Bogu. Jaz vzamem nekaj rožnih vencev iz kapele in mimo grede mine čas nekaj jutranjih uric. Na Gospodovo pot!?

Teden Karitas

Letošnji je pač zaznamovan z korono. Klub temu nam je v četrtek pripeljal del 'E' hrane še za to leto, ki jo bomo razdelili čim prej. Na nedeljo Karitas je nabirka za potrebe škofijske in župnijske karitas. Ker ni sv. maš, tudi nabirke ni, kar pomeni, da bo tudi to treba enkrat nadoknaditi. Jaz sem že med letom nekaj naredil za Slovensko karitas za Sončno hišo v Portorožu. Ker je veliko materialne revščine, smo nekako pozorni predvsem na to materialno plat, kar je lepo in prav. V sedanjih razmerah pa lahko dodamo še kaj medčloveškega. Skoraj vsi smo opremljeni z osebnim telefonom, kar nam daje toliko možnosti, da se pokličemo, zlasti če zvemo, da je kdo zbolel. Na 'fejstu' moji kolegi in 'prijatelji' duhovniki objavljajo toliko lepih reči, spodbud, prenašajo sv. maše in komentirajo dogodke. Tudi Vi se lahko vključite.

Po drugi strani sedaj v adventu radi vzemite v roke nebeški fejzbuk – rožni venec in povečajmo molitev. Molimo za premaganje pandemije, za mir na svetu, za pravo pamet doma in po svetu, za našo domovino in strpnost med poslanci. Za prenehanje nasilja in uničevanja cerkva.. in toliko še drugega…

Kako je z farnimi financami?

Tudi koledarsko leto gre h koncu in kmalu bo potrebno narediti obračune. Dobro je pregledati, če imamo vse poravnano, da nismo česa pozabili. Letos že četrti mesec ni nedeljske puščice niti nobenega ofra. Tudi za grobe še ni vse poravnano. Poskusite 'zapreti' čim več odprtih postavk. Najlažje gre, če zadeve urejamo sproti. Trr račun župnije: NLB: SI56 0243 0025 3648 548

Hvala vsem, ki zadeve razumete in pomagate, da nekako zmoremo. Drugo leto imamo prekriti Kalvarijo in tudi sv. Vida ne bi škodilo. Običajno se pokaže še kaj nepričakovanega. Skupaj bo šlo.

Nekaj dodatkov v Kapeli Janeza Krstnika

Sami ste lahko spremljali, da smo najprej namestili križev pot kopijo tistega na Kalvariji. Ko se je moja rojstna hiše izpraznila, sem prenesel naš križev pot, ki ga je naslikal Maksim Sedej ml. Onega pa smo dali v Čeplje. Križi so ostali, kar je delovalo utesnjeno. Sedaj sem naredil manjše križce in nastavil nad postajami. To je omogočilo, da je lepše 'zadihal'.

Strop v kapeli je bil monoton. Sedaj sem z letvicami nakazal, kakšen bi bil 'kasetni strop'. Žal so luči sedaj nekako nametane. To se bo popravilo poleti, ko se bo lahko delalo na podstrešju, da se premaknejo kabli in luči na sredo kvadrata.

Sveta Marija zdravje bolnikov. Sveti Jožef, Sveti Rok, prosite za nas!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 30. 11. 7.00 Trg † rajni Ivanušič - Južineči
T 1. 12. 7.00 Trg za zdravje sestričen Edice in Goranke
S 2. 12. 7.00 Trg † Ivan in Minka Butala obl.
Č 3. 12. 7.00 Trg † g. Peter Kvaternik
P 4. 12. 7.00 Trg † Milka Šavrič obl.
S 5. 12. 7.00 Trg † Slavica Majerle 1. obl. dol 1
N 6. 12. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 7. 12. 7.00 Trg † Nikolaj Marentič
T 8. 12. 7.00 Trg na čast Brezmadežni za Marijino kongregacijo
S 9. 12. 7.00 Trg † Marija in Jože Konda obl. Paka
Č 10. 12. 7.00 Trg v zahvalo za uspelo prestano operacijo
P 11. 12. 7.00 Trg † starši Makše in Činkelj
S 12. 12. 7.00 Trg † Pavla Kovač n. Anica Salamon
N 13. 12. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

Verouk na daljavo Kaj bo z Miklavžem?
Dragi veroukarji! Vse kaže, da bo letos Miklavž hodil samo po domovih. V cerkev in v šolo ga ne bo, ker tam ni vas. Prav za prav je tako tudi prav, ker je sv. Nikolaj v mestu Mira hodilo ponoči po ulicah in spremljal dogajanja v družinah. Potem je kaj pustil na oknu – darilo ali šibo, kar so pač starši potrebovali za dobro vzgojo svojih številnih otrok.
Torej se pridno učite in radi molite, da bo Miklavž kaj lepega prinesel. Ko bo zopet možno skupaj v šolo in  k verouku, bomo še kaj nadoknadili.

Do nadaljnjega je lahko v cerkvi pri molitvi samo eden vernik. Za obhajilo se je treba predhodno naročiti …
Še vedno velja, da smo župniki pripravljeni sprejeti vsakega posameznika, ali vso družino in ji podeliti obhajilo pa tudi opraviti adventno spoved.

Kaj dela župnik med epidemijo? Ker za spoved in obhajilo ni drenja sem v tednu Karitas malo predelal križev pot in strop v kapeli Janeza Krstnika, nekaj za Dolane in pričel delati oltarček za zimsko kapelo v Stari Cerkvi. Nekaj bi še rad pomagal nečaku Tomažu pri drvarnici …

Dokler bomo brez skupnih sv. maš, tudi krašenje ni potrebno po vaseh.