800 let od prihoda stalnega kaplana

16. 5. – 7. velikonočna ned.: Apd 1, 15 – 17.20 – 26 / Ps 103 / 1 Jn 4,11 – 16 / Jn 17,11b – 19
23. 5. – BINKOŠTI: Apd 2, 1 – 11 / Ps 1 04 / Gal 5, 16 – 25 / Jn 15, 26 – 27; 16, 12 – 25
30. 5. – SVETA TROJICA: 5 Mz 4, 32 – 34. 39 – 40 / Ps 33 / Rim 8, 14 – 17 / Mr 28, 16 – 20

16. 5. – 7. velikonočna nedelja

»Nisem več na svetu; oni so na svetu, jaz pa odhajam k tebi. Sveti Oče, ohrani jih v svojem imenu, ki si mi ga dal, da bodo eno kakor midva. Dokler sem bil z njimi, sem jih varoval v tvojem imenu, ki si mi ga dal. Obvaroval sem jih in nobeden izmed njih se ni pogubil, razen sina pogubljenja, da se izpolni Pismo. Zdaj odhajam k tebi, vendar to govorim na svetu, da bodo imeli moje veselje v sebi dopolnjeno. Izročil sem jim tvojo besedo, svet pa jih je zasovražil, ker niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta. Ne prosim, da jih vzameš s sveta, ampak da jih obvaruješ hudega. Niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta. Posveti jih v resnici; tvoja beseda je resnica. Kakor si mene poslal na svet, sem tudi jaz njih poslal v svet, in zanje se posvečujem, da bi bili tudi oni posvečeni v resnici.
(Jn 17, 11b – 19)

Smo v devetdnevnici pred binkoštmi. Beremo še eden del Jezusove velikoduhovniške molitve pri zadnji večerji. On prosi Očeta za apostole in vse njihove naslednike ter vse kristjane, ker vidi v prihodnost, zato jih – nas priporoča Očetu, da bi vzdržali v vseh naporih, ki jih zahteva od nas pričevanje za Jezusovo navzočnost v svetu…

Kristjani po svojem bistvu ne sodimo v ta svet razmišljanja in poslovanja, a ostajamo tu na zemlji. Zato smo vedno v skušnjavi, da bi ravnali – milo za drago pa tega zaradi pričevanja ne smemo. Od tu prihajajo mnoge napetosti in naši pogosti padci. Rešuje nas Božja milost, ker Bog dobro ve iz česa smo in koliko zmoremo. Ravno zaradi tega se potrudimo ta teden in v intenzivni devetdnevnici prosimo za darove Svetega Duha. Sveti Duh prihaja nad nas za nas, da bomo močni v veri in zmagamo napore, ki so pred nami.

Živimo z dogodki v zelo zgoščenem času (800 let, 200 let naše šole, 40 let, 30 let samostojnosti, pandemija, svetovna in domača kriza…). Potrudimo se, da se dejavno vključimo v vse dogodke in premagamo težave ter obrodimo bogate sadove vere za sebe in za brezbrižni svet.

23. 5. BINKOŠTI

Ko pa pride Tolažnik, ki vam ga bom poslal od Očeta, Duh resnice, ki izhaja od Očeta, bo on pričeval o meni; in tudi vi pričujete, ker ste od začetka z menoj.
(Jn 15, 26 – 27)

Še veliko vam imam povedati, a zdaj ne morete nositi. Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo uvedel v vso resnico, ker ne bo govoril sam od sebe, temveč bo povedal, kar bo slišal, in oznanjal vam bo prihodnje reči. On bo mene po-veličal, ker bo iz mojega jemal in vam oznanjal. Vse, kar ima Oče, je moje, zato sem vam rekel: Iz mojega jemlje in vam bo oznanjal.« (16, 12 – 15).

Binkošti je še tretji dogodek v nizu velikonočnih praznovanj. Tokrat doživljamo prihod Svetega Duha med nas. Prvič so ga bili deležni apostoli in ostali, ki so bili v dvorani zadnje večerje. Od tedaj se ta prostor imenuje binkoštna dvorana. Ta naziv se lahko uporabi tudi za molitveno skupino. Zavedni – zavzeti kristjani se radi zbiramo skupaj k molitvi in posnemamo apostole, ki so se devet dni z molitvijo pripravljali na prihod Svetega Duha. Prišel je na binkoštni praznik. Takrat je bilo v Jeruzalemu ogromno vernikov, ki so se zahvaljevali za prvo žetev. Tudi apostoli so prvi dan poželi kar tri tisoč duš, ter rojstvo Cerkve. Tako je nastalo Jezusovo l skrivnostno telo, ki mu je On glava…

Na mestu je vprašanje, kaj to pomeni za nas kristjane?

Epidemija se vsaj začasno umirja, kar pomeni, da se bo življenje vrnilo v normalno stanje. Žal bodo posledice še dolgo ostale med nami. Španska gripa je kosila pred 100 leti pa se je še vedno spominjamo z grenkobo. Mnogi so pomrli, mnogi imajo hude posledice… Tudi na verskem področju se že čutijo praznine...

Zato bo treba ogromno napora, da se ohrani vsaj trdno versko jedro, ki bo zmoglo zopet ogreti okolico. Pri nas se že čedalje bolj čuti demografska 'praznina'. Ne gre za to, da bi sedaj pričeli jadikovati vsak v svojem kotu, ampak strnimo vrste in pustimo, da nas Sveti duh prežari in prebudi z novem ognjem ljubezni, ki se bo dala na razpolago širši skupnosti.

Ob binkošti se vsi spominjamo tudi prejema zakramenta sv. Birme. Naši lanski birmanci od birme še niso prestopili cerkvenega praga, kar je pripomogla epidemija, glavno pa je v njih samih in njih družinah ter botrih. Moramo si priznati, da nam ne gre ravno dobro in se zavzeti, da bi kaj popravili. Pastoralni delavci se resno sprašujemo, kaj bi ukrenili, da bi bili rezultati boljši. Samo izsiljevanje in pogojevanje s cerkvene strani običajno obrodi še večji odpor. Družine pa so nekako ne močne, ker je premalo pristne povezave z vero in Cerkvijo…

Tu nam prihaja na pomoč to leto jubilejev, le odpreti se je treba in priti bližje. Priti na praznovanje. Na prve binkošti so bili Judje iz vsega Sredozemlja na praznovanje. Sveti Duh je dal, da so jih razumeli vsak v svojem jeziku. Sedaj je običajno kot v Babilonu, kjer vsi nekaj vpijemo pa se ne poslušamo še maj pa slišimo. Potrebna nam je moč in pomoč od zgoraj. Ravno to je namen prihoda Svetega Duha na svet. Prihaja, da nas utrdi v veri in okrepi našo šibko vero. Kaj nam brani, da ne bi sprejeli ponudbe in pripomogli k bolj bogatemu življenju!?

S SKUPNO PESMIJO MOLIMO IN ZAUPNO VSI MOLIMOPRIDI, PRIDI SVETI DUH!

Spremembe v farni cerkvi

Še nekaj dodatkov pa bo v glavnem zaključeno ravno tako bodo duhovniški grobi dobili dostojno podobo. Za tako visoki jubilej se je splačalo potruditi in kaj žrtvovati, da nam bo pri bogoslužju lepše in bomo lažje sledili. Malo se čudim, da se nekateri radi usedete tam od koder se slabo vidi prezbiterij, a prednje klopi ostajajo prazne. Pridite bližje in tudi kaj prispevajte k lepšemu bogoslužju. Tudi farna blagajna je že precej prazna, ker so nam izostali 4 ofri in veliko nedeljskih puščic. Potrebe so vedno enake,e ne še večje.

Biblična molitvena skupina

To pišem na praznik Fatimske Marije 13. 5. 2021. Pa se spomnim, da smo 13. 10. 2020 pričeli poskusno skupaj moliti po modelu p. Roza Pavića. Tudi tistikrat je bil spominski dan na Fatimo, ker se je na ta dan Marija zadnjikrat prikazala trem pastirčkom. Danes je tudi 40 let, kar je bil smrtno ranjen sv. Janez Pavel II. Sam je zatrdil, da je preživel po zaslugi Marije iz Fatime…

V jeseni smo morali zaradi epidemije omejiti skupino samo na najožje družinske člane in nekaj posameznic. Sedaj je zopet napočil čas, da se skupina poveča in zaživi redno tedensko srečanje. P. Rozo želi, da se preberejo vsa berila od nedelje, ki prihaja in ob njih razmisli. Potem se naredi 'refleksija, da vsak lahko pove, kaj ob božji besedi čuti. Gre zato, da se že prej srečamo z besedili, ki jih bomo poslušali pri nedeljski sv. maši in jim lažje sledili.

Po drugi strani pa s skupno molitvijo postajamo bolj povezani in prožni za navdihe Svetega Duha ter tako pripravni za slavljenje, zahvalo in pričevanje. Upajmo, da bodo razmere dopuščale večjo udeležbo pri sv. maši. Takrat bomo povabili p. Roza, da pride za kakšen dan med nas in nas še bolj seznani z delovanjem skupine in se lepo tudi duhovno pripravimo na našo 800 letnico.

Molitvena skupina je prostovoljna. Pride lahko vsak in se sam prepriča, če ga nagovori, naj ostane in še koga pridobi. Molitev nam je vedno zelo potrebna v teh prelomnih časih pa še toliko bolj. Predlagam, da se zberemo pri sv. maši v torek 18. maja ob 20.00 v farni cerkvi. Lepo bo, če nas čim več opravi devet dnevnico pred binkošti.

Kaj smo sklenili na razširjeni seji Ž P S?

Ustanovili smo odbor za izvedbo in nekako določili kaj bi bilo po sv maši in kdo bi nastopil. Proslava bo verska in državna ob 30 letnici osamosvojitve. Med sv. mašo nas bo nagovoril g. škof po maši pa g. župan. Potem bomo peli, kolali in recitirali, postregli pogače in kaj tekočega za nazdraviti in odžejati…

Spored sv. maš in bogoslužja

P 17. 5. 20.00 P † Jožef Kapš obl. Predgrad
T 18. 5 20.00 Trg † Marija obl. in Jože Konda Paka
S 19. 5. 20.00 Trg za srečen porod n. M. Š.
Č 20. 5. 7.00 Trg † rajni duhovniki in sestre redovnice
P 21. 5. 20.00 Trg † Ana in Jože Grenc
S 22. 5. 20.00 Trg † Cilka in Ivan Rauh Vimolj
N 23. 5.
BINKOŠTI
10.00
11.30
Trg za farane in dobrotnike
Trg † Franc Turk 60. obl. G Podgora
P 24. 5. 20.00 Zg na čast M. Pomagaj za zdravje
T 25. 5. 20.00 Pr † Vincenc Pešelj n. Viktor
S 26. 5. 20.00 Pr † Marjan Kalčevič 1. obl.
Č 27. 5. 20.00 Trg † Slavica Majerle
P 28. 5. 20.00 Trg na čast Angelom varuhom
S 29. 5. 20.00 S L † Katica Škof n. Činkelj
N 30. 5. 10.00
11.30
Trg za farane in dobrotnike
Trg † Mimica Rade

18. 5. ob 20.00 oživitev biblične molitvene skupine:
Vabljeni vsi, ki bi radi malo bolj spoznali Sveto pismo in ob njem lažje molili.

23. 5. Binkošti. K sveti maši ob 11.30 vabljeni lanjski birmanci. Zaradi pandemije je bila birma na hitro 'pozabljena'. Se bomo letos prišli zahvalit?

Verouk na petek ob 15.00 I. triada, ob 15.45 II. triada in ob 16.30 III. triada.

Letos je pač vse nekako prirejeno razmeram. Ne moremo ravno slediti knjigam, ki so nekoliko prilagojene Cerkvenemu letu. Otrokom skušamo približati, da nas Bog po Cerkvi vabi v svoj objem že v tem življenju, po smrti pa nas pričakuje v nebesih. Glavni del verouka se odvija v družini, ki skuša čim bolj živeti po veri. Ob nedeljah in praznikih pa se skupaj dobimo pri sv. maši.
O veri se lahko veliko  naučimo, vendar je bistveno, da vero začutimo, vzljubimo in zaživimo.  Za to je pa potrebna milost, ki nam jo nudi naš troedini Bog. Z zavzetim sodelovanjem se milosti odpiramo in jo prenašamo na naše otroke. Za praktično življenje po veri se le redki odločajo. Večina meni: »Samo da damo to ali ono skozi…«
Izkoristimo dane možnosti.

V maju skrbijo za farno cerkev Paka in Kovača vas, v juniju Predgrad in Jelenja vas.