800 let od prihoda stalnega kaplana

27. 6. – 13. navadna nedelja: Mdr 1, 13-15. 2, 23–24 / Ps 20 / 2Kor 8.7.9.13 – 15 / Mr 5, 21 - 43
4. 7. – 14. navadna nedelja: Ezk 2, 2 – 5 / Ps 123 / 2 Kor 12, 7 – 10 / Mr 6, 1 – 6
11. 7. – 15. navadna nedelja: Am 7, 12 – 15 / Ps 85 / Ef 1, 3 – 14 / Mr 6, 7 – 13

27. 6. – 13. nedelja med letom

Ko se je Jezus prepeljal s čolnom spet na drugo stran, se je zbrala pri njem velika množica. Bil je pri jezeru. Tedaj je prišel eden od predstojnikov shodnice, Jaír po imenu. Ko ga je zagledal, je padel k njegovim nogam in ga zelo prosil, rekoč: »Z mojo hčerko je zelo hudo. Pridi in položi roke nanjo, da ozdravi in ostane pri življenju!« In odšel je z njim. Za njim se je odpravila velika množica in pritiskala nanj. V njej je bila tudi žena, ki je že dvanajst let krvavela. Veliko je pretrpela od mnogih zdravnikov in porabila vse svoje premoženje, pa ji ni nič pomagalo, ampak je bilo z njo celo slabše. Slišala je za Jezusa. Med množico se mu je približala od zadaj in se dotaknila njegove obleke. Rekla je namreč: »Tudi če se dotaknem le njegove obleke, bom rešena.« In v hipu se ji je ustavila kri in v telesu je začutila, da je ozdravljena nadloge. 30 Jezus je v sebi zaznal, da je šla moč iz njega. Takoj se je obrnil v množici in rekel: »Kdo se je dotaknil moje obleke?« Njegovi učenci so mu govorili: »Saj vidiš, kako množica pritiska nate, pa praviš: ›Kdo se me je dotaknil?‹« Oziral se je okrog, da bi videl tisto, ki je to storila. Ker je žena vedela, kaj se je z njo zgodilo, je vsa preplašena trepetaje pristopila, se vrgla predenj in mu povedala vso resnico. On pa ji je rekel: »Hči, tvoja vera te je rešila. Pojdi v miru in bodi ozdravljena svoje nadloge!« Ko je še govoril, so prišli od predstojnikove hiše in rekli Jaíru: »Tvoja hči je umrla. Kaj še nadleguješ učitelja?« Jezus je slišal od strani, kaj so rekli, in je dejal predstojniku shodnice: »Ne boj se, samó veruj!« In nikomur ni dovolil, da bi šel z njim, razen Petru, Jakobu in Janezu, Jakobovemu bratu. Ko so prišli pred predstojnikovo hišo, je videl vrvež in ljudi, ki so jokali in zelo žalovali. Vstopil je in jim rekel: »Kaj se razburjate in jokate? Deklica ni umrla, ampak spi.« In posmehovali so se mu. On pa je vse odslovil in vzel s seboj očeta in mater deklice ter tiste, ki so bili z njim, in stopil tja, kjer je bila deklica. Deklico je prijel za roko in ji rekel: »Talíta kum,« kar v prevodu pomeni: »Deklica, rečem ti, vstani!« Deklica je takoj vstala in hodila; imela je namreč dvanajst let. Od začudenja so bili vsi iz sebe. On pa jim je strogo naročil, naj tega nihče ne izve, in je velel, naj ji dajo jesti.
(Mr 5, 21 – 43)

Dragi prvoobhajanci, vaši svojci in vsi ljudje dobre volje. Za nami je zelo versko razgiban teden, ki se je zaključil z prvem svetem obhajilom. Jezus je prišel v srca naših šestih otrok. Odlomek iz Evangelija je dokaj dolg. Oče Jair je prosil Jezusa, da bi pohitel z njim in ozdravil umirjajočo hčerko. Žal je Jezusa zadržala žena, ki se je na skrivaj dotaknila roba obleke in v hipu ozdravela. Tako je Jezus prispel k mladi bolnici na videz prepozno. Končno je deklica oživela na Jezusovo povelje: »Talita kum!«

Bo kdo vzdihnil: »Lahko je bilo takrat, ko je bil Jezus tako blizu.«

Vendar nima čisto prav, ker nam je Jezus tudi danes zelo blizu tu v naši dolini že 800 let. Vsi tisti ljudje, ki jih je Jezus takrat ozdravil in ene celo obudil od mrtvih so ponovno bolehali za različnimi boleznimi in končno vsi pomrli. Tako je skozi vso zgodovino človeštva od izgona iz raja. Bolehamo in umiramo. Razlika je v tem, da od Jezusovega vstajenja lahko gremo po smrti takoj v nebesa. Pogoj je, da nimamo greha zlasti smrtnega. Če zbolimo na duši, nas Jezus ozdravlja pri spovedi in okrepi pri obhajilu. Zato radi hodimo k sv. maši in tudi doma se z Jezusom radi pogovarjamo v molitvi in ga razveseljujmo z dobrimi deli.

4. 7. – 14. navadna nedelja

Šel je od tam in prišel v svoj domači kraj. Spremljali so ga njegovi učen¬ci. Ko je prišla sobota, je začel učiti v shodnici. Mnogi, ki so ga poslušali, so začudeni govorili: »Od kod njemu to? Kakšna je ta modrost, ki mu je dana? In kakšna mogočna dela se godijo po njegovih rokah! Ali ni to tisti tesar, sin Marije in brat Jakoba, Jozéja, Juda in Simona? Mar njegove sestre niso tu, pri nas?« In spotikali so se nad njim. Jezus pa jim je govoril: »Prerok ni brez časti, razen v domačem kraju, pri svojih sorodnikih in v svoji hiši.« In ni mogel tam storiti nobenega mogočnega dela, samo na nekaj bolnikov je položil roke in jih ozdravil. In čudil se je njihovi neveri.
(Mr 6, 1 – 6)

Ko je Jezus po krstu končno prišel v domači Nazaret in na soboto nastopil v domači shodnici, je naletel na neodobravanje in mlačno vero, če sploh. Rekli bi 'hladen tuš'. Jezus pokomentira z že takrat znanem pregovorom, da ni prerok brez časti razen v domačem kraju. Ta kratko so potegnili prav domačini, ki niso bili deležnih skoraj nobenega čudeža. Dejstvo pa je, da imajo sedaj veliko koristi ravno Nazarečani. Od prve vojne leta 1948 do danes imajo v Nazaretu mir in živijo v slogi Judje in Arabci ne glede na vero. Žal v Betlehemu ni tako. Vemo, da je Betlehem poslal sveto družino mimo svojih vrat v zapuščeni hlev.!?

In kako je danes? Dokaj podobno. Žal znamo zelo paziti, da ne bi kdo izmed nas preveč izstopil s svojo pobudo zlasti na verskem področju. Spomnimo se samo, kakšno kalvarijo morajo prestati razni vidci, ki so imeli srečo doživeti nadnaravno. srečanje (Lurd, Fatima, sedaj Medžugorje, Magdalena gornik…). To ne pomeni, da ne smemo biti kritični. Po drugi strani pa bodimo pragmatični, kar pomeni, če nekaj ne morem takoj verjeti, pač počakam. Nimam pa nobene pravice vsake pobude že v kali v naprej obsoditi. Bog je absolutno svoboden in uporablja kogar hoče in kakor hoče. Čas prej ali slej pokaže, ali gre za res, ali samo za neko 'bolno osebno' zamisel. V vsakem primeru bodimo poslušni Božji besedi in nauku Cerkve pa bomo lažje dočakali, da se zadeve preverijo in razčistijo.

Kako je bilo na 800 letnici? --- Lepo!

Že dalj časa sem čutil, da se je treba primerno zahvaliti za tako velik jubilej. Mislim, da nam je kar lepo uspelo. Zaradi praznika zavetnika prve cerkve v Trgu sv. Janeza Krstnika je praznovanje sovpadlo z mojem rojstnem dnevom, 30. obletnico države in 40. letnico Medžugorja je bil ta teden zelo zgoščen z izjemnimi dogodki.

Razveselilo mej je že kar lep obisk čiščenja in priprave prostora. Tudi sam sem prekinil delo na strehi, kar me je morda še bolj utrdilo zaradi košnje in vročine. Lahko pa mirno zapišem, da sem bil na sam praznični dan povsem miren in kar 'dobri formi'. Na pričetku sv. maše je bila cerkev skoraj kritično prazna, kar se pa je vse do zahvalne pesmi spreminjalo na bolje, da so se celo gospodje čudili na dobrem obisku.

Tudi prireditev po maši je potekala spontano in v sproščenem razpoloženju. Na to je gotovo vplivalo, da je vročina popustila, da so bili nastopajoči pristni in nastopili z užitkom po dolgih mesecih mirovanja. Menda je tudi meni uspelo z vmesnimi opozorili pomagati k vedremu razpoloženju. Seveda je pomagala tudi Marija, ker je dobila svoj oltarček in novo podobo izpodrok domačega kiparja in iz domačega materiala. Pomagalo je tudi, ker ste prišli z dobro voljo. Fovšija in godrnjanje ter kritikarstvo je pač ostalo doma z tistim, ki to običajno širijo.

Upam, da ste dobili občutek, da je naša vera lepa, učinkovita in predvsem vesela. Bog nas je ustvaril za srečo in Jezus nas je odrešil za večno srečo. Bog nam nikoli ne želi nesreče. Od nas pričakuje, da si v nesreči pomagamo. Predvsem si med seboj pomagamo do dobrega razpoloženja, ko kaj dobrega storimo zastonj, pač zato ker imaš Boga rad.

Hvala bogu, mariji sv. Janezu, sv. Jožefu in vsem našim zavetnikom v naših cerkvah in kapelicah.

Hvala vsem nastopajočim in tistim, ki ste nastope pomagali pripraviti. Hvala vsem, ki ste kaj prispevali z delom, v materialu in denarjem! Bog vam povrni dobri ljudje!

Naši mladi domovini želim, da bi jo vsi imeli radi, se za njo radi potrudili in skrbeli, da bi složno delali tisto, kar nam je v blagor.

Srečno! Bog blagoslovi našo domovino in naše ljudi!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 28. 6. 20.00 Pr † Brane Setnikar obl.
T 29. 6. 20.00 Trg † Peter obl. in rajni Muhvič Prelesje
S 30. 6. 20.00 Čeplje † Matija Kovač 30. dan
Č 1. 7 7.00 Trg † g. Avguštin Klobčar
P 2. 7. 20.00 Rd † Jurij Špehar 1. obl.
S 3. 7. 20.00 Trg † Tončka Antič
N 4. 7. 10.00
11.30
Trg za farane in dobrotnike
SL † Marija in Anton Ficko obl.
P 5. 7. 20.00 Pr † Katarina in Jože Majerle obl. Dol 1
T 6. 7. 20.00 Trg Za zdravje
S 7. 7. 20.00 Čeplje Matija Kovač n. Katica
Č 8. 7. 7.00 V dober namen n. Plut Črešnjevec
P 9. 7. 19.00 Rd †Anka Grenc n. Vilko in Marija Šterbenc
S 10. 7. 19.00 SL na čast sv. Jožefu
N 11. 7. 10.00 Trg za farane in dobrotnike ter prvoobhajance

29. 6. sv. Peter in Pavel ob 20.00:
Slovesni praznik prvakov apostolov je zelo pomemben zato ste povabljeni k sv maši. Po sv. maši se zbiramo v molitvi. Kdor želi lahko ostane in se sam prepriča, kako molitev poteka.

4. 7. ob 18.00 blagoslov kapele v Predgradu: Hvala in pohvala vsem, ki ste se zavzeli ter prispevali, da se je še ena kapelica lepo obnovila in polepšala z novimi vrati ter slikami. Upam, da boste ob njej radi molili.

Oratorij od 5. 7. do 10. 7. 2021
Letos bo vse potekalo pod geslom: »ORIGINALEN SEM«  Gre za mladega fanta, ki je bil zelo sposoben pri računalniku. Po drugi strani  je bil zelo rad­odaren in imel občutek za stisko svojih vrstnikov. Ko je resno zbolel se je prepustil Božji volji in se naprej nasmejan čakal bližnje srečanje z Bogom.
Prijavite se takoj, da se pravočasno nabavijo majice in vse ostalo potrebno.
Dragi starši letos so bili otroci prikrajšanji za druženje v šoli in pri verouku. Lepo prosim, da jim omogočite ta teden aktivnih in koristnih počitnic.

Letošnji novomašniki in jubilanti:
Naša škofija letos premore samo enega novomašnika in sicer g. Jakoba Petriča Iz Kostanjevice na Krki. Novo mašo bo obhajal 4. Julija ob 10.00.
Je pa kar lepo število jubilantov. Naštejem samo zlatomašnike. Najprej g. Lojze Rajk, kanonik Janez Kebe, Pprelat Božidar Metelko, Jože Ovniček, Janez Zaletel, Lojze Brce. Bodimo Bogu hvaležni in se veselimo z njimi in njihovimi.

V juniju skrbijo za farno cerkev Predgrad in Jelenja vas v juliju pa Sodevci.