800 let od prihoda stalnega kaplana

11. 7. – 15. navadna nedelja: Am 7, 12 – 15 / Ps 85 / Ef 1, 3 – 14 / Mr 6, 7 – 13
18. 7. – 16. navadna nedelja: Jer 14, 1 – 6 / Ps 23 / Ef 2, 13 – 18 / Mr 6, 30 – 34
25. 7 . – 17. navadna nedelja: 2Kr 4, 42 – 44 / Ps 145 / Ef 4, 1 – 6 / Jn 6, 1 – 15

11. 7. – 15. nedelja med letom

Poklical je k sebi dvanajstere in jih začel pošiljati po dva in dva. Dajal jim je oblast nad nečistimi duhovi in jim naročil, naj razen palice ne jemljejo na pot ničesar, ne kruha ne popotne torbe ne denarja v pasu, obujejo naj sandale in naj ne oblačijo dveh oblek. Govoril jim je: »Kjer koli stopite v hišo, ostanite tam, dokler ne odidete. Če vas kakšen kraj ne sprejme in vas ne poslušajo, pojdite od tam in si otresite prah z nog, njim v pričevanje.« In šli so ter oznanjali, naj se spreobrnejo. Izgnali so tudi veliko demonov in veliko bolnikov mazilili z oljem ter jih ozdravljali.
(Mr 6, 7 – 13)

Jezus je med precej velikim številom sledilcev, ki so skoraj vedno šli za njim, izbral 12 apostolov in nekaj pozneje še 72 drugih učencev, ki jih je občasno pošiljal pred seboj pripravljati teren. Apostoli so bili neka elita vendar zelo raznolika. Poklical jih je na različne načine ob različnih dogodkih. Oni so potem prevzeli 'odgovornost' za širjenje Evangelija po vsem svetu. Tako so postali predhodniki škofov. Oni drugi 72 pa predhodniki duhovnikov…

Danes smo na kratko slišali kam jih pošilja in kratka vendar odločilna navodila za ravnanje na tej kratki pastoralni praksi. Najprej jih razdeli na šest parov po dva in dva. To je stalna praksa. Že stvarnik je ob stvarjenju Adama kmalu ugotovil, da ni dobro človeku samemu biti (prim 1Mz 2, 18). Dva se lažje znajdeta in oznanilo lepo dopolnjujeta. Drugo navodilo naj ne jemljejo s seboj tako rekoč nič razen, kar imata na sebi. Delavec je vreden svojega plačila. Bog bo poskrbel, da ne bodo ničesar pogrešali. Tretje naj ne prestopajo iz hiše v hišo. Naj stanujejo na kraju, kjer jih lahko ponovno srečajo, če bi bilo potrebno.

Bistveno je pa, da jim je dal oblast nad hudimi duhovi in dar ozdravljanja vsakovrstnih bolezni. Škofje so torej nasledniki apostolov. Tudi oni so poklicani in poslani. Škofje so sicer poslani po eden na vsako škofijo. Lahko pa dobijo pomočnika in naš novo imenovani msgr. dr. Andrej Saje bo imel pomočnika v upokojenem še vedno sedanjem škofu msgr. Andreju Glavanu. Tudi duhovniki žal večinoma živimo sami na župnijah. Ni pa nujno saj se lahko združujejo in bivajo skupaj, delujejo pa vsak na svojem področju.

Bistveno sporočilo je, da so šli in oznanjali božje kraljestvo ter izganjali demone ter ozdravili veliko bolnikov. Prav na 36. obletnico moje nove maše smo zvedeli, da je papež Frančišek za našo škofijo Novo mesto imenoval duhovnika msgr. Andreja Sajeta. Tako ga Jezus po papežu Frančišku pošilja k nam za nas. Veselimo se tega dejstva in dogodka, ko bo posvečen in nas bo prej ali slej obiskal. Zlasti si skušajmo zapomniti, kaj nam bo polagal na srce, da bi se spreobrnili in vedno postajali boljši.

18. 7. - 16. navadna nedelja

Apostoli so se zbrali pri Jezusu in mu poročali o vsem, kar so storili in učili. Tedaj jim je rekel: »Pojdite sami zase v samoten kraj in se malo odpočijte!« Mnogo ljudi je namreč prihajalo in odhajalo, tako da še jesti niso utegnili. In odrinili so s čolnom sami zase v samoten kraj. Mnogi pa so jih videli, da odhajajo, in so jih prepoznali. Iz vseh mest so skupaj peš hiteli tja in prišli pred njimi. Ko se je Jezus izkrcal, je zagledal veliko množico. Zasmilili so se mu, ker so bili kakor ovce, ki nimajo pastirja, in jih je začel učiti mnogo stvari.
(Mr 6, 30 – 34)

V času dopustov in počitnic slišimo tudi Jezusa, ki svetuje apostolom, naj se malo odmaknejo in sami zase odpočijejo. Kot vidimo, jim to tokrat ni uspelo, ampak so jih na drugi strani jezera pričakale zopet nepregledne množice. Ker so bili potrebni pouka in tolažilnih besed, je Jezus nadaljeval z učenjem…

Nekaj podobnega se je te dni dogajalo v Medžugorju. Po spletu smo opazovali lahko tudi spremljali nepregledne množice romarjev, ki so se zgrnili na 40. letnico prikazovanj. Še v prejšnjem stoletju sem po večerni sv. maši vprašal redovnico v zakristiji, če je kaj utrujena. Presenečeno me je pogledala in s posebnem poudarkom izjavila: »Kaj bi to, naj se Bog slavi!« in nadaljevala pospravljanje štol ter vsega, kar ostane za 150 somašnikih po napornem romarskem dnevu. Do sedaj še nisem ugotovil, da bi me katero drugo pričevanje bolj prepričalo.

Dragi moji verniki. Bodite trdno prepričani, da nas duhovnike bolj utrudi nedeljs¬ka sv. maša, če Vas je samo nekaj malega, kot res nabito polna cerkev. Nikar se ne bojte, da nas obremenjujete s svojo navzočnostjo razen, ko je bil zaradi covoda 19 obisk omejen. Osebno grem bolj redko na dopust, sedaj v vročini pa malo polenarim. Upam pa, da mi bo uspelo pred morebitno ponovno zaporo obiskati Medžugorje…

Vsem turistom in izletnikom želim dobrodošlico pri nas. Lahko pa nas obiščete tudi pri sv. maši, ali si samo ogledate naše številne in lepe cerkve. Zlasti v Trgu, Predgradu in Zagozdacu so 'naravno ohlajene'. Prosimo Gospoda, naj nam čim prej umakne to svetovno nadlogo epidemije. Pa tudi sami kaj storimo za to, da se virus ne bi tako nesramno gibal med nami. Potem se bomo lahko prosto zbirali…

Naš novoimenovani škof msgr. dr. Andrej Saje

Bodimo ga iskreno veseli in sprejmimo z vso spoštljivo odprtostjo srca, da bi njegovo oznanilo padalo na plodovita tla naših duš in obrodilo bogate duhovne pa tudi konkretne sadove.

Andrej Saje se je rodil 22. aprila 1966 v Novem mestu. Osnovno šolo je obiskoval v Mirni Peči, nato pa nadaljeval na Srednji naravoslovno-matematični šoli v Novem mestu.

Po odsluženem vojaškem roku je jeseni leta 1986 vstopil v ljubljan¬sko bogoslovje, kjer je leta 1991 diplomiral iz bibličnih ved. V duhovnika je bil posvečen leta 1992. Škofovsko posvečenje bo 26. 9. 2021 v domači župniji Mirna Peč

andrej saje
Sliko sem kopiral v Družini. Tudi mene malo preseneča, kam se je spravil!?
Gre za veliko simboliko. Hoče nam pogled povzdigniti iz solzne doline k nebeškim višavam…

Kaj se dogaja med počitnicami?

Zaradi neposredne priprave na 800 letnico, so se dela na strehi sv. Andreja ustavila. Tudi vročina ni ravni koristna 71 letnemu krovcu.

V petek 2. 7. je Pavle Šterk pripeljal okrog 7 m3 hrastovih plohov in desk, ki smo jih uspeli zložiti, da se sušijo za nove klopi v farni cerkvi. Upam, da se jih bova z Tonijem Š. lahko lotila čez eno leto.

Ta teden me lepo zaposluje oratorij. 19 otrok in dve animatorki se resnično lepo ujemajo in med igro ter lepim petjem spoznavajo bl. Karla Akutisa, ki si je kljub kratkemu življenju (15 let) pridobil veliko prijateljev med najbolj odrinjenimi in revnimi ljudmi. Pomagal jim je s svojimi skromnimi sredstvi.

Upam, da bo streha ta mesec končana. Potem se bom sprostil z zidanjem škarpe, kjer ni treba plezati po odrih. Ni treba kaj dosti meriti, razen paziti na linijo in naklon ter kvaliteto betona…

Spored sv. maš in bogoslužja

P 12. 7. 20.00 Pr † Mateja Mavrin
T 13. 7. 20.00 Trg † Ivan in Katarina Konda Dol 6
S 14. 7. 20.00 Pr † Ferdo Kuk obl.
Č 15. 7 20.00 Trg † Karel Butala 8. dan
P 16. 7. 19. 00 Jakovini † Vince Miketič pogrebna
S 17. 7. 20.00 Trg † Emica in Jure Verderber
N 18. 7. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 19. 7. 20.00 Pr † Marjan Kalčevič
T 20. 7. 20.00 Trg † starši Šterk in sestri Anica ter Marija
S 21. 7. 20.00 Čeplje † Cilka 1. obl. in Ivan Rauh
Č 22. 7. 20.00 Rd † Anka in Jože Grenc n. M. Švegelj
P 23. 7. 20.00 Trg † Kristina in Jože Kuk obl. Sl Konjice
S 24. 7. 20.00 SL † Alojz Šmalcelj n. Činkelj
N 25. 7. 10.00
11.30
Trg za farane in dobrotnike
Rd žegnanje za mlade družine

22. 7. 20.00 Radenci sv. Marija Magdalena:
Sv. Magdalena je bila tista srečnica, ki jo je Jezus osvobodil sedmih hudih duhov. To je velik dogodek, ki ji je popolnoma spremenil življenje. Tako ga je ljubila, da je prišla še enkrat k praznemu grobu in nato v vrtu objela noge vstalemu Gospodu, ki jo je poklical po imenu, da ga je lahko prepoznala.
Žegnanje bo kot običajno v nedeljo 25. 7 ob 11. 30. Po dolgem času bomo med sv. mašo podelili krst mlademu Pršetu. Že kar nekaj časa nismo nikogar krstili. Malo zaradi epidemije, malo zaradi ene druge epidemije, ki je še hujša, da se mladi ne radi poročijo in še potem odlašajo s krstom. To je zelo tvegano početje.

4. 7. ob 18.00 blagoslov kapele v Predgradu: Blagoslova se je udeležilo lepo število vernikov in krajanov. Sedaj je kapelica res lepa in lahko v ponos ter spodbudo vsemu kraju. Hvala vsem, ki ste se potrudili, da je delo uspelo in prišli na blagoslov. Upam, da bo vsaj kdo se pred njo ustavil in dvignil duha k nebeškim danostim.

Oratorij od 5. 7. do 10. 7. 2021: Pregovor pravi, da gre v tretje rado. To res drži. Letos nas je veliko in otroci zelo aktivno sodelujejo. Lepo pojejo in se veselijo vsakega dogodka. To je v resnici tudi namen oratorija - IMETI SE LEPO NA VERSKI IN DRUŽABNI PODLAGI SAJ SMO KRISTJANI.

25. 7. - Krištofova nedelja: Slika sv. Krištofova je na kapeli v Predgradu, mi pa se le udeležimo sv. maš in blagoslova vozil ter dajmo kaj za MIVA.

V juliju skrbijo za farno cerkev Sodevci.