7. 11. – 32. zahvalna nedelja: 1Kr 17, 10 – 16 / ps 146 / Heb 9, 24 – 28 / Mr 12, 38 – 44
21. 11.- KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA: Dan 7, 13 – 14 / Ps 93 / Raz 1, 5 – 8 / Jn 18, 33 – 37
28. 11. – 1. adventna nedelja Karitas: Jer 33,14-16 /Ps 26 / 1Tes 3,12-4,2 / Lk 21, 28 – 34, 36

28. 11. – 1. adventna nedelja – nedelja Karitas

»Znamenja bodo na soncu, luni in zvezdah. Na zemlji bo stiska med narodi, v zmedi zaradi bučanja morja in valov. Ljudje bodo hirali od strahu in pričakovanja tega, kar pride nad ves svet, kajti nebeške sile se bodo majale. In tedaj bodo videli Sina človekovega priti na oblaku z močjo in veliko slavo. Ko se bo to začelo dogajati, se vzravnajte in vzdignite glave, kajti vaša odkupitev se približuje.«
(Lk 21, 25 – 28)

Na prvo adventno nedeljo nas Božja beseda zopet opozori na dovršitev sveta. Znamenja bodo in Sin človekov bo prišel z veliko slavo ter močjo. Nihče se ne bo mogel več izgovarjati, da pač ne ve, kaj se godi. To je zelo trdna in nadvse koristna zagotovitev za vse tiste, ki se iskreno trudimo živeti po Božji volji. Skozi vso zgodovino človeštva so bili eni 'aktivno verni' in se trudili spoznati ter uresničiti Božji načrt. Eni pa so vedno delajo 'bolj modri' in skrbijo najprej za sebe in svoje potem šele za koga drugega, ali celo za Boga.

V drugem delu nas opozarja, naj bomo pripravljeni in česa se naj vzdržimo, da bomo lahko stopili pred Sina človekovega. Čeprav ta dolga epidemija in vse sitnosti okoli nje nekako spominja na zgoraj omenjene okoliščine še zdaleč ni tako zaostreno, da bi se to že pričelo dogajati. Žal pa veliko ljudi zelo hudo zboleva in premnogi odhajajo med rajne. Ob smrti se mora vsak soočiti s Sinom človekovim in dati poročilo, kako je izkoristil čas ter darove, ki mu jih je Stvarnik podaril ob spočetju.

Nasvet je enostaven. Naredimo tisto, kar zmoremo, da bomo imeli s čim stopiti pred Sina človekovega. Zlasti se sproti spovedujmo in hranimo z Kruhom življenja.

5. 12. – 2. adventna nedelja

V petnajstem letu vladanja cesarja Tiberija, ko je bil Poncij Pilat upravitelj Judeje in Herod četrtni oblastnik Galileje, njegov brat Filip pa četrtni oblastnik Itureje in Trahonítide ter Lizanija četrtni oblastnik Abilene in ko sta bila vélika duhovnika Hana in Kajfa, se je v puščavi zgodila Božja beseda Janezu, Zaharijevemu sinu. Prehodil je vso jordan­sko pokrajino in oznanjal krst spreobrnjenja v odpuščanje grehov, kakor je pisano v knjigi besed preroka Izaija: Glas vpijočega v puščavi: Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze! Vsaka dolina naj se napolni in vsaka gora in hrib naj se zniža. Kar je krivo, naj bo ravno in razkopana pota naj bodo gladka. In vse meso bo videlo Božje odrešenje.
(Lk 3, 1 – 6)

Prejšnjo nedeljo smo še mislili na sodni dan, danes pa nas opozarja Janez Krstnik naj pripravimo pot Gospodu za letošnji božič. Jasličarji se že dalj časa ubadamo z načrti, kaj bi bilo smotrne zamenjati, ali s čim dopolniti, da bi bile tudi letošnje jaslice nekaj posebnega. Želimo pritegniti pozornost. Bistvo je v hlevčku, kjer Sveta Družina trpi pomanjkanje ob rojstvu Mesija. Pastirji prihajajo in prinašajo tisto, kar imajo. Sedaj se še mi lahko pomešamo med pastirje in kaj prispevamo.

Janez Krstnik pa nas vabi, da pridemo tudi mi pred jaslice in prinesemo vse tisto, kar nas ovira na poti v nebesa. Janez ponavlja Izaijevo prerokbo, vendar jo posodobi, saj bo ravno on po krstu pokazal na Jezusa in potrdil, da je On tisto jagnje, ki odjemlje greh sveta. Adventni čas je neposredna priprava ne srečanje z Gospodom preko Jaslic do zakramentov sprave in obhajila. Zakrament sv. spovedi je zaradi korone nekako odrinjen. Najprej je bilo lani odpovedano množično v spovednicah. Tisto izven sv. maše posamično nikakor ne zaživi. Nekaj bo treba ukreniti, da se razbremenite. Jaz bom v cerkvi okrog jaslic vsaj dva tedna. Ko hodite na pokopališče, kaj Vam brani, da stopite noter in me zmotite za kratek postanek v spovednici. »Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze!«

8. 12. – BREZMADEŽNA

V šestem mesecu je Bog poslal angela Gabriela v galilejsko mesto Nazaret, k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija. Angel je vstopil k njej in rekel: »Pozdravljena, obdarjena z milostjo, Gospod je s teboj!« Pri teh besedah se je vznemirila in premišljevala, kakšen pozdrav je to. Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina, in daj mu ime Jezus. Ta bo velik in se bo imenoval Sin Najvišjega. Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida in kraljeval bo v Jakobovi hiši vekomaj; in njegovemu kraljestvu ne bo konca.« Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko ne poznam moža?« Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin. Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno. Bogu namreč ni nič nemogoče.« Marija pa je rekla: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje.
(Lk 1, 26 – 38)

Dogodek ob obisku nadangela Gabriela v Nazaretu nam lahko pomaga razumeti dogodke, ki smo jih podoživljali prejšnji nedelji. Bog nas vedno preseneča in ponuja edinstvene reči. Seveda je Marija doživela največ toda tudi največjo odgovornost. Kljub mladosti in verjetno ne veliki razgledanosti, je pravilno odreagirala. Najprej je povprašala nadangel, kako se bo to zgodilo. Ko ji poslanec pojasni, se sicer začudi, da je ravno ona izbrana za službo, ki so si jo želele številne mladenke tistega časa. Nato odločno dostavi svoj: »Zgôdi se mi po tvoji besedi!«

LMarija se je verjetno vsaj delno zavedala tveganja, ker ni bila poročena, kljub temu je pogumno sprejela ponudbo iz nebes. Ni se izgovarjala z raznimi pomisleki, ampak odhitela k Elizabeti, ki jo je v tistem trenutku edina lahko razumela. Skupaj sta po razsvetljenju Svetega Duha opravili neposredno pripravo na porod. Najprej največjega med prerokih in nato še samega Božjega Sina v kruti realnosti popotnikov.

V prvem delu adventa nas slovesni praznik še dodatno spodbudi, naj bomo odprti za božje ponudbe. Veseli december bo tudi letos okrnjen zaradi epidemije. Kakor nalašč, da se v krogu družine tudi malo več pomudimo okrog priprave na božič in ne tožimo za lepimi starimi časi, ampak si naredimo lepše sedanje čase. Povabimo Gospoda v svoje družine v svoje jaslice. Potrudimo se, da ga bomo lahko prejeli v čisto dušo pri obhajilu med sv. mašo, ali izven, če nimamo pogojev P C T.

Kako bo letos z Miklavžem?

Zaradi odsvetovanja velikega zbiranja pač ne bomo mogli 'miklavža deliti' po sv. maši. Nekateri župniki so obvestili, da bo reje Miklavž šel po terenu od hiše do hiše, kjer so pridni otroci. Tudi sam sem se nekako odločil, da bi to kazalo opraviti tudi pri nas. Na žalost ni ravno veliko otrok, da ne bi tega utegnili. Otroci bodite pridni, radi ubogajte, tudi molite in pričakujte, kdaj pride mimo vašega doma. Ko to pišem, me je 'nagovorila' iz založbe Družina, da bom imel s seboj tudi kaj za starejše.

Nedelja Karitas

Prva adventna nedelja je hkrati nedelja Karitas. Cerkev hoče s tem povedati, da moramo verniki na prvo mesto postaviti dejavno učinkovi­to ljubezen. Zadnje čase se je nekako ustalilo reklo 'veseli december'. Sedaj nam že drugo leto epidemija greni december in vse zimski čas. Na mestu je tehten premislek in poglobitev vere. Nekaj denarja bomo namenili Karitas za njene projekte. Namenimo tudi kaj molitve in dober nasvet ter podpore tistim, ki oklevajo in odlašajo cepljenje. On prihaja!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 29. 11. 17.00 Pr † Marjan Kalčevič
T 30. 11. 16.00 Kalvarija na čast sv. Andreju v zahvalo
S 1. 12 17.00 Trg † Jurij Mašič obl.
Č 2. 12. 17.00 Čeplje † Verica Kovač 8. dan
P 3. 12. 17.00 Rd † Stanko Grenc n. Švegelj
S 4. 12. 17.00 Trg † Jožefa in Miha Movrin obl. Jelenja vas
N 5. 12. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 6. 12. 16.00 Videm na čast sv. Družini in sv. Miklavžu
T 7. 12. 17.00 Trg † Slavica Majerle 2. obl.
S 8. 12. 17.00 Zg v čast Brezmadežni za duhovniško skupnost
Č 9. 12. 17.00 Trg † Ana in Peter Majerle Dol 7
P 10. 12. 17.00 Rd † Stanko in ostali rajni Grenc
S 11. 12. 17.00 S L † rodbina Činkelj in Perko
N 12. 12. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

30. 11. ob 16.00 – Sv. Andrej Kalvarija: Lani je dobil nova vrata, letos novo streho. Žegnanje bo ob 16.00 in potem še blagoslov obojega. Mašo bom daroval v zahvalo za srečno izvedbo in za vse, ki ste mi vsaj malo pomagali.

6. 12. ob 16.00 – Videm – sv. Miklavž žegnanje: Že lani je bilo v cerkvi razen klopi vse novo. Vrata, okna kip sv. Miklavža, križ in daritveni oltar. Vse smo sicer blagoslovili skoraj na skrivaj zaradi omejitve obiska. V dobrem letu smo na to pokopališče pokopali devet mrličev. To je ogromna številka za tako malo prebivalcev. Vseh se bomo spomnili in prosili Miklavža za družine, da bi le imele še kaj otrok in tako ohranimo življenje v naši lepi dolini.

Verouk bo, ali ne bo? Zaradi stopnjevanja epidemije, bomo imeli verouk samo za birmance. Ostali se naj pridno učijo doma: Skupaj se pripravljajte na prihod sv. Miklavža in ob adventnem vencu molite ter se pripravljajte na postavljanje jaslic. Lepo ste povabljeni k sv. maši, če imajo starši izpolnjene pogoje P C T in ste tudi vi zdravi.

Odločno stališče škofa msgr. dr. Andreja glede cepljenja: Na radiu Ognjišče je naš novi škof pojasnil, da je cepivo proti covidu sprejeto in odobreno s strani široke podpore znanosti. Tudi Cerkev od papeža navzdol ga sprejema in resno priporoča. Ker nekateri verniki sprašujejo, če je treba po cepljenju prositi za molitev egzorcista, takšno prakso odločno odklanja, ker ni nobene potrebe. Tu lahko pride celo do zlorabe službe 'egzorcizma', ki je namenjena za povsem druge namene.

V decembru skrbijo za red v cerkvi in kapeli bloka in Močile.