9. 1. – Jezusov krst: Iz 40, 1 – 5. 9 – 11 / ps 29 / Apd 10, 34 – 38 / Lk 3, 15 – 16. 21 – 22
16. 1. – 2. navadna nedelja: Iz 62, 1 – 5 / Ps 96 / 1 Kor 12, 4 – 11 / Jn 2, 1 – 11
23. 1. – 3. navadna nedelja: Neh 8, 2 – 10 / Ps 19 / 1 Kor 12, 12 – 30 / Lk 1, 1 – 4 ; 4, 14 – 21

9. 1. – JEZUSOV KRST

Ker pa je ljudstvo živelo v pričakovanju in so se v srcu vsi spraševali o Janezu, če ni morda on Mesija, je Janez vsem odgovoril: »Jaz vas krščujem v vodi, pride pa močnejši od mene, kateremu nisem vreden odvezati jermenov njegovih sandal; on vas bo krstil v Svetem Duhu in ognju.
(Lj 3, 15 – 16)
Ko je vse ljudstvo prejemalo krst in je bil tudi Jezus krščen ter je molil, se je odprlo nebo. Sveti Duh je prišel nadenj v telesni podobi kakor golob in zaslišal se je glas iz neba: »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.
(Lk 3,21 – 22)

Z praznikom Jezusovega krsta zaključujemo ožjo božično dobo. Dogodek imamo v naši kapeli. Torej imamo neke vrste žegnanje.

Vemo, kako je Janez Krstnik nastopil z Elijevim duhom in ljudi ostro opozarjal, da se je treba na prihod Odrešenika primerno pripraviti. Pozival je k pokori za svoje grehe in predvsem, naj spremenijo svoje več, ali manj zavoženo življenje. Kaj bi nam Janez sedaj lahko naštel. Če nič drugega bi nam očital versko mlačnost. Pandemija nas je tudi precej 'ohladila', če nekaj redno ne počneš, se hitro lahko poleniš. Po drugi strani zgubimo smisel oziroma občutek za greh in potrebo po osebni spovedi…

Jezus je presenetil Janeza, ko je sam prosil za krst. Normalno, da se je Janez začudil, ker bi se moral on dati Jezusu krstiti. Jezusu je šlo za dve zadevi. Po eni strani je Janeza prepričal, da je svoje poslanstvo dobro opravil in mu potrdil, da je pred njim res pravi Odrešenik , kar je potrdil Očetov glas iz oblaka in Sveti Duh v podobi kakor golob. Po drugi strani se je Jezus na ta način srečal z grešnim človeštvom. Ko je stopil v Jordan si je privzel vse naše grehe in bil pripravljen 'odplačati vso našo krivdo pred Očetom'. To je dokončno pravil med trpljenjem in s smrtjo na križu. Ko je vijak prebodel stran, je iz nje pritekla kri in voda. Voda je nakazala na krščanski krst, ki bo izmil vse naše grehe in izbrisal izvirni greh. Kri pa predstavlja ostale zakramente zlasti sv. mašo, kjer se na nekrvavi način ponavzočuje Jezusova daritev na križu.

16. 1. – 2. navadna nedelja

Tretji dan je bila svatba v galilejski Kani in Jezusova mati je bila tam. Na svatbo so bili povabljeni tudi Jezus in njegovi učenci. Ko je vino pošlo, je rekla Jezusu njegova mati: »Vina nimajo.« In Jezus ji je dejal: »Kaj imam s teboj, žena? Moja ura še ni prišla.« Njegova mati je rekla strežnikom: »Kar koli vam reče, storite.« Tam pa je stalo šest kamnitih vrčev za judovsko očiščevanje; držali so po dve ali tri mere. Jezus jim je rekel: »Napolnite vrče z vodo!« In napolnili so jih do vrha. Nato jim je rekel: »Zajemite zdaj in nesite starešini!« In nesli so mu. Ko je starešina pokusil vodo, ki je postala vino, in ni vedel, od kod je – strežniki, ki so zajeli vodo, pa so vedeli – je poklical ženina in mu rekel: »Vsakdo postreže najprej z dobrim vinom, in ko se ljudje napijejo, s slabšim, ti pa si dobro vino prihranil do zdaj.«
Tako je Jezus v galilejski Kani naredil prvo od znamenj in razodel svoje veličastvo in njegovi učenci so verovali vanj.
(Jn 2, 1 – 11)

V letošnjem letu bomo ob nedeljah pretežno brali Evangelij po Luku. Danes pa izjemoma zopet 'vskoči' Janez in nas popelje na svatbo v galilejsko Kano. Vse lepo poteka, vendar Marija opozori Jezusa na zadrego z premalo vina. On se sicer malo obregne na 'mamo', da je pač še 'prezgodaj' za čudeže…

Ampak Marija je prava 'mama', ki vidi skrb tudi širše. Zato opozori strežnike, naj bodo pripravljeni in izpolnijo vse kar jim poreče. Zanimivo, da so strežniki ubogali na prvo besedo. Prvi je odreagiral starešina, ki se je začudil, od kod sedaj tako dobro vino. Verjetno je vedel in se bal, da bo vina premalo. Sedaj pa obilica zelo dobrega vina…

Evangelist Janez pribije: Tako je Jezus v galilejski Kani naredil prvo od znamenj in razodel svoje veličastvo. Janez nam hoče utrditi vero, da je Jezus pravi Bog in pravi človek. Zato namesto besede čudež uporablja znamenje. Torej je Jezus več kakor samo čudodelnik, ki sicer pomaga v trenutni stiski, ampak odrešuje. Drugi evangelisti poročajo o čudežih, ki so namenjeni predvsem pomoči človeku v stiski. Jezus pa ob nekaterih znamenjih poroča o polemikah, ki so običajno spremljala ta izredna znamenja.

Za nas je v resnici najvažnejše, kaj je naročila Marije strežnikom. To sporoča vedno tudi nam, namreč: »Kar koli vam reče, storite.« To je to. Tudi nam Jezus vedno znova pravi naj napolnimo svoje skoraj prazne vrče z novo čisto vodo. Da na nalije novega čistega vina. Marsikaj nas opravičeno, ali nadležno skrbi, da se skušamo izognit odgovornosti za sebe in bližnjega. Tudi mi se radi izgovarjamo, 'da moja ura še ni prišla'. Jezus poudarja Samarijanki pri Jakobovem vodnjaku, da pride ura in je že sedaj, ko bomo Boga molili v duhu in resnici. Izkoristimo te težke dneve pandemije in se poglobimo vase ter med seboj in prinesimo prave odločitve: Sinodalna pot nas v to vabi, da ne rečem obvezuje.

Kaj smo se duhovniki menili na konferenci 5. 1. 2022 v Adlešiči?

Po skupni sv. maši in malici, smo prebrali meditacijo o solidarnosti, ki jo je napisal generalni vikar g. Peter Kokotec. Poudaril je, da se moramo potruditi in biti solidarni prav z vsakim, ki mi pride naproti, ne glede nato, kaj ti je on storil. To nam kar naprej dopoveduje papež Frančišek. To pomeni, da se moramo še kako potruditi za ponižnost in se ne izogibati tistih, ki se nam zdijo problematični…

Debata se je vrtela o tem, kako se naj držimo obče sprejetih pravil in kako naj pristopamo k tistim, ki kriterijev delno, ali skoraj nič ne izpolnjujejo. Vsi se zavedamo, da je tema sinode še kako aktualna. To nas je vse nekako usmerilo, da je treba pomnožiti molitev. Ponovno je prišla pobuda, da bi se v čim večjem številu duhovniki udeleževali sklepov celodnevnega češčenja. Pri nas bo letos 12. 3. ob 16.00 ob 15.00 bo kot običajno križev pot. Prej bi bilo prav, da bi vsaj nekaj ur resno molili.

Korona je zopet onemogočila verouk.?!

Večji del učencev je v karanteni. Koliko časa se bo to še ponavljalo ne vemo. Vemo pa da dragoceni čas teče. Prvo obhajilo in birma se bližata. Kakšno je znanje in razpoloženje je težko ugotavljati, ker je tako okrnjen obisk sv. maše. Predlagam, da se še nekako potrudimo in počakamo bolj zdravih časov upajmo po zimskih počitnicah. Potem se bomo morali resno potruditi vsaj birmanci, ker je birma predvidena 12. junija.

Glede epidemije

Glede epidemije ponovno poudarjam, dajmo biti previdni in dosledni. Ne glede kaj si mislimo, uporabljajmo prirojeno modrost in zdravo kmečko logiko. Ne rinimo tam, kjer je nevarno. Upoštevajmo razdaljo, uporabljajmo masko. Zlasti se samo opazujmo, če začutimo, da se ne počutimo normalno, se samotestiramo. Velja za vse, zlasti za necepljene. Čeprav je za cepljenje že skoraj prepozno to le opravite čim prej. Za omikronom prihaja še bolj nalezljiv in zločest sev. Zadeva se bo končala, ko bomo skoraj vsi prekuženi. Žal bodo do takrat še premnogi pomrli.

To so krute stvari, a žal resnične. V duhu in molitvi stopimo skupaj in molimo, da nadloga preide z čim manj žrtvami. V duhu sinode pa le mislimo, kaj bi veljalo popraviti. Tako velika svetovna preizkušnja kaže, da si Bog želi našega poboljšanja na vseh življenjsko pomembnih področjih. Imam občutek, da bo preizkušnja mimo, ko bomo resnično pokleknili in si priznali, da z nami ni vse tako v redu, kot bi lahko bilo. Kličimo skupaj s cestninarjem: »Gospod, usmili se ubogega grešnika!«

Kaj smo se pogovarjali ob srečanju Ž K in ŽPS?

Že dopoldne so nas obiskali iz Škofijske karitas, nekaj so prinesli in predvsem pomagali izpolniti poročilo o delovanju naše Karitas v leti 2021.

Že pri sv. maši je župnik spodbujal, da bi razmišljali in sodelovali v sinodalnem procesu. Predvsem se moramo vsi zavzemati, da bi se življenje v naši dolini obnavljalo in nadaljevalo. Da bi mladi le imeli še kaj otrok. To je naj lažje v pravi družini. Spodbujajmo jih in zanje molimo. Že dolgo je pred vsako sv. mašo molitev rožnega venca pred najsvetejšim. Lepo prosimo, pridite vsaj 5 minut pred sv. mašo k skupni molitvi in blagoslovu. Verniki smo dolžni z molitvijo podpirati vse dobre napore za skupno dobro.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 10. 1. 17.00 Pr † Danica Kapš 8. dan
T 11. 1. 17.00 Trg v Trg † Peter Barič . Julka
S 12. 1. 17.00 Zg † družina Movrin Zg.
Č 13. 1. 17.00 Trg † Ivan Movrin n Katica
P 14. 1. 17.00 Rd † Stanko Grenc n. Marjeta
S 15. 1. 15.00
17.00
Rd † Slavko Kapš pogreb
Trg †Valentin Križ 30. dan
N 16. 1. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 17. 1. 17.00 Pr † stric Ljubo in Katarina n. Zlata
T 18. 1. 17.00 Trg † starši in Tončka Antič n. Marijanka
S 19. 1. 17.00 Zg † rajni iz družine Šterbenc
Č 10. 1. 17.00 Trg † starši Marentič Sodevci
P 21. 1. 17.00 Rd †Stanko Grenc n. A + D Šterbenc
S 22. 1 17.00 SL Matiji v zahvalo za varstvo
N 23. 1. 10.00
12.00
Trg za farane in blagoslov družin
Anton na čast sv. Antonu n. Tone

Verouk poteka od  petka 7. 1. vsi razredi razen 1. po urniku, razen karantene.

Epidemija se zopet razvnema po zaslugi seva omikron in premajhne precepljenosti. Žal si nekateri ne dajo dopovedati, da bi se zaščitili. Zato moramo vsi ostali pač ravnati čim bolj previdno in v skladu z navodili stroke.
Zelo modro navodilo je, da se pred odhodom k sv. maši, ali drugih opravkih samotestiramo, zlasti če čutimo kakršnokoli nenavadno slabost. Pomagajmo si med seboj s spodbudami in ne nazadnje z molitvijo.

18. 1. pričetek molitvene osmine za edinost kristjanov:
Teh 8 dni molimo, da bi se kristjani čim bolj prepoznali ter stopili skupaj v prizadevanju za boljši svet. Letos nam je molitev še posebej potrebna, da bi premagali razdeljenost, ki se je pojavila v epidemiji med cepljenimi in ne cepljenimi. Ravno v epidemiji je hudemu duhu uspelo na tako zvit način spreti vernike, češ, da cepivo odpira vstop za obsedenost in se pridružiti anarhistom.

23. 1. ob 12.00 – Antonova nedelja: lepo vabljeni seveda pod pogojem P C T
Prinesene darove bomo kot običajno med sv. mašo blagoslovili in po sv. maši izlicitirali. Zlasti pri licitaciji držimo primerno razdaljo in po možnosti uporabimo  masko. Antona prosimo za zdravje domačih živali, škoda bi bilo, če bi se ravno tam virus usodno razširil. Sveti Anton posreduj tudi za nas!

V januarju skrbi za kapelo Tav in župnišče Deskova vas.