15. 5. – 5. velikonočna nedelja: Apd 14, 21b – 27 / Ps 145 / Raz 21, 1 – 5a / Jn 13, 31 – 33 a. 34 – 35
22. 5. – 6. velikonočna nedelj: Apd 15, 1 - 2. 22 - 29 / Ps 67 / Raz 21, 10 -1 4. 22 - 23 / Jn 14, 23 – 29
29. 5. – 7. velikonočna nedelja: Apd 7, 55 – 60 / Ps 97 / Raz 22, 12 –14. 16 – 17. 20 / Jn 17, 20 – 26

15. 5. – 5. velikonočna nedelja

Ko je šel ven, je Jezus rekel: »Zdaj je Sin človekov poveličan in Bog je poveličan v njem. Če je Bog poveličan v njem, ga bo tudi Bog poveličal v sebi; in poveličal ga bo takoj. Otroci, le malo časa bom še z vami. Iskali me boste, in kakor sem rekel Judom, zdaj pravim tudi vam: Kamor grem jaz, vi ne morete priti. Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj! Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen.«
(Jn 13, 31 – 35)

V letošnjem velikonočnem času beremo odlomke in Evangelija po Janezu. Danes je na vrsti razmislek o Jezusovem poslanstvu med nami. Le kratek čas približno tri leta je bil aktiven med svojimi učenci. Proti koncu jih je opozoril, da bo kmalu poveličan med njimi. Še sanjalo se jim ni, kako kruto bo to poveličanje. Na ta način bo pokazal in dokazal pravo ljubezen, ki jo moramo kristjani gojiti do vsega, kar je. Ne gre samo za sprotno in dosledno odpuščanje ne glede na velikost, ali težo zamere. Kristjan mora biti pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje za bližnjega. To se nazorno sedaj kaže v Ukrajini, ko ostajajo doma tudi tisti moški, ki bi 'smeli' oditi v azil pa ostajajo doma, da branijo svojo domovino. Še bolj očitno se zadeva pokaže ob kakšni naravni nesreči, ko reševalci tvegajo svoja življenja za rešitev pogrešanih nesrečnikov. Trenutno poteka polemika po medijih o nosečnici na Hrvaškem, ker ima otrok hudo obliko raka.

Zaradi ljubezni smo kristjani pozvani, da izkoristimo vse dane možnosti in rešimo življenje in drugega ne ogrozimo.

22. 5. – 6. velikonočna nedelja

Jezus je odgovoril in mu rekel: »Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem. Kdor me ne ljubi, se ne drži mojih besed; in beseda, ki jo slišite, ni moja, ampak od Očeta, ki me je poslal.
To sem vam povedal med tem, ko še ostajam pri vas. Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal. Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši. Sli¬ša¬li ste, da sem vam rekel: ›Odhajam in pridem k vam.‹ Če bi me ljubili, bi se razveselili, da grem k Očetu, saj je Oče večji od mene. In zdaj sem vam povedal, preden se zgodi, da boste verovali, ko se zgodi.
(Jn 14, 23 – 29)

Zopet lahko nadaljujemo od prejšnje nedelje glede ljubezni.

Bog je svet tako ljubil, da je poslal svojega Sina na svet, ki nam je to povedal, razložil, pokazal in zaslužil. Od nas ne zahteva nič več, kot je on sam prej storil za nas. Vse oznanjeno, pokazano in zasluženo lahko pravilno dojamemo le v moči Svetega Duha. Sveti Duh je utelešena – poosebljena ljubezen med Očetom in Sinom. On nas spominja, uči in usposablja za opravljanje Božjega dela. Božje delo je namreč dejavna vera v Boga in tistega, ki ga je Bog Oče poslal. Oče je po Devici Mariji rodil Sina, ki se je po smrti in vstajenju vrnil k Očetu. Na Binkoštni dan se je nad nas spustil Sveti Duh. Darove Svetega Duha prejmemo pri sv. birmi. Z njimi pa je treba aktivno sodelovati in jih tako razvijati.

Papež Frančišek si je zamislil 'sinodalno pot'. Vabi nas, naj se odpravimo na pot iskanja novih načinov izražanja svoje vere. Na zadnjih volitvah se verniki nismo ravno obnesli. Eni niso izkoristili svoje priložnosti in ostali doma – torej so nekaj dobrega opustili. Ni se jim zdelo potrebno, da bi pripomogli ko dobri vladi. Eno so pa nasedli čudnim obljubam in podprli stran, ki ne goji verskih vrednot. Oboje je slabo spričevalo prave krščanske ljubezni.

Torej mislimo, kako bi čim bolj uskladili svoje življenje po naši veri jo z deli podkrepili. Vera, upanje in Ljubezen. To troje, največja je ljubezen, ki ne mine.

Župnik se je zopet zmotil za en cel mesec!?

Ob napovedi poteka devet dnevnice pred sv. birmo sem napisal, da bo srečanje birmancev s škofom birmovalcem 10. maja namesto 10. junija. Še sreča, da ste straši 10. 5. opazili, da nekaj ni normalno in se pravočasno pozanimali, kaj je na stvari.

Žal nisem pisarniški človek in te zadeve skušam, kar najhitreje opraviti, da se mi lahko prikrade škrat in zadeve pomeša. Včasih se napaka 'prikrade preveč nenavadno', da bi lahko pokrivili škrata. Morda se vmeša on drugi dobri duh, ki nas na ta način prebudi in opozori, da se nekdo iskreno trudi in kliče, da svoje delo opravijo tudi tisti, ki so pri krstu obljubili svoj del odgovornosti. Da bi otroci prejeli vse zakramente uvajanja se moramo vsi še kako potruditi. Župnik je dolžan storiti svoje, starši svoje, botri svoje in ostali verniki svoje. Potem bo tudi Sveti Duh z veseljem in božansko ljubeznijo podaril svoje.

Torej še naprej pazljivo prebirajte ta moja pisanja in redno poslušajte nagovore, s svoje strani pa dodajajte svoje predloge, dobre zglede, da bi se otroci dobro počutili v naši družbi in začutili našo skrb za njihov blagor.

S skupno pesmijo prosimo in zaupno vsi molimo:
PRIDI, PRIDI SVETI DUH!

Kaj naj bi razpravljali na Ž P S in Ž K?

Na vsaki se najprej pregledajo tekoče zadeve. Tako bo govora o prvem sv. obhajilu o sv. birmi in šmarnicah.

Prvo sv. obhajilo je čisto blizu. Trudim se otrokom čim bolj približati ta veliki zakrament. Lepo vabljeni tudi ostali verniki zlasti med tridnevnico in na sam dan obhajanja.

Sv. Birma bo 12. 6. k nam pride naš upokojeni škof msgr. Andrej Glavan. Takrat bo lepa priložnost, da se mu toplo zahvalimo kot našemu prvemu novomeškemu škofu in velikemu dobrotniku naše komune kakor tudi župnije.

Cerkvene klopi počasi nastajajo in upam, da nam bo uspelo do jeseni. Gre za velik in dragocen projekt. Nastajajo zelo zanimive in sporočilne podobe, ki bodo posamič in kot celota nagovarjale nas in upajmo zanamce. Zadeva tudi stane zato je primerno razmisliti o zbiranju sredstev. Do sedaj je prispevala ena družina Črnomlja 100 €.

Stalna tema je sinodalna pot. Treba je iti v globino, kaj je sedaj aktualno in zlasti, kako bo za v naprej. Gre za konkretne zadeve, da se odkrito srečamo z položajem, ki nas čaka zelo kmalu. Korona nam je nekoliko 'simulirala', kako bo zaradi pomanjkanja duhovnikov in aktivnih vernikov. 1. maja je v Preloki škof ob birmi jasno povedal, da ko sedanji župnik g. Vinko Guna oslabi, ni nujno, da bo vsako nedeljo sv. maša na Preloki. Isto čaka tudi našo župnijo, ko se meni kaj hujšega zgodi. Če mi Bog da še kaj moči, bo še nekaj časa šlo po starem. Torej si pomagajmo in pripravljajmo na drugačne razmere.

V prvi vrsti morajo verniki biti sposobni poskrbeti za tehnične zadeve - za stavbe in urejenost bogoslužnih prostorov. Zelo dobro bi bilo, da nekoga usposobimo in s strani škofije potrdijo za opravilo besednega bogoslužja ter delitev sv. obhajila. Pokojna Mimica je obhajilo nosila v bolnico. Tako lahko nekdo pomaga župniku obhajati, če je veliko vernikov. Izredni delivec lahko podeli obhajilo na nedeljo, če ni na voljo duhovnika, lahko prebere dnevna berila in tudi poda duhovno misel, ki jih je sedaj kar nekaj na razpolago po spletu in nazadnje podeli sv. obhajilo. To ni sv. maša, ampak nekaj, kaj je v danih okoliščinah možno in veliko več, kot nič.

Papež nas vedno znova vabi naj molimo za njega, za Ukrajino in mir na svetu. Jaz dodajam, da molimo tudi za našo domovino in novo izvoljen parlament ter vlado. Cerkev nekako ponavlja za Jezusom, da je vsaka oblast od Boga, kakšno si pač zaslužimo. Zato molimo, da bi bila čim bolj uspešna in ne bi ovirala Cerke niti vernikov…

Fatimska Mati Božja, prosi za nas!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 16. 5. 19.00 Pr † družina Majerle Jerjeva
T 17. 5. 19.00 Trg † Ivana Madronič za rojstni dan
S 18. 5. 19.00 Čeplje † Anton Vizjak 8. dan
Č 19. 5. 19.00 Pr † Marjan Kalčevič 2. obl.
P 20. 5. 19.00 Rd † Marica obl. in Jože Mihelič D. Radenci
S 21. 5. 19.00 Trg Ivan in Minka Butala
N 22. 5. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 23. 5. 19.00 Pr † Družina Nagoda Predgrad
T 24. 5. 16.00 Zg živi in † rajni iz družine Mihelič n. p. F. S.
S 25. 5. 19.00 Trg † Peter U S A in Rajni Valetič Blaževci
Č 26. 5. 18.00 Trg vnebohod 1. dan tridnevnice † rajni duhovniki
P 27. 5. 19.00 Rd 2.dan trid. † starši Šterbenc + bratje in sestre S. Rd. 10
S 28. 5. 11.00
19.00
Trg 3. dan trid. krščevanje za krščence in njih družine
SL † Marija Lovšin Slatnik n. m. cvetja Činkelj
N 29. 5. 10.00 Trg prvo sveto obhajilo za farane in dobrotnike

21. 5. ob 19.00 seja ž P S in Ž K: Govor bo o doživljanju sinode

24. 5. 16.00 Zagozdac blagoslov obnovljenega prošnjega križa: Smo v prošenjem tednu, ko je zelo primerno blagosloviti križ, ki je bil postavljen, kot prošnja za lepo vreme in dobro letino. Ta dan goduje tudi Marija Pomagaj. Lepo vabljeni k prošnji  sv. maši in nato k blagoslovu in molitvam za primerno vreme.

25. 5. 18.00 Trg Vnebohod slovesni praznik 1. dan tridnevnice pred prvim sv. obhajilom. Pričeli bomo v farni cerkvi proslavili Gospodov odhod nazaj v nebesa in pričeli intenzivno pripravo naših treh prvoobhajancev.

28. 5. 9.00 Zaplaz praznovanje god našega bl. Alojzija Grozdeta: Slovesnost bo vodil upokojeni škof msgr Glavan. Zaradi krstov doma osebno ne morem na romanje, vam pa toplo priporočam, da se vsaj kdo udeleži.

29. 5. 10. 00 Prvo sveto obhajilo. Veselimo se skupaj  z našimi tremi slavljenci
Gre za zelo pomemben, svečan dogodek, ko se otrok prvikrat sreča z Gospodom v podobi posvečenega kruha. Lepo vabljeni, da podpremo te naše mlade slavljence in njihove družine z udeležbo pri tridnevnici in zlasti na dan prvega obhajila, ko se tudi mi zahvaljujemo za milost prejemanja sv. obhajila
Birma se hitro bliža, zato se vsi skupaj resno pripravljajmo na ta lep in pomemben dogodek, ko nas bo obiskal naš dobrotnik prvi novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Devet dnevnica se prične na prvi petek 3. 6. ob 19. 00 v Radencih
Srečanje s škofom bo 10. 6. ob 18.30 v kapeli Janeza Krstnika.

V maju skrbijo za urejenost farne cerkve in župnišča Zagozdac in Podgori.