4. 9. – 23. nedelja med letom: Mdr 5, 1 – 8 / Ps 90 / Flm 1, 9b. – 10. 12 – 17 / Lk 14, 25 – 33
11. 9. – 24. nedelja med letom: 2 Mz 32, 7 – 11. 13 – 14 / Ps 51 / 1 Tim 1, 12 – 17 / Lk 15, 1 – 32
18. 9. – 25. nedelja med letom: Am 8, 4 – 7 / Ps 113 / 1 Tim 2, 1 – 8 / Lk 16, 1 – 13

4. 9. - 23. nedelja med letom

Z njim so potovale velike množice. Obrnil se je in jim rekel: »Če kdo pride k meni in ne sovraži svojega očeta, matere, žene, otrok, bratov, sester in celo svojega življenja, ne more biti moj učenec. Kdor ne nosi svojega križa in ne hodi za menoj, ne more biti moj učenec. Kdo izmed vas, ki hoče zidati stolp, prej ne séde in ne preračuna stroškov, ali ima dovolj, da ga dokonča? Sicer se lahko zgodi, da postavi temelj, zidave pa ne more dokončati; in vsi, ki bi to videli, bi se mu začeli posmehovati in bi govorili: ›Ta človek je začel zidati, pa ni mogel dokončati.‹ Ali: kateri kralj, ki gre na vojsko proti drugemu kralju, ne bo prej sédel in se posvetoval, ali se more z deset tisoč možmi postaviti po robu njemu, ki prihaja nadenj z dvajset tisoči? Če se ne more, pošlje poslanstvo, ko je oni še daleč, in sprašuje, kakšni so pogoji za mir.
Takó torej nobeden izmed vas, ki se ne odpove vsemu, kar ima, ne more biti moj učenec.«
(Lk 14, 25 – 33)

Jezusa so spremljale velike množice. On je vedel, da jih je veliko takih zaradi čudežev, ki so bili nekateri velike senzacije. Zato jim je naravnost povedal, da bo treba za pripadnost veliko potrpeti. Prvi kristjani so med preganjanjem tvegali vse celo lastno življenje in svojcev. Žal se skozi vso zgodovino ta kruta praksa dostikrat ponavlja do današnjega dne.

Zato je podal gornje prispodobe, da vsak normalen človek dobro premisli, preden se česa loti. Tako je treba tudi glede vere dobro premisliti, če smo sposobni oziroma pripravljeni tvegati vse kar imamo. Sliši se sicer zelo trdo, vendar je ponudba vredna tveganja. Na tem svetu ni večje ponudbe. Vse druge ponudbe veljajo za ta svet in za to življenje, kolikor ga zmore preživeti naše borno telo. Jezus obljublja večno življenje in uživanje Božjega kraljestva že tu na tem svetu in v tem telesu. Gre seveda za mir duše, ki ga prejme od Gospoda, kdor se povsem preda Božji volji. To pa je že nekaj, za kar se splača vsak dan oprtati križ na rame in pogumno za Gospodom.

11. 9. – 24. nedelja med letom

Približevali so se mu vsi cestninarji in grešniki, da bi ga poslušali. Farizeji in pismouki pa so godrnjali in govorili: »Ta sprejema grešnike in jé z njimi.« Tedaj jim je povedal tole priliko: »Kdo izmed vas, ki ima sto ovc, pa izgubi eno od njih, ne pusti devetindevetdesetih v puščavi in gre za izgubljeno, dokler je ne najde?
(Lk 15, 1 – 4)
In rekel je: »Neki človek je imel dva sina. Mlajši med njima je rekel očetu: ›Oče, daj mi delež premoženja, ki mi pripada!‹ In razdelil jima je imetje. Čez nekaj dni je mlajši sin spravil vse stvari skupaj in odpotoval v daljno deželo. Tam je z razuzdanim življenjem pognal svoje premoženje. Ko je zapravil, je v tisti deželi nastala huda lakota in začel je trpeti pomanjkanje. Šel je in se pridružil nekemu meščanu tiste dežele, ki ga je poslal na svoje posestvo past svinje. Želel se je nasititi z rožiči, ki so jih jedle svinje, pa mu jih nihče ni dal. Šel je vase in dejal: ›Koliko najemnikov mojega očeta ima kruha v obilju, jaz pa tukaj umiram od lakote. Vstal bom in šel k očetu in mu rekel: Oče, grešil sem zoper nebo in pred teboj. Nisem več vreden, da bi se imenoval tvoj sin. Vzemi me za enega od svojih najemnikov.‹ In vstal je ter šel k očetu. Ko je bil še daleč, ga je oče zagledal in se ga usmilil; pritekel je, ga objel in poljubil. Sin mu je rekel: ›Oče, grešil sem zoper nebo in pred teboj. Nisem več vreden, da bi se imenoval tvoj sin.‹ Oče pa je naročil svojim služabnikom: ›Brž prinesite najboljše oblačilo in ga oblecite! Dajte mu prstan na roko in sandale na noge! Pripeljite pitano tele in ga zakoljite ter jejmo in se veselimo! Ta moj sin je bil namreč mrtev in je oživel; bil je izgubljen in je najden.‹ In začeli so se veseliti.
Njegov starejši sin pa je bil na polju. Ko se je domov grede približal hiši, je zaslišal godbo in ples. Poklical je enega izmed služabnikov in ga vprašal: ›Kaj je to?‹ Ta mu je rekel: ›Tvoj brat je prišel in oče je zaklal pitano tele, ker je dobil zdravega nazaj.‹ Razjezil se je in ni hotel vstopiti. Njegov oče je prišel ven in ga pregovarjal. On pa je očetu odgovoril: ›Glej, toliko let ti služim in nikoli nisem prestopil tvojega ukaza, pa mi nisi še nikoli dal kozliča, da bi se poveselil s svojimi prijatelji. Ko pa je prišel ta tvoj sin, ki je z vlačugami uničil tvoje premoženje, si mu zaklal pitano tele.‹ On pa je rekel: ›Otrok, ti si vedno pri meni in vse, kar je moje, je tvoje. Poveseliti in vzradostiti pa se je bilo treba, ker je bil ta, tvoj brat, mrtev in je oživel, ker je bil izgubljen in je najden.‹« (Lk 15, 12 – 32)

Zopet gre za sorodno materijo. Jezusu so se približevali cestninarji in grešniki, kar je 'pravične' farizeje silno jezilo. Takrat je namreč veljalo neko pravilo, da ni primerno biti v družbi z grešniki. Tudi sedaj ni kaj dosti drugače. Lepše je biti v omikani družbi, kot na ulici med potepuhi, brezdomci in zasvojenci. Ampak, če nekdo prosi za pomoč iz takega stanja in družbe, mu moraš ponuditi rešilno roko.

Prilika o izgubljenem denarju je sama po sebi razumljiva. Vsak normalen človek ob izgubi česarkoli pogleda, kje bi jo našel, kaj šele ob večji vsoti. Normalno je vesel, če se pogrešano najde. V priliki o izgubljenem sinu je malo drugače. Jezus gre tukaj stopnjo dalje. Mlajši sin je po nemarnosti na grešen način zapravil vso svojo dediščino ter bil na tem, da umrje. Pravočasno se je skesal in šel iskat miloščine pri svojem očetu. Le ta bi ga lahko nahrulil in nagnal pa je storil ravno obratno. Razveselil se ga je, ko ga je končno dočakal doma in zanj poskrbel. Potem je poskrbel še za pravo gostijo… Reakcija starejšega brata je tudi dokaj naravna. Le kdo se ne bi čudil temu razneženemu starcu, ki je od polovice premoženja dobil nazaj le sestradanega nehvaležneža.

Jezus nam hoče dopovedati, da nas Bog Oče nepreklicno ljubi in vsem želi njegov objem v nebesih. Jezusovo prijateljevanje z grešniki in razvratneži je udejanjenje te Božje ljubezni. Prav za te in še večje grešnike bo sprejel križ, trpljenje in smrt. Potem pa bo vstal in odprl vrata na nebeško večno gostijo vsem, ki bodo skesano potrkali na rajska vrata. Torej ni naj večji problem, da smo grešniki, ampak, če se tega ne zavedamo in se imamo za pravične, ki ne potrebujejo usmiljenja. Dobro premislimo, na kateri stopnji smo in kako prihajamo pred Očeta.

Nekaj novosti

26. 7. smo med mašo pri sv. Antonu blagoslovili novo barvno okno, ki ga je priskrbel Silvo Majerle v Logatcu. Za vse je poskrbel sam. Prej sva se pogovorila za motiv. Na oknu so upodobljeni trije krščanski simboli Križ – vera, sidro – upanje in srce – ljubezen. Z notranje strani zelo lepo deluje. Hvala Silvotu in vsem, ki so mu pomagali!

24. 8. je bila priklopljena sončna elektrarna na domu Tav. Sedaj pač dela zalogo za zimo za bolj čisto in enostavno ogrevanje.

28. 8. smo v Predgradu blagoslovili nov ambon, ki ga je naredil g. Janez Kramarič. V Predgradu so se odločili zaščititi klopi in pod. Stari ambon so pridno jedli črvi, ki bi lahko šli tudi naprej.

Veseli me, da se še kdo zgane in kaj postori za Cerkev. Jaz delam kolikor morem, ampak še zdaleč ne morem vsega dela opraviti, ker ga je preveč.

Cerkvene klopi bomo pričeli montirati po 18. septembru. Med delom bo sv. maša v kapeli Janeza krstnika.

O sinodi

Namen sinode, ki se je prevesila v drugo leto in drugo fazo, je spodbuditi vernike za odgovorno udejstvovanje v župniji in Cerkvi. V Evropi je duhovnikov vse man, kar pomeni, da bodo laiki morali prevzemati vse več opravil. Zlasti pri skrbi za materialne dobrine – za stavbe in ljudi pomoči potrebne. Predvsem pa za versko vzgojo svojih otrok. Vse bolj redki duhovniki bodo, kot v misijonih delili zakramente in spodbujali za versko življenje.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 5. 9. 19.00 Pr za duše v vicah
T 6. 9. 19.00 Čeplje † rajni Pešelj Jelenja vas
S 7. 9. 19.00 Trg † Jurij obl. in Julijana Mihelič Sodevci
Č 8. 9. 16.00 Zg † Ivanka Hrovatin in Jože Šterk
P 9. 9. 19.00 Rd † Nada Panjan n. sestrična Meta
S 10. 9. 19.00 Trg † Ivan Movrin in rajni Patrovi
N 11. 9. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 12. 9. 8.00 Pr po namenu
T 13. 9. 19.00 drugje † po namenu
S 14. 9. 19.00 Drugje † po namenu
Č 15. 9. 19.00 drugje † po namenu
P 16. 9. 19.00 Rd † Jožef Mihelič n. Šterbenc
S 17. 9. 10.00
19.00
Trg za mlado družino ob krstu
SL † rajni Činkelj in Perko
N 18. 9. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

8. 9. Marijin rojstni dan Zg ob 16.00 letno romanje ostarelih in bolnih:
Nekako samoumevno je, da se na malo mašo popoldan napotimo v Zagozdac. To praznovanje je nekako rezervirano za tiste, ki sicer težko torej bolj poredko prispejo k sv. maši. Dragi svojci in sposobni sosedje, ali sorodniki. Izkoristimo ta dan in naredimo kaj za svoje trpeče in z boleznijo ter osamljenostjo preizkušane brate in sestre, da jih čim več 'spravite' v Zagozdac. Vse je povezano z nekaj napora, vendar, ko se pride k Mariji, je vsak trud bogato poplačan. Obračam se tudi na bolne in ostarele, da se le odločite in pridete, da prejmete vsaj enkrat na leto sv. obhajilo pri sv. maši. Seveda tudi bolniško maziljenje. Za oboje je potrebna tudi letna spoved. Za vse bo poskrbljeno. Spoved pred mašo, maziljenje in obhajilo med sv. mašo. Po sv. maši je prijateljsko druženje in pogovor ter skromna pogostitev. Letos imamo v cerkvi razstavo jaslic za cerkvijo pa novo leseno kapelico z betlehemsko božično zgodbo.

Kdaj bo verouk? Prične se na petek 23. 9. ob 14.30:

  • 14.30 do 15.00 drugi in tretji razred.
  • 15.00 do 15.30 četrti, peti in šesti razred.
  • 15.30 do 16.00 sedmi, osmi in deveti razred.
  • 1. razred ob nedeljah pri sv. maši. Starši pripeljite vse otroke redno k nedeljski sv. maši. Po maši se bomo malo pogovorili in najmlajšim kakšno zadevo podrobneje pojasnili. Na spomlad bo verouk tudi za 1. razred.

V septembru skrbijo za urejenost farne cerkve Stari trg in Močile.