16. 10. – 29. nedelja med letom: 2 Mz 17, 8 – 13 / Ps 121 / 2 Tim 2, 14 – 4, 2 / Lk 18, 1 – 8
23. 10. – 30. nedelja med letom: Sir 35, 12 – 14. 16 – 18 / Ps 34 / 2Tim 4, 6 – 8. 16 – 18 / Lk 18, 9 – 14
30. 10. – 31. nedelja med letom – žegnanjska: Mdr 11, 22- 2, 2 / Ps 145 2 Tes 1, 11 – 2, 2 / Lk 19,1 – 10

16. 10 – 29. nedelja med letom

Povedal jim je še priliko, kako morajo vedno moliti in se ne naveličati. Rekel je: »V nekem mestu je bil sodnik, ki se ni bal Boga in se ni menil za človeka. In v tistem mestu je bila tudi vdova, ki je prihajala k njemu in ga prosila: ›Pomagaj mi do pravice proti mojemu nasprotniku.‹ Dolgo ni hotel, potem pa je rekel sam pri sebi: ›Čeprav se ne bojim Boga in se ne menim za človeka, bom tej vdovi, ker me nadleguje, vendarle pomagal do pravice, da me ne bo s svojim prihajanjem izmučila do konca.‹« In Gospod je rekel: »Poslušajte, kaj pravi krivični sodnik! Mar Bog ne bo pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki noč in dan vpijejo k njemu? Bo mar odlašal? Povem vam: Hitro jim bo pomagal do pravice. Toda ali bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji?«.
(Lk 18, 1 – 8)

Ne pozabimo, da smo vedno na področju vere. Tokrat gre za brezsrčnega sodnika, ki se ni bal nikogar niti menil za nikogar in ubogo a vztrajno vdovo, ki ni imela nobene zaslombe. Kljub temu je dan na dan poskušala najti pomoč pri tem brezsrčnežu. Edini razlog, da ji je res pomagal, je bila njena nadležnost Naš pregovor pravi, da se ga je držala, kot slepec bolho. Uspela je zaradi svoje vztrajnosti.

Smo sredi meseca oktobra, ko si Marija goreče želi, da bi ji pomagali prositi za naš grešni svet. Toliko gorja skoraj še ni bilo na svetu. (na eni strani svetovna lakota na drugi odmetavanje milijone ton hrane. Najhujša žalost je odmetavanje nerojenih torej splavljenih otrok. III. svetovna vojna traja po kosih že desetletja. Sedaj nam realno grozi tudi atomska bomba…). Marija prosi za nas, vendar želi naše podpore. Še zdaleč ni zadosti samo nekaj zamomljati, ampak zavzeto, goreče in primeren čas. En rožni venec na dan, če le gre tudi vsaj občasno vse štiri dela. Potem bi Marijina beseda imela težo pri svojem sicer usmiljenim Sinu, ki mora biti tudi pravičen.

Jezus se na koncu vpraša, ali bo našel vero na svetu ob svojen drugem prihodu.

Verniki rabimo tisti nujni kvorum zadostno število pravih molivcev, ki bodo obrnili tok zgodovine v pravo smer.

Lepo prosim, da se vendar zdrznemo in pridemo vsaj deset minut pred sv. mašo in se skupaj pred najsvetejšim združimo v goreči prošnji za pravico družin, nemočnih, vojakov, ostarelih, bolnih, pregnanih in na sploh za primerno vreme, za premagovanje draginje…

8. 10. – 28. nedelja med letom

Nekaterim, ki so zaupali vase, da so pravični, in so zaničevali druge, je povedal tole priliko: »Dva človeka sta šla v tempelj molit: eden je bil farizej, drugi cestninar. Farizej se je postavil in pri sebi molil takóle: ›Bog, zahvaljujem se ti, da nisem kakor drugi ljudje: grabežljivci, krivičniki, prešuštniki ali tudi kakor ta cestninar. Postim se dvakrat na teden in desetino dajem od vsega, kar dobim.‹ Cestninar pa je stal daleč proč in še oči ni hotel vzdigniti proti nebu, ampak se je tolkel po prsih in govoril: ›Bog, bodi milostljiv meni grešniku!‹ Povem vam, ta je šel opravičen domov, oni pa ne; kajti vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.«
(Lk 18, 8 – 14)

Zopet zelo poučna tema. Dva v templju. Spredaj pravični in nadvse prizadevni farizej in zadaj skesani državni uslužbenec cestninar. Oba molita vsak svojemu stanu in položaju primerno. Le kako je to mogoče, da se Bog usmili osovraženega davkarja, ne pa pobožnega gorečega vernika?

Nič ni narobe, če se na vso moč trudimo, biti Bogu všeč. To je osnovna drža vsakega vernika, vendar Jezus pohvali osovraženega grešnega cestninarja.

Problem je v drži in pristopu. Farizej se je na zunaj zelo trudil za pravičnost, da bi ga ljudje opazili in hvalili. V resnici pa je bil podoben premnogim napihnjencem, ki se na zunaj kažejo vljudni in zavzeti za 'našo stvar', v resnici pa jim gre samo za lasno promocijo in predvsem za lastno korist. Če bi šlo samo za ta svet in srečo na tem svetu, bi tako ravnanje nekako razumeli. Ampak v tempelj v naše cerkve gremo moliti k troedinemu Bogu, ki je ki je bil in ki bo prišel sodit nebo in zemljo. Pred ljudmi lahko blefiramo, Bog vidi v našo notranjost in presoja naše misli, namene in načrte. Njemu ni treba nič dopovedovati niti pojasnjevati, on enostavno ve kako je z nami.

Zato je Jezus pohvalil skesanega cestninarja. Njega so vsi prezirali in sumničili, da krade od pobranega, da sodeluje z okupatorji Rimljani in sploh davkarjev nihče ne rad vidi pred hišo. On ni imel kaj naštevati, zato je enostavno ponavljal svojo prošnjo: ›Bog, bodi milostljiv meni grešniku!‹ Jezusu se je taka drža dopadla in jo svetuje, oziroma pričakuje tudi od nas.

Sedanji čas nas je oropal občutka za greh. Enostavno nekak ne čutimo potrebe po spovedi, kaj šele po dobri življenjski spovedi. To je seveda zelo nevarno stanje.

Pravoslavni verniki zlasti na romanju ponavljajo podobno prošnjo: »Gospod Jezus Kristus Božji Sin, usmili se ubogega grešnika!« V ta namen imajo 'brojalico' to je podobno rožnemu vencu. Narejeno je iz menda kozje volne in ima na vrvici 33 vozlov ter križec. Ta pomenljiv stavek – prošnjo smemo tudi mi katoličani ponavljati večkrat dnevno.

Bodimo ponižni in vzemimo Jezusove besede za življenjsko resne. Vabi nas k razmisleku, kako se obračamo na Gospoda. Nikar ne prihajajmo pred njega, kako, da nam je n nekaj dolžan, ampak kot zadolženi grešniki, ki nimamo s čim povrniti. On nam bo z veliko ljubeznijo odpustil in nam podaril mir, ki ga še tako hvalisanje ne zmore nadomestiti. Torej ponižno in zaupno z trdno vero.

Kaj se dogaja?

Moška stran klopi je sestavljena, le še pritrditi jih je potrebno in temeljito očistiti. Če Bod da, bodo druge naslednji teden. Cerkev je treba temeljito očistiti in pripraviti za prihod našega novega pastirja msgr. dr. Andreja Saje. Predvsem pa je treba urediti našo osrednjo Božjo hišo. Ko bodo zmontirane vse klopi, bomo imeli 37 reliefov iz zgodovine izvoljenega ljudstva in Cerkve + dve podobi, ki še nista v nebesih, ampak avtorja in izvajalca del. Trdno upam, da bo množica svetnikov nagovorila vsakega obiskovalca, vernike še toliko bolj. Višek bo ob božiču, ko se bo vse zaključilo z našimi maksi jaslicami.

Lahko mi verjamete, da je to najino življenjsko delo. Mene za povrh že mesece bolijo noge, ker se mi zdi nekaj posebnega in dodatnega. Bog daj, da bi zdržal še ta mesec, potem se zlepa ne bom loteval česa podobnega, ampak kakšne 'malenkosti', ki že dolgo čakajo.

Glede čiščenja: na Ž P S smo se domenili, da bi mlajši moški prišli v soboto 22. 10. dopoldne. Predvsem je treba omesti gsince in oltarje ter lustre. Lestve so pri nas. Bil bi pa zelo koristen močen sesalec in omela. Delo bo usmerjal g. Dušan Majerle.

Ženske 24. 10. popoldne. Razporejala in usmerjala bo Anica Majerle. Prinesite si krpe in omela ter sesalec. Gre za osnovno čiščenje. Potem bo treba še pred praznikom Vseh svetih enkrat vse lepo prebrisati in okrasiti za praznik. Za blagoslov pa bo treba še lepše okrasiti in pripraviti, da bo g. škof res imel lep občutek.

Najemnina grobov

Ko imam kakšno večje delo, ko bi gar rad do roka opravil, se običajno pojavi kdo sredi dneva, da bi poravnal grobnino. To mi da vedeti, da gre zares. Na to sem postal pozoren, ko sem bil na vrhu odra pri domu Tav. Sedaj boste obiskovali pokopališča pa malo poglejte, če imate poravnano najemnino. Kljub delu. Bomo radi pogledali kako stojijo stvari. Dobili boste položnico in zadevo uredili na pošti, ali banki…

27. 10. ob 17.00 zahvala za 20 svobodnih let brez alkohola

Takrat je bila nedelja zvečer, ko sem prosil, da bi lahko živel brez alkohola. Po tolikih leti se želim zahvaliti za ta brezskrbna leta. Lahko se mi pridružite v prošnji, da bi še komu uspelo.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 17. 10. 18.00 Pr † Ivan in Edo Mihelič obl. Jelenja vas
T 18. 10. 18.00 Trg † rajni Kuzma Trg
S 19. 10. 18.00 Trg † Ivan Lesac n. Oktavija
Č 20. 10. 18.00 Trg † Jože Gregorič obl.
P 21. 10. 18.00 Rd † Nada Panjan n. M. Petrič
S 22. 10. 8.00 Trg † Karel Butala n sestra
N 23. 10. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 24. 10. 18.00 Pr † družina Žagar obl. Predgrad 40
T 25. 10. 18.00 Trg † Peter Valetič obl. in vsi rajni Valetič Blaževci
S 26. 10. 18.00 Trg † Jožef Mihelič 1. obl.
Č 27. 10. 17.00 Jakovini v zahvalo za 20 let brez alkohola
P 28. 10. 18.00 Rd † Jože Butala 1. obl.
S 29. 10. 18.00 SL † Kristina Pust Slovenska vas
N 30. 10. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

Kaj je bilo na Ž P S in Ž K?
Najprej smo se seznanili z tekočimi zadevami.
Prva in stalna zadeva je redna in stanovitna molitev za mir, prenehanje epidemije in zad nje čase za družine, da bi ostalo tako, kot si je Bog zamislil ob stvarjenju. Molimo predvsem za mlade, da bi se poročili, imeli otroke in jih krstili ter versko vzgojili.
Elektrarna pridno zbira tok za gretje pozimi. Oboje je stalo čez 22.000,00 €.
Klopi tudi nastajajo in ravno tako veliko stanejo, čeprav dela župnik zastonj in rezbar po minimalni ceni.
Ob podiranju se je cerkev zelo zaprašila, ker je bilo pod starimi več samokolnic smeti in trohnobe.
Generalno čiščenje se bo pričelo 22. 10. dopoldne. Najprej mlajši moški, da očistijo gsince, luči in oltarje. Potem bodo nastopile ženske. 24. 10.
Končno čiščenje in postavitev v praznično stanje v soboto in ponedeljek 29. in 31. 10. To se bo treba še dogovoriti sproti po telefonu. Tu se obračajte na Katico.
Gre za zelo veliko delo, ki bi ga radi opravili do praznika vseh svetih.
Župnik bo še kaj dokončaval do blagoslova, ki bo 13. 11. ob 10.00.
Seveda ste lepo povabljeni k ofru na vse svete 1. 11. pri vseh sv. mašah. Župnik daje vse od sebe, da bi bilo pravočasno narejeno in poplačano. Upravičeno upa, da ga boste podprli pri čiščenju in darovanju.

27. 10. ob 17.00 Jakovini. - zahvalna sv. maša za 20 let brez alkohola. Vabljeni vsi, ki imate v tej zadevi podobne zadeve, ali težave z alkoholom.

V oktobru skrbi za kapeli in župnišče Deskova vas, v novembri Kovača v. in Paka.