19. 3. – 4. postna nedelja: 1 Sam 16, 1b. 6 – 13 / Ps 23 / Ef 5, 8 – 14 / Jn 9, 1 – 41
25. 3. – Gospodovo oznanjenje Mariji: Iz 7, 10 – 14 / Ps 40 / Heb 10, 4 – 10 / Lk 1, 26 – 38
26. 3. – 5. postna, tiha nedelja: Ezk 37. 12 – 12 / Ps 130 / Rim 8, 8 – 11 / Jn 11, 1 – 45
2. 4. – Cvetna nedelja: Iz 50, 4 – 7 / Ps 22 / Flp 2, 6 – 11 / Mt 26, 14 – 75; 27, 1 – 66

5. 3. - 2. postna nedelja – sred postna

Človeka, ki je bil prej slep, so odvedli k farizejem. Tisti dan, ko je Jezus naredil blato in mu odprl oči, je bila sobota. In farizeji so ga spet spraševali, kako je spregledal. Dejal jim je: »Blata mi je dal na oči, nato sem se umil in vidim.« Nekateri izmed farizejev so tedaj govorili: »Ta človek ni od Boga, ker ne spoštuje sobote.« Drugi pa so govorili: »Kako bi grešnik mogel delati takšna znamenja?« In bil je razdor med njimi. Slepemu so tedaj ponovno rekli: »Kaj praviš o njem, ker ti je odprl oči?« On pa je rekel: »Prerok je.«
(Jn 9, 3 – 17)

Odlomek je dosti daljši. Vse je tako podrobno opisano, kot scenarij za igro ali film. V bistvu gre za dogodek, ki nam zelo nazorno pokaže dve plati ravnanja. Jezus je zopet v pričo pravičnikov farizejev prekršil sobotni počitek in pomagal slepo rojenemu, da je spregledal.

Starši so podlegli pritisku uradni doktrini. Bali so se priznati očiten čudež… Ozdravljeni pa je takoj stopil na Gospodovo stran. Ko so vrtali v njega, je odgovarjal logično in jasno. Po njegovem je Jezus prerok i n pravičen, ker drugače ne bi mogel narediti tako velikega čudeža.

Žal se zadeva vleče že od Adama. Hudič vedno zamegljuje Božje posege v naše vsakdanje dogodke. Javno mnenje se neredko postavi proti Cerkvi in s tem proti Bogu ter resnim vernikom. Skoraj vedno se je treba močno izpostaviti in postaviti za svojo vero. Vseskozi nas imajo vsaj za čudne, če ne kaj več. Ta ozdravljeni je naravnost svetel zgled, kako je treba nastopiti v bran veri, kar si velja zapomniti in tudi podobno iti skozi življenje.

Današnja nedelja je nedelja veselja, ker je za nami že polovica posta. Torej bodimo ponosni in veseli, da je velika noč že blizu in napravimo še kaj, da spregledamo svoje zmote ter jih saniramo!?

25. 3. – Gospodovo oznanjenje Mariji

V šestem mesecu je Bog poslal angela Gabriela v galilejsko mesto Nazaret, k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija. Angel je vstopil k njej in rekel: »Pozdravljena, obdarjena z milostjo, Gospod je s teboj!« Pri teh besedah se je vznemirila in premišljevala, kakšen pozdrav je to. Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina, in daj mu ime Jezus. Ta bo velik in se bo imenoval Sin Najvišjega. Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida in kraljeval bo v Jakobovi hiši vekomaj; in njegovemu kraljestvu ne bo konca.« Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko ne poznam moža?« Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin. Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno. Bogu namreč ni nič nemogoče.« Marija pa je rekla: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje.
(Lk1, 26 – 38)

Zopet lahko nadaljujemo misel od prejšnje nedelje, čeprav se je zgodilo na pričetku nove zaveze. Gre namreč za Marijino držo. Kljub mladosti se z nadangelom resno pogovarja in še bolj odraslo zaključi: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« To je zgodovinski stavek, ki prične novo dobo za vse vesoljstvo zlasti za padlo človeštvo. Seveda je bila Marija za to pripravljena od zgoraj pa tudi od znotraj torej s svoje strani.

Na nas je, da se ob Mariji učimo zdrave pobožnosti in na njeno priprošnjo tudi sami rastemo v veri, da bi se znali pravilno odločati. Razmere doma in po svetu se za vero zelo komplicirajo. Nove ideologije proti družini in naravnemu redu so zelo agresivne in postavljajo vse na glavo, kar nas ne bo pripeljalo v srečno prihodnost. Verniki vemo, koga moramo poslušati in posnemati. Pridimo k naši Mariji Zagozdaški in se ji priporočimo, da bi zmogli vedno ponavljati: »Zgôdi se mi po tvoji besedi!«

26. 3. – tiha nedelja

Jezus je bil v sebi spet pretresen in je šel h grobu. Bila je to votlina in pred njo je bil prislonjen kamen. Jezus je rekel: »Odstranite kamen!« Marta, sestra umrlega, mu je dejala: »Gospod, že ima zadah, saj je četrti dan mrtev.« Jezus ji je rekel: »Ti mar nisem rekel, da boš videla Božje veličastvo, če boš verovala?« Odstranili so torej kamen; Jezus pa je vzdignil oči in rekel: »Oče, zahvaljujem se ti, ker si me uslišal. Jaz sem vedel, da me vselej uslišiš, toda zaradi množice, ki stoji okrog mene, sem rekel, da bi verovali, da si me ti poslal.« In ko je to izrekel, je zaklical z močnim glasom: »Lazar, pridi ven!« In umrli je prišel ven. Noge in roke je imel povezane s povoji in njegov obraz je bil ovit s prtom. Jezus jim je rekel: »Razvežite ga in pustite, naj gre!«
(Jn 11, 38 – 44)

Tudi današnji odlomek je zelo dolg in popisan tako, da ob branju skoraj gledamo, kako se odvija. Jezus se je pred Judi umaknil čez Jordan. Ta čas pa je zbolel in umrl osebni prijatelj Lazar. Sestri Marija in Marta sta Jezusa sicer 'pravočasno' poklicali, da bi preprečil smrt, verdar se je Jezus nalašč mudil. Sedaj pride in tolaži sestri, nato zavpije v grob: »Lazar, pridi ven!« Lazar je obujen. Dogodek je še bolj razjezil uradno judovsko aristokracijo, navadnim ljudem pa je dal dovolj razlogov za vero v Jezusa. Zato so starešine sklenili umoriti tudi Lazarja, a Jezus je prej opravil svoje odrešenjsko poslanstvo in tako 'rešil' Lazarja. Kar se žal ni zgodilo z mnogimi mučenci s Štefanom na čelu do današnjega dne.

Dogodek gre tudi nam na proti, da poživimo svojo vero in smo pripravljeni za svojo vero in domovino tudi klaj tvegati.

Papežka nedelja

V ponedeljek 13. 3. je minilo 10 let od izvolitve sedanjega papeža frančiška. Mi smo se ga resno spomnili v ponedeljek pri jutranji sv. maši. Duhovniki molimo pri vsaki sv. maši najprej za papeža in škfa ordinarija. Prav je, da se ga spomnimo vsak dan, ali vsaj pogosto tudi druigače. V našo katoliško Cerkev je prinesel veliko svežine in zdravega nemira, ko nam je odprl pogled na ostale kontinente in vernike. S tem si je nakopal ne malo nasprotnikov. Vendar je v svohji viziji odločen tudi kaj potrpeti za ves svet. Ne bi dalje 'modroval'. Za mene je povsem 'ustrezen' zato rad molim zanj in njegove načrte, kar toplo priporočam tudi vam.

Kako je z veroukom? 23. 3. - 10.00 po sv. maši sestanek za starše in otroke

Žal je na petek po pouku zelo neprimeren čas za učenje. Otroci so utrujeni in vsega polni, da enostavno ne gre nič več v natrpane glavice. Lepo vabim starše, da pridete skupaj z otroci k sv. mašina na tiho nedeljo 26. 3. ob 10.00. po sv. maši se bomo na kratko pogovorili, kako nam gre in kako bi morda kazalo urediti, da bi nam šlo bolje. Po veliki noči bomo povabili tudi prvi razred, da bo ob 14.30 verouk za 1. razded, nato ostali. Takrat bo mo poskusili določiti datum prvega svetega obhajila.

26. 3. ob 15.00 dekanjiski križev pot na Žeželj

Eni verniki se tega dogodka redno uedležujejo že desetletja. Z naše strani žal ni nekega drenja. Zato ste letos še bolj toplo povabljeni, da skupaj prehodimo tisto strmo pot s kržem za Gospodom. Potem je še postna sv. maša in lepa prilika za spoved. Ne bojmo se, da bojmo preveč pobožni, če se na to nedeljo udeležimo kar dveh bogoslužij. Poglobitev vere nam je še kako potrebna in dobrodošla v prihajajoči krizi tako materialni, kot moralni. UIsmili se nas o Gospod, usmili se nas!

Oljke

Če bog da, bom letos pripeljel kaj oljk, ki se jih boste lahko nabavili na tiho nedeljo po sv. maši.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 20. 3. 18.00 Pr † g. Maks Kozjek
T 21. 3. 18.00 Trg † Jože, straši in Pavla Šterk Dolkoči
S 22. 3. 18.00 Trg † Jože Bračko Pepi
Č 23. 3. 7.00 Trg † rajni duhovniki in za duhovne poklice
P 24. 3. 18.00 Rd † Ladislava in Peter Grzetič obl.
S 25. 3. 18.00 Zg Gospodovo oznanjenje † Rudi in Doris Mihelič CH
N 26. 3. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 27. 3. 19.00 Pr † Katarina Konda za 90 let od rojstva
T 28. 3. 19.00 Trg Jožef Lukanič obl. Paka
S 29. 3. 19.00 Čeplje † rajni Pešelj n. Z. Kljun
Č 30. 3. 19.00 Trg † Nada Panjan n. sestrična Meta
P 31. 3. 8.00 Rd † Janez Dimnik n. Jana
S 1. 4. 20.00 SL †za pozabljene duše v vicah
N 2. 4. 10.00 Trg cerkev za farane in dobrotnike

11. 3. ob 15.00 Radenci Blagoslov kipa sv. Jakoba: Slovesnost je bila zelo lepa in trdno upamo koristna. Dobili smo lep kip sv. Jakoba romarja. Sedaj vodi skozi našo župnijo južni del slovenske Jakobove poti. To pomeni, da bodo po naši župniji hodili romarji, ki bi radi v svojem življenju kej spremenili. Južna pot se prične v Hrušici župnija Stopiče in poteka preko Gorjancev čez Belo krajino do Morave na Kočevskem do Planine pri Rakeku. Ideal je sicer prehoditi tisto pravo pot v Španiji. Za nas preproste vernike pa je jako koristno, da prehodimo vsaj kakšno etapo. To pa imamo sedaj pred nosom.

19. 3. do 25. 3. teden družine: Na družino se vedno zgrinjajo oblaki zla, zadnje čase še toliko bolj. Prosimo sv. Jožefa, naj nam pomaga ohraniti in ustanoviti čim več osnovnih celic družbe in Cerkve. Ta teden je tudi radijski misijon.

25. 3. ob 18.00 Zagozdac – slovesni praznik Gospodovega oznanjenja Mariji: S tem praznikom počastimo trenutek, ko je bil Božji Sin spočet pod srcem Device Marije. Ob angelovem oznanjenju in Marijinem privoljenju si je Božji Sin privzel človeško naravo. Tako se je pričela Nova zaveza. Letos bomo ravno to noč prestavili ure na poletni čas, zato bodo naslednji teden sv. maše ob 19.00.

26. 3. ob 10.00 tiha nedelja – za našo župnijo spovedni dan. Toplo priporočam, da izkoristite priložnost in opravite za kristjana najvažnejše opravilo v postnem – karizmatičnem času. Tako pravi upokojeni nadškof msgr. Stanislav Hočevar. Duhovniki smo imeli spokorni dan 15. 3. v Novem mestu.

V aprilu skrbijo za urejenost cerkve in kapel Dol in Prelesje.