8. 7. – 14. navadna nedelja: Ezk 2, 2 – 5 / Ps 123 / 2 Kor 12, 7 – 10 / Mr 6, 1 – 6
15. 7. – 15. navadna nedelja: Am 7, 12 – 15 / Pas 85 / Ef 1, 3 – 14 / Mr 6, 7 – 13
22. 7. – 16. nav. nedelja - Krištofova: Jer 23, 1 – 6 / Ps 23 / Ef 2, 13 – 18 / Mr 6, 30 – 34

8.7.- 14. navadna nedelja – Jezus v Nazaretu

Šel je od tam in prišel v svoj domači kraj. Spremljali so ga njegovi učen-ci. Ko je prišla sobota, je začel učiti v shodnici. Mnogi, ki so ga poslušali, so začudeni govorili: »Od kod njemu to? Kakšna je ta modrost, ki mu je dana? In kakšna mogočna dela se godijo po njegovih rokah! Ali ni to tisti tesar, sin Marije in brat Jakoba, Jozéja, Juda in Simona? Mar njegove sestre niso tu, pri nas?« In spotikali so se nad njim. Jezus pa jim je govoril: »Prerok ni brez časti, razen v domačem kraju, pri svojih sorodnikih in v svoji hiši.« In ni mogel tam storiti nobenega mogočnega dela, samo na nekaj bolnikov je položil roke in jih ozdravil. In čudil se je njihovi neveri. (Mr 6, 1 – 6).

Dobro se spomnim, da je bil na vrsti prav ta odlomek pri moji prvi samostojni nedeljski sv. maši 7. 7. 1985. Maševal in pridigal sem v domači Preloki. In sorodnost dogodka je bila očitna. No, moji domačini me niso takrat ne pozneje izžvižgali niti skušali poriniti čez rob prepada. O tem poroča Luka v svojem poročilu o istem dogodku.(prim Lk 4, 16 -30). Pa pustimo nostalgijo in se lotimo sporočila.

Jezus je v domačem kraju naredil izjemen vtis. Začudeni so ga poslušali, hkrati pa premlevali razna dejstva, da je bil vedno z njimi in razen tesarstva v Jožefovi delavnici, ni vzbujal posebne pozornosti. Torej od kod mu naenkrat vse to? Od kod to znanje in nenavadne moči ter silna množica,k ki ga je spremljala? To je vedela samo Marija, ki je pa nihče ni nič vprašal.

Ne bodimo podobni dvomljivcem, ki imajo zablokiran razum s svojim prav in samozadostnostjo. Pustimo se presenetiti in voditi Svetemu Duhu. Izkoristimo Božjo Besedo, ki se nam ponuja v rešitev in poboljšanje. Učimo se tudi iz dnevnih dogodkov, ki so večkrat zelo zgovorni, da nas ponesejo korak naprej. Na god Janeza Krstnika se je tudi pri nas zgodilo niz izjemnih dogodkov, ki bi marsikaj lahko pomagali spremeniti…

15. 7. - 15. navadna nedelja – apostoli gredo na pot

Poklical je k sebi dvanajstere in jih začel pošiljati po dva in dva. Dajal jim je oblast nad nečistimi duhovi in jim naročil, naj razen palice ne jemljejo na pot ničesar, ne kruha ne popotne torbe ne denarja v pasu, obujejo naj sandale in naj ne oblačijo dveh oblek. Govoril jim je: »Kjer koli stopite v hišo, ostanite tam, dokler ne odidete. Če vas kakšen kraj ne sprejme in vas ne poslušajo, pojdite od tam in si otresite prah z nog, njim v pričevanje.« In šli so ter oznanjali, naj se spreobrnejo.
Izgnali so tudi veliko demonov in veliko bolnikov mazilili z oljem ter jih ozdravljali. ( Mr 6, 7 – 13).

Po dokaj burnem dogodku v Nazaretu, je Jezus poslal svoje učence pred seboj na pot. Naj malo sami poskusijo svoje sposobnosti in mu uhodijo pot. Tudi oni so imeli oblast nad hudimi duhovi in ozdravili veliko bolnikov. Na pot 'niso smeli' vzeti ničesar, da bi se prepričali v Božjo previdnost, ki bo poskrbela za materialne potrebe. Skratka imeli so izjemen uspeh. Božje kraljestvo je očitno delovalo.

Iz dna srca privoščim vsem novomašnikom in tistim duhovnikom, ki bodo 1. 8. pričeli na drugih župnijah, da bi tudi njih spremljala taka duhovna in materialna podpora. Potrudimo se in molimo zanje pa tudi nas, ki se že desetletja trudimo na istem mestu, da bi vendar sem pa tja, kaj premaknili. Pooblastila so skoraj enaka od takrat. Po škofu smo poslani, da bi oznanjali Evangelij, izganjali ter predvsem odganjali hude duhove in ljudi ozdravljali predvsem razne dušne težave…

tav-logo-mali.jpg Počasi delamo na polju in na hiši. Vročina je neizprosna, da mora nogomet večkrat počakati na hladnejši dan.

zidarija

Gospod, odpri nam oči, da bi vedno videli bistvo in si vzeli dovolj časa …

23. 6. je župnik dopolnil 62 let. Rojstni dan je obhajal s svojimi. Najprej mu je zapela in zaigrala Tina. Po kosilu tudi s frajtonarico Jože Š. Potem pa še oba Jože in Tina. Bilo je res ganljivo in lahko upamo, da bo sedaj župnik še bolj priden in zadovoljen…

24. 6. smo imeli zelo pestro. Župnik je obhajal redovni god. Ob 10h so nas obiskali člani krščanskega bratstva bolnikov in invalidov Slovenije s svojim duhovnim vodjem g. Romanom. Med sv. mašo so se tudi predstavili in ponudili, da se jim lahko kdo pridruži ravno tako lahko pomagamo pri nabavi novega kombija prilagojenega invalidom –račun NLB SI 56 0201 4025 6229 150, sklic 00 2907-011 za kombi.

Po sv. maši smo še krstili dva fanta ene naše družine in ene, ki je jeseni sklenila zakon prav pri nas sicer iz Črnomlja. Obema čestitamo!

Ob 16.00 pa je bilo prvo žegnanje v novi kapeli sv. Janeza Krstnika v domu Tav. Kljub vročini smo se v kapeli kar dobro počutili. Napolnili so jo pred¬vsem bratje in sestre Frančiškovega svetnega, ali tretjega reda in Brezij. Posebej smo bili veseli naših dobrotnikov g. umetnika Maksima in dr. Anke Sedej. Nad kapelo sta navdušena in si kljub hudim boleznim, ki ju pestita, gotovo želita še večkrat priti v našo župnijo. Saj sta nam podarila toliko izjemnih biserov. Iskreno jima želiva čim boljšega zdravja. Predvsem globoke sreče, ki jo čuti le tisti, kateri je dal kaj skozi in zastonj podaril del sebe. Škoda, da ste se domači tako zbali in pustili, da ni bila kapela nabito polna, kot se za žegnanje spodobi.

z-invalidi
Skupaj z invalidi in pomočniki.

gosti
Naši dragi gostje iz Brezij in okolice

Spored sv. maš in bogoslužja

P 9. 7. 17.00 Pr za zdravje n Mimica
T 10. 7. 20.00 Čeplje † Peter, Marija in Jože Kroječi Vimolj
S 11. 7. 20.00 Rd † Julijana Butina obl.
Č 12. 7. 20.00 Trg † Ivanka Samec Sodevci
P 13. 7. 7.00 Trg † družini Bukovec in Kambič Lj.
S 14. 7. 20.00 Rd za farane in dobrotnike
N 15. 7. 10.00 Trg † Ferdinand Kuk 15. obl.
P 16. 7. 8.00 Pr † Jože Mihelič obl.
19.00 Jakovini † Jože Starešinič
T 17.7. 20.00 Trg † Jurij Šuster obl.
S 18. 7. 20.00 Zg † družina Hrovatin
Č 19. 7. 7.00 Trg † rajni Marinčič Grosuplje
P 20. 7. 20.00 Trg † Albin obl. in Helena Vidmar
S 21. 7. 19.00 Vidošiči poročna za srečen zakon
N 22. 7. 8.30
10.00
12.00
SL † Đuro Vikelić 30. dan
Trg † starši Ivan in Katarina Antič obl.
Rd žegnanje za farane in dobrotnike

13. do 14. 7. Jems Manjakal na Kureščku: To je že postalo tradicionalno druženje z izjemnim misijonarjem iz Indije. Letos bo žal manjkal oče Franc Špelič, ki je pred meseci umrl. Gre za resnično lepo priložnost poglobiti svojo vero in dati svoji duši nekaj sveže hrane. Upam, da bo meni uspelo iti prvi dan torej 13. 7. pa se mi lahko pridružite. Jaz sem naprošen za pomoč pri spovedovanju in pojdem kot že rečeno v petek okrog 9.00. Prijavite se takoj. Srečanje z tako velikim misijonarjem in karizmatikom se gotovo splača, Na Kureščku pa itak stalno domuje Kraljica Miru, ki tudi ima kaj povedati in predvsem kaj dodati v to našo zmedenost…

16. 7. ob 19.00 v Jakovini žegnanje: letos bo žegnanje že štiriindvajsetič. Program je nekako ustaljen. Najprej je možno celodnevno kopanje v res topli Kolpi. Ob 19.00 križev pot (letos bo poudarek na poroki, ker se v soboto 21. 7. poroči moj nečak Tomaž, ki mi pomaga okrog računalnika in postavlja spletno stran). Ob 20.00 pa sv. maša za †Jožeta Starešinič. To je moj vujec in birmanski boter ter velik dobrotnik moje družine. Vse skupaj pa bo kot priprava in povabilo na srebrni jubilej, ki bo 1. 8. ob 25. obletnici blagoslova kapelice.

V juliju skrbijo za cvetje v farni cerkvi Radenci.