10. 4. – 3. velikonočna nedelja: Apd 5, 27 –32. 40 – 41 / Ps 30 / Raz 5, 11 – 14 / Jn 21, 1 – 19
17. 4. – 4. veli. Ned Dobrega Pastirja: Apd 13,43 – 52 / Ps 100 / Raz 7, 14 – 17 / Jn 10, 27 – 30
24. 4. – 5. velikonočna nedelja: Apd 14, 21 – 27 /Ps 145 / Raz 21, 1 – 5 / Jn 13, 31 – 35
10. 4. – 3. velikonočna nedelja – kako naj ljubimo Gospoda?
Ko so pojedli, je Jezus rekel Simonu Petru: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš bolj kakor tile?« Rekel mu je: »Da, Gospod, ti veš, da te imam rad.« Rekel mu je: »Hrani moja jagnjeta!« Spet, drugič, mu je rekel: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš?« Rekel mu je: »Da, Gospod, ti veš, da te imam rad.« Rekel mu je: »Pasi moje ovce!« Tretjič mu je rekel: »Simon, Janezov sin, ali me imaš rad?« Peter se je užalostil, ker mu je tretjič rekel: »Ali me imaš rad?« in mu je rekel: »Gospod, ti vse veš, ti veš, da te imam rad.« Jezus mu je rekel: »Hrani moje ovce! Resnično, resnično, povem ti: Ko si bil mlad, si se opasoval sam in si hodil, kamor si hotel; ko pa se postaraš, boš raztegnil roke in drug te bo opasal in odvedel, kamor nočeš.« To pa je rekel, da je označil, s kakšno smrtjo bo poveličal Boga. In ko je to rekel, mu je dejal: »Hôdi za menoj!« (Jn 21, 15 – 19).
Po še enem neuspešnem ribolovu se Jezus zjutraj prikaže razočaranim učencem ter jih pobara, če je kaj bilo. Ker ni bilo nič, jim namigne naj poskusijo 'na desni' in bilo je še in še. Nato ponudi pečeno ribo s kruhom.Vse kot nekdaj v onih fantastičnih časih…
Nakar prične spraševati prvega med enakimi, ali ga ljubi. Peter kot iz topa 'normalno, da Te ljubi. Vendar Jezus ne odneha in še tretjič ponovi vprašanje: : »Simon, Janezov sin, ali me imaš rad?« To Petra podžge, da izbruhne: »Gospod, ti vse veš, ti veš, da te imam rad.« A Jezus mirno nadaljuje in mu napove, da je dokončno konec ribarjenja. Sedaj se je treba lotiti ljudi, ki so kakor ovce brez pastirja…
Zopet poglejmo skozi očala leta usmiljenja. Vprašanje je postavljeno najprej škofom in duhovnikom ter redovnikom, vendar se tudi ostali kristjani ne moremo kar tako izmakniti. Geslo svetega leta je: 'Usmiljen kakor Oče'. Torej je Jezusovo spraševanje namenjeno vsem krščenim. Odgovarjati moramo z dejavno ljubeznijo. Besede so tako puste in tolikokrat zlorabljene. Konkretnega dela je na vsakem koraku. Pomanjkanje je čutiti na vsakem koraku, kriza ne pojema… torej ne moremo ostati križem rok…
17. 4. – nedelja Dobrega Pastirja – dan molitve za duhovne poklice
Moje ovce poslušajo moj glas; jaz jih poznam in hodijo za menoj. Dajem jim večno življenje; nikoli se ne bodo pogubile in nihče jih ne bo iztrgal iz moje roke. Moj Oče, ki mi jih je dal, je večji od vseh, in nihče jih ne more iztrgati iz Očetove roke. Jaz in Oče sva eno.« (Jn 10, 27 – 30).
Letošnji teden molitve za duhovne poklice od 10. do 17. 4 povzema geslo: »Cerkev, mati poklicev.« Že na prvi pogled nas geslo opozori, da skupaj zmoremo več. Torej smo vsi lepo povabljeni, da se v 3. velikonočnem tednu strnemo in skupaj molimo za tako pomembno zadevo, da bi namreč tudi v bodoče imeli dovolj duhovnikov, redovnikov, redovnic in misijonarjev…
Spričo gornjega kratkega odlomka iz Evangelija po Janezu, bi lahko na kratko zaključili, 'saj se nam ni treba bati, če je vendar vsemogočni Oče nad vsem'. Kljub temu Oče želi, da se dejavno in stalno vključujemo v njegove odrešenjske načrte. Hoče, da smo tudi mi vsi vtkani v odrešenjsko zgodbo.
Z molitvijo najprej izražamo vero, da so nam duhovni poklici potrebni, da si želimo imeti svojega rednega župnika, ki naj bo čim boljši… Po drugi strani z molitvijo podpiramo že obstoječe, da bi vzdržali in postajali vedno boljši. Predvsem pa pomagamo tistim, ki slišijo Gospodov glas, ko jih kliče, kakor prejšnjo nedeljo Petra: »Ali me ljubiš?« Ta glas je lahko oddaljen, obziren, negotov. Nikoli nisi dovolj prepričan, da gre zares in toliko drugih pomislekov. Za odločitev je potrebna močna doza milosti. (Mirno lahko potrdim, da sem v tistih odločilnih časih močno čutil 'vzgonski veter' milosti, ki mi je pomagal premostiti vse ovire do nove maše in naprej do današnjega dne).
Lepo vabim zlasti vse člane in članice živega rožnega venca, da se udeležujete sv. maše tudi med osmino. Letos ima naša škofija 4 novomašnike in še eden križnik. Zakaj jih ne bi imeli tudi v bodoče? Torej molimo, podpirajmo in verujmo…
Hvala ti za vse duhovnike, redovnike, redovnice, misijonarje in misijonarke. Naj njihovo služenje v Cerkvi obrodi obilne sadove.
Najemnina grobov
Najemnina grobov 2016 po novem se plačuje po položnicah na pošti, ali banki, oziroma s klikom… Za letos so napisane položnice samo z podatki župnije. Lepo prosim, da pridete položnice iskat in preverite, koliko dolgujete. Potem pa plačate tem, kjer Vam je najbolj pri roki. Za leto 2017 bomo morda imeli že bolj dodelan način in bodo položnici priloženi še drugi podatki oziroma informacije. Hvala.
|
Župnijska Karitas |
Naš jubilej ob 10 letnici 30. 4. 2016 se vztrajno približuje. Do takrat se malo spominjamo ključnih dogodkov, ki smo jih preživljali… |
10. let Tav pogled v zgodovino !? V. nadaljevanje:
Da bi vsaj malo okusil duha skupnosti, sem velikonočni teden preživel v Međugorju skupaj z fanti, ki sem jih v soboto 29. 4. prve pripeljal. Težko je opisati občutek, ko smo se bližali Naši dolini. No doma nas je pričakal Katica z nekaj prijaznimi osebami iz Deskove vasi in toplo večerjo… Na nedeljo smo še urejali občutke. 1. maja pa pri praznični sv. maši podpisali listino o pričetku. Delovanja skupnosti Tav pri Sveti družini.
Potem smo se vrgli na delo; košnja prerasle trave in pospravljanje in pospravljanje in pospravljanje X nič koliko krat pospravljanje, ki se je nekako zaključilo šele lani, ko smo prekrivali župnišče.
Spričo okoliščin so nas iz Uniorja prosili, če bi tudi pri njih prišli 'malo pospravit' in urediti okolico, ker oni zaradi izjemne gospodarske rasti niso utegnili. To so bila tista uspešna leta pred krizo.
Tako smo dokaj hitro prišli med ljudi in pokazali, da se nas ni treba bati pa še kaj koristnega zmoremo narediti.
Prve mesece me je obdajal neki praznični občutek. Prek 10 let sem bival sam v pozimi mrzlem in poleti hladnem župnišču. Sedaj pa na enkrat polna hiša. Trikrat se sedemo k jedi, (prej sem sadje pojedel kjer koli skoraj mimo grede).
Trikrat skupaj molimo, se pogovarjamo in delamo. Zelo smo bili veseli vsakega obiska domačih pa tudi od drugod. Tako se je skupnost spontano vrasla v naše polanske razmere in postala del našega vsakdana.
Najprej smo v župnišču uredili tri sobe za bivanje in kuhinjo. Potem smo uredili podstrešne sobe za moje bivanje. 2007 so stekle priprave na predelavo in dozidavo bivših hlevov. Za to je bilo potrebo ogromno lesa in konkretnega dela. večkrat smo pomagali tudi sosedom.
14. 4. nabirka za Ukrajino
Nabirko je naročil papež Frančišek za vso Evropo. Razmere so res katastrofalne. Celo mnoge operacije morajo opraviti na živo, ker ni niti za tako nujna zdravila, kaj šele za hrano… Zganimo in darujmo za nesrečne Ukrajince!!
Spored sv. maš in bogoslužja
| P 11. 4. | 19.00 | Pr † starši Katarina in Peter Štefanc Jelenja vas |
| T 12. 4. | 19.00 | Trg v dober namen Bolha |
| S 13. 4. | 19.00 | Zg po namenu škofija N M |
| Č 14. 4. | 7.00 | Trg † gospod dr. Janez Zupet |
| P 15. 4. | 19.00 | Trg † družina Majerle obl. Dol 7 |
| S 16. 4. | 19.00 | Rd † Rudi Mihalić 30. dan |
| N 17. 4. | 10.00 11.30 |
Trg † Julijana Štaudohar in Ljubo Mihelič - za farane in dobrotnike Čeplje † Franc Pavlič obl. |
| P 18. 4. | 19.00 | Pr † sestra Katarina in brat Peter Štefanc Jelenja vas |
| T 19. 4. | 19.00 | Trg † Janko Kapš n žena Ivanka |
| S 20. 4 | 19.00 | Rd † Miha, Ana, brat Jurij in sestra Anica Švegelj |
| Č 21. 4. | 7.00 | Trg † prelat Jože Bertoncelj |
| P 22. 4. | 19.00 | Trg na čast Sv.Duhu za zdravje in razumevanje v družini |
| S 23. 4. | 11.00 19.00 |
Dol na čast sv. Juriju v dobre namene Rd † Vida Grenc obl. |
| N 24. 4. | 8.30 10.00 |
SL † družina Baraga Trg za farane in dobrotnike - † rajni iz družine Pešelj Jelenja vas. n Viktor |
Glede krašenja farne cerkve!!!
Glede krašenja naše farne cerkve sv. Jožefa se je pokazalo najbolje, da poskrbi ena ali dve manjši vasi za en mesec. Z nastopom skupnosti Tav, smo prevzeli skrb za pokopališče in okolico. Kmalu smo pomagali očistiti cerkev. Potem se je pričelo zanašati, da bodo fantje tudi okrasili… Žal to ni dobro, ker se z tem zgubi čut in odgovornost ter stik z župnijo…
Zopet polagamo na srce, da se cerkev okrasi v soboto dopoldne. V soseski se zmenite za ves mesec in potem med seboj kombinirate. Če kdaj res 'zašteka' se pokliče župnika, ali Katico, da se mi zmenimo naprej, ker fanti ne morejo in ne smejo prevzemati odgovornosti mimo vodstva. Lepo prosim, da vzamete to, kot priložnost narediti nekaj lepega za Gospoda v zahvalo za vse milosti, ki jih prejemamo.
Na dan celodnevnega češčenja je bi res lep dan za marsikaj postoriti, vendar je počastiti sveti zakrament in se mu priporočiti za naprej tudi zelo potrebno opravilo.
To lahko nekoliko nadoknadite pred vsako sv. mašo, da pridete k rožnemu vencu, ki je večinoma pred izpostavljenim…
22. 4. seja Ž P S in Ž K: Žal nam je občni zbor Ž. Karitas odpadel zaradi nesklepčnosti. Upam, da ga bomo še letos uspeli opraviti, ko se nas dovolj zbere…
V aprilu skrbijo za krašenje farne cerkve bloka in Močile.