11. 12. – 3. adventna nedelja: Iz 35, 1 – 6a / Ps 146 / Jak 5, 7 – 10 / Mt 11, 2 – 11
18. 12. – 4. adventna nedelja: Iz 7, 10 – 14 / Ps 24 / Rim 1, 1 – 7 / Mt 1, 18 – 24
25. 12. – BOŽIČ DNEVNA SV. MAŠA: Iz 52, 7 – 10 / Ps 98 / Heb 1, 1 – 6 / Jn 1 1 – 18

11. 12. – 3. adventna nedelja

Naj vriskata puščava in goljava, raduje naj se pustinja in naj cvete kakor narcisa. Bujno naj cvete, naj se raduje in radostna vriska. Dano ji bo veličastvo Libanona, krasota Karmela in Šaróna. Gledali bod Gospodovo veličastvo, krasoto našega Boga. Okrepíte utrujene roke, utrdíte klecava kolena. Recite njim, ki so plahega srca: »Bódite močni, nikar se ne bojte! Glejte, vaš Bog! Maščevanje prihaja, Božje povračilo, on prihaja, da vas reši!« Tedaj bodo spregledale oči slepih, gluhim se bodo odprla ušesa. Tedaj bo hromi skakal kakor jelen, jezik nemega bo vriskal. Kajti v puščavi se bodo odprli vrelci, v pustinji potoki.
(Iz 35, 1 – 6).

Tokrat nas Izaija nagovarja navdušeno. V adventu duhovniki nekako svarimo, naj se obračamo k sebi in k Bogu. Če nam to vsaj malo uspe, nastopi duhovno veselje in navdušenje. Proti koncu odlomka govori o čudežih, ki jih je delal Jezus in tako dobesedno uresničil prerokbo. Sedaj obrnimo prerokbo na duhovno plat. Premnogo krat gledamo, poslušamo, otipavamo pa nekako ne začutimo bistva, ker vse presojamo v duhu tu zemeljskega - tržnega gospodarstva. Bog nam ponuja - vabi, da bi spregledali in slišali duhovno, da bi se v resnici spreobrnili in se usmilili en drugega ter okolja na sploh. Potem bi se k nam vrnili toliko krat opevani ' lepi stari časi', ko smo z dosti manjšimi in bolj preprostimi sredstvi praznovali cerkvene in državne praznike. Pač nismo bili napuhnjeni, ampak skromni ter pripravljeni priti drug drugemu na proti. Advent nas usmerja v skromen hlevček in najvažnejši dogodek naše zgodovine. Tam je bilo vse preprosto. V resnici ni bilo nič drugega kot nekakšne jasli in nekaj slame, ali ostankov skromne krme za drobnico. V Jožefovi malhi tudi ni moglo biti kaj dosti. Marija je verjetno vzela 'prvo pomoč' nekaj plenic in kakšno dodatno ruto za zaščito otroka, če bi se slučajno zgodilo. Za vse ostalo je poskrbel otrokov Oče po angelih in dobrih ljudeh. Torej gre za božični čudež, ki ga je pripravljal skozi staro zavezo.

18. 12. – 4. adventna nedelja

Gospod je še govoril Aházu in rekel: »Izprosi si znamenje od Gospoda, svojega Boga, v globini podzemlja ali v višavi zgoraj!« Aház pa je rekel: »Ne bom prosil ne preizkušal Gospoda.« Nato je rekel Izaija: »Poslušajte vendar, Davidova hiša: vam je premalo, da utrujate ljudi, ko utrujate še mojega Boga? Zato vam bo Gospod sam dal znamenje: Glej, mladenka bo spočela in rodila sina in mu dala ime Emanuel.
(Iz 7, 10 – 14)

Še zmeraj nas nagovarja Izaija. Tokat dopoveduje kralju Ahazu, naj zaupa in pusti, da mu pride Bog na pomoč. Toda on se boji in misli, da mora probleme rešiti sam. Mislim, da smo mu zelo podobni. Kljub temu Bog vsako leto prihaja k nam s svojo ponudbo odrešenja. Če mi še tako trmasto vztrajamo in hočemo stran od Njega, On prihaja v našo navidezno bogatijo, v bistvu pa globalno duhovno revščino.

Ahazu so se bližali sovražniki, ki se jih je bal pa vendar hotel na svojo roko odpraviti. Nas je doletela svetovna epidemija. Ko se je nekako pričela umirjati in ni več teko smrtonosna, se prične najbolj brutalna in krvava vojna, ki ne odneha. Čeprav so akterji lahko 100% prepričani, da ne bo rešila nič, ampak bo treba sprejeti kompromis. Ista drža bodisi Ahaz, ali Putin oziroma vsi zavojevalci so polni napuha in svojega ponosa. Nič se jim ne smili niti njihovi vojaki, kaj šele nasprotni.

Napuh in ponos ter slepa zagledanost v svoj prav. To je problem vsake oblasti. Vsem na vrhu, ali na najnižji ravni govori Izaija: »Izprosi si znamenje od Gospoda, svojega Boga, v globini podzemlja ali v višavi zgoraj!«

Vsi smo povabljeni prositi za sebe in za svoje oblastnike, naj se iz zgodovine kaj naučijo in sprejmejo ponudbo Božjega miru. Zakaj bi čakali, da se skladišča orožja do konca izpraznijo. Vsaka kaplja nedolžne krvi vpije k Bogu po usmiljenju. Ja božje maščevanje je usmiljenje. To nam sporočajo vsake jaslice. Božje dete prosi usmiljenja od nas trdosrčnežev in nadutežev.

Danes prihaja k nam luč miru iz Betlehema. Plamen je prižgan v votlini Jezusovega rojstva. Jezusovo rojstvo so pastirjem oznanili angeli na poljanah blizu votline. Takrat so slavili Bog in govorili: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.« (Lk 2,14). Le kdo je Bogu po volji? Meda ja tisti, ki sledi njegovim pobudam. Matej v Evangeliju pojasni, da se je vse zgodilo tako kot je napovedal prerok: »Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel« (Mt 1, 23). Torej je Jožef bi Bogu po volji, ker je takoj vzel Marijo na svoj dom in poskrbel po svoji najboljši moči, da Sveta družina ni doživela brodoloma. Jasno, da se je zlo potrudilo, da bi preprečilo Božji načrt. Jožef se je moral še kako potrudit, da so nekako prebrodili Jezusovo mladost. Njegova prava vrlina je bila, da je ubogal na prvo besedo. Čeprav se mu je ' vse samo sanjalo'. Ni okleval, ko Ahaz, ali večina tiranov. Ja sveti Jožef!

Betlehemska luč pride k nam 18. 12. ob 10.00

S seboj prinesite lanske steklene lončke, ali navadne nagrobne. Letos bo treba plamen negovati cel teden. Če komu ugasne, lahko prdite prižgati k nam v župnišče. Upam, da bo nam uspelo vsaj do treh kraljev. Gre sicer za zelo preprosto pa tako pomembno sporočilo, da bi mogočneži slišali klic nebogljenih žrtev vojne. V Sveti deželi so se na vojno že nekako navadili, kljub temu si tudi on še kako želijo miru.

V resnici se mi zamislimo nad našo razklanostjo in zelo slabimi napovedi za prihodnje leto. Poglavitni razlog je nezaupanje in prepričanje, da imam edino jaz prav. Kristjani smo po svoji definiciji obvezni delati in moliti za mir. Ko so Jezusa pribijali na križ, je molil: Oče, odpústi jim, saj ne vedo, kaj delajo.« (Lk 23, 24).

Skavtsko OZNANILO

Luč miru iz Betlehema bo tudi v letošnjem adventnem času lahko prinesla mir v vaše domove. Belokranjski skavti bodo namreč zopet tradicionalno delili plamen in poslanico Luči miru iz Betlehema po župnijah Bele krajine.

Deljenje plamena bo v naši župniji potekalo v nedeljo, 18. 12. 2022, pred in po sveti maši ob 10.00. Prevzem bo mogoč pred kapelo na dvorišču. Ob tem vas skavti pozivamo k upoštevanju varnostnih ukrepov.

Poleg tega vas prosimo, da s seboj prinesite steklene embalaže sveč Luči miru iz Betlehema, če ste jih uspeli v preteklih let shraniti in prevzemite le nov vložek s plamenom Luči miru iz Betlehema, saj si na tak način prizadevamo k čim večji trajnosti in prijaznosti do okolja.

Tudi letos boste ob prejemu plamena in poslanice lahko darovali prostovoljne prispevke, ki bodo namenjeni v dobrodelne namene in za delovanje skavtov.

Skavti vam želijo prijetne in blagoslovljene božične praznike, v katerih naj vas vnema plamen Luči miru iz Betlehema.

Vstani in sveti!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 12. 12. 17.00 Pr † Rudi in Elizabeta ter Jože Mihelič K. vas
T 13. 12. 17.00 Trg † Vili 1. obl in Frančiška ter rajni Šajnič
S 14. 12. 17.00 Trg † Valentin 1. obl. in Ana Križ
Č 15. 12. 7.00 Trg † Ivan Movrin
P 16. 12. 17.00 Rd † Peter, Katarina in brat Peter Šterbenc S. Radenci
S 17. 12. 17.00 Trg † Ivan in Katarina Konda Dol
N 18. 12. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 19. 12. 17.00 Pr † Rajni Žagar Predgrad 31
T 20. 12. 17.00 Čeplje † rajni Kljun in Šneler
S 21. 12. 17.00 Trg † rajni Muhvič Prelesje
Č 22. 12. 17.00 Trg † Jurija Mašič 30. obl.
P 23. 12. 17.00 Rd † Starši in brata Šterbenc S. Radenci 10
S 24. 12. 17.00 SL†Frančiška Škof in Frančiška ter Justina Makše obl
N 25. 12. 00.01
10.00
Trg za farane in dobrotnike
Trg za srečen porod

Drugi del adventa:

Gre za sveti čas priprave na prihod našega velikega Kralja. Nikar ne nasedajmo raznim ponudbam v sklopu 'veselega decembra'. Božični sejmi sicer ponujajo tudi veliko koristnih reči, ki nam pridejo prav pri postavljanju jaslic in urejanju okolice svojih domov. Toda za kristjana je najvažnejša duhovna priprava, da se spravimo med seboj in sam s seboj ter s svojim Bogom. V ta namen smo duhovniki vedno pripravljeni opraviti sv. spoved posamič, še zlasti ob spovednih dnevih. Pri nas je to 3. adventna nedelja, v Črnomlju pa letos 15. 12. ves dan. Po drugih župnijah v 3. in 4. adventnem tednu …

Za mene je drugi del adventa poseben duhoven čas ob postavljanju jaslic. Nekatere naše velike jaslice nekako motijo, da ne rečem pohujšujejo, 'češ, kaj je tega toliko treba?!' Res bi se lažje 'opravilo' z manjšimi, ampak. Naše jaslice so nastale spontano in so odraz odnosa do božiča in prihoda našega Odrešenika. S Tonetom sva v vrhu slovenskih jasličarjev, kar pomeni, da je to del našega življenja. Jaz skozi leto kar nekaj naredim za župnijo in župljane. Tudi marsikaj sam poplačam. Tone tudi naredi marsikaj za našo župnijo po ugodni ceni, ali zastonj. Gre za hvalnico Jezusovemu rojstvu in vabilo k razmisleku, kaj lahko jaz naredim, da bodo letošnje jaslice prihajajočemu Gospodu bolj udobne in prijazne. Gre tudi za sporočilo obiskovalcem, naj ne delajo podobne napake, kod takrat preobremenjeni Betlehemčani, ki niso 'utegnili sprejeti Svete družene', ker so bile vse kapacitete zasedene z imenitnimi gosti.

PA VESEL BOŽIČ!

V decembru skrbijo za kapeli Predgrad in Jelenja vas.