7. 12. – 2. adventna nedelja: Iz 11, 1 – 10 / Ps 72 / Rim 15, 4 – 9 / Mt 3, 1 – 12
14. 12. – 3. adventna nedelja: Iz 35, 1 – 6a. 10 / Ps 146 / jak 5, 7 – 10 / Mt 11, 2 – 11
21. 12. – 4. adventna nedelja: Iz 7, 10 – 14 / Ps 34 / Rim 1, 1 – 7 / Mt 1, 18 – 24
7. 12. – 2. adventna nedelja
Tiste dni se je pojavil Janez Krstnik in v Judejski puščavi oznanjal z besedami: »Spreobrnite se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo!« To je tisti, o katerem je bilo rečeno po preroku Izaiju: Glas vpijočega v puščavi: Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze!
Janez je nosil obleko iz kamelje dlake in usnjen pas okoli ledij. Hranil se je s kobilicami in z divjim medom. Tedaj so prihajali k njemu ljudje iz Jeruzalema in vse Judeje in iz vse pokrajine ob Jordanu. Dajali so se mu krstiti v reki Jordan in priznavali svoje grehe. Ko pa je videl, da prihaja k njegovemu krstu precéj farizejev in saducejev, jim je rekel: »Gadja zalega! Kdo vam je pokazal, kako naj ubežite prihodnji jezi? Obrodite vendar sad, vreden spreobrnjenja. Ne domišljajte si, da lahko v sebi govorite: ›Abrahama imamo za očeta,‹ kajti povem vam, da more Bog iz teh kamnov obuditi Abrahamu otroke. Sekira je že nastavljena drevesom na korenino. Vsako drevo, ki ne rodi dobrega sadu, posekajo in vržejo v ogenj. Jaz vas krščujem v vodi za spreobrnjenje; toda on, ki pride za menoj, je močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi mu nosil sandale. On vas bo krstil v Svetem Duhu in ognju. Velnico ima v roki in počistil bo svoje mlatišče. Svoje žito bo spravil v kaščo, pleve pa sežgal z neugasljivim ognjem.«
Na prvo adventno nedeljo smo slišali del Jezusovega govora o poslednjih rečeh, Danes pa nam zarohni Janez Krstnik, ki napoveduje Mesija in grozi, da bo pometel z vsemi, ki ga pač po svoje preveč lomijo. Janez je svojo službo preroka jemal zelo resno. Odrešenika je naslikal kot odločnega bojevnika, ki bo na kratko opravil z vem, ker ne sodi v njegovo kraljestvo. Glade naše grešnosti se ni motil. Sedaj bi šele imel kaj kritizirati. Zato je za nas njegova pridiga sredi adventa še kako na mestu.
Pred nami so pomembni dnevi. Zaključek jubilejnega svetega leta ne smemo zamuditi, da se na božič res lepo pripravimo. Mi bomo imeli še posebno priložnost že v sredo, ko se zgrnejo med nas najbolj zvesti častilci Jezusovega rojstva. To smo jasličarji in cele države. Če ne bo ravno vseh osebno, so poslali k nam svoje najlepše izdelke takšne in drugačne jaslice. Vse sporočajo isto. Rešenik se je rodil odrinjen od Jožefovega Betlehema na rob v revno štalico. To je večna sramota za ves Betlehem. Poskrbimo, da to ne bo veljalo tudi za nas, ker bi ostali samo pri zunanjosti, Bog ne daj. V nedeljo je naš spovedni dan in potem v petek v Črnomlju za vso dekanijo. Ne dovolimo si, da bi nas Gospod zaman čakal v spovednici.
14. 12. – 3. adventna nedelja
Janez pa je v ječi slišal o Mesijevih delih in mu je po svojih učencih, ki jih je poslal k njemu, rekel: »Ali si ti tisti, ki mora priti, ali naj čakamo drugega?« Jezus jim je odgovoril in dejal: »Pojdite in sporočite Janezu, kar slišite in vidite: slepi spregledujejo, hromi hodijo, gobavi so očiščeni, gluhi slišijo, mrtvi so obujeni, ubogim se oznanja evangelij; in blagor tistemu, ki se ne spotakne nad menoj.« Ko so ti odšli, je Jezus začel množicam govoriti o Janezu: »Kaj ste šli gledat v puščavo? Trst, ki ga veter maje? Kaj vendar ste šli gledat? Človeka, v mehko oblečenega? Glejte, tisti, ki se v mehko oblačijo, živijo v kraljevskih hišah. Kaj torej ste šli gledat? Preroka? Da, povem vam, več kot preroka. Ta je tisti, o katerem je pisano: Glej, jaz pošiljam svojega glasnika pred tvojim obličjem, ki bo pripravil tvojo pot pred teboj. Resnično, povem vam: Med rojenimi od žená ni bil obujen večji od Janeza Krstnika, vendar je najmanjši v nebeškem kraljestvu večji od njega.
Prejšnjo nedeljo je Janez Krstnik kričal nad nami in grozil z odločnim Mesijem. Danes ga vidimo v ječi, kjer ga muči dvom, da je ljudem po krstu morda pokazal napačnega. Že ob krstu ga je Jezus presenetil, ko je zahteval, da ga krsti. Potem je pričel povsem blago in imel še posebno razumevanje z težkimi grešniki. Dvom je bil tako hud, da je poslal delegacijo, ki naj ga naravnost vpraša, ali je, ali ni. On samo naroči, naj Janezu poročajo, kaj so videli. Imeli so kaj videti, kar se še ni nikoli zgodilo, da slepi znova vidijo, gobavci so v hipu čisti, hromi poskakujejo, celo mrtvi vstajajo in ubogim se oznanja vesela novica.
Tudi mi imamo kaj videti. Prejšnjo nedeljo je zmagalo pravo sočutje in krščanska morala, da se ne sme nikogar umoriti, še najmanj nebogljenega. To je velika stvar in nauk za kom ne smemo hoditi in mu slepo verjeti Kaj vse so nam že med II. svetovno vojno obljubili in potem do zadnjega referenduma. Hkrati prepovedali Cerkvi javno braniti svoje vrednote. Rezultati so grozni – prazne vasi in na tisoče mrtvih in nepoko-panih kosti. Sedaj bi se še radi na hitro znebili tisti, ki v svoji starosti nekaj stanejo.
Kdaj bomo spregledali in prav slišali, kdo nam kaj obljublja in to tudi sproti izpolnjuje? Dragi moji, advent ni vesel december, kjer mrgoli lučk in raznih kratkotrajnih užitkov. Advent je poglobljena priprava na Gospodov prihod simbolno v hlevček zares pa v naše duše srca, ki jih očistimo dobro spovedjo.
Janezovi poslanci sporočajo tudi nam, »Da slepi spregledujejo, hromi hodijo, gobavi so očiščeni, gluhi slišijo, mrtvi so obujeni, ubogim se oznanja evangelij; in blagor tistemu, ki se ne spotakne nad menoj.«
To velja tudi nam in vsakemu človeku, ki išče pravega Odrešenika, ki prihaja med nas kakor nebogljen otrok, kakor jagnje in nikomur ne želi nič slabega, ampak ponuja mir na tem svetu, na onem pa večno trajno srečo in vse kar sodi k njej.
Kako je prišlo do razstave jaslic ravno pri nas?
Z Tonetom sva že dolgo člana društva Ljubiteljev jaslic in sva že prejela priznanje ter tudi kakšno funkcijo. Društvo spodbuja vse k novemu ustvarjanju in iskanju še lepših pristopov pripraviti in postaviti vedno izvirne jaslice. Velika skrb in delo je postaviti vse slovensko razstavo. Treba je najti primerno mesto in potem zadevo izpeljati. Letos so na letnem občnem zboru pogledali v naju. Takoj sem rekel, da nimamo kje. Po nekaj dneh mi je kapnilo, kaj pa če bi v delavnici in veliki kuhinji. Ker nam je kuhinja po zimi zelo potrebna za dekanijsko srečanje prostovoljcev Karitas, je ostala samo delavnica. Za mene je to bila kar lepa pred adventna pokora, ko je bilo spraviti iz nje vse, kar je ostankov lesa in ogromno prahu, ki se nabere po vseh delih, kjer ne doseže metla. Hvala Bogu da mi je nekako uspelo in smo v delavnici dobili nekaj čez 50 tekočih metrov razstavnega prostora. Sedaj že počasi prihajajo razstavni eksponati. Upamo, da bodo razstavljavci in obiskovalci zadovoljni z postavitvijo v 'Jožefovi delavnici'.
Kako je bilo prvih 35 let – kako sem postal jasličar?!
Ko je že vse v stilu nastajajoče razstave jaslic, naj pojasnim, kako sem jaz postal jasličar. Vse sega v mojo rosno mladost tam nekam v leto 1954. Otroci se vedno veselijo božiča in seveda tudi jaslic. Pri nas so bile tudi v bogkovem kotu na trikotni polici slabi šestini m2 površine Votlinica iz rese, tako smo rekli mahu in nekaj papirnatih figuric ki so se zapičile v reso. Na smrekovi vejici je bilo nekaj steklenih kroglic. Včasih je visel tudi kakšen piškot ali bombon, ki običajno niso dočakali novega leta. Pozneje je oče, ko je prihajal iz Nemčije prinesel tudi lučke in kaj pirotehnike. Pa tudi jaslice so pridobivale na površini, saj nas je bilo čedalje manj pri hiši.
Kot bogoslovec sem bil vedno zraven postavljanja vsaj za 'strokovno' podlago. Kot kaplan smo postavljali skupaj z mladino vse bolj razgibano. Prvo leto v Trgu nisem utegnil prej pogledat koliko je figur, zato sem postavil zelo preproste pred oltarjem. Potem so bile vse boljše in večje tudi z vodo, ki vedno nagaja in da župniku dodatnega dela po polnočnici. Se nadaljuje.
Spored sv. maš in bogoslužja
| P 8. 12 . | 17.00 | Zg na čast Brezmadežni za kongregacijo D in B |
| T 9. 12. | 17.00 | Trg † Slavica obl. in Jože Majerle Dol 1 |
| S 10. 12. | 17.00 | Trg škof za žive in † rajne jasličarje |
| Č 11.12. | 17.00 | SL † Slava Baraga 30 dan |
| P 12. 12. | 17.00 | Rd v zahvalo za leto 2025 n. Švegelj |
| S 13. 12. | 17.00 | Kurešček za duh poklice in naše bratstvo FSR |
| N 14. 12. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike 3. adventna Nedelja |
| P 15. 12. | 17.00 | Pr † Helena in Franc Popit |
| T 16. 12. | 17.00 | Trg † starši Movrin in Butala |
| S 17. 12. | 17.00 | Trg na čast M B, da me sprejeme pod svoj plašč |
| Č 18. 12. | 17.00 | Rd † Nikolaj Marentič Kočevje |
| P 19. 12. | 7.00 | Trg † Ane obl. in Jože Pavlakovič ter Majda Strugar |
| S 20. 12. | 16.00 | SL za zdravje |
| N 21. 12. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike 4. adventna nedelja |
10. 12. ob 17.00 Blagoslov vse slovenske razstave jaslic:
Če Bog da, pride tudi zaslužni škof msgr. Andrej Glavan in še kaj duhovnikov. Pričakujemo tudi p. dr. Roberta Bahčiča in ta pravih ljubiteljev izdelovalcev ter postavljavcev jaslic. Najprej bo sv. maša, nato blagoslov razstave, potem blagoslov novih jaslic v nastajanju pred župniščem. Potem sprehod po razsvetljenem parku do farne cerkve, kjer bo samo ogled klopi, omare in nekaj sto figur za naše velike jaslice.
Vmes bo še kakšen kulturen vložek. Lepo povabljeni, da pokažete zanimanje za to veliko delo ki ga opravljamo v društvu ljubiteljev jaslic. Društvo je ustanovil znani pater blagega spomina p. dr. Leopold Grčar. Sedaj je predsednik p. dr. Robert B.
14. 12. – 3. adventna nedelja spovedni dan za našo dolino.
Sveto leto se bo zaključilo 28. 12. na dan nedolžnih otrok in Svete Družine.
Do takrat še vedno lahko prejmete svetoletni odpustek. Najbližje to lahko opravite z obiskom svetoletne cerkve v Črnomlju. Tam bo možnost za božično in svetoletno spoved v petek 19. 12. ves dan. Seveda je grehe najbolje pustiti kar v naši dolini, zakaj bi jih vlačili čez Vrh goro. Torej izkoristite Črnomaljca, ki pride med sv. mašo. Jaz sem kar veliko spovedoval v ob petkih v Črnomlju.
Obnovitev naročnin na verski tisk. Založbe si želijo obdržati pa tudi povečati število naročnikov pa nam pošiljajo razne pripomočke, da bi nas spomnili in mi še koga pridobili. Vzemite si ta material na polici. Betlehemski plamen verjetno pride 21. med sv. mašo itd.
V decembru so na vrsti za čiščenje in … Predgrad in jelenja vas.