29 . 4. – 4. vel. nedelja D. Pastirja: Apd 4, 8 – 12 / Ps 118 / 1 Jn 3, 1 – 2 / Jn 10, 11 – 18
6. 5. – 5. velikonočna nedelja: Apd 9, 26 – 31 / Ps 22 / 1 Jn 3, 18 – 24 / Jn 15, 1 – 8
13. 5. – 6. velikonočna nedelja: Apd 10, 25 – 48 / Ps 98 / 1 Jn 4, 7 – 10 / Jn 15, 9 – 17
29. 4. – velikonočna nedelja – svetovni molitveni dan za duhovne poklice
Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce. Tisti pa, ki je najemnik in ne pastir in ovce niso njegove, pusti ovce in zbeži, ko vidi, da prihaja volk, in volk jih pograbi in razkropi. Je pač najemnik in mu za ovce ni mar. Jaz sem dobri pastir in poznam svoje in moje poznajo mene, kakor Oče pozna mene in jaz poznam Očeta. Svoje življenje dam za ovce. Imam še druge ovce, ki niso iz tega hleva. Tudi tiste moram pripeljati in poslušale bodo moj glas in bo ena čreda, en pastir. Zato me Oče ljubi, ker dam svoje življenje, da ga spet prejmem. Nihče mi ga ne jemlje, ampak ga dajem sam od sebe. Oblast imam, da ga dam, in oblast imam, da ga spet prejmem. To naročilo sem prejel od svojega Očeta.« (Jn 10, 11 – 18).
Danes na 4. velikonočno nedeljo je ves katoliški svet združen v goreči molitvi za nove duhovniške, redovniške in misijonske poklice. Hkrati prosi tudi za svetost in predvsem vztrajnost v svoji odgovorni pa tudi lepi službi. Ideal vsakega duhovnika, redovnika in redovnice je Jezus Dobri Pastir. V velikonočnem času bolje še razumemo ta Jezusov govor in prispodobo, ki ga je povedal pred trpljenjem.
V sedanjem kriznem času nam Jezusov ideal močno sveti v našo zmedo. Zahodni svet se krčevito drži starega materialističnega načina življenja. Za svojo blaginjo bi dali še in še. Kljub temu pa je zdaj že marsikomu jasno, da materialna blaginja ne more izpolniti naših želja in pričakovanj. Prava sreča je nekaj globljega in nadčasovnega. Prav do te sreče nam pomaga Cerkev po svojih zvestih služabnikih duhovnikih, redovnikih, redovnicah in misijonarjih. V zadnjem času jim prihajajo na pomoč tudi številni laiki kot prostovoljci na raznih področjih.
Kaj torej? Tudi mi se kar se da resno in redno vključimo v svetovno molitveno skupino za tako prepotrebne duhovne poklice!
Jožef Delavec - 1. 5.
Prišel je v domači kraj in jih učil v njihovi shodnici, tako da so se zelo čudili in govorili: »Od kod temu ta modrost in ta mogočna dela? Ali ni to tesarjev sin? Ali ni njegovi materi ime Marija, njegovim bratom pa Jakob, Jožef, Simon in Juda? In njegove sestre, ali niso vse pri nas? Od kod torej njemu vse to?« In spotikali so se nad njim. Jezus pa jim je rekel: »Prerok ni brez časti, razen v domačem kraju in v svoji hiši.« In zaradi njihove nevere tam ni storil veliko mogočnih del. (Mt 13, 54 – 58 ).
Ne pozabimo na našega farnega zavetnika sv. Jožefa. Ni treba ponavljati, kako nas mora resno skrbeti položaj delavcev in družin. Resnično se mu priporočimo. Letos bomo imeli pri praznični sv. maši tudi devet dnevnico pred birmo. Upam, da bodo birmanci prisluhnili tudi temu, kako nam sv. Jožef lahko pomaga svojim zgledom in še bolj s svojo mogočno priprošnjo.
6. 5. – 5. velikonočna nedelja
Jaz sem resnična vinska trta in moj Oče je vinogradnik. Vsako mladiko na meni, ki ne rodi sadu, odstrani; in vsako, ki rodi sad, očiščuje, da rodi še več sadu. Vi ste že čisti zaradi besede, ki sem vam jo povedal. Ostanite v meni in jaz v vas. Kakor mladika ne more sama roditi sadu, če ne ostane na trti, tako tudi vi ne, če ne ostanete v meni. Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete storiti ničesar. Če kdo ne ostane v meni, ga vržejo proč kakor mladiko in se posuši. Te mladike poberejo in vržejo v ogenj in zgorijo. Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosíte, kar koli hočete, in se vam bo zgodilo. V tem je poveličan moj Oče, da obrodite obilo sadu in postanete moji učenci. (Jn 15, 1 – 8).
Dan po sv. birmi in po prvem sv. obhajilu nam ta evangelij resnično prihaja kot posebej izbran. S sv. krstom se vcepimo na najžlahtnejšo vinsko trto. Ostali zakramenti pa nam pomagajo na tej trti ostati do nebes.
Dragi birmanci in prvoobhajanci! Brez Jezusa resnično ne morete narediti nekaj lepega, ali velikega, kar bi štelo tudi za večnost. S strani Cerkve se trudimo, da bi bili vsi kristjani čim bolj tesno povezani s trto - s svojim Odrešenikom. Ne prezrite teh naporov. Še bolj pa pazite na Jezusovo povabilo, da bi bili vedno dejavno vključeni v župnijsko dogajanje. V Cerkvi je za vse dovolj prostora pa tudi priložnosti za vsakega vernika. Vas mlade nove pričevalce še toliko bolj veselo sprejemamo. Prvoobhajance pa vabimo, da radi in redno pristopate k sv. obhajilu. Nikar ne pustite Jezusa zastonj čakati na Vas. Sedaj ste še bolj njegovi, ker se je naselil v vaših srcih.
Dragi verniki! Upam, da ste prisluhnili škofovim besedam. Od decembra je bil kar štirikrat pri nas. Blagoslovil nam je kapelo Janeza Krstnika, dom Tav, spregovori ob spraševanju in potem ob birmi. Vzemimo njegovo dobro voljo in želje zares. Skušajmo njegove besede čim bolj vključiti v vsakdanje življenje. Pri delovanju skupnosti Tav nam pomaga toliko dobrih ljudeh in vernikov iz dekanije in širše. Bodimo tega veseli in dobrotnikom hvaležni. Ob rasti našega doma in uspehih skupnosti Tav se še bolj povežimo med seboj in s TRTO – Kristusom in zaživimo pristno krščansko življenje. Veliko prejemamo zato tudi veliko dajajmo.
21. 4. so v Međugorju prejeli blagoslov Viktor, Ivica, Emilij, Andrij, Srđanin in Kristjan. Pri nas so preživeli del svoje prenove. Vsi so Vam iskreno hvaležni!
Šmarnice 2012
Neposredna priprava na birmo in prvo sveto obhajilo nas je nekako 'prezaposlilo', da se nismo 'utegnili' še posebej posvetiti šmarnicam. Sedaj, ko je vse uspešno za nami pa se še toliko bolj oklenimo naše nebeške Mame Marije Kraljice majnika. Žal imamo svete maše po naši obširni župniji in v številnih cerkvah, da ne morete vsi redno slediti šmarničnemu branju. Kljub temu bodite z nami povezani. Doma si postavite Marijin oltarček in k devici Mariji molite, dokler ne bo sv. maša v vaši bližini. Branje bo tudi na radiu Ognjišče, da mu lahko prisluhnete doma. S pridom izkoristite možnosti in ne pustimo naše mame preveč čakati.
Kraljica Majnika, podpiraj nas pri vseh naših opravilih!
Prazniki so minili, kako naprej?
Po birmi bomo zopet skupno nadaljevali pot iskanja čim boljših rešitev za tekoča vsakdanja vprašanja in življenje po naši katoliški veri. V skupnosti Tav si bomo prizadevali do zime čim bolj pripraviti novi dom.
V župniji urejati farno središče in tudi čim prej župnišče.
Zaradi poglabljajoče se krize bo tudi Ž. Karitas budna in pripravljena pomagati tam, kjer je potrebno in kolikor pač zmoremo.
Našteto in še tisto, kar itak večina vemo, je samo spodbuda vsem, da vzamemo svojo vero in življenje po njej čisto zares in se udejstvujemo tam in toliko, kjer res lahko kaj pomagam, da bo Božje kraljestvo med nami bolj prepoznavno.
Zahvala: Janice Marie Steffans (Štefanc) je ob obisku izročila očetov dar župniji Stari trg ob Kolpi 100 U$. Zahvaljujem se za dar, veseli me, da se zanima svoje korenine. Hkrati vabi, da bi še kdo posnemal takšno plemenito dejanje.
Spored sv. maš in bogoslužja
| P 30. 4. |
19.00
|
Prg † Jurij in Katarina ter Peter Kraškovič - 5. dan |
| T 1. 5. |
19.00
|
Trg † na čast sv. Jožefu v zahvalo - 6. dan |
| S 2. 5. |
19.00
|
Laze † starši Štaudohar Laze 5 - 7. dan |
| Č 3. 5. |
19.00
|
Trg † Jože Konda obl. Paka - 8. dan |
| P 4. 5. |
19.00
|
Anton na čast Svetemu Duhu za razsvetljenje - 9. dan |
| S 5. 5. |
10.00
|
Trg - škof za birmance - dan birme in prvega obhajila - župnik za farane in dobrotnike |
| N 6. 5. |
10.00
|
Trg † Ana obl. in Alojz Šterk Predgrad |
| P 7. 5. |
20.00
|
Pr † starši Majerle in sestra Katica poročena Kapš |
| T 8. 5. |
20.00
|
Čeplje † Darinka obl. in starši Matjašec |
| S 9. 5. |
20.00
|
Pr duše v vicah naročila Vida |
| Č 10. 5. |
7.00
|
Trg v dober namen n Bolha |
| P 11. 5. |
20.00
|
Trg za srečno vožnjo n K. |
| S 12. 5. |
20.00
|
Rd † Marija obl in Jože Mihelič Dolenji Radenci |
| N 13. 5. Florjanova sv. maša |
8.30 |
Sl za farane in dobrotnike Trg † Angela in Peter Panjan obl. Sodevci Lepo vabljeni gasilci k naši stanovski sv. maši |
3. 5. ob 18.00 srečanje družin šoloobveznih otrok s škofom: Vsi se zberemo v farni cerkvi. Župnik počaka gospoda škofa pri vratih. Med vstopom v cerkev se poje pesem k Svetemu Duhu. 'S skupno pesmijo prosimo'. G. škof pa pokropi z blagoslovljeno vodo. Potem bomo g. škofu zastavili nekaj vprašanj, da nam jih pomaga razjasniti. Seveda ima tudi on pravico kaj povprašati. Po srečanju bo sv. maša. Med njo bo g. škof spovedoval. Po sv maši bo še srečanje za Ž P S, ključarje in člane Ž. karitas v učilnici. Ker je aktivnih članov sorazmerno malo, lahko pride na srečanje tudi še kdo, če ima kaj res koristnega za dodat omenjenim skupinam. Pri teh pogovorih po sv. maši načelno župnik ne sodeluje. Da lahko vsak pove tisto, kar mu resnično leži na srcu v zvezi s službo, ki jo opravlja v župniji.
5. 5. slovesni dan birme in prvega svetega obhajila: Zberemo se ob 9. 40 pred župniščem, da se okrasijo slavljenci in pripravimo za sprevod v cerkev. Prvoobhajanci zasedejo klop pred sedeži na desni strani starši pa klopi za njimi. Birmanci pa zasedejo skupaj z botri in botrami klopi na levi strani. Po blagoslovu je takoj skupno fotografiranje in potem še posamič.
Ko bo to gotovo se zberemo na dvorišču, kjer bo g. škof podelil birmancem Sveta pisma obhajancem pa molitvenike.
Vsi verniki, zlasti sorodniki še bolj goreče molimo, da bi vse lepo potekalo.
V maju skrbijo za cvetje v farni cerkvi Dol in Prelesje.