Cerkev je srednje velika in baročna. Postavili so je verjetno Kočevarji

V glavnem oltarju je pozlačena plastika Jezus predaja nebeške ključe apostolu Petru. Na levi zunaj je Petrov brat apostol sv. Andrej znotraj verjetno apostol Janez in na desni sv. Rok ter apostol sv. Pavel. Zgoraj je sv. Mihael. Seveda ne manjkajo angeli. Oltar deluje mogočno, a tudi kliče po obnovi. Za oltarjem pa je na steni delno naslikan oltar. Velika dekorativna zavesa in dve sliki na steni so vidni, a močno propadli, V sredini sta dve prazni niši ena nad drugo. Kaže, da je to kočevarski način, saj je bilo v Nemški Loki podobno, kar se vidi iz ohranjenih fotografij. Na levem stranskem oltarju je Plastika Marije Kraljice majnika. Na desnem pa je sv. Janez Nepomuk. Pred njim na mizi je plastika še Pieta iz podrte kapelice na Rimskem. Stene so bile pobeljene in ornamentirane z zidaki, strop pa je plav skoraj moder in okrašen z zlatimi zvezdami. V dveh večjih medaljonih je upodobljeno: vere, upanje in Ljubezen ter……. Na steni je tudi križev pot, ki ima nemške napise postaj. Naslikan je na platno, vendar je žal več slik natrganih in okvirjev poškodovanih. Na slavoloku je tudi napis HEILIGER PITER GEBETER FÜR UNS. Na koru, ki sloni na dveh dokaj amatersko obtesanimi lesenih stebrih so majhne orgle, ki so jih menda do kraja uničili italijanski vojaki. Med vojno so imeli v zvoniku sobo s štedilnikom in zgoraj bunker. Posebnost te cerkve je tudi to, da ima v ladji in zakristiji lesen ladijski pod.

 Notranjost je skoraj še ne dotaknjena odkar so leta 1941 vas in cerkev zapustili Kočevarji in daje poseben občutek, kot bi se takrat čas ustavil.

V dokaj visokem zvoniku sta dva precej težka železna zvona iz leta 1927.

Leta 1999 smo učvrstili križ na zvoniku, veter ga je namreč nagnil. Istočasno smo prepleskali pločevino. To je izvedel alpinist Lojze Rogelj in Srednje vasi pri Črnomošnjicah.

Leta 2000 je zamenjano ostrešje in kritina ladje. Takrat je bilo tudi porušeno opustelo in razpadajoče župnišče.

Žegnanje je na nedeljo po sv. Petru ob 12.00. Sv. maša je vsako drugo nedeljo ob 8.30, na veliko noč ob 12.00 in na praznik, vseh svetnikov 1. 11. ob 8.00. ter na sveti večer ob 19.00. Zvoni se vsak dan in sicer vsaka hiša po en teden.

Okrog cerkve je pokopališče, ki si ga začuda ne lasti občina ne lokalna skupnost. Zid bi kazalo v celoti prezidati, kar pe je povezano z velikimi stroški.

Edini ključ je pri Makšetovih št. 7.

Župnišče je bilo ob vrnitvi vse razpokano in streha razpadajoče. Zato smo ga leta 2000 za simbolično nagrado dali porušiti podjetniku Piškurju, ki je obnavljal cesto.