11. 5. – 4. velikonočna nedelja: Apd 2, 14. 36 – 41 / Ps 23 / 1 Pet 2, 20 – 25 / Jn 10, 1 – 10
18. 5. – 5. velikonočna nedelja: Apd 6, 1 – 7 / Ps 33 / 1 Pet 2, 4 – 9 / Jn 14, 1 – 12
25. 5. – 6. velikonočna nedelja: Apd 8, 14 – 17 / Ps 66 / 1Pt 3, 15 – 18 / Jn 14, 15 – 21

11.5. – nedelja Dobrega Pastirja (svetovni dan molitve za duhovne poklice)

»Resnično, resnično, povem vam: Kdor ne pride v ovčjo stajo skozi vrata, ampak spleza vanjo od drugod, ta je tat in ropar. Kdor pa pride skozi vrata, je pastir ovc. Njemu vratar odpre in ovce poslušajo njegov glas in svoje ovce kliče po imenu in jih vodi ven. Ko vse svoje spusti ven, hodi pred njimi in ovce gredo za njim, ker poznajo njegov glas. Za tujcem pa ne bodo šle, ampak bodo bežale pred njim, ker ne poznajo glasu tujcev.« Jezus jim je povedal to prispodobo, pa niso spoznali, kaj jim je govoril. Jezus je znova spregovoril: »Resnično, resnično, povem vam: Jaz sem vrata za ovce. Vsi, ki so prišli pred menoj, so tatovi in roparji, toda ovce jih niso poslušale. Jaz sem vrata. Kdor stopi skozme, se bo rešil; hodil bo noter in ven in bo našel pašo. Tat prihaja samo zato, da krade, kolje in uničuje. Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju. (Jn 10, 1 – 10).

Vsakoletni molitveni dan za duhovne poklice naj redno in resno opozarja, da molimo za duhovne poklice. Mislim, da nam je čedalje bolj jasno, kako so nam ti poklici potrebni, opozorim, da se v naši domovini poslavlja zelo močna skupina duhovnikov, ki so bili posvečeni v od leta 1960 do 1970. To pomeni, da se bo v naslednjem desetletju zelo zmanjšalo število aktivnih duhovnikov. Vem, da jamranje ne koristi, le opozarjam, da je zadeva resna in aktualna.

Nikar se ne predajajmo melanholiji ali razočaranju, ampak strnimo svoje vrste. Pred leti se Vas je veliko včlanilo v živi rožni venec. Žal jih že velik del moli v nebesih. Mi ki smo ostali pa nadaljujmo tukaj in sedaj. Seveda bi z veseljem sprejeli še kakega člana, da bi vsak dan izmolil eno desetko za duhovne police. Lepo prosim, da se malo spodbudite med seboj pa bo tudi kaj uspeha.

Vsekakor se pa le pridružimo čredi Dobrega Pastirja, ki prihaja k nam skozi vrata. V resnici je On Vrata k Bogu in v večno življenje, ki ga zaživimo že tu na tem zmedenem svetu, ki nam vsak da n ponuja kup kratkoročnih rešitev. To nas sicer dosti stane, osnovnega problema pa ne reši. Vstopimo skozi prava Vrata…

18. 5. – 5. velikonočna nedelja

»Vaše srce naj se ne vznemirja. Verujete v Boga, tudi vame verujte! V hiši mojega Očeta je veliko bivališč. Če bi ne bilo tako, ali bi vam rekel: Odhajam, da vam pripravim prostor? Ko odidem in vam pripravim prostor, bom spet prišel in vas vzel k sebi, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz. In kamor jaz grem, poznate pot.« Tomaž mu je rekel: »Gospod, ne vemo, kam greš. Kako bi mogli poznati pot?« Jezus mu je dejal: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni. Če ste spoznali mene, boste spoznali tudi mojega Očeta. Od zdaj ga poznate in videli ste ga.« Filip mu je rekel: »Gospod, pokaži nam Očeta in zadosti nam bo.« Jezus mu je dejal: »Filip, toliko časa sem med vami in me nisi spoznal? Kdor je videl mene, je videl Očeta. Kako moreš ti reči: ›Pokaži nam Očeta.‹ Mar ne veruješ, da sem jaz v Očetu in Oče v meni? Besed, ki vam jih govorim, ne govorim sam od sebe; ampak Oče, ki ostaja v meni, opravlja svoja dela. Verujte mi, da sem jaz v Očetu in Oče v meni; če pa tega ne verujete, verujte zaradi del samih. Resnično, resnično, povem vam: Kdor veruje vame, bo dela, ki jih jaz opravljam, tudi sam opravljal, in še večja kot ta bo opravljal, ker grem jaz k Očetu. (Jn 14, 1 – 12).

Ko se bližamo prazniku Gospodovega vnebohoda, nam Jezus pojasnjuje zelo pomembne zadeve. S tem bi nas rad predvsem osrčil in zaščitil pred samo pomilovanjem. Tudi, če On odide k Očetu, nas ne pušča samih, saj ostaja med nami v sv. evharistiji in po Svetem Duhu, ki ga je poslal deseti dan.. Kakor apostolom, se tudi nam porajajo razni pomisleki, kako bomo sedaj sami delovali?!.. Toda Jezus mora iti, da čim prej pride Tolažnik, ki nas bo učil in spomnil vsega, kar nam je povedal On sam, dokler je bil med nami. (prim Jn 14, 26). Torej ne obupujmo, ampak nadaljujmo njegovo delo tu in sedaj po svojih najboljših močeh. Imamo tako dobrega vzornika v papežu Frančišku. Ko so ga izvolili, se ni zmedel, niti ni vzdihoval. Je pa jasno razložil nastali položaj. Kardinali so opravili svojo nalogo in izvolili novega rimskega škofa. Sedaj molite zame, da vas bom lahko blagoslovil.

Verniki ne rabimo padati v malodušje, ampak se lepo priporočimo dobremu Bogu in vsak naj sprejme svojo odgovornost in jo po najboljših močeh izpolni. Tudi mi v skupnosti Tav smo pred osmimi leti sprejeli dokaj težko in tvegano odgovornost v ne preveč naklonjenih razmerah. Zaupali smo v Boga in dobre ljudi okoli sebe in pričeli. Sedaj se lahko zadovoljni ozremo nazaj in polni hvaležnosti ugotovimo, da je bila pomoč od zgoraj pa tudi od Vas in širše okolice obilna. Uredili smo dom Tav, ki nam če dalje bolje služi. Predvsem pa smo pomagali kar številnim ljudem iz pekla teme proti svetlobi. Sedaj smo zopet na neki preizkušnji, ko je prostora veliko, gojencev pa vse manj. To ne pomeni, da ni potrebnih, ampak težko se je odločiti. Prihajajo, poskusijo in kmalu odnehajo. To verjetno pomeni, da se moramo potruditi na duhovnem področju in zaupno moliti za milost spreobrnjenja. Lepo prosimo, pridružite se vsak dan z kako desetko…

tav-logo-mali.jpg

aljosa

Naš dragi Aljoša nas je zadnje mesece povsem presenetil. Aktiven je bil do zadnjega dne… Tudi birmancem je suvereno pomagal iz zadrege med spraševanjem. Vso srečo!!!

Veroučna stran – tri dnevnica pred prvim svetim obhajilom

Za prvoobhajance je potrebna tri dnevna aktivna priprava na veliki dogodek prvo spoved in predvsem prvo sveto obhajilo. Kot je že omenjeno bomo pričali na četrtek, ko se itak spominjamo zadnje večerje, kjer je bila ustanovljena sveta evharistija po naše zahvalna sv. maša. Imamo tri leta verouka in potem še tri dni neposredne priprave na ta prvi dogodek, ki pa se potem ponovi pri vsaki sv. maši, če je duša v posvečujoči milosti.

Kaj bi to bilo posvečujoča milost? To je pristno neskaljeno prijateljstvo z Bogom. Traja od krsta pa do prvega velikega greha. Tudi mali grehi skalijo prijateljstvo, ki se zopet obnovi po prejemu obhajila.

Kdaj moramo ponovno k sv. spovedi?

Za velike grehe moramo k sv. spovedi, ki jih moramo navesti posamič in obžalovati. Če nimamo velikih grehov, je kljub temu dobro iti pogosto - vsak mesec, ali na tri štiri mesece k spovedi. Cerkvena zapoved pa ukazuje – torej nas obvezuje, da gremo k sv. spovedi vsaj enkrat letno v velikonočnem času in tudi k sv. obhajilu. Na svetu je čedalje večji problem, ker veliko parov živi samo v civilnem zakonu, ali celo izven zakonski skupnosti. Prav na to temo se v Vatikanu pripravlja posebna sinoda, kako pomagati tem številnim kristjanom, ki so pristali v pat položaju glede spovedi in obhajila.

Šmarnice 2014 – Žena za naš čas

Zaradi devet dnevnice je prva tretjina šmarnic že minila brez večjega poudarka na šmarnice. Sedaj pa je le dobro, da se strnemo okoli naše nebeške Mame in prisluhnemo zelo lepemu in aktualnemu branju o Mariji, ki nam pomaga sleherni čas – tudi sedanji.

birmanci
Birmanci, botri, župnik in birmovalec 10. 5. 2014

Spored sv. maš in bogoslužja

P 12. 5. 20.00 Pr † Ana in rajni Medvešček Lj.
T 13. 5. 20.00 Trg za čim prejšnjo zaposlitev M.
S 14. 5. 20.00 Zg za zdravje Sedej
Č 15. 5. 7.00 Trg za srečo in uspeh pri delu Bolha ml.
P 16. 5. 20.00 Trg † Marija in Jože Konda obl. Paka
S 17. 5. 11.00
20.00
Trg v zahvalo
Rd † Jože Štangelj obl.
N 18. 5. 10.00
11.30
Trg †stari starši Štaudohar obl. Jelenja vas 2
- za farane in dobrotnike
Čeplje † Dušan Vergo obl.
P 19. 5. 20.00 Pr † Brane Božnar Lj.
T 20. 5. 20.00 Zg v zahvalo za podporo pri delovanju Tav
S 21. 5. 20.00 Pr † Jože in Marija Konda Paka
Č 22. 5. 19.00 Čep 1. dan † Majda in Ana Strugar
P 23. 5. 19.00 Trg kapela Janeza K. 2. dan za zdravje Sedejevih
S 24. 5. 19.00 Rd 3. dan † Jurij Švegelj. Obl.
N 25. 5.
Prvo sv. obhajilo
8.30
10.00
Sl † Justin Škof obl.
Trg † Pavel Perše 1. obl.
- za farane in dobrotnike ter prvoobhajance

Birma je za nami:  Hvala Bogu in vsem, ki ste kakor koli pripomogli, da se je vse tako lepo izpeljalo in izteklo. Birmancem toplo priporočam, da še v naprej redno obiskujejo verouk in predvsem nedeljsko sv. mašo. Tudi starši, ki ste malo bolj začutili utrip Cerkve in župnije, nadaljujte z dobro prakso aktivne udeležbe v farnem dogajanju.

25. 5. ob 10.00 Prvo sveto obhajilo: Ko je birma uspešno za nami, se bomo sedaj še bolj posvetili letošnjim prvoobhajancem. Pred samim  dogodkom je vedno tridnevnica, ki se bo pričela  v četrtek 22. 5. 0b 19.00 v Čepljah. Tudi ob tridnevnici bodo sv. maše ob 19. uri. Bodimo solidarni z njimi in te tri dni radi pridimo k sv. maši tudi sorodniki ter vi , ki utegnete. Otroke bom spovedoval drugi dan  torej v petek 23. 5. pred sv. mašo v zakristiji pred kapelo Janeza Krstnika, ostale dni tudi starše in ostalo sorodstvo.

25. maja ob 9.45 se zberemo pred župniščem in potem lepo urejeni in okrašeni krenemo v farno cerkev. Po končanem obredu  in slikanju se dobimo v novi kuhinji na agape - kratkem prigrizku. Lepo vabljeni v čim večjem številu, da pospremimo naše mlade upe ob tako pomembnem dogodku, ko bodo prvič smeli prijeti Jezusa pod svoje mlado srce.

V maju poskrbi za urejenost farne cerkve in kapele bloka in Močile.