11. 9. – 24. navadna nedelja: 2 Mz 32, 7 – 14 / Ps 51 / 1 Tim 1, 12 – 17 / Lk 15, 1 – 32
18. 9. – 25. navadna nedelja: Am 8, 4 - / Ps 113 / 1 Tim 2, 1 – 8 / Lk 16, 1 – 13
25. 9. – 26. navadna nedelja: Am 6, 1a. 4 – 7 / Ps 146 / 1 Tim 6, 11 – 16 / Lk 16, 19 – 31

11. 9. – 24. navadna nedelja– usmiljeni Oče

Vstal bom in šel k očetu in mu rekel: Oče, grešil sem zoper nebo in pred teboj. Nisem več vreden, da bi se imenoval tvoj sin. Vzemi me za enega od svojih najemnikov.‹ In vstal je ter šel k očetu. Ko je bil še daleč, ga je oče zagledal in se ga usmilil; pritekel je, ga objel in poljubil. Sin mu je rekel: ›Oče, grešil sem zoper nebo in pred teboj. Nisem več vreden, da bi se imenoval tvoj sin.‹ Oče pa je naročil svojim služabnikom: ›Brž prinesite najboljše oblačilo in ga oblecite! Dajte mu prstan na roko in sandale na noge! Pripeljite pitano tele in ga zakoljite ter jejmo in se veselimo! Ta moj sin je bil namreč mrtev in je oživel; bil je izgubljen in je najden.‹ In začeli so se veseliti.
Njegov starejši sin pa je bil na polju. Ko se je domov grede približal hiši, je zaslišal godbo in ples. Poklical je enega izmed služabnikov in ga vprašal: ›Kaj je to?‹ Ta mu je rekel: ›Tvoj brat je prišel in oče je zaklal pitano tele, ker je dobil zdravega nazaj.‹ Razjezil se je in ni hotel vstopiti. Njegov oče je prišel ven in ga pregovarjal. On pa je očetu odgovoril: ›Glej, toliko let ti služim in nikoli nisem prestopil tvojega ukaza, pa mi nisi še nikoli dal kozliča, da bi se poveselil s svojimi prijatelji. Ko pa je prišel ta tvoj sin, ki je z vlačugami uničil tvoje premoženje, si mu zaklal pitano tele.‹ On pa je rekel: ›Otrok, ti si vedno pri meni in vse, kar je moje, je tvoje. Poveseliti in vzradostiti pa se je bilo treba, ker je bil ta, tvoj brat, mrtev in je oživel, ker je bil izgubljen in je najden.‹« (Lk 15, 11 – 32).

V letu usmiljenja, je to vodilni odlomek. V čudoviti priliki nam je Jezus razkril neizmerno usmiljenje našega nebeškega Očeta. Po naše človeško, bi se moral jeziti na lahkomiselnega in zapravljivega mlajšega sina in ga ob vrnitvi vsaj nahruliti ter mu dati vedeti, kaj si je zaslužil… Po drugi strani bi moral povabiti starejšega zvestega sina in ga pred ta mlado barabo imenitno pogostiti ter na dolgo hvaliti. Vendar Jezus tudi to naše ravnanje postavi na glavo. Ljubeznivo objame sestradanega potepuha in naroči naj vse pripravijo za slovesno praznovanje…Le kdo se tu ne bi zamislil in postavil na stran pridnega brata.

Normalno je zagovarjati pošteno delo in zvesto služenje. Tu ni nič narobe in Jezus to večkrat ponovi v priliki o talentih, ko pohvali pridnega služabnika, ki je bil v malem zvest, sedaj ga pa bo postavil na odgovornejše mesto. Gre za normalno napredovanje.

V pričujoči priliki pa nam Jezus hoče približati Božjo logiko ljubezni do vseh tudi, če so še tako zablodili. V letu usmiljenja se le potrudimo in si priznajmo, da z nami ni nikoli vse prav. Vedno nas marsikaj vleče stran od Boga in oddaljuje od končnega srečanja z njim. Zato nam prihaja na proti. Vedno nas čaka, da se skesani vrnemo k njemu. Še več. Poslal nam je edinega Sina in ga dopustil pribiti na križ ter mrtvega položiti v tuji grob. Tako je premagal smrt in vse hudičeve naklepe…

Odgovorimo na to nedoumljivo božjo ljubezen in se potrudimo, da postanemo tudi mi vsaj malo usmiljeni kakor Oče.

18. 9. - 25. navadna nedelja

Nato je govoril svojim učencem: »Živel je neki bogataš, ki je imel oskrbnika in tega so mu zatožili, da zapravlja njegovo premoženje.
Poklical ga je in mu rekel: ›Kaj slišim o tebi? Podaj obračun o svojem oskrbovanju, kajti ne boš več mogel biti moj oskrbnik.‹ Oskrbnik pa je rekel sam pri sebi: ›Kaj naj storim, ker mi gospodar jemlje oskrbništvo? Kopáti ne morem, beračiti me je sram. Vem, kaj bom storil, da me bodo ljudje sprejeli v svoje hiše, ko me bo gospodar odstavil od oskrbništva.‹ Poklical je dolžnike svojega gospodarja, vsakega posebej. In rekel je prvemu: ›Koliko si dolžan mojemu gospodarju?‹ Ta je rekel: ›Sto čebrov olja.‹ On pa mu je dejal: ›Vzemi svojo zadolžnico, brž sédi in zapiši: petdeset.‹ Spet drugemu je rekel: ›Koliko pa si ti dolžan?‹ Rekel mu je: ›Sto kadi žita.‹ Dejal mu je: ›Vzemi zadolžnico in zapiši: osemdeset.‹ In gospodar je pohvalil krivičnega oskrbnika, da je preudarno ravnal, kajti sinovi tega veka so do svojega rodu preudarnejši kakor sinovi luči. Jaz pa vam pravim: Naredite si prijatelje s krivičnim mamonom, da vas sprejmejo v večna bivališča, ko ta propade. Kdor je v najmanjšem zvest, je zvest tudi v velikem, kdor pa je v najmanjšem krivičen, je krivičen tudi v velikem. Če torej niste bili zvesti pri ravnanju s krivičnim mamonom, kdo vam bo zaupal, kar je resnično?In če niste bili zvesti pri tujem, kdo vam bo dal, kar je vaše? Noben služabnik ne more služiti dvema gospodarjema; ali bo enega sovražil in drugega ljubil, ali pa se bo enega držal in drugega zaničeval. Ne morete služiti Bogu in mamonu.« (Lk 16, 1 – 13).

Gornji odlomek se bere kakor, da je Jezus potegnil z tistimi, ki so zavozili našo zahodno civilizacijo, kjer se skoraj nimaš na koga zanesti.

Jezus nas provocira in želi kar se da prebuditi, da se tudi verniki in vsi, ki ravnajo pošteno potrudimo ter svojo vero čim bolj vključimo v vsakdanje življenje.

Gospod nas bo prej, ali slej poklical na odgovor, kako smo preživeli svoje življenje.
Koliko smo uporabili svoje talente, ki nam jih je bogato podaril?
Kako smo koristili dane milosti in priložnosti?
Na kakšen način smo pridobili svoje premoženje in kako smo z njim razpolagali?
Kako smo izkoristili čas šolanja in si pridobili primerno znanje?
Kako smo bili zvesti na delovnem mestu?

Krivični oskrbnik se je v svojem poslu dobro obnesel za svoj žep, do gospodarja pa je bil skrajno nepravičen. Na koncu ga je gospodar razkril in odstavil. Čeprav si je še na hitro pridobil nekaj prijateljev, je bil vendarle razkrinkan,odstavljen in ponižan.

Toda nam gre za duhovne vrednote in sedanjo še bolj za prihodnjo srečo v nebesih. Kaj pa, če smo krivični do sebe. Kristjani smo dolžni izpolnjevati naše verske dolžnosti. Redno moliti, prejemati zakramente, pomagati šibkejšim… Le pomislimo, kako hitro zmanjšamo svojo obveznost do Boga – Redno molitev?! (Ah, danes sem tako utrujen, bom že nadoknadil…).

Nedeljska sv. maša. – ( Oh, danes res ne utegnem, saj toliko dobrega naredim…). Peljati otroka k sv. maši in verouku – ( Ko je pa tako nemiren, da bo vse motil; polek toliko krožkov in obveznosti, ga res ne morem obremenjevati še z veroukom).

Glede družinskega pogovora in vzgoje otrok !? (Ko pa je sedaj ravno ta in ona oddaja, šport toliko dela).

Le priznajmo si, da bi za dušo in splošno dobro utegnili še kaj dodati. Predvsem pa se odrecimo prav vsake nepoštenosti in sumljivi družbi.

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Le kako se ne bi veselili tudi mi v Tav, da je bila uradno razglašena za svetnico velika dobrotnica trpečega človeka. Radi se ji bomo priporočali v naših stiskah.

mt

Usmiljen kakor Oče

srecanje-karitasIzredno sv. leto usmiljenja se počasi izteka. Vsem polagam na srce, da dobro izkoristimo še ta preostali milostni čas. Naslednje sveto leto bo morda 2025, ali 2033. Do takrat bo Bog gotovo marsikoga poklicalo s tega sveta…

Nikar preveč ne preračunavajmo, ali špekulirajmo. Naj bolj enostavno je slediti pobudam Cerkve in sproti izrabiti ponujene priložnosti.

Dobra spoved in vredno prejeto obhajilo je največ, kar lahko naredimo za svoje dobro počutje.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 12. 9. 8.00 Pr † za rajne duhovnike in redovnice
T 13. 9. 19.00 drugje po namenu Kozina
S 14. 9. 19.00 drugje po namenu A S
Č 15. 9. 7.00 drugje†rajni Štaudohar Laze n. A. Štaudohar
P 16. 9. 19.00 drugje v zahvalo M B n Bolha
S 17. 9. 11.00
19.00
Pr za mlado družino ob krstu
Rd † starši Simčič obl.
N 18. 9. 10.00 11.30 Trg†Boris Rom, Peter in stari starši Frice D.Podgora
- † Janez obl. in Julijana Mihelič Sodevci
Čeplje žegnanje za farane in dobrotnike
P 19. 9. 19.00 Pr † na čast M B v Zahvalo n Elica
T 20. 9. 19.00 Trg † starši Štaudohar n Veronika
S 21. 9. 19.00 Pr † pater Jurij Dolenc
Č 22. 9. 7.00 Trg po namenu A S
P 23. 9. 19.00 Trg † za farane in dobrotnike n. m. ned. 25. 9
S 24. 9. 15.00
19.00
Anton žegnanje AM Slomšek † Maksim Sedaj 2. obl
Rd † Anica in Jurij Švegelj
N 25. 9. 8.30
10.00
SL † Frančiška in Marija Škof
Trg † Pavel in Anica Majerle Kukini
- † Francka 30. dan in Rudi Verderber Bilpa

Pouk se prične 1. 9. Kdaj pa verouk? Upajmo 23. 9. ob 15.00
Prve tedne v septembru smo tudi duhovniki precej zasedeni, da privoščimo šolarjem, naj se najprej v šoli dobro utečejo potem pa bomo še mi resno pričeli. To pa nikakor ne velja za obisk sv. maše. Žal ste straši po birmi in obhajilu zelo popustili in Vas razen redkih izjem ni bilo na spregled.

Petek 15.00 do 15.30 - 2. in 3. razred
15.30 do 16.15 - 4. 5. in 6. razred
16.15 do 17.00 - 7. 8. in 9. razred

Dragi starši in Botri! Za uspešen verouk so potrebni učbeniki in zelo priporočamo Mavrico. Ker verouk tudi župnika nekaj stane, tudi ogreti in pospraviti je potrebno, Vas prosimo, da bi prispevali vsaj 20 € na družino. Predvsem pa radi pridite z otroki k verouku.
Jezus nas uči pristne in nesebične ljubezni zlasti do otrok. Prav ljubezen do vsakega človeka zlasti mladih nas nenehno izziva in sili, da za mlade naredimo vse, kar je v naši moči in jih pripravimo za izzive novega načina življenja. Lepo vas vabim, pridite bližje in okusite, kako dober je Gospod!

V septembru skrbijo za krašenje farne cerkve Dol in Prelesje.