2. 6. – 7. velikonočna nedelja: Apd 7,55 – 60 / Ps 97 / Raz 22, 12 – 17 / Jn 17, 20 – 26
9. 6. – BINKOŠTI: Apd 2, 1 – 11 / Ps Rim 8, 8 – 17 / Jn 20, 19 – 23
16. 6. – SVETA TROJICA: Prg 8, 22 – 31 / Ps 8 / Rim 5, 1 – 5 / Jn 16, 12 – 15

2. 6. – 7. velikonočna nedelja

Toda ne prosim samo za té, ampak tudi za tiste, ki bodo po njihovi besedi verovali vame: da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju, da bo svet veroval, da si me ti poslal. In jaz sem jim dal veličastvo, ki si ga dal meni, da bi bili eno, kakor sva midva eno: jaz v njih in ti v meni, da bi bili popolnoma eno. Naj svet spozna, da si me ti poslal in da si jih ljubil, kakor si ljubil mene. Oče, hočem, naj bodo tudi ti, ki si mi jih dal, z menoj tam, kjer sem jaz, da bodo gledali moje veličastvo, ki si mi ga dal, ker si me ljubil pred začetkom sveta. Pravični Oče, svet te ni spoznal, jaz pa sem te spoznal in ti so spoznali, da si me ti poslal. In razodel sem jim tvoje ime in jim ga bom razodeval, da bo ljubezen, s katero si me ljubil, v njih in bom jaz v njih.«
(Jn 17, 20 – 26)

Odlomek je iz Jezusove velikoduhovniške molitve. Tukaj Jezus poseže v prihodnost in moli za Cerkev, ki se bo rodila na bližnji praznik binkošti. To pomeni, da moli tudi za nas. Predvsem moli za našo edinost – slogo. To je namreč pogoj, da bo blagoslov, ki prihaja od Očeta tudi deloval. Da bomo uspešno 'počrpali' vse tisto bogastvo, ki ga nam ponuja Oče. (Za primerjavo mimogrede omenim, da naše država nikoli ne uspe počrpati vseh sredstev, ki nam jih ponuja E U. Razlog so nesposobni, ali vsaj prepočasni državni birokrati…). Naša uspešnost je odvisna od naše sloge, od tega koliko držimo skupaj in si skupaj prizadevamo za dobro bit vsakega zemljana.

Odlomek je del Jezusove oporoke. Zapustil nam je vstopnice za nebesa in navodila za srečno življenje na zemlji , dokler čakamo na prava nebesa. Zunanje okoliščine so lahko tudi neugodne. Lahko nas prizadene trpljenje in bridkosti, vojne, katastrofe. Kljub temu pa lahko v duši in medsebojnih odnosi občutimo raj. Pogoj za to je ravno za kar prosi Jezus nekaj ur pred smrtjo. On je svojo prošnjo v vrtu Getcemani podkrepil, tako da je svojo voljo podredil Očetovi, ki je zahteval od njega strašno trpljenje in končno kruto smrt. Čez tri dni je vstal z novem poveličanem telesom. Bodimo vsaj toliko sebični, da si tudi mi zagotovimo srečno bodočnost na tem in onim svetu. Torej gradimo in živimo edinost med seboj.

9. 6. – BINKOŠTI

Ko je prišel binkoštni dan, so bili vsi zbrani na istem kraju. Nenadoma je nastal z neba šum, kot bi se bližal silovit vihar, in napolnil vso hišo, kjer so se zadrževali. Prikazali so se jim jeziki, podobni plamenom, ki so se razdelili, in nad vsakim je obstal po eden. Vsi so bili napolnjeni s Svetim Duhom in začeli so govoriti v tujih jezikih, kakor jim je Duh dajal izgovarjati. V Jeruzalemu so tedaj prebivali Judje, pobožni možje iz vseh narodov pod nebom. Ko se je razširil glas o tem, se je zbrala množica ljudi, ki so bili vsi iz sebe, ker jih je vsakdo slišal govoriti v svojem jeziku. Strmeli so, se čudili in govorili: »Glejte, ali niso vsi ti, ki govorijo, Galilejci? Kako, da jih slišimo vsak v svojem materinem jeziku? Parti, Medijci in Elámci in tisti, ki prebivamo v Mezopotamiji, Judeji in Kapadokiji, v Pontu in Aziji, v Frigiji in Pamfiliji, v Egiptu in v libijskih krajih blizu Cirene, in mi iz Rima, ki se zdaj mudimo tukaj, Judje in spreobrnjenci, Krečáni in Arabci – vsi jih slišimo, kako v naših jezikih oznanjajo velika Božja dela!
(Apd 2, 1 – 11)

Binkošti je bil 2. največjo judovski praznik. Zato je bilo veliko romarjev iz vse svete dežele in od drugod, koder so pač Judje živeli. Prav na ta praznik so bili zbrani apostoli skupaj z Marijo Jezusovo materjo v dvorani zadnje večerje. Tu so se zadrževali devet dni. Ravno deveti dan pa se je zgodilo, da se apostole sicer do dobra pretreslo in prevetrilo predvsem pa prenovilo in opogumilo za nadaljnjo delo.

Ta binkoštni zagon se še zdaleč ni umiril niti izčrpal. No roko na srce mi ubogi kristjani vse prevečkrat kažemo ravno obratno podobo, kar seveda nam ni v ponos še manj pa v korist. Zato so naše krščanske binkošti ravno tako drugi največji praznik tako ja veliko nočjo. Sveti Duh ne skopari s svojimi darovi. Deli ji vsakemu, ki si jih vsaj malo želi in ima pripravljeno posodico. Vse posode so vedno napolnjene do vrha. Količina je odvisna od velikosti posode. Velikost pa je vendar v naših rokah, koliko se potrudimo uresničevati Jezusove besede in predvsem deliti božje darove z vsemi okrog sebe.

Dragi moji! Nikar se ne bojmo prinesti pred Svetega Duha največje posode, kar jo premoremo. Gotovo bo polna. Potem je na nas, kako bomo zajemali in kako ter za kaj uporabili svoje sposobnosti. Naše sposobnosti in naravni talenti ter okoliščine so pač darovi Svetega Duha, ali če hočete so darovi Boga Stvarnika. Spomnimo se na čudežno pomnožitev kruha. Najprej je bila samo košarica s petimi hlebčki in dvema ribama. Po blagoslovu so apostoli delili in delili. Vsi jo jedli in jedli. Ko so bili povsem siti, so nabrali dvanajst polnih košar ostankov. Božjih darov enostavno ne more zmanjkati. Naši problemi nastajajo, da le prevečkrat radi kaj pridržimo za sebe. Tako nas na mesto pristne krščanske ljubezni prevzame sebičnost z izgovorom, da moramo pač najprej poskrbeti sami za se. Ko je Elija pršel v Sapepto in prosil ubogo vdovo, naj mu prinese vode ter grižljaj kruha, mu je ta odgovorila, da ima še samo za en hlebček in jo nato čaka bridka smrt zaradi vsesplošne lakote. On ji pravi, naj kljub temu speče njemu hlebček pa bo videla, kaj se bo zgodilo. Ker mu je zaupala, je bilo moke in olja vedno dovolj za vse tri.

»Binkošti – Bog maha nad nami s polno vrečo.
Če verjameš, ne boš razočaran«

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Na župniku se zelo blagodejno deluje mir in samota, da se nekoliko oddahne od kar velikega napora zadnjih let. Imam prijeten občutek, da smo opravili veliko delo. Seveda si zelo prizadevam, da bi čim prej nadaljevali na malo drugačen način. Skupaj molimo, da bi lahko pomagali še komu.

8. 6. ob 10.00 – zaključek verouka

Letošnje veroučno leto je bilo zaznamovano s spremembo dneva iz petka popoldan na soboto dopoldne. Nekateri so 'zaradi teka odstopili', drugi so pač obisk malo reducirali, ko je pač ratalo. Eni pa ste vztrajali ne glede na napore. Torej je kvantitete utrpela precejšnjo izgubo. Kvaliteta pa je gotovo bistveno pridobil. Na soboto dopoldne so otroci spočiti in predvsem mirni. 29. 5. smo na srečanju duhovnikov III. reda mimo grede nekaj omenili verouk in šmarnice, ki doživlja velik osip. Prelat A. Slabe, ki je tudi izredni birmovalec v ljubljanski nadškofiji, nam je položil na srce, naj ne bo verouk popolnoma podoben šoli – naj ne bo vzporedna šola, ampak oznanilo – povabilo v občestvo Cerkve…

Drugo leto bo zopet birma in prvo sveto obhajilo.

To pomeni, da se bo treba le še malo bolj potruditi in otrokom pomagati k bolj rednemu obisku tako verouka, kot sv. maše.

Lepo vabljeni, da ta dan pridete vsi skupaj s starši, da se vsi skupaj malo pogovorimo o naši veri, ki nikakor noče biti neka ovira za sproščeno svobodno življenje, ampak pomoč za še bolj kakovostno in še bolj sproščeno življenje.

Mučenec sv. Vid je dokazal, kako se more v moči vere z Božjo pomočjo vzdržati tudi tako kruto in dolgotrajno mučenje, kot je kuhanje v olju na živo.

Molitev za novega škofa

molitev za skofaO Bog večni pastir, skrbno in neprestano vodiš svoje ljudstvo.
Prosimo te, daj svoji cerkvi v novomeški škofiji pastirja po svojem srcu, ki bo zvesto hodil za teboj, zaradi svetosti tebi ugajal, za nas pa goreče skrbel.
Naj uči z zgledom svoje osebnosti, nam pomaga rasti v zvestobi evangeliju in odkrivati znamenja časa.
Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 3. 6. 20.00 Pr. Po namenu dr. Kozina
T 4. 6. 20.00 Trg v Zagorje v zahvalo za vse ki nam kaj dobrega store
S 5. 6. 20.00 Kočevska reka v zahvalo za duhovni poklic
Č 6. 6. 20.00 Čeplje † Marija in Mirče Hrovatin obl.
P 7. 6. 20.00 Trg † Peter Kavšek
S 8. 6. 10.00
20.00
Trg kapela J K v zahvalo za letošnje veroučno leto
Rd za farane in dobrotnike
N 9. 6. 9.00
11.00
Trg v zahvalo Bogu in Mariji za 65 skupnih let
Čep † rajni Kljun in Bukovec
P 10. 6. 20.00 Zg † družina Hrovatin Čeplje
T 11. 6. 20.00 Pr †Jože Pavlakovič obl.
S 12. 6. 20.00 Trg † Peter Šterbenc n sestra Anica
Č 13. 6. 20.00 SL † Anton obl. in Justina Makše
P 14. 6. 20.00 Trg Milan Butala 30. dan
S 15. 6. 18.00 Laze Vidovo žegnanje † Vida Štaudohar obl.
N 16. 6. 9.00
11.00
Trg za farane in dobrotnike
Anton † Nežka Kobetič 1. obl. Črnomelj

4. 5. 6. 33: dekanijsko romanje nekaterih zvestih sodelavcev v župniji
Lani smo poromali n Veliko planino in v Stranje. Gre za to, da dekanijski duhovniki  povabimo po nekaj najbolj zvestih sodelavcev, ki radi pomagajo v župniji. ker smo bili vsi navdušeni, bomo romali tudi letos. Krenemo izpred župnišča ob 6.33 do Špara v Črnomlju od tam je odhod avtobusa on 7.15.

8. 6. ob 10.00 Zaključek verouka v kapeli Janeza Krstnika.

13. 6. sv. Anton. Na ta dan bo sv. maša v Spodnjem Logu ob 20.00.
Antonovo žegnanje pa bo v nedeljo 16. 6. ob 11.00

15. 6. Sveti Vid Romanje bolnikov na Brezje: Sicer imamo tudi škofijsko romanje bolnikov na Zaplaz, vendar je iti na Brezje  nekaj posebnega. V mojem novem avtomobilu je 6 prostih sedežev. Kdor se prvi prijavi, bo bolj verjetno tudi romal z menoj. Ker je romarska sv. maša že ob 10.00, bomo krenili ob 7.00.
Žegnanje v Lazih bo ob 18.00.

19. 6. ob 15.00 Spodnji Log – blagoslov nove strehe zvonika:
Čeprav je izjemno slabo vreme dela zavleklo, trdno upamo, da nam bo do Petrova le uspelo narediti vse tisto, ker je v programu, da bo lahko škof msgr. Andrej lahko blagoslovil novo streho in priporočil naš trud, da damo tej edini tipični kočevarski cerkvi tisto, kaj ji gre. Molimo, da bi nam uspelo pa tudi kaj prispevajmo, da bi ob zaključku bil poravnan tudi račun. Sveti Peter in Pavel prosita za nas.

V juniju skrbi za farno cerkev Deskova vas.