19. 5. – 5. velikonočna nedelja: Apd 14,21 – 27 / Ps 145 / Raz 21, 1 – 5a / Jn 13, 31 – 33a. 34 – 35
26. 5. – 6. velikonočna nedelja: Apd 15,1 – 2. 22 – 29 / Ps 67 / Raz 21, 10 – 14. 22 – 23 / Jn 14, 23 – 29
30. 5. – Gospodov vnebohod: Apd 1, 1 – 11 / Ps47 / Ef 1, 17 – 23 / Lk 24, 46 – 53
2. 6. – 7. velikonočna nedelja: Apd 7,55 – 60 / Ps 97 / Raz 22, 12 – 17 / Jn 17, 20 – 26

19. 5. – 5. velikonočna nedelja

Ko je šel ven, je Jezus rekel: »Zdaj je Sin človekov poveličan in Bog je poveličan v njem. Če je Bog poveličan v njem, ga bo tudi Bog poveličal v sebi; in poveličal ga bo takoj. Otroci, le malo časa bom še z vami. Iskali me boste, in kakor sem rekel Judom, zdaj pravim tudi vam: Kamor grem jaz, vi ne morete priti.
(Jn 13, 31 – 33)
Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj! Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen.«
(Jn13, 34 – 35)

Te kratke besede je Jezus govoril tik pred trpljenjem, mi jih pa beremo pred njego¬vim vnebohodom. Gre tako rekoč za oporoko. Pojasnilo je dogodke, ki bodo sle¬dili, kar je apostole presunilo. Poveličan bo na zelo krut način, vendar bo zato zmagoslavje še toliko večje. Peter se je sicer ponujal, da lahko gre z Jezusom pa ga je v kritičnem gladko kar trikrat zatajil. Brez Božje pomoči pač ne moremo kaj dosti narediti.

Nova zapoved nas obvezuje, da damo ljubezen do bližnjega na prvo mesto takoj za Ljubeznijo do Boga. Lepo je o ljubezni govoriti in se razkazovati, kaj vse postorimo. Jezus zahteva veliko več. Pravi, da se moramo tako ljubiti, kot nas je on ljubil. On je sicer tudi kar veliko govoril in nas navajal, kako naj ljubimo bližnjega. Na zadnje pa je dal konkreten in drastičen zgled. Sprejel je zasramovanje, objel križ in med pribijanjem molil za krvnike.

Ko nas zadene večja preizkušnja, se ne smemo jeziti na Boga, ali tistega, ki nas je morda prizadel, ampak se spomnimo, da je Jezus tudi za nas prostovoljno trpel. Zato pričakuje, da tudi mi kaj potrpimo, ne glede na to, če se nam zdi sedaj krivično. Jezus se je dvignil nad vse zlo in zanj prostovoljno zadostil. Mi pa naj le potrpimo in tako požar gasimo, na mesto razpihujemo.

Seveda ni vse tako črno in grozno. Ljubezen ni samo potrpljenje in voljno prenašanje težav. Ljubezen je vendar nekaj najbolj prijetnega. Že v družini med staršema in potem med otroci. Ljubezen in sloga med krajani sodelavci…

26. 5. – 6. velikonočna nedelja

Jezus je odgovoril in mu rekel: »Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem. Kdor me ne ljubi, se ne drži mojih besed; in beseda, ki jo slišite, ni moja, ampak od Očeta, ki me je poslal. To sem vam povedal med tem, ko še ostajam pri vas. Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal. Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši. Slišali ste, da sem vam rekel: ›Odhajam in pridem k vam.‹ Če bi me ljubili, bi se razveselili, da grem k Očetu, saj je Oče večji od mene. In zdaj sem vam povedal, preden se zgodi, da boste verovali, ko se zgodi.
(Jn 14, 23 – 29)

Spet nadaljujemo od prejšnje nedelje. Govora je o Jezusovi zapuščini, ki je darujočase in dejavna ljubezen. Ker ve, da gre za zahteven projekt obljubi Tolažnika. Brez Svetega Duha, bi se apostoli in vsi za njimi težko 'znašli' in tako aktivno pričeli apostolat. Tudi danes je Sveti duh dejaven ter še kako potreben. Prav v Njem in z njegovo pomočjo se delajo prave poteze in odločilni koraki v pravo smer. Apostoli so ga čakali devet dni. Mi se na binkošti tudi pripravljamo z devet dnevnico. Ravno tako se birmanci pred podelitvijo zakramenta neposredno pripravljajo devet dni. Nauki in zgledi staršev, botrov dobrih ljudi in katehetov pa mlade ljudi pripravljajo na birmo od krsta naprej. Po birmi se trudimo predvsem duhovniki z pridiganjem in prigovarjanjem ter pozivanjem, da bi se podali na pot za Gospodom in predvsem vztrajali na njej.

Ne morem razumeti, zakaj se večina ljudi tudi vernikov tako zelo 'boji, da bi bolj odločno stopila za gospodom'. Kakor, da je biti aktivno veren torej dejaven v ljubezni do Boga in bližnjega tako težka in za 'naprednega človeka' neprimerna drža. Meni se to ni nikoli zdelo neprimerno, ali kakorkoli obremenjujoče. Tudi sedaj čutim, da sem veliko na boljšem, kot tisti moji kolegi duhovniki, predvsem pa laiki, ki gredo 'malo po svoje in si privoščijo tudi kaj 'tako tako'.

Jezus nam daje mir, ne tak od sveta, ampak svoj mir. Velikaši tega sveta mislijo, da jih bo pomirilo, ko bodo imeli vse pod svojo komando, ko bodo vse obvladovali. Tak mir je samo navidezen in nikoli dosežen, ker hudič vedno odmika mejo popolnega miru podobno kot pri mavrica, ki je ne moreš potipati…

Kristusov mir domuje v naših srcih, ko se pošteno potrudiš opraviti svoje dnevne obveznosti, ko daš Bogu kar je božjega in cesarju, kar je njegovega. Športniki se na vse pretege trudijo za dosego nekega dnevnega ter sezonskega cilja. Ko ga dosežejo se takoj prične priprava za naslednji podvig. (16. 5. so poročali da so izločili iz dirke po Italiji dva naša in še tri tuje kolesarje, ker so se pred leti pregrešili z dopingom). Gre za eno samo naprezanje, za slavo, bogastvo, vpliv. Miru pa je zelo malo, če sploh.

Jezus ponuja drugačen mir, ki ga svet ne more dati. Apostol Janez je napisal najkrajšo definicijo Boga: »Bog je ljubezen« (1Jn 4, 16b). Kdor ljubi je iz Boga in dela po njegovih navdihih. Bog ne tehta niti drugače ne ocenjuje naših uspehov, ali podvigov. On ocenjuje naše napore, koliko se trudimo uresničiti načrt, ki ga ima z nami. Ko se tega zavem, nam je vse lažje in nas osrečuje ter pomirja.

30. 5. Gospodov vnebohod

Rekel jim je: »Tako je pisano: Mesija bo trpel in tretji dan vstal od mrtvih, in v njegovem imenu se bo oznanilo vsem narodom spreobrnjenje v odpuščanje grehov, s čimer bodo začeli v Jeruzalemu. Vi ste priče teh reči. In glejte, jaz pošiljam na vas obljubo svojega Očeta; vi pa ostanite v mestu, dokler ne boste odeti v moč z višave.« Peljal jih je ven proti Betaniji. Povzdignil je roke in jih blagoslovil. Medtem ko jih je blagoslavljal, se je odmaknil od njih in se vzdignil v nebo. Oni pa so se mu poklonili in se v velikem veselju vrnili v Jeruzalem. Bili so ves čas v templju in so slavili Boga.
(Lk 24, 24 – 53)

Pred nami so Jezusove zadnje besede. Še enkrat poudari, da je tako v pismih napovedano, kar se je tudi do potankosti izpolnilo. Tistih nekaj sledilcev ob apostoli so sprejeli Jezusovo naročilo. Začeli na binkošti in nato pogumno pričali do danes. Ob odhodu so se mu do tal priklonili in s tem izpričali svojo vero ter zvestobo.

Sedaj smo na vrsti mi, da sprejemamo in pričujemo zlasti s svojimi dejanji. Eno od pričevanj je tudi naša skupnost Tav. Delali smo po svojih najboljših močeh. Nekaj rezultatov je celo vidnih. Koliko je ne vidnih, bomo zvedeli, ko tudi mi pridemo za Gospodom v nebesa.

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Zadnje čase veliko pospravljamo in čistimo v hiši in okrog nje. Hkrati se zahvaljujemo za vse milosti in druge dobrote, ki smo jih bili deležni teh 13 let. Glavno se bo pokazalo šele z leti. Upamo, da bomo kmalu lahko še komu pomagali.

Molitev za novega škofa

Naš škof msgr Andrej Glavan bo v jeseni dopolnil 75 let. Zato je po zakoniku Cerkve¬ne¬ga prav že lani podal odpoved in prošnjo za naslednik. Papež Frančišek je to sprejel in obljubil, da bo še to leto 2019 imenoval naslednika. Sedaj ima še vsa poobla¬stila ob imenovanju pa bo še opravljal vsa duhovniška in škofovska dela v dogovoru z novim ordinarijem, le skrbi bo manj. Iz vsega srca mu želimo, da bi srečno dočakal naslednika in potem še dolgo med nami užival v pokoju. Prav je, da za novega že sedaj molimo. Naj nam Sveti Duh pomaga izbrati najboljšega, kar ga premoremo. V ta namen smo nabavili posebne podobice z molitvijo za novega škofa . To bomo skupaj molili pri vsaki nedeljski sv. maši. Prav tako ste povabljeni k osebni molitvi vsak dan.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 20. 5. 20.00 Zg dan čebel po namenu čebelarjev
T 21. 5. 20.00 Trg v Trg † Milan Butala 8. dan
S 22. 5. 20.00 Pr † Mimica Rade n. Jeričevi
Č 23. 5. 7.00 Trg po namenu Grosuplje
P 24. 5. 20.00 Trg † starši Jože in Marija Konda obl. Paka
S 25. 5. 20.00 Rd † Marija obl. in Jože Mihelič D. Rd.
N 26. 5. 9.00
11.00
Trg za farane in dobrotnike
Čep † Franc Pavlič obl.
P 27. 5. 20.00 Pr po namenu Grosuplje
T 28. 5. 20.00 Videm na čast sv. Miklavžu za lepo vreme
S 29. 5. 20.00 Čeplje † Katarina Maurin
Č 30. 5. 18.00 Trg Vnebohod † Katica Kapš n. Vida in Vojko
P 31. 5. 20.00 Trg † Katica Marentič n. Ana Štaudohar
S 1. 6. 20.00 Rd za farane in dobrotnike
N 2. 6. 9.00
11.00
Trg † rajni Kraškovič in Majerle Kukini
SL † Justin Škof obl.

20. 5. ob 20.00 II. dan čebel: V zadnjem času se trudimo praznovanja spraviti nazaj na tisti dan, ko je na koledarju. Tako bomo tudi dan čebel vedno obhajali 20. 5. letos je to na ponedeljek. Lepo vabljeni k stanovski sv. maši v Zagozdac.

Kaj je bilo na ŽPS?

• Upal sem, da bo zvonik že v maju gotov pa je dež in zaključevanje Tav zadevo nekoliko zavlekel. Trdno upam, da bo do Petrova vse gotovo in ob blagoslovu poplačano, ki bo 29. 6. 0b 15.00. rezervirajte si ta dan, saj bo to prvi javni obisk našega Škofa Andreja v Spodnjem Logu pa tudi zadnji v njegovem mandatu v naši župniji. Bomo mu kaj lepega povedali in dali za spomin. Škofija nam je darovala 5000 € za pomoč pri zvoniku.
  • Tav bo za nekaj časa prenehal svoje aktivno delovanje. To pomeni, da bo treba kot na vsaki župniji priti kaj postoriti okrog cerkva, župnišča in pokopališča. Župnik sam enostavno vsega ne zmore.
  • 1. 6. bo ob 10.00 pri nas dekanijsko srečanje ministrantov. Pride jih okrog sto. Najprej bo kviz, nato nogomet in končno druženje on malici. Ker imamo ravno ta dan verouk, se bomo pridružili in prisluhnili kvizu. Za delitev hrane bo potrebno nekaj pridnih in spretnih rok.
  • 4. 6. bomo skupaj poromali dekanijski duhovniki in po nekaj članov Ž P S. Lani je bilo tako romanje prvič. Ker je bilo lepo in koristno, bomo romali tudi letos in sicer na Kozjansko.

V juniju skrbi za farno cerkev Deskova vas.