18. 9. – 25. nedelja med letom: Am 8, 4 – 7 / Ps 113 / 1 Tim 2, 1 – 8 / Lk 16, 1 – 13
25. 9. – 26. nedelja med letom: Am 6, 1a.4 – 7 / Ps 146 / 1 Tim 6, 11 – 16 / Lk 16, 19 – 31
2. 10. – 27 nedelja med letom: Heb 1, 2 – 3; 2, 2 – 4 Ps 95 / 2 Tim 1, 6 – 8. 13 – 14 / Lk 17, 5 – 10
4. 9. - 23. nedelja med letom
Nato je govoril svojim učencem: »Živel je neki bogataš, ki je imel oskrbnika in tega so mu zatožili, da zapravlja njegovo premoženje. Poklical ga je in mu rekel: ›Kaj slišim o tebi? Podaj obračun o svojem oskrbovanju, kajti ne boš več mogel biti moj oskrbnik.‹ Oskrbnik pa je rekel sam pri sebi: ›Kaj naj storim, ker mi gospodar jemlje oskrbništvo? Kopáti ne morem, beračiti me je sram. Vem, kaj bom storil, da me bodo ljudje sprejeli v svoje hiše, ko me bo gospodar odstavil od oskrbništva.‹ Poklical je dolžnike svojega gospodarja, vsakega posebej. In rekel je prvemu: ›Koliko si dolžan mojemu gospodarju?‹ Ta je rekel: ›Sto čebrov olja.‹ On pa mu je dejal: ›Vzemi svojo zadolžnico, brž sédi in zapiši: petdeset.‹ Spet drugemu je rekel: ›Koliko pa si ti dolžan?‹ Rekel mu je: ›Sto kadi žita.‹ Dejal mu je: ›Vzemi zadolžnico in zapiši: osemdeset.‹ In gospodar je pohvalil krivičnega oskrbnika, da je preudarno ravnal, kajti sinovi tega veka so do svojega rodu preudarnejši kakor sinovi luči. Jaz pa vam pravim: Naredite si prijatelje s krivičnim mamonom, da vas sprejmejo v večna bivališča, ko ta propade. Kdor je v najmanjšem zvest, je zvest tudi v velikem, kdor pa je v najmanjšem krivičen, je krivičen tudi v velikem. Če torej niste bili zvesti pri ravnanju s krivičnim mamonom, kdo vam bo zaupal, kar je resnično? In če niste bili zvesti pri tujem, kdo vam bo dal, kar je vaše? Noben služabnik ne more služiti dvema gospodarjema; ali bo enega sovražil in drugega ljubil, ali pa se bo enega držal in drugega zaničeval. Ne morete služiti Bogu in mamonu.«
Zgodbo poznamo, človeka čudi, da uporabi takšno prispodobo, kakor, da ni dovolj zlorab in prevar ter ne zvestobe. Kaže, da je Jezus nalašč uporabil ta v nebo vpijoči primer, da bi se zamislili in zganili. Jezus nas vedno pripravlja na življenje po smrti. Da bi že sedaj – torej pravočasno poskrbeli za dobre – čiste odnose do Boga. Bode nas ta pokvarjenost oskrbnika, ki je na lahko jemal svojo službo in zapravljal premoženje, ki ni bilo njegovo. Ko je zvedel, da je lahkotnega življenja konec, je še enkrat opral, kar lepo vsoto denarja. Jezus ga sicer pohvali, da je za sebe preudarno ravnal,. Nas po tem opozarja, da moramo tudi mi biti preudarni, vendar ne tako kot omenjeni oskrbnik, ampak ravno obratno. Od nad se zahteva poštenje, zvestoba in skrb za skupno dobro.
Ta pokvarjenec je bil 'pravočasno' opozorjen na konec kariere. To mu je dalo priliko, da je še enkrat oškodoval gospodarja ter poskrbel za stare dni. Jezus nas opozarja, naj ne čakamo za zadnje dni, ampak delamo pošteno vse življenje.
11. 9. – 24. nedelja med letom
»Živel je bogataš. Oblačil se je v škrlat in dragoceno tkanino ter se dan na dan sijajno gostil. Pri njegovih vratih pa je ležal revež, ki mu je bilo ime Lazar in je imel polno ran po telesu. Rad bi se najedel tega, kar je padalo z bogataševe mize, in celo psi so prihajali in lizali njegove rane. Revež je umrl, in angeli so ga odnesli v Abrahamovo naročje. Tudi bogataš je umrl in bil pokopan. In ko je v podzemlju trpel muke, je povzdignil oči in od daleč videl Abrahama in Lazarja v njegovem naročju. Zaklical je: ›Oče Abraham, usmili se me in pošlji Lazarja, da pomoči konec svojega prsta v vodo in mi ohladi jezik, kajti trpim v tem plamenu.‹ Abraham mu je rekel: ›Otrok, spomni se, da si v življenju dobil svoje dobro, Lazar pa prav tako húdo; zdaj je on tukaj potolažen, ti pa trpiš. Vrh tega je med nami in vami velik prepad, tako da tisti, ki bi hoteli od tod priti k vam, ne morejo, pa tudi od tam se ne da priti k nam.‹ Nato mu je bogataš rekel: ›Prosim te torej, oče, da ga pošlješ v hišo mojega očeta. Imam namreč pet bratov in posvari naj jih, da tudi oni ne pridejo v ta kraj mučenja!‹ Abraham mu je dejal: ›Imajo Mojzesa in preroke, te naj poslušajo!‹ Ta pa mu je odvrnil: ›Ne, oče Abraham, toda če pojde kdo od mrtvih k njim, se bodo spreobrnili.‹ On pa mu je dejal: ›Če ne poslušajo Mojzesa in prerokov, se ne bodo dali prepričati, četudi kdo vstane od mrtvih.‹«
Še en primer kako se ne dela. Bogatin se je lepo imel, užival v udobju in blagostanju. Na pragu pa je čakal ubogi Lazar na drobtinice, ki so padale z preobložene mize.
Po smrti so se vloge zamenjale. Lazar je bil vzet v Abrahamovo naročje ( to je bilo do Jezusovega vstajenja, dokler še ni bil mogoč vstop v nebesa). Bogatin se je zanejdel v peklenskem ognju. Sedaj opazi lazarja in prosi Abrahama, naj ga pošlje, da mu ovlaži jezik. Abraham opozarja, da ni prehoda. Potem svetuje, naj posluša Mojzesa in preroke. Bogatin ugotavlja, da ne bodo poslušali, kakor tudi on ni poslušal. Ta bogati namreč zelo slabo slišijo Božji glas. Žal tudi za Jezusovo vstajenje nimajo časa ne posluha.
Ja. Gre za resno opozorilo, kako naj ravnamo v tem življenju, da se po smrti ne znajdemo v peklenski družbi tistih, ki so na tem svetu bili uspešni in so znali dobro poskrbeti za svoje. Revežev je povsod, da jih ni težko opaziti in jim kakorkoli pomagati
Na nedeljo proti večeru je na radiju Ognjišče oddaja Karitas. Slišal sem poročanje redovnice, ki zelo uspešno vodi kampanjo »kupi kozo« za Afriko, ali Albanijo. V Afriki je koza vredna 20 €, v Albaniji 65 €. Torej nakažeš na Slovensko karitas primeren znesek in sestra nabavi kozo družini, ki nima tako rekoč nič razen kopico otrok. To jim življenje povsem spremeni in olajša ter motivira za zavzet boj z revščino na kraju samem. Skrbijo nas migranti, ki se motajo med nami. Karitas rešuje probleme na kraju samem na izvoru migracij…
Jezus nas resno opozarja, naj ne naredimo usodne napake, da bi nam preobilje zaslepilo oči za uboge med nami in po svetu. Cerkev nima nič proti premoženju, samo opozarja, da moramo biti pripravljeni del tega deliti z potrebnimi. (kaj mislite vsak vsaj eno kozo na leto za tiste tam daleč!?).
Kako je bilo na letovanju sodelavcev Karitas?
Od ponedeljka 12. do petka 16. 9 smo bili v sončni hiši v Portorožu. Dopoldne smo imeli zanimive delavnice, ki so nam prebujale skrb za osebno samo podobo. Da bi bili čim bolj odločni, ko je treba komu pomagati. Nova oblast nas zelo odkrito pripravlja na resno krizo že to jesen, kar pomeni, da bo Karitas imela veliko priložnosti pomagati ljudem v stiski.
Popoldne smo lahko zaplavali v morju in si ogledali še nekaj zanimivosti na naši obali. Jaz sem si nekoliko odpočil od dela pa tudi raznih skrbi, ki se vsak dan tako, ali drugače pojavljajo.
Kako je s klopmi?
Upam, da pričnemo že v ponedeljek z montažo, da bodo sedaj sv. maše v mali in veliki kapeli. Blagoslov naj bi bil 13. 11. 2022 ob 10.00. Upam, da mi bo zdravje dopustilo narediti zadevo do konca. Za odstranitev dosedanjih bo treba tudi nekaj pomoči, ki jo bom sproti prosil, ko bo potrebna. Kaj se tiče denarja ga lahko prispevate vedno. Bodite prepričani, da dajem vse od sebe glede ideje, dela in financ.
Sončna elektrarna deluje od 24. 8.
Zaradi raznih težav je bila elektrarna postavljena z zamudo. Priklopljena je bila na sv. Jerneja dan. Ravno takrat se je pričelo bolj oblačno in deževno vreme, da še ni bilo možno celodnevno polno delovanje. Do danes smo pridelali 924 KWH. Upajmo, na še kaj sonca, da bo kaj na zalogi za zimo, ko se bomo delno greli tudi na elektriko z I R paneli. Vse skupaj je povezano z precejšnjimi z financami. Na hmes sem moral še zamenjati zgornje zobe pa še avto mi nagaja. Ampak z Vašo in Božjo pomočjo bomo zmogli. Sveti Jožef in ostali priprošnjiki, prosite za nas!
Spored sv. maš in bogoslužja
| P 19. 9. | 19.00 | Pr †Anica in Pavel obl, Pavel Majerle in neč. Sonja |
| T 20. 9. | 19.00 | Čeplje † Katica Kovač 8. dan in mož Matija |
| S 21. 9. | 19.00 | Trg † rajni Miklarčevi Trg 25 |
| Č 22. 9. | 19.00 | Zg † Pavla Šterk |
| P 23. 9. | 19.00 | Rd † Slavko Kobe n. Gorički |
| S 24. 9. | 18.00 | Anton za srečen zakon in zdravje v novi družini |
| N 25. 9. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike |
| P 26. 9. | 19.00 | Pr za zdravje Marka Zg |
| T 27. 9. | 19.00 | Trg † Nada Panjan |
| S 28. 9. | 19.00 | Trg † rajni Kapš Prelesje 1 |
| Č 29. 9. | 7.00 | Trg † rajni duhovniki in za duhovne poklice |
| P 30. 9. | 19.00 | Rd † Mimica Štefanič n. Janezovi |
| S 1. 10. | 19.00 | SL † g. Pavel in g. Štefan Krt |
| N 2. 10. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike |
24. 9. ob 18.00 - bl. Anton Martin Slomšek Naš prvi blaženi Anton Martin Slomšek je za Slovence zelo pomemben svetnik. Zelo si je prizadeval, da bi Slovenci bili dobro poučeni v veri in domači kulturi v slovenskem jeziku.
Vse to pomeni, da se temu svetniku lahko zatekamo v raznih zadevah. Predvsem se pri poročimo pred pričetkom verouka. Tudi vse splošna kriza, ki nas pesti že dolga leta je primeren priprošnjik.
Pohod za življenje: člani viniškega ŽPS so predlagali, da bi šli na Pohod za življenje 1. 10. iz naše dekanije v Ljubljano z avtobusom. Udeleženci naj se prijavijo preko spleta.
Lepo prosim, da se tudi iz naše župnije prijavi čim več pohodnikov za življenje. Gre za zelo pomembno področje naše vere za naravne družine in otroke, da bi imeli očeta in mamo, ne pa starš 1 in starš 2 niti dve mami niti dva očeta. Torej oče, mama, otrok.
Kdaj bo verouk? Prične se na petek 23. 9. ob 14.30
14.30 do 15.00 drugi in tretji razred,
15.00 do 15.30 četrti, peti in šesti razred,
15.30 do 16.00 sedmi, osmi in deveti razred.
1. razred ob nedeljah pri sv. maši. Starši pripeljite vse otroke redno k nedeljski sv. maši. Po maši se bomo malo pogovorili in najmlajšim kakšno zadevo podrobneje pojasnili. Na spomlad bo verouk tudi za 1. razred.
Glede verouka dodam najvažnejše priporočilo. Glavni del verske vzgoje je najbolj odgovorna družina. Starši so dolžni otroke uvajati in navajati živeti kot kristjani. Pri verouku, jim dodamo malo teorije. Glavno se dogaja pri nedeljski in praznični sv. maši. Starši in botri omogočite svojim m najdražjim primerno vzgojo in konkretno versko prakso.
V septembru skrbijo za urejenost farne cerkve Stari trg in Močile.