12. 5. – 7. velikonočna nedelja: Apd 1, 15 – 26 / Ps 103 / 1 Jn 4, 11 – 16 / Jn 17, 11b – 19
19. 5. – BINKOŠTI: Apd 2, 1 – 11 / Ps 104 / Gal 5, 16 – 25 / Jn 15, 26 – 27; 16, 12 – 15
26. 5. – Nedelja Svete Trojice: 5 Mz 4, 32 – 40 / Ps 33 / Rim 8, 14 – 17 / Mr 28, 16 – 20

12. 5. - 7. velikonočna nedelja

Nisem več na svetu; oni so na svetu, jaz pa odhajam k tebi. Sveti Oče, ohrani jih v svojem imenu, ki si mi ga dal, da bodo eno kakor midva. Dokler sem bil z njimi, sem jih varoval v tvojem imenu, ki si mi ga dal. Obvaroval sem jih in nobeden izmed njih se ni pogubil, razen sina pogubljenja, da se izpolni Pismo. Zdaj odhajam k tebi, vendar to govorim na svetu, da bodo imeli moje veselje v sebi dopolnjeno. Izročil sem jim tvojo besedo, svet pa jih je zasovražil, ker niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta. Ne prosim, da jih vzameš s sveta, ampak da jih obvaruješ hudega. Niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta. Posveti jih v resnici; tvoja beseda je resnica. Kakor si mene poslal na svet, sem tudi jaz njih poslal v svet, in zanje se posvečujem, da bi bili tudi oni posvečeni v resnici.
(Jn 17,11b – 19)

V binkoštni devet dnevnici beremo ta odlomek iz Jezusove veliko duhovniške molitve. To je Jezus molil pri zadnji večerji tik pred trpljenjem. Vemo, da je Jezusova aretacija, sojenje, mučenje in smrt vse sledilce totalno presenetilo, zmedlo in razočaralo. Med njimi je molil za nje in vse, ki jim bodo verjeli in sledili torej tudi za nas.

Ni prosil, da bi njim in nam odvzel razne bridke trenutke, ki jih je moral najprej On doživeti in pretrpeti. Za njim in njegovimi apostoli smo tudi vsi kristjani deležni mnogih preskušenj. Kljub prihajajočemu trpljenju, prosi za nas, da bi imeli veselje v njem, ker prihaja iz resnice.

Že drugi dan je Pilat vprašal Jezusa: »Kaj je resnica?« Takrat mu ni odgovoril. Ampak odgovarja skozi vso zgodovino Cerkve, da je Bog vzljubil svet in poslal svojega Sina, da nas odreši. Ni ga poslal sveta obsodit, ampak odrešit. To je podpora resnici, da je milost Božja za zveličanje potrebna. Vsi smo poslani pričevati za to temeljno dejstvo vere. Temu se enostavno ne moremo izogniti. Zato je Jezus molil v dvorani zadnje večerje, ki se je potem preimenovala v Binkoštno dvorano.

19. 5. – BINKOŠTI

Ko pa pride Tolažnik, ki vam ga bom poslal od Očeta, Duh resnice, ki izhaja od Očeta, bo on pričeval o meni; in tudi vi pričujete, ker ste od začetka z menoj.
(Jn 15, 26 – 27)
Še veliko vam imam povedati, a zdaj ne morete nositi. Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo uvedel v vso resnico, ker ne bo govoril sam od sebe, temveč bo povedal, kar bo slišal, in oznanjal vam bo prihodnje reči. On bo mene poveličal, ker bo iz mojega jemal in vam oznanjal. Vse, kar ima Oče, je moje, zato sem vam rekel: Iz mojega jemlje in vam bo oznanjal.«
(Jn 16, 12 – 15)

Jezus nadaljuje temo od prejšnje nedelje, da nas bo Tolažnik uvedel v vso resnico. Danes se veselimo prihod Svetega Duha in resno polagamo na srce birmancem ter njihovim. Odprite se Bogu, da vam podari tisto, česar svet ne more dati in še manj nadomestiti. Torej se potrudimo predvsem z poglobljeno molitvijo za te naše mlade kristjane, ki po prejemu svete birme stopajo med nas kot mladi sveži pričevalci vere. Gre sicer za težavno nalogo, ki pa še kako osrečuje.

Te dni je kar nekaj pozornosti zbudil prehod v ono drugo še bolj resnično življenje naše prepoznavne novinarke in profesorice dr. Mance Košir. Pozno je marsikaj poskusila in napisala. Ko se je srečala z Gospodom v katoliški veri in prejela svete zakramente in svoje življenje temeljito zaukala ter naravnala na pot pričevanja. Kljub hudi bolezni (rak) je delala naprej zlasti v društvu Hospic. S tem je zelo lepo podprla boj proti evtanaziji – umoru z medicinsko pomočjo.

Jezus pravi, da nam bo poslal Tolažnika, ki nas bo učil vsega in spomnil vsega, kar nam je on že povedal, ali vsaj nakazal, kako deluje Božje kraljestvo. Zanimivo, da se prav rakavi bolniki tako krčevito oklepajo življenja in kljub hudemu trpljenju skušajo še toliko postoriti. Tem še na misel ne pride, da bi svoje življenje zavestno prekinili, kakor je svetovala žena trpečemu Jobu. Dejala mu je, naj prekolne Boga in umre. On ji odgovarja, da govori kakor neumnica, ker on ve, da njegov odrešenik živi. Zato bo ozdravel in se ga zdrav do sitega nagledal.

Dragi moji. Pred nami so zelo lepi dogodki: birma, prvo sveto obhajilo, telovska procesija in volitve ter referendumi. Poudarjam, da so to lepi dogodki in hkrati odgovorni do sebe, do mladih, do domovine, do Evrope, zlasti do ŽIVLJNJA. Kristjan nikakor ne more pristati na nasilno prekinitev življenja. Če je življenje še tako zavoženo, ali od bolezni načeto, ga ne smemo umetno prekiniti, ampak ga je treba varovati in pomagati trpečim z zdravili, terapijo, bližino in tolažbo. Cerkev pomaga z zakramenti in ustanovami. Koliko lepih dogodkov smo doživeli v komuni, ko smo pomagali tolikim zavoženim življenjskim zgodbam zopet na pravo pot. Odprimo se Svetemu Duhu Tolažniku in trdno stopimo na pot življenja. Nikoli in nikakor na pot totalne smrti, kar zavesten hoten samomor je.

26. 5. 16.00 Zaplaz praznovanje god blaženega Alojzija Grozdeta

Dan po sv. birmi v naši škofiji z veseljem in globoko vero praznujemo god našega prvega priznanega mučenca bl. Alojzija Grozdeta. Slovesno sv. mašo bo vodil naš škof msgr. dr. Andrej Saje. Ker ga na birmo k nam ne bo, je prav, da poromamo na Zaplaz. Tam bomo počastili mladega mučenca in zavetnika mladine. Po slovesnosti se še srečali s škofom, da se pogovorimo in nas blagoslovi.

Takoj po razglasitvi za blaženega smo sklenili, da se naj birmanci v sklopu priprave gotovo podajo na Zaplaz. Zato je prav, da ne rečem obvezno oditi na to božjo pot. Upam, da bodo pot zmogli tudi prvoobhajanci. Skupaj bi krenili z avtobusom 13.30 iz avtobusne postaje pri gasilnem domu. Prijave zbiramo do 22. 5. zvečer.

2. 6. 2024 ob 10.00 sveto obhajilo

Naših osem prvoobhajancev se vneto pripravlja za prejem svetega zakramenta. Seveda je še veliko tega za postoriti in izvedeti, vendar je ljubezen in hrepenenje tako veliko, da se lahko tudi kje malo popusti v upanju, da se bo z leti dodalo in nadgradilo. Bistveno je, da tem našim mladim vernikom čim prej omogočimo telesni stik z Odrešenikom. Zato vabimo vse vernike še zlasti sorodnike in predvsem botre, da se dnevno zavzemamo za prejemnike tako sv. birme, kot sv. obhajila. Temu primerno je treba pripraviti tudi farno cerkev in okolico. Ne bojmo se žrtvovati nekaj časa tudi v večjo čast in hvalo božjo.

Ali smo zmožni naplesti nekaj vencev do birme?

Če se vsaj malo potrudimo, bi nam tudi to uspelo, le lotiti se je treba. Zanimivo, da so razen Sare vsi iz bivše župnije Spodnji Log – Nemška Loka. Kljub temu je prav, da sodeluje vsa župnija. Povežite se med seboj in ukrepajte. To skupno krašenje nas povezuje in ob spletanju vencev se lahko marsikaj pogovorite ter zapojete Bogu in Mariji na čast, a sebi v zadovoljstvo in korist.

Dela na cerkvi sv. Vida v Lazih

Dela na cerkvi sv. Vida v Lazih so lepo stekla. Sedaj moramo še postaviti železen oder na zvonik in dobiti opeko, da se bo nadaljevalo in upajmo enkrat srečno končalo. Kar moremo, naredimo sami, ko utegnemo. Ko pride opeka, bomo rabili še nekaj pridnih rok, da kritino razporedimo po vsej strehi. Druge izvajalce je treba običajno počakati, da pridemo na vrsto. Tako je pač na tem svetu.

Leto molitve kot priprava na sveto leto 2025

Na dan Gospodovega vnebohod 9.5.2024 je papež Frančišek predstavil bulo za prihajajoče sveto leto. V njej so datumi kdaj se bodo odprla svetoletna vrata in nato ob koncu zaprla. Za nas je pomembno predvsem povabilo k molitvi, da bi dogodki v svetem letu obrodili čim več duhovnih sadov. Gre za vse nas, da poživimo vero. Predvsem naj pomagamo tistim, ki svojo vero še komaj kaj prakticirajo, da bi se le zopet približali Cerkvi in Bogu. Torej pridno molimo ter pomagajmo sebi in bližnjemu.

Spored bogoslužja in mašni nameni

P 13. 5. 16.00 Trg pogreb † Jože Rade
T 14. 5. 19.00 Pr † Ivan, Edo ter Tanja Mihelič in za zdravje
S 15. 5. 19.00 Trg † Ivanka Samec n. Danica
Č 16. 5. 19.00 1 SL za dobro pripravo birmancev in prvoobhajancev
P 17. 5. 19.00 2 Rd † Marica in Jože Mihelič
S 18. 5. 19.00 3 Trg † Jože Rade 7. dan
N 19. 5. 10.00 4 Trg Binkošti za farane in dobrotnike
P 20. 5. 19.00 5 Pr † Tanja 2. obl. in vsi rajni Šepoči
T 21. 5. 19.00 6 Zg † Franc Turk 1. obl.
S 22. 5. 18.00 7 Trg za dobo predstavitev naših birmancev
Č 23. 5. 19.00 8 Rd morda spregledane sv. maše
P 24. 5. 19.00 9 Zg na čast Mariji pomagaj za priprošnjo in zahvalo
S 25. 5. 10.00 Trg na čast Svetemu Duhu za vodstvo v življenju
† Rudi Maurin umrl v ZDA Deskova vas
N 26. 5. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

18. 5. ob 19.00 seja ŽP S in Ž K: Smo tik pred birmo pa se je treba nekoliko dogovoriti za samo izvedbo in podporo družinam.
Kaj bomo povedali na srečanju z generalnem vikarjem g. Petrom Kokotec po spraševanju. Kako vidimo našo župnijo sedaj in v bodoče.

Devet dnevnica pred birmo od 16. do 24. 5.
To je naj lepši in naj intenzivnejši čas priprave na prejem sv. zakramenta. Letos bo nekaj časa potekala skupaj pred binkoštno devet dnevnico. Prvi so jo opravili apostoli skupaj z ženami in Marijo. Po njih posnemamo tudi mi.  Pričeli bomo v Trgu in zaključili v Zagozdacu pri Mariji, v obeh cerkvah imamo lepo podobo binkoštne dvorane, ko je nad zbrane v molitvi prišel Sveti Duh.
Predvsem gre za to, da se z molitvijo pogovorom in prošnjo pripravimo na prejem Svetega Duha. Naj ne bo nobenega birmanca, ki bi kakor koli izpustil kakšen dan zaradi važnejšega opravila. Vsi drugi ste seveda toplo povabljeni, da nas pri tem intenzivno podpirate z molitvijo.
Birmoval bo generalni vikar g. Peter Kokotec naš dolgoletni prijatelj in pomočnik že med komuno. Tudi sedaj gojimo prijateljske stike in marsikaj je lažje urediti, ko imamo na tako visokem škofijskem mestu.
G. škof msgr. dr. Andrej Saje ima neodložljiv opravek kot predsednik škofovske konference v Ljubljani na Rakovniku, kjer bodo praznovali 100 letnico posvetitve božjepotne cerkve Marije Pomočnice.

V maju za urejenost cerkve, kapel in župnišča skrbi Stari trg.