11. 5. - 4. velikonočna nedelja: Apd 13, 14. 43 – 52 / Ps 100 / Raz 7, 9. 14b – 17 / Jn 10, 27 – 30
18. 5. - 5. velikonočna nedelja: Apd 14, 21 – 27 / Ps 145 / Raz 21, 1 – 5 / Jn 13, 31 – 35
25. 5. – 6. velikonočna nedelja: Apd 15, 1 – 2. 22 – 29 / Ps 67 / Raz 21, 10 – 23 / Jn 14, 23 – 29
11. 5. – 4. velikonočna nedelja Dobrega Pastirja
Moje ovce poslušajo moj glas; jaz jih poznam in hodijo za menoj. Dajem jim večno življenje; nikoli se ne bodo pogubile in nihče jih ne bo iztrgal iz moje roke. Moj Oče, ki mi jih je dal, je večji od vseh, in nihče jih ne more iztrgati iz Očetove roke. Jaz in Oče sva eno.«
Že 62 let na 4. velikonočno nedeljo obhajamo svetovni molitveni dan za nove duhovne poklice. Nedelja se imenuje ned. Dobrega Pastirja, ker se Jezus sam tako imenuje v širšem odlomku današnjega Evangelija. Smo v času, ko so kardinali izvolili novega papeža Leona XIV. On je naslednik apostola Petra, ki je bil prvi Jezusov naslednik. Kardinali so odgovorno in hitro opravili svojo nalogo in izbrali tistega, ki ga je izbral Sveti Duh. Jezus kliče in izbira tudi ostale duhovnike, redovnike in misijonarje. Na neki način izbira in kliče tudi ostale pastoralne sodelavce.
V Evropi tako tudi pri nas smo duhovniki in redovniki čedalje bolj postarani in vse bolj redki. Verjetno zaradi zmanjšana rojstev je mladih čedalje manj. Zato je že matematično manj odziva. Še bolj verjetno vpliva mlačno razpoloženje do vere pa še kaj. Vse to nas nekako sili, da pomnožimo molitev in ostala prizadevanja za nove duhovnike, redovnike in misijonarje. Danes, ko to pišem 8. 5. smo imeli pri nas konferenco in med drugim še razpravljali, kako se bodo povezale župnije, ko nas bo še manj. Sedaj smo nekako navajeni, da ne rečem razvajeni, ker imamo duhovnika na razpolago, ki nam ustreže na naše običajne in posebne želje. Ravno zaradi teh privilegijev se kaže še bolj potruditi in goreče moliti, da bi tako čim dalj časa ostalo.
Predvsem se potrudimo in izkoristimo sedanje stanje ter radi obiskujmo sv. maše, verouk in ostale duhovne dogodke, da bo Dobri Pastir čutil našo hvaležnost in nam še v naprej pošiljal dovolj duhovnikov, redovnikov in misijonarjev ter dobrih ljudi, ki nam bodo pomagali konkretno živeti našo vero. Tega bo tudi novi papež vesel.
4. 5. – 3. velikonočna nedelja
Ko je šel ven, je Jezus rekel: »Zdaj je Sin človekov poveličan in Bog je poveličan v njem. Če je Bog poveličan v njem, ga bo tudi Bog poveličal v sebi; in poveličal ga bo takoj. Otroci, le malo časa bom še z vami. Iskali me boste, in kakor sem rekel Judom, zdaj pravim tudi vam: Kamor grem jaz, vi ne morete priti. Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj! Po tem bodo vsi spo¬znali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen.«
Evangelist Janez nam zopet malo postreže z teologijo, ko navaja Jezusova opozorila, kaj se bo kmalu zgodilo. Nato pa da novo zapoved, da se moramo tako ljubiti, kot nas ljubi On. Ta ljubezen ni le v lepih besedah, ampak gre do konca celo na križ za nas grešnike. Na dan vstajenja je učencema, ki sta bežala v Emavs zatrdil: »Ali ni bilo potrebno, da je šel Mesija na ta način v svojo slavo!« Torej je krščanska ljubezen močnejša od smrti. Pri velikloduhovniški molitvi na veliki četrtek se je zahvaljeval Očetu, da ni nikogar izgubil, razen odpadnika Juda Iškarjota. Po prihodu Svetega Duha pa je najprej bil mučen sv. Štefana in nato še vsi apostoli ter premnogi kristjani. Žal to traja vse do danes, ko je dnevno preganjanih in mučenih več, kot na pričetku naše krščanske vere. To so pričevalci vere, ki so veliko pretrpeli in tudi šli v svojo slavo.
Zakaj nam je potrebna taka - Kristusova ljubezen? Da se ne bi nikoli nikomur maščevali. Jezus je med mučenjem molil za tiste, ki so ga pribijali na križ. Tudi kristjani vedno molimo za svoje preganjalce in darujemo svoje stiske ter težave zaradi vere prav za spreobrnjenje preganjalcev. Te dni berem knjigo rajnega papeža Frančiška Življenje. Opisuje kako je on živel svoje redovništvo, duhovništvo in papeštvo. Kako se je vedno trudil priti do najbolj oddaljeni in zapostavljenih ter preziranih. Najtežje pa mu je bilo za časa korone, ko je sam molil na praznem, trgu sv. Petra za ves svet zlasti obolele.
Srečanje gasilcev na god sv. Florjana 4. 5. 2025
Zbralo se naj je lepo število, žal pa so mnogi manjkali, ali prišli v civilu. Gasilstvo je naša najbolj razširjena in tudi najbolj potrebna nevladna organizacija. Znan je naš rek. 'Slovensko je biti gasilec'! Zato toplo polagam na srce vsem, da držimo skupaj in se le radi udeležimo vsake priložnosti, da utrdimo svoje vrste. Le tako bomo tudi mlade obdržali med seboj tudi ko odrastejo. Zlasti, ker so zelo uspešni na vseh tekmovanjih.
Prvo sveto Obhajilo
Pred nami je eden najlepših dogodkov v cerkvenem letu, ko bo šest naših mladih prvikrat pristopilo k angelski mizi. Za ta namen se je treba dobro pripraviti. Zato vabim starše, da se resnično potrudite in omogočite otrokom res reden verouk in predvsem udeležbo pri nedeljski sv. maši.
V ta namen bo tudi tri dnevnica četrtek, petek in sobota pred dogodkom. Dogodek je v mesecu maju, ko s šmarnicami slavimo Devico Marijo. Gre za to, da skupaj z Marijo kakor apostoli pred binkoštimi tudi mi molimo za čim bolj vreden prejem prvega in tudi nadaljnjimi obhajili.
Nekaj posebnega bo svetoletno romanje prvoobhajancev ter svojcev v svetoletno cerkev v Črnomlju, ki bo v petek 30. 5. ob 18.00. Najprej bo kratka ura molitve in nato slovesna sveta maša. Mnogi otroke starši vozite na vaje in tekmovanja povsod. Potrudite se, da jih pripeljete tudi na to svetoletno romanje, da se srečajo z večino naših belokranjskih prvoobhajanci.
Pričelo se je naše jubilejno praznovanje ob 777 letnici župnije
6. 5. Smo postavili slavolok, ki nas bo spominjal na naše številne okrogle jubileje. 10. 5. je minilo 777 let od podpisa ustanovne listine v Ogleju. Na drugi starani je najprej 57 let župnikove starosti 23. 6. 1950. Potem 60 let gasilstva avgusta 1965. 50 let Oznanil g. Kebe Janez jih je pričel pisati v svojem drugem letu, ko je bil tu župnik torej 1975. 40. let duhovnik, posvečen sem 29. 6. 1985. 35 let župnik, v Polane sem prišel 14. 8. 1990. in 20 let Karitas. 18. 10. 2005 sva skupaj z Katico srečala p. Svetozarja Kraljevića v Međugorju, ki nam je obljubil pomoč pri ustanovitvi komune Tav. Takrat je bila tudi dana realna možnost ustanovitve naše Karitas, ki je je končno formalno zgodila 28. 2. 2006.
To so zelo lepe in pomembne obletnice, ki so dodobra spremenile našo Poljansko dolino in mnoge posameznike. Župnija je skozi dolga stoletja vplivala na bitje in žitje v teh odročnih krajih. Meni osebno se je življenje zasuknilo jeseni 1979 še bolj pa s posvečenjem 1985, dokončno pa z prihodom med vas. Zato se velja še in še zahvaljevati.
Papež Leon XIV.
Kardinal Robert Francis Prevost, ki je postal papež Leon XIV., je bil rojen v ZDA, velik del življenja pa je preživel kot misijonar v Peruju. Njegova stališča naj bi bila podobna stališčem njegovega predhodnika papeža Frančiška. Je prvi papež iz ZDA in prvi iz reda avguštincev. Poleg angleščine govori tudi špansko in italijansko.
Bogu hvala! Molimo zanj. Aleluja!
Spored sv. maš in bogoslužja
| P 12. 5. | 19.00 | Pr † Tanja, Darinka in vsi rajni Šepoči |
| T 13. 5. | 19.00 | Zg na čast fatimski M B za zdravje |
| S 14. 5. | 19.00 | Trg na čast nadangelom Rafaelu, Mihaelu in Gabrielu |
| Č 15. 5. | 19.00 | Čeplje † Dragica in vsi rajni Matjašec obl. |
| P 16. 5. | 7.00 | Trg za duhovne poklice in rajne duhovnike |
| S 17. 5. | 19.00 | Rd † rajni Županovi D. Radenci |
| N 18. 5. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike |
| P 19. 5. | 19.00 | Pr po namenu župnika |
| T 20. 5. | 19.00 | Zg za zdravje čebel in čebelarjev |
| S 21. 5 | 19.00 | Trg † Katarina in Anton Štefanc n. p. F S |
| Č 22 .5. | 19.00 | Pr Po namenu N M |
| P 23. 5. | 19.00 | Rd † Jože Šterbenc obl. Gorički n sestra Anka |
| S 24. 5. | 11. 00 17.00 |
Krst Nola Marija Frankovič S L za blagoslov in stanovitnost v veri prvoobhajancev |
| N 25. 5. | 10.00 | Trg Prvo sveto obhajilo za farane in dobrotnike |
Kako je minila konferenca 7. 5. 2025? Najprej se iskreno zahvalim vsem, ki ste kakorkoli prispevali, da je lepo potekalo in bilo tudi koristno. Najprej Zagozdačanom Tonetu, Srečku z ekipo za slavolok, ki nas bo opominjal na naše jubilejno leto. Potem Katici, ki je mobilizirala pevce in gospodinje, da so prinesle za bogato malico pa tudi kuharici Anki in Anici. Hvala tudi ostalim vernikom, ki ste prišli k sv. maši. Duhovniki so se lepo počutili in na koncu prisluhnili razlagi o zakristijski omari, ki je dobila končni izgled.
Somaševali smo za nove duhovne poklice in novega papeža, saj so kardinali ravno ta dan vstopili v konklave. Potem smo razpravljali o tekočih zadevah v zvezi s svetim letom in ureditvi župnij, ko bomo starejši duhovniki obnemogli, mladih pa je premalo, da bi zasedli vsa mesta. Bogu hvala za vse ter priporočilo da strnemo vrste zlasti v juniju, ko bo večino obletnic.
17. 5. ob 9.00 Črnomelj dekanijski dan za duhovne poklice: Vsaka dekanija je poklicana, da se nekje zbere in skupaj moli za nove duhovne poklice. Zato se bomo zbrali v svetoletni cerkvi in združeno molili.
30. 5. ob 18.00 Črnomelj svetoletno romanje prvoobhajancev: To je nekaj novega, da bi vsi mladi kristjani, ki so prvič pristopili k sv. obhajilu. Torej pridite skupaj s svojimi starši, da se zahvalimo za ta največji dar, kar ga lahko v življenju prejme samega Gospoda.
V maju skrbijo za red in cvetje v cerkvi Paka Predgrad in Jelenja vas.