25. 5. – 6. velikonočna nedelja: Apd 15, 1 – 2. 22 – 29 / Ps 67 / Raz 21, 10 – 23 / Jn 14, 23 – 29
1.6. – 7. velikonočna nedelja: Apd 7, 55 – 60 / Ps 97 / Raz 22, 12 – 14. 16 – 17. 20 / Jn 17, 20 – 26
8. 6 – BINKOŠTI: Apd 2, 1 – 11 / Ps 104 / Rim 8, 8 – 17 / Jn 14, 15 – 16. 23 – 26
25. 5. – 6. velikonočna nedelja PRVO SVETO OBHAJILO
Jezus je odgovoril in mu rekel: »Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem. Kdor me ne ljubi, se ne drži mojih besed; in beseda, ki jo slišite, ni moja, ampak od Očeta, ki me je poslal. To sem vam povedal med tem, ko še ostajam pri vas. Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal. Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši. Slišali ste, da sem vam rekel: ›Odhajam in pridem k vam.‹ Če bi me ljubili, bi se razveselili, da grem k Očetu, saj je Oče večji od mene. In zdaj sem vam povedal, preden se zgodi, da boste verovali, ko se zgodi.
DRAGI PRVOOBHAJANCI, DANES JE VAŠ NAJLEPŠI DAN, KI SE GA ZAVEDATE. NAJVAŽNEJŠI JE BIL KRSTNI DAN, A TEGA SE NE SPOMINJATE. DANES PA STE Z JEZUSOM IZ OČI V OČI IN IZ SRCA DO SRCA, KO BO VSTOPIL TUDI V VAŠE TELO. Nič hudega, če še vsega ne razumete. Važno je, da čutite Jezusovo bližino in ljubezen. On nam danes govori: : »Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem.« Zato Vas lepo vabim, da radi pridete k sv. maši, ker On komaj čaka, da pride k Vam. Vsi Vam iz srca čestitamo!
Apostoli so postali otožni, ko jim je Jezus razlagal, da bo kmalu odšel od njih, a On jim zagotavlja, da je tako pač določeno in za njih ter za nas naj bolje. Obljublja Svetega Duha in mir, ki ga drugje nikjer ne moremo prejeti. Pogoj je pristna ljubezen, tako kot nas je On ljubil in nas ljubi Oče, ki v vrtu Getcemeni ni uslišal triurne goreče molitve svojega Sina, naj gre kelih trpljenja mimo njega. Jezus je moral izpiti trpki kelih trpljenja in smrti, da je šel na ta način v svojo slavo, da mi lahko pridemo v nebesa.
29. 5. Vnebohod
Rekel jim je: »Tako je pisano: Mesija bo trpel in tretji dan vstal od mrtvih, in v njegovem imenu se bo oznanilo vsem narodom spreobrnjenje v odpuščanje grehov, s čimer bodo začeli v Jeruzalemu. Vi ste priče teh reči. In glejte, jaz pošiljam na vas obljubo svojega Očeta; vi pa ostanite v mestu, dokler ne boste odeti v moč z višave.« Peljal jih je ven proti Betaniji. Povzdignil je roke in jih blagoslovil. Medtem ko jih je blagoslavljal, se je odmaknil od njih in se vzdignil v nebo. Oni pa so se mu poklonili in se v velikem veselju vrnili v Jeruzalem. Bili so ves čas v templju in so slavili Boga.
Jezus se je učenem zadnjič prikazal na Oljski gori. Ponovno jim je zatrdil, da je moral spolniti vse prerokbe stare zaveze in opraviti odrešenjsko delo. Najprej pouk, nato trpljene, smrt, vstajenje in končno vnebohod. Ko pa prejmejo Svetega Duha, ki ga bo poslal Oče, bodo postali njegove priče v Jeruzalemu, Judeji in do skrajnih mej sveta. Apostoli so Jezusu zaupali in dobro opravili svoje delo. Sedaj smo na vrsti mi. Čeprav se v naši domovini zadnje čase zelo staramo in Slovenci izumiramo, smo resno povabljeni, da nadaljujemo in poskrbimo, da veselo oznanilo doseže vse ljudi, ki si želijo priti v nebesa. Novi papeže Leon XIV. nam je resnično pravi izziv. Je član redovne skupnosti Avguštincev, potem misijonar nato škof pa kardinal in končno papež. S svojo ameriško širino in sproščenostjo pa z našo molitveno podporo nam bo še marsikaj uspelo. Bog daj tudi za nas kaj dobrega.
1.6. – 7. velikonočna nedelja
Toda ne prosim samo za té, ampak tudi za tiste, ki bodo po njihovi besedi verovali vame: da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju, da bo svet veroval, da si me ti poslal. In jaz sem jim dal veličastvo, ki si ga dal meni, da bi bili eno, kakor sva midva eno: jaz v njih in ti v meni, da bi bili popolnoma eno. Naj svet spozna, da si me ti poslal in da si jih ljubil, kakor si ljubil mene. Oče, hočem, naj bodo tudi ti, ki si mi jih dal, z menoj tam, kjer sem jaz, da bodo gledali moje veličastvo, ki si mi ga dal, ker si me ljubil pred začetkom sveta. Pravični Oče, svet te ni spoznal, jaz pa sem te spoznal in ti so spoznali, da si me ti poslal. In razodel sem jim tvoje ime in jim ga bom razodeval, da bo ljubezen, s katero si me ljubil, v njih in bom jaz v njih.«
Še vedno beremo Jezusov velikloduhovniški govor oziroma molitev pri zadnji večerji. Jezus prosi za apostole in njihove naslednike ter vse vernike, ki ga bodo spoznali, se dali krstiti in vztrajali v veri ter tako bili deležni Njegove ljubezni.
Ljubezen je silno raznoliko dejstvo, ki lahko premakne gore pa tudi naredi veliko gorja. Zato Jezus poudarja, da moramo ljubezen vedno živeti v skladu z njegovo voljo in po njegovem vzorcu. Da je vedno nesebična, ki se podarja zastonj, brez preračunljivosti.
Lep zgled tako delujoče ljubezni v praksi je tudi novi papež Leon XIV. Iz severnoameriškega udobja se je podal v misijone v perujsko revščino in vsestransko pomanjkanje. Tam se je razdajal, kot vsi pravi misijonarji, dokler ga niso poslali kam drugam in postavili na odgovorne službe. Zadnje dve leti je bil odgovoren za škofe. Sedaj pa je odgovoren za vse katoličane, kristjane in ves svet. Lepo ga je videti in poslušati, ker ne deluje, kot bi se sam sebi smilil zaradi tolikšne odgovornosti, ampak izkoristi vsak prosti trenutek, da še kaj opravi 'privat', dokler ga služenje čisto ne posrka in da na razpolago vsem svetu.
Bodimo Bogu hvaležni zanj in radi molimo, da bo zmogel in nam lahko dolgo služil tern nas morda celo obiskal v naši slovenski realnosti.
Pričelo se je naše jubilejno praznovanje ob 777 letnici župnije
Predvsem je treba marsikaj pospraviti in očistiti. Težko je natančno ugotoviti število oken na župnišču in domu Tav, kaj šele vsa lepo praznično pomiti. Kako jih je šele župnik vsa razen strešnih naredil? Pa jih je in jih bomo tudi zrihtali za tako velik praznik, brez godrnjanja, kot tudi on ne godrnja.
Toplo priporočam romanje prvoobhajancev
Za naše maloštevilne prvoobhajance naj bo to srečanje z večjo množico vrstnikov. To bo prvo svetoletno romanje prvoobhajancev ter svojcev v svetoletno cerkev. Torej gremo v petek 30. 5. v Črnomelj. Ob 18.00 bo kratka ura molitve in nato slovesna sveta maša. Mnogi otroke starši vozite na vaje in tekmovanja povsod. Potrudite se, da jih pripeljete tudi na svetoletno romanje, da se srečajo z večino naših belokranjskih prvoobhajanci. V naši dolini nas je vse manj, vendar število vernikov po svetu narašča. Menda nas je katolikov že milijarda in štiristo milijonov. Naj dobijo otroci občutek, da nismo sami niti v manjšini.
Novi nuncij v Sloveniji
Prva odločitev papeža za nas, upajmo, da bo boljši od sedanjega, ki odhaja.
Luigi Bianco je rojen v Italiji, v Montemagnu, 3. marca 1960. V duhovnika je bil posvečen 30. marca 1985 za škofijo Casale Monferrato. Na Papeški univerzi Urbaniana v Rimu je doktoriral iz kanonskega prava. 1. julija 1989 je stopil v službo Svetega sedeža, nato pa služboval na apostolskih nunciaturah v Italiji (1989-1991), Egiptu (1991-1994), Argentini (1994-1999), na Hrvaškem (1999-2002), v Španiji in Andori (2002-2009). K nam pride v juniju.
Spored sv. maš in bogoslužja
|
P 26. 5. |
7.00 |
Pr † Marijan Kalčevič obl. |
|
T 27. 5. |
19.00 |
Por. Vsi rajni Miketič Krotci |
|
S 28. 5. |
19.00 |
Por. Za pravilno odločitev otrok |
|
Č 29. 5. |
19.00 |
Port. vnebohod zarajne duhovnike in duhovne poklice |
|
P 30. 5. |
19.00 |
Črnomelj za prvoobhajance |
|
S 31. 5. |
20.00 |
Trg † Jožef Kovše Zreče |
|
N 1. 6. |
10.00 |
Trg za farane in dobrotnike |
|
P 2. 6. |
20.00 |
Pr † Pavel in Julijana Veselič obl. Paka 1 |
|
T 3. 6. |
20.00 |
Zg † Družina Mihelič |
|
S 4. 6. |
20.00 |
Koroška v zahvalo za 40 let duhovništva |
|
Č 5. 6. |
20.00 |
Čeplje † Starši Rauh Vimolj |
|
P 6. 6. |
20.00 |
Rd † Jože in družina Mihelič D. Rd. |
|
S 7. 6. |
20.00 |
S L † rajni Perko, Makše in Činkelj |
|
N 8. 6. |
10.00 |
Trg Binkošti za farane in dobrotnike |
30. 5. ob 18.00 Črnomelj svetoletno romanje prvoobhajancev: To je nekaj novega, da bi poromali mladi kristjani, ki so prvič pristopili k sv. obhajilu. Torej pridite skupaj s svojimi starši, da se zahvalimo za največji dar, kar ga lahko v življenju prejmemo – samega Gospoda. Otroci in svojci lahko prejmejo tudi svetoletni odpustek pod običajnimi pogoji, ki so: spoved obhajilo obisk svetoletne cerkve in molitev po papeževem namenu Vero, Očenaš, Zdravo Marijo in Slava Očetu. Se bomo potrudili?!
31. 5. ob 20.00 seja ŽPS in Ž K: Gre za nujen pogovor in dogovor, kako se bomo lotili priprave našega velikega jubileja 777. Treba je določiti, kaj je moramo pospraviti, popraviti, odpraviti in na novo urediti. Za vsako opravilo je treba določiti izvajalce in odgovornega ter čas opravila. Morda se sliši malo panično pa je ni treba zganjati. Predvsem pridite tisti, ki ste pripravljeni kaj storiti za našo starodavno župnijo in nje jubilej. Potem se bomo že zmenili kako naj se lotimo in razporedimo. Jaz seveda pripravljam potrebne zadeve, le vsega sam ne zmorem in tudi ne smem. Tako velik dogodek mora pritegniti čim več vernikov, ker je skrb za urejenost župnije dolžnost vsakega vernika, da prispeva po svojih močeh tisto, kra zmore in kar zna.
1. 6. ob 16.00 Zaplaz slovesni god bl. Lojzeta Grozdeta: Prične se že ob 15.00 z molitveno uro in spovedovanjem. Praznično sv. mašo bo vodil msgr. Turnšek. Izkoristite za svetoletno romenje.
V juniju skrbijo za farno cerkev in ostalo Zagozdac in Podgori.