22. 6. – 12. nedelja med letom: Zah 12, 10 – 11; 13, 1 / Ps 63 / Gal 3, 26 – 29 / Lk 9, 18 – 24
29. 6. – Peter in Pavel: Apd 12, 1 – 11 / Ps 34 / 2 Tim 4, 6 – 8. 17 – 18 / Mt 16, 13 – 19
6. 7. – 14. nedelja med letom: Iz 66, 10 – 14 / Ps 66 / Gal 6, 14 – 18 / Lk 10, 1 – 12. 17 – 20
22.6. – 12. nedelja med letom
Ko je nekoč na samem molil, so bili z njim učenci in vprašal jih je: »Kaj pravijo množice, kdo sem?« Odgovorili so: »Janez Krstnik, drugi: Elija, spet drugi pa, da je vstal eden od starodavnih prerokov.« Nato jim je rekel: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Peter je odgovoril: »Božji Maziljenec.«
Strogo jim je prepovedal, da bi to komu pripovedovali. Rekel je: »Sin človekov mora veliko pretrpeti. Starešine ljudstva, véliki duhovniki in pismouki ga bodo zavrgli in umorili, in tretji dan bo obujen.« Vsem pa je govoril: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo rešil.
Ko je Jezus že nekaj časa oznanjal božje kraljestvo, je Vprašal apostole, kaj slišijo pri ljudeh glede njega. Odgovor je bi raznolik, kot smo raznoliki ljudje, ki vsak po svoje razumemo in si po svoje predstavljamo. Peter je najbolj natančno zadel …
Ta dogodek poznamo in tudi v nedeljo na praznik apostolov Petra in Pavla se bomo zopet pomudili o tem. V resnici si moramo večkrat vsi postaviti to vprašanje, ker je to osrednje vprašanje. Kakšen odnos imamo do Boga? Kdo je za mene in kdo sem jaz za Njega?
Janja Janezova nam je na praznovanju 777 navedla veliko različnih odgovorov, kako so v dolgi zgodovini naše župnije ljudje odgovarjali na to osrednje vprašanje. Ne z neko naučeno modrostjo, ampak z občutkom, da je to nekaj velikega svetega in odločilnega za njihovo življenje. Skozi vso zgodovino o veri razpravljajo veliki učenjaki in nazadnje morajo priznati, da gre za največjo skrivnost. Mi preprosti verniki pač prihajamo k sv. maši in drugim zakramentom, da naredimo v zahvalo tisto, kar najbolj znamo in damo, kolikor največ zmoremo, kljub vsem križem in težavam. Prav take nas ima Bog najrajši. Zato ostanimo pristni in konkretni.
29. 6. Sveti Peter in Pavel
Ko je Jezus prišel v pokrajino Cezareje Filipove, je spraševal svoje učence: »Kaj pravijo ljudje, kdo je Sin človekov?« Rekli so: »Eni, da je Janez Krstnik, drugi, da Elija, spet drugi, da Jeremija ali eden izmed prerokov.« Dejal jim je: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Simon Peter je odgovoril; rekel mu je: »Ti si Mesija, Sin živega Boga.« Jezus pa mu je dejal: »Blagor ti, Simon, Jonov sin, kajti tega ti nista razodela meso in kri, ampak moj Oče, ki je v nebesih. Jaz pa ti povem: ›Ti si Peter in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev in vrata podzemlja je ne bodo premagala. Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva; in kar koli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih; in kar koli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih.‹«
Danes na praznik prvakov apostolov še enkrat Matej bolj natančno razloži dogodek, ko Jezus povpraša za javno mnenje jih anketira. Peter ustreli: »Ti si Mesija, Sin živega Boga.« Jezus ga pohvali ter opozori, da odgovor ni zrastel na njegovem zelniku, ampak je milostni dar. Da, vera je milostni dar in župnija ter duhovništvo je tudi milostni dar. Zato se zanj zahvaljujemo sproti vsako nedeljo, še posebej od večjih praznikih in dogodkih…
To pomeni, da ne tehtamo med enakimi danostmi. Glede vere se ne moremo odločati, kaj bomo danes kuhali, ali na katero prireditev bomo šli. To so enakovredne zadeve, ki jih lahko prestavljamo in premetavamo, kam se nam najlepše izide. Vera je postavljena višje nad vse te dnevne obveznosti, oziroma priložnosti. Vera nas postavlja nad naravne zakonitosti, ker nam omogoča preživeti smrt in nas vodi v nebesa. Zato tu ni tehtanja niti pogajanja.
Če se še malo povrnem, k Janjinemu nagovoru, so se naši predniki bolj zanašali na občutek. Ni bilo debete, kaj bi, kaj ne bi. Za preživetje so se morali še kako potru-diti in spopadati z vsemogočimi težavami. Kljub temu je bila vera na prvem mestu. Ob nedeljah in praznikih se je vedelo, katero je glavno opravilo. V naši župniji je veliko prispeval grof za gradnjo številnih cerkva, a verniki so se zavedali, da morajo tudi oni dati vse od sebe, če prav samo 'dva novčiča'.
Zato se tudi mi danes le vprašajmo, kaj jaz pravim, kdo je za mene Jezus in Cerkev, novi papež, škof, župnik, župnija, zakramenti? Kaj mi to pomeni? Kam me to pelje? Petru je pomagal Bog Oče. Tudi nam želi pomagati isti Oče, le vzeti si je treba nekaj časa za resen razmislek. Škof msgr. Andrej starejši je 14. 6. blagoslovil še tri podobe v naši zakristiji. Jezus stoji pred mojimi vrati in trka, če mu odprem, bo stopil k meni in večerjal z menoj ter v večnosti jaz z Njim. Naloga žive Cerkve – duhovnikov in ozaveščenih vernikov je biti 'ojačevalec', da bi vsak slišal to tiho trkanje na vrata naših src. Če slišimo, bomo ja odprl nebeškemu gostu, naj vstopi. Ne bojmo se, ker imamo ne pospravljeno tako rekoč pravo štalo. On se je hotel roditi ravno v štali. Pustil se je celo po krivem obsoditi in križati. Pote je premagal smrt in nam ob vstajenju zažele mir, ki ga nihče drugi ne more dati. Ko bo ob koncu časov prišel postaviti vsako stvar na svoje mesto, nam bo dejal: bil sem lačen, žejen, tujec, nag, bolan in v ječi. Tako preoblečen trka sedaj na naša vrata. Enkrat v taki, drugič v drugačni potrebi. Bodimo pozorni in ne preslišimo njegovega trkanja.
Kako je bilo ob 777 letnici župnije?
Lepo.
Zelo sem vesel, da smo ravno v svetem letu praznovali to lepo obletnico in skoraj takoj za tem praznujemo še nekaj drugih okroglih obletnic, ki zadevajo župnika. Iskrena hvala in zahvala vsem, ki ste se kakorkoli prikazali in izkazali. Ne upam si naštevati po imenih, ker bi verjetno koga pozabil, ali zamenjal nivo pomembnosti opravila. Pred Bogom smo vsi pomembni in dobrodošli, da damo na razpolago svoje talente in druge zmogljivosti. Zato hvala lepa vsem in za vse.
Doživeli smo zelo lepo bogoslužje, tehten nagovor, pronicljiv uvod, inovativno razlago gradnje naših cerkva in zelo lepo ubrano petje. Tudi Lazarci so nas lepo pričakali in drugi dan lepo sprejeli ob Vidovem žegnanju. Res Bogu hvala in naj vsakomur povrne za njegov trud.
Ker je bilo tudi nekaj kritik in slabe volje, da se nismo mogli uskladiti, zapišem svoje mnenje. Že ob Božji besedi sem malo nakazal, da moramo imeti dobro umerjeno lestvico vrednot, kaj mora kristjan in vernik dati na prvo mesto. Če župnija obhaja tako visoko obletnico, bomo ja vsi stopili skupaj in praznovali skupaj. (Če bi na hrvaškem obhajali desetkrat manjšo obletnico, bi gotovo vsi ostali doma in praznovali). Ko načrtujemo v Cerkvi se moramo prilagoditi škofom, vendar je treba končni datum zapisati v novi koledar, ker se lahko ono dogovorjeno lani ne upošteva. (To se je zgodilo na prvo obletnico komune Tav. Škofa smo zastonj čakali, ker je imel opravek v Šmihelu, onega za k nam v starem koledarju od prejšnjega leta).
Škof je naravnost povedal, da sem jaz tukaj za sedaj zadnji samostojni župnik, ko obnemorem, bo nekdo prihajal iz Črnomlja. To nas še bolj obvezuje, da strnemo vrste in se potrudimo ter izkoristimo ta čas, ko še kaj zmoremo. Tukaj je bil novinar od Družine in mi zastavil kar nekaj vprašanj za večjo reportažo o naši župniji, ki bo pozneje. Na mnoga vprašanja nisem mogel odgovoriti pritrdilno, ker nas je tako malo in smo tako raztreseni po našem terenu ob svojih cerkvah. Moramo se vaditi priti v farno cerkev in za njo čim več postoriti sami. Jaz bom z veseljem še kaj pomagal in prispeval toda po 75 letu ne gre na boljše ampak vse bolj navzdol?!
Zlasti prosim starše, navajajte otroke hoditi v farno cerkev k sv. maši in k ostalim dejavnostim. 30. 6. se prične tabor Valovi poletja. Potem se bo zvrstilo še kar nekaj skupin skavtov. Ne bojte se priti zraven, da otroci vidijo tudi drugačne načine preživljanja počitnic. Sicer jih zaposlite tudi doma okro hiše in na njivah, ali vsaj na vrtu.
Nebeški blagoslov naj blagoslavlja ta kraj in vse, ki v njem prebivajo!
Spored sv. maš in bogoslužja
| P 23. 6. | 20.00 | Pr † Rudi Kobe 8. dan |
| T 24. 6. | 10.00 | Trg krst Adama, Dominika (pred 777 prvo žegnanje) |
| S 25. 6. | 10.00 18.00 |
Trg za domovino Zg † Peter Movrin 50 obl. in rajni Breseči |
| Č 26. 6. | 20.00 | Čeplje † Roza Movrin 8. dan |
| P 27. 6. | 8.00 | Rd † Jože Kobe in Marko Dajčman |
| S 28. 6. | 20.00 | Trg † Marija Šmalcelj obl. ned. ki ne boste v SL |
| N 29. 6. | 10.00 | Spodnji Log Petrovo za farane in dobrotnike |
| P 30. 6. | 19.00 | Jakovini v zahvalo za 40 let duh † Jože in Ana Pavlak. |
| T 1. 7. | 20.00 | Zg † Tončka Šterbenc 30. dan |
| S 2. 7. | 20.00 | Pr za srečen porod |
| Č 3. 7. | 20.00 | Trg po nameni N M |
| P 4. 7. | 20.00 | Rd † Darinka Farič obl. in rajni Kureti |
| S 5. 7. | 8.00 | S L † Marija in Anton Ficko obl. |
| N 6. 7. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike |
Ta deden se bo zvrstilo kar nekaj okroglih obletnic:
23. 6. ob 20.00 Pr 75 let župnika: sv. maša bo v Predgradu.
24. 6. ob 10.00 – Janez Krstnik: Verjetno je bila ravno na ta dan razglašena naša župnija pred davnimi 777 leti, ker je bila prva cerkev posvečena Janezu Krstniku. Kdor more, lahko pride, ta dan bomo podelili sv. krst Adamu Dominiku Verderber.
25. 6 ob 10.00 Dan državnosti: Somaševanje bo vodil župnik iz Iga, ker pridejo z njegovimi kolesarji. Z veseljem se bom pridružil in se zahvalil za našo domovino ter jo priporočil dobremu Bogu v naprej in za mir na svetu.
29. 6. ob 10.00 – Spodnji Log žegnanje: Ker je ravno na nedeljo, bomo kar tam opravil nedeljsko in praznično sv. mašo. Upal sem, da mi bo upslo dokončati pod v cerkvi, pa so se dogodki tako zvrstili, da bomo lakirali po praznikih, ker bi med žegnanjem zoprno smrdelo po laku. Blagoslov in ofer bomo kljub temu opravili na praznik. Kdor ne zmore do Spodnjega Loga, naj pride v soboto zvečer v farno cerkev.
30. 6. ob 19.00 – Jakovini 40 let nove maše: Če bi šel za duhovnika po redni poti, bi bil sedaj že zlatomašnik. Seveda v tem primeru ne bi imel mizarskega znanja in delavnice, da bi bilo moje duhovništvo bolj 'normalno'. Nič mi ni žal za to, z veseljem naredim tisto, kar znam in z morem. Če vidite v tem kaj koristnega, bom zelo vesel vsakega, ki pride za menoj, da se skupaj zahvalimo za veliko milost biti Gospodov duhovnik in že 35 let župnik polanski..
V juliju skrbijo za farno cerkev Čeplje, Vimolj, Kralji, Nemška Loka.