14. 9. – Povišanje sv. Križa: 4. Mz 21, 4 – 9 Ps 78 / Flp 2, 6 – 11 / Jn 3, 13 – 17
21. 9. – 25. nedelja med letom: Am 8, 4 – 7 / Ps 113 / 1 Tim 2, 1 – 8 / Lk 16, 1 – 13
28. 9. – 26. nedelja med letom: Am 6, 1a. 4 – 7 / Ps 146 / 1 Tim 6, 11 – 16 / Lk 16, 19 – 31

14. 9. – Povišanje svetega Križa

Nihče ni šel v nebesa, razen tistega, ki je prišel iz nebes, Sina človekovega. In kakor je Mojzes povzdignil kačo v puščavi, tako mora biti povzdignjen Sin človekov, da bi vsak, ki veruje, imel v njem večno življenje. Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje.
Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil, ampak da bi se svet po njem rešil.
(Jn 3, 13 – 17)

Ta prizor imamo lepo upodobljen na naši novi zakristijski omari, ko Jezus pojasnjuje kdo v resnici je in kakšen pomen ima njegov prihod na svet. On bo s križem odrešil svet, nas pa vabi, da mu sledimo s svojimi križi.

Na 24. nedeljo med letom obhajamo slovesni praznik Povišanje svetega Križa. Odlomek iz Janezovega Evangelija prinaša del nočnega pogovora med Jezusom in Nikodemom. Ugleden član velikega zbora Nikodem se je na skrivaj sestal z Jezusom, da bi si prišel na jasno, kdo je On. In On mu je pojasnil božji odrešenjski načrt. Gre za Božji načrt in Božjo logiko. Bog tako močno ljubi svet in vse, kar je na njem, da je žrtvoval svojega Sina na križu. Ko so Izraelci s svojo nezvestobo razdražili Boga, da jih je zapeljal med strupene kače, je Mojzesu naročil narediti bronasto kačo in jo obesiti na drog. Kdor se je po smrtonosnem piku z vero zazrl v obešeno kačo, je preživel, drugače je v mukah umrl.

Kača na drogu je predpodoba Jezusa na križu. Njemu ni bilo prizaneseno, čeprav se je tri dolge ure pogajal z Očetom. Ni tega dolgo smo brali kako je Jezus zatrdil, da mora njegov učenec vsak dan vzeti na rame svoj križ. Torej ne gre samo za naše najbolj prepoznavno znamenje in simbol, ampak za dejstvo, da moramo vsi kristjani sprejeti del odgovornosti svoj križ. Vendar je bil Jezusov najtežji, ker je moral odplačati vse naše dolgove, ki si jih kopičimo z grehi.

21. 9. – 25. nedelja med letom

Nato je govoril svojim učencem: »Živel je neki bogataš, ki je imel oskrbnika in tega so mu zatožili, da zapravlja njegovo premoženje. Poklical ga je in mu rekel: ›Kaj slišim o tebi? Podaj obračun o svojem oskrbovanju, kajti ne boš več mogel biti moj oskrbnik.‹ Oskrbnik pa je rekel sam pri sebi: ›Kaj naj storim, ker mi gospodar jemlje oskrbništvo? Kopáti ne morem, beračiti me je sram. Vem, kaj bom storil, da me bodo ljudje sprejeli v svoje hiše, ko me bo gospodar odstavil od oskrbništva.‹ Poklical je dolžnike svojega gospodarja, ž posebej. In rekel je prvemu: ›Koliko si dolžan mojemu gospodarju?‹ Ta je rekel: ›Sto čebrov olja.‹ On pa mu je dejal: ›Vzemi svojo zadolžnico, brž sédi in zapiši: petdeset.‹ Spet drugemu je rekel: ›Koliko pa si ti dolžan?‹ Rekel mu je: ›Sto kadi žita.‹ Dejal mu je: ›Vzemi zadolžnico in zapiši: osemdeset.‹ In gospodar je pohvalil krivičnega oskrbnika, da je preudarno ravnal, kajti sinovi tega veka so do svojega rodu preudarnejši kakor sinovi luči. Jaz pa vam pravim: Naredite si prijatelje s krivičnim mamonom, da vas sprejmejo v večna bivališča, ko ta propade. Kdor je v najmanjšem zvest, je zvest tudi v velikem, kdor pa je v najmanjšem krivičen, je krivičen tudi v velikem. Če torej niste bili zvesti pri ravnanju s krivičnim mamonom, kdo vam bo zaupal, kar je resnično? In če niste bili zvesti pri tu¬jem, kdo vam bo dal, kar je vaše? Noben služabnik ne more služiti dvema gospodarjema; ali bo enega sovražil in drugega ljubil, ali pa se bo enega držal in drugega zaničeval. Ne morete služiti Bogu in mamonu.«
(Lk 16, 1 – 13)

Ta prispodoba je v resnici nekoliko nenavadna. Jezus pohvali prevarantskega oskrbnika, ki mu je zapravljal premoženje. Na koncu kariere ga je še okradel z zmanjšanjem postavk na zadolžnicah. (Če bi poznal našo vladajočo krmarilo, bi lahko zadevo še bolje podkrepil). Pa tudi ta je dovolj zgovorna. Jezus se čudi naši človeški naivnosti. V vsakdanjih zadevah smo zelo iznajdljivi in kreativni. Ko gre za najvažnejšo zadevo, našo končno usodo pa se včasih držimo dobesedno bebavo. Kakor da še nikoli nismo nič slišali o duši, o Bog in o večnosti. Tako velika skupina ljudi tudi kristjanov se zanaša samo na ta svet in svojo 'spretnost'. Računajo, da bo bomo tako, kakor se tukaj goljufamo, že prepričali vsevednega in pravičnega Boga.

Krivični oskrbnik je bil ob imenitno službo in kariero. Sam pri sebi pravi, da se mu delati kaj drugega ne ljubi, a beračiti ga je sram. Zato zagreši še eno podlost in se prilepi na dolžnike. Sedaj ga bodo morali oni preživljati. Jezus ga ne hvali, ker je še enkrat ogoljufal gospodarja, ampak, da se je dobro razumno znašel. Glede naše vere se čudi, da ne uvidimo nujnosti razumskega ravnanja tudi glede naše večnosti.

Sveto leto se vse hitreje bliža k svojemu izteku pa nekako ne opažamo, da bi se kaj bolj množično udeleževali sv. maše in romanj. Kakor, da nas geslo 'romarji upanja' ne nagovori. Prepričan sem, da večina upamo na nebesa, zato le poskrbimo zase.

Novo šolsko leto!? Verouk bo ob torkih

Urnik:

• 1., 2. in 3. razred ob 14.00
  • 4., 5. in 6. razred ob 14.30
  • 7., 8. in 9. razred ob 15.00

Glavni poudarek je na prvoobhajancih in birmancih. Za te se moramo še bolj potruditi, da čim bolj spoznajo vero in zakramente, ki jih bodo drugo leto prejeli. Če bodo na škofiji potrdili bo prvo sveto obhajilo v nedeljo 17. majam ob 10.00 in birma v soboto 23. maja ob 10.00.

Prispevek družine za materialne stroške je vsaj 40,00. Ko se bomo dokončno vpisali in prešteli, bom nabavil učbenike. Lahko pogledate doma, ali pri sorodnikih zlasti za birmo in najdete prejšnje, ki so še običajno v dobrem stanju.

Pri verouku je pomembno, da sodeluje vsa družina z rednimi pogovori o smislu življenja in o veri ter redno z otroci obiskuje nedeljske in praznične sv. maše.

Vseslovenska razstava jaslic v naši župniji

S Tonetom sva vidna člana društva ljubiteljev jaslic. To društvo vsako leto pomaga organizirati krajevne razstave jaslic. Ena bolj znanih je 'Božični Vojnik'. Vsako leto pa organiziramo tudi vseslovensko razstavo. Letos so se člani odbora obrnili na nas, da bi se tudi mi 'malo oddolžili'. Nekaj časa sem bil malo skeptičen glede prostora pa mi je kapnilo. Razstavo bomo postavili v Jožefovo delavnico in v kuhinjo Karitas. To bo nekaj posebnega, da bodo eksponati postavljeni na stroje in med orodje. Po drugi strani vemo, da Sveta Družina ni našla prenočišča v toplo hiši, ampak v hlevu. Mi bomo del razstave dali v kuhinjo Karitas. Kristjani moramo biti vedno gostoljubni.

Tone ima z razstavami večletne izkušanje, saj se je lani prebil vse do Rima. Zato ve, da je s tem kar nekaj dela in veliko potrpljenja. Pa se priporočamo za pomoč in predvsem za molitev, da bi nam lepo uspelo. Jez moram čim prej pričeti pospravljati delavnico.

Ampak. Hvala Bogu. Na ta način bomo najlepše zaključili turbo jubilejno in sveto leto 2025 ob 777 letnici naše župnije in tolikih drugih okroglih obletnicah.

Kako je prvih 35 let?

Že prvi teden sem opazil razvaline nad Kovačo vasjo. Vprašal sem g. Lojzeta, kaj je tisto pa mi je dejal, da sveti Anton, ki ga še ni nikoli šel pogledati, ker bi ga preveč zabolelo. Jaz sem šel in se v hipu zaljubil v zapuščeno, a lepo podrtijo. Organizirali smo čiščenje in za silo pokrili kapelo sv. Ane. Ker nisem imel pojma o vetrovih, je strešno lepenko še tisto noč skoraj v celoti odneslo. Resno popravilo se je začelo šele v jubilejnem letu 1998 (750 let župnije). Kalvarija je bila lepo pokrita in pobeljena. Polkrožno okno sem naredil leto prej 16. 8. 1999 pri Režeku. Vrata in okna pa verjetno 1991. Za vrata nisem imel pravega materiala in sem tvegal, če bo tako zdržalo, če ne bom naredil nova…Res sem moral pred leti narediti nova. Tako je.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 15. 9. 19.00 ČEPLJE ŽEGNANJE † Alojz Žabkar n žene Anica
T 16. 9. 19.00 Pr † Anica in Pavel Majerle obl. Predgrad 64
S 17. 9. 19.00 Trg na čast Svetemu Duhu
Č 18. 9. 6.00 Trg † po namenu N M
P 19. 9. 19.00 Rd † Peter in Anica Butala obl. Ušini
S 20. 9. 19.00 Trg † Jurij obl. in Julijana Mihelič Sodevci
N 21. 9. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 22. 9. 19.00 Pr Po namenu Janeza in Joži Kramarič
T 23. 9. 19.00 Trg † Po namenu N M
S 24. 9. 18.00 Anton K. V. † Maksim Sedej in za zdravje dr. Anke
Č 25. 9. 19.00 Pr † starši Kuzma in Kralj
P 26. 9. 19.00 Rd † starši in brati Butala n. Mima
S 17. 9. 19.00 S L† Rajni Hliš in Vukelič n Urška
N 28. 9. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

15. 9. ob 19.00 Čeplje žegnanje on godu Žalostne Matere Božje:
Lepo vabljeni, da se priporočimo v tej cerkvi Žalostni Materi Božji. Ona je najbolj sočutna z vsemi, ki nas tarejo razne bolezni in izgube. Marija z mrtvim sinom v naročju in mečem v srcu najbolj razume naše vidne in skrite bolečine. Resnično Vas vabim da poromamo do Čepelj in se ji priporočimo.

Čim prej oddajte svoj podpis za referendum proti evtanaziji:
Naš škof msgr. dr. Andrej nas poziva v imenu vseh škofov in slovenske škofovske konference naj za gotovo podpišemo za referendum, da se odpravi ta zločinski zakon, ki bi zdravnike prisilil ubijati bolnike in drugače razočarane ljudi. Kristjani moramo storiti vse, kar je v naši moči, da tek zakon nikoli ne prične veljati.

8. 9. 16.00 Zagozdac Marijin rojstni dan: Tradicionalno srečanje ostarelih je lepo uspelo, čeprav je župnik skoraj zamudil. Veliko Vas je prejelo zakrament bolniškega maziljenja. Normalno bi bilo, da čim prej opravite tudi sv. spoved. Ker pred sv. mašo ne grem v spovednico sam sedeti, ampak skupaj molimo, svetujem, da spoved lahko opravimo po sv. maši. Le pridite pa bomo tudi to uredili.
V Družini je končno objavljana reportaža o naši župniji:
Novinar Ivo Žajdela je bil pri nas 14. 6. 2025 ob naši 777 letnici. Še nekaj izvodov imam, ki jih lahko dobite v cerkvi in si na srednji strani preberete strnjeno reportažo o nas in naših zadevah.

V septembru skrbijo za farno cerkev Radenci.