4. 1. – 2. nedelja po božiču: Sir 24, 1- 12 / Ps 147 / Ef 1, 3 – 6. 15 – 18 / Jn 1, 1 – 18
6. 1. – Sveti trije kralji: 1 Jn 3,11 – 21 /Ps 100 / Ef 3, 2 – 3. 5 – 6 / Mt 2, 1 – 12
11. 1. – Jezusov krst: Iz 55, 1 – 11 / Iz 12. 2 – 6 / 1 Jn 5, 1 – 9 / Mt 1, 1 – 11

4. 1. – 2. nedelja po božiču

In Beseda je postala meso in se naselila med nami. Videli smo njeno veličastvo, veličastvo, ki ga ima od Očeta kot edinorojeni Sin, polna milosti in resnice. Janez je pričeval o njej in klical: »To je bil tisti, o katerem sem rekel: Kateri pride za menoj, je pred menoj, ker je bil prej kakor jaz.« Kajti iz njegove polnosti smo vsi prejeli milost za milostjo. Postava je bila namreč dana po Mojzesu, milost in resnica pa je prišla po Jezusu Kristusu. Boga ni nikoli nihče videl; edinorojeni Bog, ki biva v Očetovem naročju, on je razložil. (Jn 1, 14 – 18).

Ne bodimo podobni tistim Jezusovim sodobnikom, ki so prezrli enkratno priložnost in raje ostali v temi. Tema je tako močna, da se vleče že dva tisočletja. Raje se okle¬nimo luči, ki sveti in oživlja povsod tam, kjer se ljudje odprejo in odzovejo povabilu.

6. 1. – Gospodovo razglašenje – Sv. trije kralji

Tedaj je Herod skrivaj poklical modre in od njih natančno poizvedel o času, ko se jim je prikazala zvezda. Nato jih je poslal v Betlehem in rekel: »Pojdite in natančno raziščite glede deteta. Ko ga najdete, mi sporočite, da se mu pojdem tudi jaz poklonit!« Po kraljevih besedah so se modri odpravili na pot; in glej, zvezda, ki so jo videli vziti, je šla pred njimi, dokler ni obstala nad krajem, kjer je bilo dete. Ko so zagledali zvezdo, so se silno razveselili. Stopili so v hišo in zagledali dete z Marijo, njegovo materjo. Padli so predenj in ga počastili. Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire. In ker so bili v sanjah opomnjeni, naj ne hodijo nazaj k Herodu, so se po drugi poti vrnili v svojo deželo. (Mt2, 7 – 12).

Tudi trije modri so se zganili ob luči posebne zvezda, ki so jo opazili na nebu. Pripeljala jih je v Betlehem do kraja, kjer so se lahko prepričali o tem, kar so slutili. Novorojenčka so po božje počastili, po kraljevsko obdarili in po človeško oskrbeli z miro. S svojim prihodom so prestrašili Jeruzalem in onesrečili okolico. V svoji deželi so gotovo poročali in tako Jezusa napovedali tudi v širšem svetu. Prav zaradi tega je praznik tudi misijonski dan, ki ga zaznamujejo predvsem otroci z koledovanjem ter zbiranjem darov za misijone.

11. 1. – Jezusov krst

Janez je oznanjal: »Za menoj pride močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi se sklonil pred njim in mu odvezal jermen njegovih sandal. Jaz sem vas krstil v vodi, on pa vas bo krstil v Svetem Duhu.«
Tiste dni je prišel Jezus iz Nazareta v Galileji in Janez ga je krstil v Jordanu. Brž ko je stopil iz vode, je zagledal nebesa, ki se razpirajo, in Duha, ki se je spuščal nadenj kakor golob. In zaslišal se je glas iz nebes: »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.« (Mr 1, 7 – 11).

Z praznikom Jezusovega krsta se poslovimo od njegove mladosti in božične dobe. Kljub temu je dogodek duhovno povezan z jaslicami. Kakor si je Jezus izvolil za rojstvo ubogi začasni hlevček, si je omislil tudi Janezov krst. Oboje nas preseneča in seveda sporoča nekaj izjemnega. Jezus ne prihaja med nas, da bi mu stregli, kot razvajenemu in nikdar zadovoljnemu otroku, ali mladeniču. K nam prihaja, da bi nas povabil na pot solidarnosti in odgovornosti za sebe in okolico.

Radi se spominjajmo svojega krsta in se držimo tega, kar so v našem imenu obljubili botri in starši.

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

jaslice1

Zahvala
Ob koncu leta 2014 nam je bencinski servis Petrol Črnomelj II. doniral 200 €. Seveda smo te lepe in koristne geste izjemno veseli. V veliki hvaležnosti jim želimo uspešno poslovanje v 2015!

Končna verska statistika za leto 2014

Krsti skupaj 13. – 7 iz domače župnije 6 od drugod. 12. otrok in eden odrasel.
Prvo sv. obhajilo 8 otrok in 1 odrasel od drugod ( Tav)
Birma 5 domačih in 1 od drugod
Poroka 0
Pogrebi 14 – 4so bili pripravljeni 10 neprevidenih
Obhajil smo razdelili okrog 7.500
K nedeljski sv. maši se nas zbere od 80 do 110
Na podružnicah ob nedeljah in soboto zvečer od 10 do 30
Ob delovnikih od 1 do 5 v Predgradu malo več pa tudi tam upada
K verouku hodi: 2. razred 5, 3. razred 1, 4. razred 4, 5 in 6. razred 7,
7. , 8. in 9. razred. Žal birmanci ne več čutijo potrebe po nadaljevanju verouka!?
Prvi razred je še premlad, birmanci pa menijo, da jim je verouka zadosti.
V molitveni skupini ob petkih vztrajajo 2 do 4.

Najemnina za grobe

Letos je zopet ne parno leto, kar pomeni, da je treba zopet poravnati najemnino za grobe. Cena ostane ista 15 € za enojni in 25 € za dvojni grob, ker znese za dve leti Enojni 30 € in dvojni 50 €. Če ne zmorete hkrati, lahko tudi na obroke. Mene najlažje dobite po sv. maši. Če ste od drugod pa me lahko pokličete po telefonu 031 563 517 in se zmenimo, kdaj se dobimo v pisarni.

jaslice2
»SLAVA BOGU NA VIŠAVAH IN NA ZEMLJI MIR LJUDEM!«

Hvala Bogu in pridnemu Toniju, da nam je uspelo dopolniti novo garnituro figuric za naše Poljanske jaslice. Letos je narejena nova Sveta družina, Trije kralji slon, kamela, konj, skupina konj, veliko ovac in 3 skupine divjih živali. Hvala vsem, ki ste kaj prispevali. Žal je še veliko nepokritega pa lepo prosim, da še kaj primaknete.

Morda se niti ne zavedamo, kaj smo pridobili. Pred leti sem ob postavljanju starih podobic žalostno ugotavljal, da so za tako velike jaslice premajhne po velikosti in količini. Bile so kombinirane iz najmanj petih izvorov. Ko sem gleda po trgovinah, kje bi našel kaj primernega, me je zmrazilo ob ceni. In vendar je šlo za kopije, ali odlitke..

Sedaj imamo prave unikatne lesene jaslice. Narejene v naši dolini in po naših vzorcih starodavnih črednikov. To je res nekaj izjemnega, da nam je uspelo v teh kriznih časih ustvariti enkratno garnituro. V prihodnje bomo še kaj dodali. Ovac namreč ni nikoli preveč. Tudi za še kaj domačih in gozdnih živali je vedno dovolj prostora. Lepo bi bilo še imeti kakega angela v zraku…

Spored sv. maš in bogoslužja

P 5. 1. 17.00 Pr † Jure in Katarina Kraškovič
T 6. 1.
TRIJE KRALJI
10.00 Trg † Marija obl. in Jože Rade
† misijonar Janez Filak umrl na Madagaskarju
S 7. 1. 17.00 Trg † Lojze Kljun n. Janezovi na mesto rož
Č 8. 1. 7.00 Trg za duhovne poklice
P 9. 1. 17.00 Trg † Anica 1. obl. in rajni starši Bukovec D. Podgora
S 10. 1. 17.00 Rd † Alojzija in rajni Grenc
N 11. 1. 10.00

11.30
Trg za farane in dobrotnike
- †rajni Šterbenc Sod. 1, Franc in Ljudmila Črešnar
Čeplje † Lojze Kljun 30. dan
P 12. 1. 17.00 Pr † Maksim Sedej
T 13. 1. 17.00 Trg na čast Mariji Pomagaj n Bolha
S 14. 1. 17.00 Čeplje † Viktor Šterk n. Peter
Č 15. 1. 17.00 Trg za srečo in uspešno delovanje Ž K in Tav
P 16. 1. 17.00 Trg na čast sv. Miklavžu za mlade, da bi se poročili
S 17. 1. 17.00 Rd † za pozabljene duše v vicah
N 18. 1. 8.30
10.00
S L v zahvalo
Anton za farane in dobrotnike
† Maksim Sedaj n K. V.

6. 1. ob 10. 00 –  Sveti trije kralji: Po tihem sem želel, da bo morda lahko sv. maša v farni cerkvi pa se je krepko ohladilo, da bo maša kar v kapeli. Potem se pojdemo tudi mi pokloniti v naš Betlehem.

15. 1. ob 17.00 kapela J K srečanje dekanijskih Karitas in prostovoljcev. Povabljen je tudi škof Andrej. Upam, da pridete tudi domači podporniki Tav.

18. 1. 10.00 Anton Kovača vas: lepo vabljeni, da se v čim večjem številu zberemo pri Antonu. Obložimo se z kračami in ostalimi dobrotami, da se tako priporo­čimo za priprošnjo za zdravje živine in primerno vreme. Potem bo tradicionalna licitacija za potrebe cerkve sv. Antona. Posebej vabim, ker se bomo še resno spomnili velikega dobrotnika te cerkve † Maksima Sedej, ki je lani umrl.

18. 1. do 25. 1.  – teden molitve za krščansko edinost: Letos bo ekumenska osmina od nedelje do nedelje. Lepo vabljeni, da se v to molitev res z veseljem vključimo in radi molimo za to tako pomembno zadevo skozi vse leto. Kar se tiče papeža nam je vedno v izjemen zgled ter izziv.

V prihodnjem letu 2015 bom praznoval pet obletnic, kar bo veselo. Prav to želim tudi vsem Vam, da bi ga preživeli srečno, zdravo in uspešno!

V decembru in januarju bo poskrbel za urejenost kapel in cerkve Tav.