8. 5. – 7. velikonočna nedelja: Apd 7, 55 – 60, / Ps 97 / Raz 22, 12 – 17. 20 / Jn 17, 20 – 26
15. 5 – BINKOŠTI: Apd2, 1 – 11 / Ps 104 / 1 Kor 12, 3b – 7, 12 / Jn 20, 19 – 23
22. 5. – SVETA TROJICA: Preg 8, 22 – 31 / Ps 8 Rim 5, 1 – 5 / Jn 16, 12 – 15

8. 5. - 7. velikonočna nedelja

Toda ne prosim samo za té, ampak tudi za tiste, ki bodo po njihovi besedi verovali vame: da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju, da bo svet veroval, da si me ti poslal. In jaz sem jim dal veličastvo, ki si ga dal meni, da bi bili eno, kakor sva midva eno: jaz v njih in ti v meni, da bi bili popolnoma eno. Naj svet spozna, da si me ti poslal in da si jih ljubil, kakor si ljubil mene. Oče, hočem, naj bodo tudi ti, ki si mi jih dal, z menoj tam, kjer sem jaz, da bodo gledali moje veličastvo, ki si mi ga dal, ker si me ljubil pred začetkom sveta. Pravični Oče, svet te ni spoznal, jaz pa sem te spoznal in ti so spoznali, da si me ti poslal. In razodel sem jim tvoje ime in jim ga bom razodeval, da bo ljubezen, s katero si me ljubil, v njih in bom jaz v njih.« (Jn 17, 20 – 26).

Slišali smo odlomek Jezusove najresneje molitve. Prosi za apostole in potem za vse nas, še zlasti za krščene in tiste, ki se na krst pripravljajo,ali ga vsaj podzavestno želijo. Ne more nas vzeti s seboj, niti obvarovati pred negativno nastrojenim svetom. Zato prosi Očeta, da nas obvaruje hudega. Tisto končno hudo je naša duhovna smrt. Nasprotno želi, da bi bili z njim tam, kam on odhaja, da bi bili že sedaj zedinjeni z Očetom in nazadnje dobesedno z njim v nebesih.

Dragi moji ljubi verniki in vsi, ki se trudite za dobro. V letu usmiljenja je to še lažje doseči. Jezus se je sicer vzdignil na nebo, vendar je prej obljubil Svetega Duha Tola¬žnika, ki nas bo učil vsega in spomnil vsega, kar nam je zapovedal. Leto usmi¬ljenja nas na to opozarja in usmerja k Bogu, kjer ni nobene temine, ampak absolutna luč.

Bodimo usmiljeni do sebe in bližnjega. Najprej si odpustimo vse svoje pomanjkljivosti in se zahvalimo Bogu, da nas je take ustvaril in nam dal prav posebne priložnosti, ki jih lahko izkoristimo, če se osvobodilo sovraštva in negativnih misli. Če vzljubimo sebe, bližnjega in svet, kot nas je On vzljubil, da je dal svoje življenje za nas. Kakor je On dobil nazaj poveličano življenje, ga obljublja tudi nam. Ne morimo Svetega Duha, ki smo ga prejeli, ampak mu pustimo, da nas prežari. Predvsem se potrudimo za naše birmance, ki vstopajo v zadnjo etapo priprave na srečanje s Svetim Duhom. Naj tudi njih prežari, opogumi in navda z zaljubljenostjo do življenja ter vsega, kar jim dobrega ponuja. Največji birmanski darovi niso materialni, ampak darovi Svetega Duha, ki nikoli ne zastarijo. Bog nas vedno ljubeče spremlja in varuje na zahtevni poti življenja.

15. 5. – BINKOŠTI

Pod noč tistega dne, prvega v tednu, ko so bila tam, kjer so se učenci zadrževali, vrata iz strahu pred Judi zaklenjena, je prišel Jezus, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« In ko je to rekel, jim je pokazal roke in stran. Učenci so se razveselili, ko so videli Gospoda. Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmite Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.« (Jn 20, 19 – 23).

Binkošti praznujemo sredi devetdnevnice pred sv. birmo. To je dodatna spodbuda, da praznik vzamemo še bolj resno. Misli nam bežijo na petek in soboto, ko se bo devet naših odraščajočih otrok srečalo s škofom. Najprej, da se malo seznanijo, kako so na zakrament in življenje po veri pripravljeni. Potem pa jim bo podelil zakrament, ki s strani Cerkve potrjuje njihovo pripravljenost, Bog pa jih obdarja z darovi Svetega Duha…

Znebimo se nepotrebne stresne človeške stiske, koliko bomo znali, kako bo urejena cerkev, ali bo obleka najlepša?!?! Raje se navdušimo nad dejstvom, da prihaja na obisk naš škof. V letu usmiljenja prinaša sporočilo papeža Frančiška, naj zaupamo dobremu Bogu, ki nas neizmerno ljubi. Sam Jezus nam garantira, da odpušča vse naše grehe, razen greha proti Svetemu Duhu. Ravno na tega računa hudi duh, ko nas hoče prestrašiti in narediti nesrečne zaradi nepomembnih malenkosti. Sveti Duh je poosebljena ljubezen med Očetom in Sinom, ki prihaja po zakramentu sv. birme na vsakega birmanca z željo, da na to ljubezen odgovori s svojo ljubeznijo do vsega, kar je Bog ustvaril…

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Iz dna srca se zahvaljujemo Bogu, sv. Mariji, sv. Jožefu in vsem, ki ste nam kakorkoli pripomogli pri praznovanju naše 10. letnice delovanja Tav.
Hvala lepa in gremo naprej!

msgr uran

Praznovanje 10. letnice delovanja Tav

tav10-01tav10-02tav10-03tav10-04tav10-05tav10-06

Bog je že z vremenom pokazal, da nam je naklonjen. Kdor se je udeležili obletnice je čutil posebno razpoloženje, ki ga je izžareval upokojeni nadškof msgr Uran in vsi nastopajoči.

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste prišli in nam prinesli toliko dobrot. Posebej smo hvaležni cerkvenim in Grajskim pevcem, Grajskim strunam in pridnim gospodinjam!

Veseli smo, da je Frano uspešno zaključil program in mu želimo, da bi se čim prej vključil v vsakdanje življenje ter v njem čim bolje uspel.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 9. 5. 19.00 Pr po namenu J. in J. Kramarič
T 10. 5. 19.00 Trg † Jelka Žurga n. M. Kumpova
S 11. 5. 19.00 Zg † družina Mihelič
Č 12. 5. 19.00 1. Trg za dobro opravljeno devet dnevnico
P 13. 5. 19.00 2. Rd † Viktor Bukovec Dečina n. Švegelj
S 14. 5. 14.00 3. Trg poročna za srečen zakon
N 15. 5. 10.00 11.30 Trg na čast Svetemu Duhu za naše družine
- za farane in dobrotnike
4. Čeplje † Ljubomir obl. in Marija Hrovatin
P 16. 5. 19.00 5. Pr Marija, Ivan in Ivanka Jonke Predgrad 6
T 17. 5. 19.00 6. SL za duhovne poklice
S 18. 5. 19.00 7. Videm za pozabljene duše v vicah
Č 19 . 5. 19.00 8. Zg † Marija Škofljanec, Ema Zupančič r. Frice, in vsi Kovačevi G. Podgora
P 20. 5. 19.00 9. Trg † starši Rauh, stari starši Rauh in Jakovac B.
S 21. 5. 10.00 Trg g. škof za birmance
- g. župnik v zahvalo za letošnje birmance
- g. Boris za družine
N 22. 5. 8.30
10.00
SL †Starši Škof
Trg za farane in dobrotnike
- † Alojz in Angela Koce obl.

Glede poteka devet dnevnice in sv. birme:
Začeli bomo v četrtek 12. 5. na god sv. Leopolda Mandića v Trgu. Lepo prosim, da vzamete devet dnevnico zelo zares, saj gre za neposredno pripravo za srečanje s škofom in predvsem za prejem zakramenta sv. Birme. Kot običajno bomo obiskali večino naših cerkva, da jih spoznamo in se tam priporočimo svetnikom. Na devetdnevnico naj hodi, kolikor je le mogoče vsa družina, zlasti otroci in botri. Skušajmo pritegniti tudi pevce, da se dobro naučimo himno Sv. Duha (S skupno pesmijo prosimo).
Srečanje s g. škofom msgr. Andrejem in spraševanje bo v petek 20. ob 18h  v kapeli Janeza Krstnika. K temu srečanju so vabljeni prav vsi veroukarji, ker je birma kanonična. To pomeni, da se naj g. škof sreča z vsemi veroukarji in njih starši. Po spraševanju bo g. škof spovedoval. V letu usmiljenja je sv. spoved zelo potrebna. Papeža jo priporoča ob vsaki priložnosti. Pridite tudi tisti, ki sicer ne morete dobiti odveze, vsaj na pogovor.  Vsi farani se le potrudite, da bi v svetem letu  bil deležni milosti.

V maju skrbi za krašenje farne cerkve Deskova vas.