1. 2. – 4. nedelja med letom: Sof 3, 12 – 13 / Ps 146 / 1 Kor 1, 26 – 31 / Mt 5, 1 – 12 a
8. 2. – 5 nedelja med letom: Iz 58, 7 – 10 / Ps 112 / 1 Kor 2, 1 – 5 / Mt 5, 13 – 16
15. 2. – 6. nedelja med letom: Sir 15, 15 – 20 / Ps 119 / 1Kor 2, 6 – 10 / Mt 5, 17 – 37
1.2. – 4. nedelja med letom
Ko je zagledal množice, se je povzpel na goro. Sédel je in njegovi učenci so prišli k njemu. Odprl je usta in jih učil: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor žalostnim, kajti potolaženi bodo. Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali. Blagor lačnim in žejnim pravičnosti, kajti nasičeni bodo. Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli. Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali. Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi. Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko. Tako so namreč preganjali že preroke, ki so bili pred vami.«
To je temeljna listina nove zaveze, kakor so 10 zapovedi temeljna listina stare zaveze. Stvarnik je Mojzesu napisal Deset zapovedi, da bi ljudje vedeli kaj je prav in kaj narobe. Kaj morajo in česar ne smejo početi. Ob tem so prejeli še veliko konkretnih predpisov in razlag skozi vso zgodovino do Jezusovega nastopa in zlasti on prihodu Svetega Duha. Jezus je pričel povsem drugače. Nič ne ukazuje niti prepoveduje. On blagruje vse tiste, ki razumejo duha Deset zapovedi in ga čim bolj zvesto živijo. Zato ne to moraš, ali ne smeš, ampak blagor ti, kadar ti uspe delati, kot si žel Bog. On želi, da bi se vsi ljudje dobro počutili, bili koristni in končno prišli k njemu. Deset zapovedi so najbolj konkretna podlaga za človekove pravice. Blagri to še stopnjujejo. Naše delovanje, naj bo uglajeno pa vendar pošteno, če je treba tudi kritično. Zlasti se moramo vedno potegniti za pravico šibkejših, ali tistih ki se jim godi krivica. Skratka kaj želiš, da ti kdo stori, stori to njemu in obratno, kar tebe moti, ne delaj drugemu.
8. 2. – 5. navadna nedelja
Vi ste sol zemlje. Če pa se sol pokvari, s čim naj se osoli? Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo. Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik, temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši. Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.«
Jezus nadaljuje svoj prvi pastoralni govor, ki ga je pričel z osmerimi blagri. Prvotno je govoril zbrani množici z poudarkom na apostolih. Danes govori vsem krščenim, ki to posluša ali bere torej tudi nam. Besede so tako preproste in jasne, da se enostavno ne moremo izmikati ali izgovarjati. Moramo tako jasno svetiti, da se bod videla naša dobra dela in prepričala ostale, ljudi, ki še niso tako blizu Evangeliju. Ko opazijo in dojamejo pomen dobrih del, ki ni sebičen in preračunljiv, ampak iz čiste hvaležne ljubezni do Boga Stvarnike in Odrešenika.
Naša dobrota mora biti popolnoma zastonjska. Ker me Bog tako ljubi, da je šel na križ za vsakega izmed nas, se tudi jaz trudim odgovoriti na to odrešenjsko ljubezen z ljubeznijo do bližnjega, še zlasti tistega v stiski.
To je v bistvu Karitas. Mi bomo Konec meseca obhajali 20 let naše Župnijske karitas. Lepo bi bilo, če bi se takrat naše število dopolnilo in celo povečalo. Pravim dopolnilo, ker smo v dveh desetletji kar nekaj ustanovnih članov pokopali. Med njimi je nekako izstopala naša Mimica. Ona je resnično svetila okoli sebe pa tudi ne redko posolila naše odnose. Sama je o sebi mislila, da ne dela nič posebnega, le delovala je na izjemno blag in preprost način. Jezus ne pričakuje od nas neke herojske ljubezni, ampak čisto preprosto, da naredimo nekaj lepega za Boga.
Naša Karitas se je najbolj izkazala z komuno Tav. Tudi sedaj se nas nekaj trudi predvsem z E hrano in ob raznih dogodkih, ko nas obiščejo razne skupine. Zato rabimo še čim več mladih, da bi razbremenili starejše članice
Vse slovenska razstava jaslic se bo 4. 2. zaključila
Lahko mirno zapišem, da je presegla vsa pričakovanja. Čeprav smo na robu domovine, nas je obiskalo izjemno veliko število ljudi. Sicer največ v ožji božični dobi, a tudi po prazniku Jezusovega krsta se obisk ni ustavil. Med tednom sicer malo manj. Zadnji teden pa se je zopet povečalo zlasti iz bolj oddaljenih krajev. 25. 1. nas so obiskali sosedje Hrvati iz štirih župnij. Župnik Dragec iz Završja je s svojim velikem avtobusom pripeljal kar 80 duš. To je bil velik zalogaj, da je bil razstavni prostor čisto poln. Kljub temu so bili navdušeni in predvsem prijetno presenečeni.
Končno lahko rečem: »Hvala Bogu in vsem, ki ste kakorkoli sodelovali in pomagali!« Meni je tudi dobro delo, da sem skoraj za 3 mesece opustil mizarjenje in se dobro odpočil. Sedaj me sedaj že kar lepo srbijo prsti za naprej.
Roditeljski sestanek glede verouka, kako in kaj?
Zbralo se nas je kar nekaj, sicer je bilo prostora tudi za tiste, ki bi še lahko prišli. Poudaril sem, naj se veselijo prejema sv. obhajila, spovedi in sv. birme. To so tako pomembni zakramenti uvajanja v krščanstvo. Ne gre za to, da moramo nekaj na silo prejeti, ampak nam se z prejemom odprejo posebna vrata milosti. Obhajilo je najboljša vstopnica z v nebesa. Darovi Svetega Duha pa prejemniku pomagajo srečno prehoditi skozi vse življenje in ohraniti pristen odnos z troedinem Bogom.
Ker je zlasti proti koncu osnovne šole veliko tudi drugih dejavnosti, pomagajmo otrokom in staršem, da ne bi zamudili izjemne priložnosti za napredovanje v veri in srčnosti. Zelo koristijo dobre spodbudne besede in redna – stanovitna molitev.
2. 2. svečnica
Blagoslov sveč v Zagozdacu ob 17.00. Zaradi razstave jaslic nisem mogel letos narediti novih sveč. Na srečo jih je kar nekaj ostalo od lani, da brez skrbi pridite in si nabavite nove sveče ter jih tudi sproti uporabljajte. Še posebej jo je dobro prižgati ob kaki hudi nevihti in vsaj v misli navezati stik z Bogom. Zlasti je koristno, če med nevihto izpade tok, da ni treba potem po temi iskati luči. Sveča je zelo pomembna pri obisku duhovnika bolniku. Najbolj pa je potrebna, da se prižge ob zadnji uri, ko se človek poslovi s tega sveta in se sreča z Božjim usmiljenjem. Ob koncu pogreba zakličemo: »Večna luč naj mu sveti, naj počiva v miru!«
Kako je bilo prvih 35 let?
Komuno smo leta 2019 zaključili, ker sta ostala samo dva in v Međugorju jih tudi ni bilo veliko, da sta se preselila tja. Nekaj časa sem bil sam, kar mi je dobro delo za sprostitev 13 letne napetosti. Zopet sem imel nekaj več časa in lahko še kaj več naredil. Najprej smo dokončali novi zvonik v Spodnjem Logu. Potem sem prekril Kalvarijo, nato med korono obnovil strop v Predgradu. Končno je dozorela zamisel za nove klopi v farni cerkvi. To je bil resnično velik zalogaj. Škofija nam je junija 2021 podarila cca 6,5 m3 hrastovine. In jeseni 2022 so bile montirane. 2023 sem se lotil še omare v zakristiji, ki je bila dokončana junija 2025. vmes smo še prekrili najstarejšo cerkev v lazih in popodil cerkev v Spodnjem Logu. To so bile resnično lepe in koristne stvari. V 36. letu me čaka streha v Radencih in okna v Predgradu. Pa še kakšna malenkost.
Sem pa tja slišim, da postajam siten in preveč govorim. Naj bo Bogu potoženo, morda se tudi meni že nekoliko pozna, ko sem blizu 76. leta. Hvala Bo¬gu in vsem, ki mi pomagate in me prenašate. Bog se nas usmili.?!
Spored sv. maš in bogoslužja
| P 2. 2. | 17.00 | Zg svečnica † Marija in rajni Movrin Breseči G. Pod. |
| T 3. 2 | 18.00 | Pr † po namenu N M |
| S 4. 2. | 18.00 | Trg † Maks in za zdravje dr. Anke Sedej |
| Č 5. 2. | 18.00 | Trg † Anđelka Golobič 30. dan |
| P 6. 2. | 18.00 | Rd † rajni Štrbenski n. Jože |
| S 7. 2. | 18.00 | Trg v zahvalo |
| N 8. 2. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike |
| P 9. 2. | 18.00 | Pr † po namenu NM |
| T 10. 2. | 18.00 | Trg za zdravje Amakseja in v zahvalo |
| S 11. 2. | 18.00 | NM za bolnike in invalide ter osamljene |
| Č 12. 2 | 18.00 | Trg † Rudi Kobe obl. |
| P 13. 2. | 18.00 | Rd † po namenu NM |
| S 14 .2. | 18.00 | SL † starši Škof in mama Marija |
| N 15. 2. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike |
Volitve v novi Ž P S 22. 2. 2026
Volitve ali izbiro novih članov bomo razglasili na 1. postno nedeljo. Torej jih je treba izbrati in predlagati prej. Že prej sem pisal, da se moramo nekako dogovoriti v soseskah okrog cerkve (Stari trg, Predgrad, Zagozdac, Čeplje, Spodnji Log in Radenci). Skušajmo odkriti in pridobiti čim več mlajših, ki bi pomagali starejšim in bili sposobni potem prevzeti naloge, ko starejši obnemorejo. Število ni omejeno, je pa potrebno vsaj neko živo jedro, ki daje pravi koristen utrip. Ravno tako vabimo mlajše, da se priključite Karitas, kot prostovoljci.
Skupina Zdravilna Beseda je namenjena vsem, ki preživljajo najrazličnejše življenjske izzive in stiske, kot so: smrt ljubljene osebe ali izguba svojca, izguba službe, nenadna bolezen, ločitev, neuspeh pri študiju ali pa nekdo preprosto želi svoje življenje pogledati v luči Božje Besede. V skupini ljudje najdejo varen prostor za pogovor, izražanje svojih občutij ter izkusijo moč Božjega usmiljenja, milosti in ozdravljenja, ki ga prinaša oseben odnos z Jezusom, ki je Živa Beseda. Načrtovanih je 7 srečanj, 1x tedensko, s pričetkom 9.2.2026 ob 16.30 v župnišču Stari trg ob Kolpi. Zaradi omejenega števila udeležencev je potrebna prijava na tel. št. 040 862 303 (Škofijska karitas Novo mesto) ali na e-mail naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .
Sedaj bodo sv. maše ob ponedeljkih v Starem trgu takoj po srečanju.
V februarju čistijo farno cerkev in ostale prostore Dol in Prelesje.