26. 10. – 30 nedelja med letom: Sir 35, 12 – 14. 16 – 18 / Ps 34 / 2 Tim 4, 6-8.16-18 / Lk 18, 9 – 14
1. 11. – VSI SVETI: Raz 7, 2 – 4. 9 – 14 / Ps 24 / 1 Jn 3, 1 – 3 / Mt 5, 1 – 12a
2. 11. SPOMIN VSEH VERNIH RAJNIH: Iz 25, 6 – 10 / Ps 27 / Rim 8, 14 – 23 / Mt 25, 31 – 46
26. 10. – 30. nedelja med letom – žegnanjska
povedal tole priliko: »Dva človeka sta šla v tempelj molit: eden je bil farizej, drugi cestninar. Farizej se je postavil in pri sebi molil takóle: ›Bog, zahvaljujem se ti, da nisem kakor drugi ljudje: grabežljivci, krivičniki, prešuštniki ali tudi kakor ta cestninar. Postim se dvakrat na teden in desetino dajem od vsega, kar dobim.‹ Cestninar pa je stal daleč proč in še oči ni hotel vzdigniti proti nebu, ampak se je tolkel po prsih in govoril: ›Bog, bodi milostljiv meni grešniku!‹ Povem vam, ta je šel opravičen domov, oni pa ne; kajti vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.«
Zelo znana zgodba, da bi kar zamahnil z roko, češ to smo že slišali. Res smo že slišali, da bi jo znali skoraj dobesedno ponoviti. Ali so se kaj iz nje naučili, je druga zadeva. Po videzu in stanju naše vere, nismo kaj dosti razumeli. Tako radi se hitimo hvaliti, kaj vse smo dobrega postorili. Priznam, da je tudi mene zadnje tedne nekako držalo, da sem zadnjič malo omenil, da se tudi jaz trudim kaj narediti zastonj za našo ljubo 777 let staro župnijo. 'Bog se nas usmili'.
Jezus nam dopoveduje, da je Bog absolutni vladar vsega vidnega in nevidnega in samo njemu gre vsa čast, slava in hvala vekomaj. Kar koli naredimo dobrega, je z njegovo pomočjo. Slabo delamo zaradi naše padle narave in po zapeljevanju hudega duha. Pred nekaj tedni nam je Jezus položil na srce zelo pomembne besede: »Nekoristni služabniki smo; naredili smo, kar smo bili dolžni narediti.« (Lk 17, 10 b). Kaj nam torej preostane? Bodimo realni in ponižni. Pred Boga se ne hodimo hvalisat, ampak zahvaljevati in predvsem prositi za odpuščanje za vse slabo in zamujene priložnosti, ki bi jih kazalo izkoristiti.
1.11. – VSI SVETI
»Blagor ubogim v duhu kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor žalostnim, kajti potolaženi bodo. Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali. Blagor lačnim in žejnim pravičnosti, kajti nasičeni bodo. Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli. Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali. Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi. Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko. Tako so namreč preganjali že preroke, ki so bili pred vami.«
Praznik Vseh svetih nas prestavi na začetek javnega delovanja, ko Jezus v osmih izrekih napove, kaj nam hoče razložiti. Kako Bog gleda na vesolje, na človeštvo in na nas. Svet je bil ustvarjen za dobro, človek za prav dobro, ker ga je naredil kot svojo podobnost. Po hudičevi prevari, se je človeštvo znašlo v stalni skušnjavi za greh.
Zato Jezus najprej nakaže ideal, kakšnih se nas Bog res veseli. Ne hvali nas, ampak blagruje, kadar nam uspe delati podobno, kakor dela Bog.
Res genialno in vredno truda, ki nas že tu pridružuje zboru odrešenih v nebesih.
2.11. – 31. nedelja med letom – spomin vseh vernih rajnih
»Ko pride Sin človekov v svojem veličastvu in vsi angeli z njim, takrat bo sédel na prestol svojega veličastva. Pred njim bodo zbrani vsi narodi in ločil bo ene od drugih, kakor pastir loči ovce od kozlov. Ovce bo postavil na svojo desnico, kozle pa na levico. Tedaj bo kralj rekel tistim, ki bodo na desnici: ›Pridite, blagoslovljeni mojega Očeta! Prejmite v posest kraljestvo, ki vam je pripravljeno od začetka sveta! Kajti lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, tujec sem bil in ste me sprejeli, nag sem bil in ste me oblekli, bolan sem bil in ste me obiskali, v ječi sem bil in ste prišli k meni.‹ Tedaj mu bodo pravični odgovorili: ›Gospod, kdaj smo te videli lačnega in te nasitili ali žejnega in ti dali piti? Kdaj smo te videli tujca in te sprejeli ali nagega in te oblekli? Kdaj smo te videli bolnega ali v ječi in smo prišli k tebi?‹ Kralj jim bo odgovoril: ›Resnično, povem vam: Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili.‹
Na vernih duš dan se posvetimo našim dragim rajnim, ki so nas zapustili vsak na svoj način in ob svojem času. Zvečine so se po svojih močeh trudili živeti neko krščansko življenje. Gornji odlomek je samo del Jezusovega pojasnila, ko katerih kriterijih nas bo razvrstil ob koncu sveta. Nekateri nekako menijo da nam Jezus po smrti, da še neko priložnost, naj se odločimo za Boga. Pač, Bog je ljubezen in si resnično želi, da bi vsi ljudje prišli v Njegov objem v nebesa. Ampak Jezus je zelo direkten in konkreten. Ob sodnim dnevu bo vsakomur jasno, kam sodi v nebesa, ali v pekel. Ker smo tik pred referendumom in kmalu pred volitvami, sem izpustil levo in desno stran, da ne bo zopet kdo govoril, kako se župnik polanski vtikava v politiko.
Jezus nam jasno da vedeti že v Blagrih, ki smo jih slišali včeraj in danes kako bo ob sodnem dnevu. Če hočeš sedeti z Jezusom v njegovem nebeškem kraljestvu, se moraš krepko potruditi. Moraš biti blagodejen in solidaren. Da bi pa to oboje lahko delal in živel, moraš biti marljiv – priden – obziren in neutruden. V povprečnem življenju se nam ponuja nešteto priložnosti, ko se moramo odločiti za to, ali ono. Zato si moramo Blagre postaviti za osnovo vsega svojega bitja in žitja.
Ravno na Vernih duš dan in naslednji teden, smo lahko solidarni z našimi rajnimi in jim lahko podarimo odpustek po običajnih pogojih. Spoved, sv. maša, obhajilo, obisk pokopališča in molitev po papeževem namenu: Vera, Očenaš, Zdrava Marija in Slava Očetu. Za sebe lahko prejmem odpustek dan prej na Vse svete. In v svetem letu ob obisku svetoletne cerkve pa še na pokopališče ne rabiš. Ne zamahujte z roko, češ staromodno. V veri je vse dobro premišljeno in preizkušeno. Na sodni dan bo samo ali, ali. Jaz želim sebi in vsem Vam ter rajnim NEBESA. Pa srečno!
Kako je prvih 35 let?
Po res lepem praznovanju 750 obletnice se je nakazovalo sveto leto 2000. Tega smo na zunaj zaznamovali z pokritjem cerkve sv. Antona in blagoslovom dveh monumentalnih podob. Bl. Antona Slomška našega prvega blaženega na sredi med Antonom puščavnikom in Antonom padovanskim ter Narodna pomiritev. Obe nam sta podarila slikar † rajni Maksim Sedej ml. in žena dr. Anka. Cerkev je še bila v surovem stanju, da je vse še delovalo bolj kontrastno. Blagoslov je opravil jeseni pomožni škof msgr. Andrej Glavan, ki je čez 6 let postal naš prvi Novomeški škof ordinarij.
Župnik je sredi leta 23. 6. 2000 dopolnil 50 let in se srečal z Abrahamom. Praznovanje je bilo lepo veliko duhovnikov in prijateljev od blizu in daleč. Nekdo je sicer manjkal pa nam to ni pokvarilo vzdušja.
Osebno sem se zelo veselil novega tisočletja, ki bi moralo biti tisočletje miru, napredka in demokratičnega udobja. Žal se vsa dobra pričakovanja nekam nagibajo v ne najbolj optimistično smer.
Pokopališča
Ob prazniku Vseh svetih se pomnoži obisk pokopališča. Želimo se povezati z našimi dragimi, ki so že prestopili prag večnosti. Osvežimo spomenike, očistimo ter okrasimo in razsvetlimo grobove, duhovnik jih pokropi. Vsi skupaj ne pozabimo tudi kaj pomoliti. Vse nas zanima, kaj in kako bo pod novo upravo. G. Perušič se je zelo potrudil in zbiral naslove. Napovedal je, da bo morda že avgusta poslal položnice. Glede tega smo lahko brez skrbi, da bodo prispele. Koliko bo ostalo za košnjo in vzdrževanje? Moram Vas pohvaliti, da ste skozi leto lepo ločevali smeti in pokurili samo za tri zabojnike sveč! Naj tako ostane tudi ob prazniku. Hvala! Na nekaterih grobih so obvestila Komunale, naj posredujejo naslov skrbnika. Pomagajte jim.
Spored sv. maš in bogoslužja
| P 27. 10 . | 17.00 | Pr na čast sv. Apoloniji n. Helena |
| T 28. 10. | 17.00 | Trg † Marija obl. in Ivan Štajdohar |
| S 29. 10. | 17.00 | Trg v zahvalo za srečno opravljeno delo n. J. M. |
| Č 30. 10. | 17.00 | Trg † rajni Kocetovi |
| P 31. 10. | 17.00 | Rd † po namenu N M |
| S 1. 11. VSI SVETI |
8.00 10.00 12.00 |
S L za vse pozabljene duše v vicah Trg za farane in dobrotnike Videm † Katarina Kovač in rajne Tkalčič |
| N 2. 11. VERNE DUŠE |
8.00 10.00 12.00 |
Trg Za duše v vicah Trg Po namenu sv. očeta Rd za farane in dobrotnike |
| P 3.11. | 17.00 | Str. † Vlado Lešče |
| T 4. 11. | 17.00 | Str † Družina Marentič |
| S 5. 11. | 17.00 | Str. † po namenu N M |
| Č 6. 11. | 17.00 | Trg † rajni Majerle dol 7 n. Ančka |
| P 7. 11. | 17.00 | Rd po namenu N M |
| S 8. 11. | 17.00 | SL po namenu N M |
| N 9. 11. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike |
18. 10. 19.00 seja Ž P S in Ž K – Kaj je bilo?
Najprej smo ugotovili, da smo se sodelavci Karitas postarali in so naše moči omejene. Treba bi mlajših pomočnikov zlasti pri razdeljevanju E hrane. Paketi so težki, stare hrbtenice bolijo.
Glavni pogovor je potekal o razstavi jaslic. Pojasnil sem, kolikor sem lahko. Ko pridejo iz odbora, bova z Tonetom več vedela in se lotila priprave. Ko bo čiščenje delavnice, bom obvestil za pomoč. Ob otvoritvi, bo treba postreči času in uri podobno.
Čeprav nas vse nekoliko skrbi, se moramo zavedati, da gre za edinstveno razstavo in prireditev, ki bo privabila obiskovalce iz vse Slovenije, kar bo lepa promocija naše župnije in doline, zato jo naj izkoristijo tudi turistični ponudniki in se aktivno vključijo.
Oktober mesec rožnega venca: »SPODBUDA ZA DESTEKO, KI JE SVETEGA DUHA POSLAL«: Iz več gorenjskih župnij je prišla spodbuda, da bi vse do referenduma vsi kristjani zmolili eno desetko za uspešno zavrnitev zakona o evtanaziji. Gre za zelo resno zadevo, ki jo bo vsak normalen vernik rad sprejel. Lahko mirno zapišem, da že dolgo časa vsako jutro po prvem delu rožnega venca dodam še to desetko, »Ki je Svetega Duha poslal«. Če jo osvoji veliko Slovencev, bo gotovo delovalo tudi še za kaj drugega.
V novembru so na vrsti za čiščenje in … Deskova, Kovača vas in Paka.