9. 11. – zahvalna nedelja: 2Mkb 7, 1-2. 9 – 14 7 PS 17 / 2 Tes 2, 16 – 3, 5 / Lk 20, 27 – 38
16. 11. – 33. nedelja med letom: Mal 3, 19 – 20 / Ps 98 / 2 Tes 3, 7 – 12 / Lk 21, 5 – 19
23. 11. – KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA: 2 Sam 5, 1 – 3 / Ps 122 / Kol 1, 12 – 20 / Lk 23, 35 – 43

9. 11. – 32. nedelja med letom – zahvalna

Pristopilo je nekaj saducejev, ki so trdili, da ni vstajenja. Vprašali so ga: »Učitelj, Mojzes nam je zapisal: Če komu umre brat, ki je bil oženjen, pa ni imel otrok, naj vzame to ženo njegov brat in obudi zarod svojemu bratu. Bilo pa je sedem bratov. Prvi je vzel ženo in umrl brez otrok. Nato jo je vzel drugi, pozneje tretji in tako vseh sedem; umrli so in niso zapustili otrok. Za vsemi je umrla tudi žena. Čigava bo torej žena ob vstajenju, kajti vseh sedem jo je imelo za ženo?« Jezus jim je rekel: »Sinovi tega veka se ženijo in možijo, tisti pa, ki so vredni, da dosežejo oni vek in vstajenje od mrtvih, se ne bodo ne ženili ne možile. Tudi umreti ne morejo več; enaki so namreč angelom in so Božji sinovi, saj so sinovi vstajenja. Da pa so mrtvi obujeni, je pokazal tudi Mojzes v pripovedi o grmu, ko je imenoval Gospoda ›Bog Abrahamov, Bog Izakov in Bog Jakobov‹, Bog pa ni Bog mrtvih, ampak živih, kajti njemu vsi živijo.«
(Lk 20, 27 – 38)

Ob iztekanju Cerkvenega leta prihajajo na vrsto še končna vprašanja našega bivanja in nadaljevanja po smrti. Saduceji so bili praktični materialisti, zato se hoteli Jezusu na dokaj podel način pokazati, da je misliti na posmrtno življenje milo rečeno naivno. Seveda se je Jezus lahkotno 'izvlekel' in jim pojasnil, da bo po smrti vse povsem drugače.

Misliti na srečno smrt je še kako pomembna danost vsakega živega bitja, za vernega kristjana še toliko bolj. Sedaj v tej vročici pred referendumom prav o tej temi si moramo tudi mi naliti čistega vina. Kristjani verujemo v Boga in v večno življenje in smo vsaj toliko poučeni, da moramo upoštevati glavne božje in cerkvene zapovedi. Med njimi je zelo kratka in jasna: »Ne ubijaj!« Ta ne predvideva nobene izjeme v nikakršnih okoliščinah. Skratka vsako človeško življenje je tako sveto, da ga ne sme nihče ogrožati, kaj šele končati. To pomeni, da se moramo verniki vedno truditi, da bo vsa zakonodaja vedno ščitila življenje od spočetja, do naravne smrti. Zdravniška stroka zagotavlja, da ima dovolj sredstev in načinov, da nam težke bolezni omili, da so zadnji dnevi vzdržni in z njimi tudi smrt.

Ne samo na bodočem referendumu, ampak vedno in v vsakih okoliščinah je treba zastopati dejstvo, da je vsako življenje dragoceno in edino Bog odloča, kdaj se bo pričelo in izteklo za ta svet. Kdor koga ubije, ali pri tem pomaga, se naj zaveda, da se bo ob svoji smrti soočil z posledicami tega smrtnega greha.

16. 11. – 33. nedelja med letom

Ko so se nekateri pogovarjali o templju, kako je okrašen z lepimi kamni in zaobljubljenimi darovi, je rekel: »Prišli bodo dnevi, ko od tega, kar vidite, ne bo ostal kamen na kamnu, ki bi ne bil zrušen.«
Vprašali so ga: »Učitelj, kdaj pa bo to in kakšno bo znamenje, ko se bo to začelo goditi?« Rekel jim je: »Glejte, da se ne daste zavesti! Veliko jih bo namreč prišlo v mojem imenu in bodo govorili: ›Jaz sem,‹ ali ›Čas se je približal.‹ Ne hodíte za njimi! Ko boste slišali o vojnah in vstajah, se ne ustrašite, kajti to se mora prej zgoditi, vendar še ne bo takoj konec.« Tedaj jim je govoril: »Vzdignil se bo narod proti narodu in kraljestvo proti kraljestvu. Veliki potresi bodo na mnogih krajih, kužne bolezni in lakota, grozote in velika znamenja z neba. Toda preden se bo to zgodilo, bodo nad vas dvigali roke, preganjali vas bodo, izročali v shodnice in ječe in zaradi mojega imena vas bodo vlačili pred kralje in oblastnike. Vam pa bo to dalo priložnost za pričevanje. Vtisnite si v srca to, da ne boste vnaprej premišljevali, kako bi se zagovarjali. Jaz vam bom namreč dal usta in modrost, kateri vsi vaši nasprotniki ne bodo mogli kljubovati ali ji ugovarjati. Izdajali vas bodo celo starši in bratje, sorodniki in prijatelji, in nekatere izmed vas bodo ubili. Vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena, toda niti las z vaše glave se ne bo izgubil. S svojo stanovitnostjo si boste pridobili svoje življenje.«
(Lk 21, 5 – 199)

Še vedno je tema, kako bo ob koncu sveta. Jezus poslušalcem nekako ponazori, da se bo tudi v vesolju nekaj videlo, ali vsaj čutilo. Sedaj veliko več vemo o vesolju, da si to lahko še bolj predstavljamo, če doživimo trk z asteroidom, se bo res vse 'zamajalo'. Bistveno je, da bo za vsakega izmed nas dan smrti konec za ta svet. Zato se bomo nanj lepo in pametno pripravili z pametnem življenjem. To pomeni, da sprejmemo Jezusov nauk v celoti in vsa dobra priporočila. Še posebej se potrudimo živeti zakramentalno, kar pomeni, da prejemamo zakramente redno. Krst v prvem letu življenja, spoved in 1. obhajilo v 3. razredu. Poroka v mladosti po nekaj letnem skupne hoje. Sv. obhajilo vsako nedeljo. Letno spoved vsaj enkrat letno še bolj vsaj 3 X. bolniško maziljenje po 60. letu letno v težki bolezni po potrebi, prav gotovo pred smrtjo. Tu poudarim, da ni mogoča delitev popotnice (spoved, maziljenje in obhajilo) v primeru evtanazije, namerne zastrupitve z medicinsko pomočjo. Če nekdo zavestno krši peto božjo zapoved: »Ne ubijaj!« Takemu res ne moreš podeliti odveze niti ostalih zakramentov in blagoslovov.

Vem, da so ti stavki mnoge razjezili, vendar kot župnik in kristjan ne smem molčati, ker gre za zadeve, ki direktno posegajo v naše tuzemsko in posmrtno življenje. Naši škofje in stroka so tu zelo jasni, da naredimo vse, da se izognemo temu zakonu sedaj in v bodoče. Zato se potrudimo, molimo, se postimo ter spodbujajmo za normalne razmere, kjer se bomo veselili življenja in ne bali, kdaj nas bo kdo silil v prezgodnjo smrt.

Priprava na razstavo jaslic

10. december se lepo približuje. Upam, da mi uspe pričeti mesec dni prej z pripravo prostora – praznjenje delavnice ter vsega potrebnega. Opozoril bi Vas, da bi treba tudi park pred cerkvijo primerno božično urediti. Lani nam je nekaj uspelo za Miklavža, letos bi kazalo še bolj praznično in svečano, zlasti izvirno.

Poskusil se bo dogovoriti s šolo, da bi otroci vsak narisal svoje jaslice, ki bi jih lahko nalepili na okna hodnika v Tav. Predvsem vsi mislimo na to. Če ima kdo kake zanimive, ali posebne jaslice, jih lahko prinese na razstavo. Skratka: V slogi je moč!

Kako je prvih 35 let?

Za Abrahama sem si želel iti na Triglav in v Međugorje. Oboje mi je uspelo šele leta 2002. na vrhu Triglava mi je nekdo podaril jabolko, kar se mi je zdela zelo zanimiva pozornost, takrat sem jedel predvsem sadje.

V Međugorju sem prvič od blizu videl skupnost Cenecolo in takoj sklenil, da je to tisto, ker bi nam lahko pomagalo v naši polanski danosti. Seveda nisem nikomur o tem govoril, da ne bi prezgodaj vznemirjal krajanov. Čez eno leto sem o nameri seznanil samo eno osebo in pričele so se molitve ter pogovori, kdo bi nam pri tem pomagal. Obojega je bilo veliko in množili so se rožni venci na koleni in na oblogi.

Bilo je tudi kar nekaj poti in preskušenj. Recimo prvi in drugi požar v delavnici. To je bil štiri leta dolg advent, ki se je končal 1. 5. 2006. Najbolj pestra sta bil marec in april. Hvala Bogu se je vse lepo začelo in trajalo 13 let ter srečno zaključilo. Sedaj se tega najbolj živo zavedamo in podoživimo, ko pridejo na tridnevni tabor člani komune Srečanje. Ob pričetku komune Tav sem prenehal deset letno prehranjevanje samo s sadjem. Takrat sem bil vitek in gibljiv, sedaj pa 90 kg za mojo postavo ni ravno zdrava teža, a težko je zavrteti nazaj lepe stare čase.

Zahvala lovcev

Lovci se iskreno zahvaljujejo za izvedbo Hubertove sv. maše. Med nami so se dobro počutili. Tudi mi smo hvaležni, da smo lahko gostili toliko lovcev in lovk. Seveda smo hvaležni tudi za lep dar, ki je podprl proračun cerkve sv. Sebastjana. Hvala Bogu, Hubertu in vsem prisotnim.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 10. 11 . 17.00 Pr † Darinka obl. in rajni Majerle Predgrad 64
T 11. 11. 17.00 Trg † rajni župnik Martin Gorše
S 12. 11. 15.00 SL † pogreb Slava Baraga
Č 13. 11. 17.00 Zg † Ivanka Hrovat in Ljudmila Šterk
P 14. 11. 17.00 Rd † Peter obl. in rajni Gorički Radenci 11
S 15. 11. 17.00 Trg † rajni prijatelji namesto očenašev n. Marinka
N 16. 11. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 17. 11. 17.00 Pr † družina Nagoda
T 18. 11. 17.00 SL † Slava Baraga 8. dan
S 19. 11. 17.00 Trg v zahvalo ob zaključku študija
Č 20. 11. 17.00 SL † Tončka Grabrovec n. Činkelj
P 21. 11. 17.00 Rd v zahvalo za vse dobro v letu 2025 n Grenc
S 22. 11. 17.00 Trg † Ivan Šmalcelj n. Jože
N 23. 11. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

11. 11. ob 17.00 – sv. Martin:
Lepo povabljeni k sv. maši ob tako velikim svetnikom. Pri maši se bomo spomnili na našega dolgoletnega župnika Martina Goršeta in gospodinje Pepce. Tu sta se trudila v zelo težkih časih. In zdržala 27let kot župnik potem še v pokoju 9 let. Pepca pa še dosti več. Gotovo si zaslužita naš spomin in sv. mašo.

22. 11 ob 17.00 – sv. Cecilija zavetnica cerkvene glasbe:
Dragi pevci in pevke, lepo vabljeni k sv. maši ob vaši zavetnici sv. Ceciliji in potem na tradicionalno skromno pogostitev. Gre za to da se srečamo, pogovorimo in zahvalimo Bogu za dar posluha ter lepega glasu in možnost, da s petjem slavimo Boga. Ob tej priliki ponovno vabim, da se še kdo pojavi na koru zlasti mlajši, da podpre pevski zborček, ki ima dolgoletno tradiciji in dodatnega zavetnika mučenca V. Savellija.

Pomnožena molitev in post za uspeh referenduma:
Pobuda, da vsak dan zmolimo desetko k Svetemu Duhu še velja. Ljubljanski nadškof msgr. Stanislava Zore predlaga še post. Jaz pravim tudi še kakšno drugo dobro delo. Morda je še največje, da še koga pridobim za molitev in glasovanje proti.
Če bo ta morilski zakon obveljal, bo to za nas kristjane in humaniste en največjih udarcev ter velika sramota. Še večja bo nevernost, da si poleg splavov in druge prepovedane kontracepcije še bolj zagrenimo življenje
Torej molimo in ukrepajmo dokler je še čas. Zvonjenje po toči pač ne pomaga.

V novembru so na vrsti za čiščenje in … Deskova, Kovača vas in Paka.